URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2014, 10:54

O Toamnă de 10: Timp de zece zile, Toamna Orădeană programează concerte cu Pasărea Colibri, Culture Beat, Taxi, Connect-R şi 3 Sud Est

O Toamnă de 10: Timp de zece zile, Toamna Orădeană programează concerte cu Pasărea Colibri, Culture Beat, Taxi, Connect-R şi 3 Sud Est ÎNTOARCEREA. Toamna Orădeană 2014 va marca un eveniment cu totul special: după o pauză de 33 de ani, fostul lider al trupei Sfinx, Dan Andrei Aldea, va cânta din nou în România, alături de Pasărea Colibri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Invitaţi pe toate gusturile. Aşa poate fi descris, cel mai concis, programul Toamnei Orădene din acest an.

Festivalul organizat de Primărie se va întinde pe parcursul a doar 10 zile, dar atracţiile vor fi multe, de la concerte rock, pop, folk şi folclorice, desfăşurate atât în sală cât şi în aer liber, până la un mini-festival al fanfarelor militare din ţară. O premieră pentru orădeni...

Festival mai scurt

Anul acesta, Toamna Orădeană se va desfăşura în perioada 3-12 octombrie, fiind organizată de Direcţia Monitorizare Cheltuieli şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei, cu un buget estimat la 450.000 lei, faţă de 600.000 lei, anul trecut. Spre deosebire de ediţia precedentă, când festivalul s-a întins pe patru weekenduri, de data asta evenimentele sunt programate pe parcursul al doar 10 zile, mai exact două weekenduri şi săptămâna dintre ele.

"Modul în care s-a desfăşurat festivalul anul trecut a presupus un buget consistent. Evenimentele au cuprins atunci şi Festivalul Vinului şi Târgul Pălincarilor, organizate de fapt de privaţi, cu sprijinul nostru. Acum, aceste evenimente au fost programate separat, în alte perioade", spune viceprimarul Ovidiu Mureşan. Chiar dacă festivalul va fi mai scurt, programul este totuşi mai consistent, cu multe concerte susţinute de invitaţi din ţară şi din străinătate.

Invitaţi din Islanda

Toamna Orădeană 2014 va debuta pe 3 octombrie, în Parcul 1 Decembrie, cu folclor şi muzică de petrecere, spectacolul fiind susţinut de mai multe ansambluri folclorice locale (Auşana, Crişana, Crişul), Provincialii şi Angela Rusu. Sâmbătă, 4 octombrie, va fi rândul formaţiei Timpuri Noi, iar duminică, 5 octombrie, după prestaţiile mai multor artişti locali, orădenilor le va cânta trupa Taxi.

În după-amiezile din perioada 6-9 octombrie, pe scena din Parcul 1 Decembrie vor susţine recitaluri tineri orădeni care studiază muzica, inclusiv la Palatul Copiilor şi Elevilor. Seara, atmosfera va fi întreţinută de DJ locali - Aty, Camel, Chrom, Gabriel M. Tot de luni, 6 octombrie, vor începe şi spectacolele de sală programate în cadrul Toamnei Orădene. În prima seară, de la ora 20, la Filarmonică va cânta formaţia de jazz-fusion Mezzoforte din Islanda, cu o carieră de 37 de ani şi colaborări cu artişti de primă mână, precum Jose Carreras şi Madonna.

Concert-eveniment

Pe 7 octombrie, tot la Filarmonică, va concerta Brodi Janos din Ungaria, iar pe 8 octombrie Pasărea Colibri, în formula Teo Boar, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici, alături de un invitat special. Este vorba de fostul lider al trupei Sfinx, Dan Andrei Aldea, care nu a mai concertat în România de 33 de ani, după ce în 1981 a cerut azil politic în Belgia, iar ulterior s-a stabilit în Germania.

Pe 9 octombrie, la Casa de Cultură a Municipiului, Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, îşi va lansa CD-ul "Undeva", în cadrul unui recital unde accesul va fi gratuit. O zi mai târziu, pe 10 octombrie, nostalgicii vor putea asculta, din nou la Filarmonică, recitalul Corinei Chiriac şi al lui Cătălin Crişan. Pentru concertele din sală, cu excepţia celui susţinut de Călin Pop, biletele costă 15 lei şi se vor pune în vânzare cu două săptămâni înainte de începerea festivalului, la fosta sală Arlus.

Recitaluri "la modă"

În ultimul weekend al Toamnei Orădene, Primăria a programat mai multe concerte în aer liber, tot în Parcul 1 Decembrie. Vineri, 10 octombrie, vor urca pe scenă NOR, formaţia de rock alternativ Blazaj din Timişoara şi Connect-R. Sâmbătă va fi rândul lui Lora, Sore şi Culture Beat, o trupă germană extrem de populară în anii '90, care a scos hituri dance precum "Mr. Vain" şi "Got to get it". "Am profitat că artiştii au în aceeaşi perioadă concerte la Kosice (Mezzoforte) şi la Budapesta (Culture Beat)", a explicat viceprimarul Ovidiu Mureşan aducerea unor trupe străine la Oradea. De Ziua Oradiei, pe 12 octombrie, şi tot în Parcul 1 Decembrie, vor concerta Maxim ("Sărutări Criminale"), Elena Gheorghe, Delia şi 3 Sud-Est.

De asemenea, în cadrul Toamnei Orădene, organizatorii au pregătit, în premieră, şi un Festival al Muzicii Militare, la care vor participa fanfarele militare din Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Iaşi. Sâmbătă, 11, şi duminică, 12 octombrie, acestea vor susţine spectacole în mai multe locuri din oraş şi vor participa la o paradă, urmând să facă parte inclusiv din alaiul tradiţionalei ceremonii de retragere cu torţe prin care e sărbătorită, an de an, ziua oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
MINTEA DE PE URMA!
In sfarsit un program ˝plin˝...
Postat 20 Septembrie 2014, 12:34 de Adi Oradeanul
corect
@gigi neamtu: CORECT! Culmea este ca nici nu trebuie sa ai cunostinte extrem de solide de gramatica! Pur si simplu NU SUNA BINE!
Postat 20 Septembrie 2014, 09:46 de mishu
unu mai prost ca altu
Nici una dintre varintele copiate de 'diacritica' din DEX nu se potriveste. Aici 'a' e prepozitie si prin urmare nu se acorda cu substantivul 'parcurs' asa cum sugereaza 'diacritica' si cum a scris gresit Chisbora.
Postat 19 Septembrie 2014, 23:30 de gigi neamtu
a
AL, A, ai, ale, art. 1. (Articol posesiv sau genitival, înaintea pronumelui posesiv sau a substantivului în genitiv posesiv, când cuvântul care precedă nu are articol en­clitic) Carte a elevului. 2. (Înaintea numeralelor ordinale, începând cu „al doilea”) Clasa a zecea.... la fel cum baiatul este AL mamei si fetita A mamei, A tatalui etc, la fel si parcursul este AL... A este feminin singular.
Postat 19 Septembrie 2014, 13:12 de diacritica
eroare
"programate pe parcursul al doar 10 zile"! Hello! PE PARCURSUL A ZECE ZILE!
Postat 19 Septembrie 2014, 11:54 de mishu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON