URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

O "tabără" blues: Cel mai cunoscut bluesman din România, AG Weinberger, se întoarce acasă cu un proiect inedit pentru tinerii orădeni

O 'tabără' blues: Cel mai cunoscut bluesman din România, AG Weinberger, se întoarce acasă cu un proiect inedit pentru tinerii orădeni DIN NOU ACASĂ. Elogiat de însuşi B. B. King, AG Weinberger (foto) revine la Oradea pentru o mică "tabără" dedicată celor care-şi doresc să înveţe muzică de la un maestru
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice muzician care ajunge la un nivel de legitimitate este obligat să împărtăşească experienţa acumulată. De ce? Tocmai ca să asigure fluxul firesc al generaţiilor, astfel încât această formă de artă să nu dispară.

Aşa explică Mr. Blues al României, orădeanul AG Weinberger, implicarea în proiectul Asociaţiei Hope Music pentru organizarea unui workshop destinat tinerilor talentaţi care-şi doresc nu doar să înveţe să execute partituri, ci să fie artişti cu adevărat. Iniţiativa "taberei muzicale" e cu atât mai lăudabilă cu cât înscrierea nici măcar nu trebuie plătită, doritorii putând să-şi asigure participarea doar prin talentul lor...

Cavalerul Blues

Ce român împătimit de blues n-a auzit de AG Weinberger? Muzicianul orădean a ajuns la talia unui adevărat star, cu un parcurs de invidiat. În 1998, era primul artist din afara Statelor Unite invitat să cânte la Festivalul Bluestock din Memphis, iar doi ani mai târziu se şi muta în America, plonjând în cea mai competitivă piaţă muzicală.

În 2003, a semnat un contract cu o casă de discuri, Heart and Soul Records, unde avea să lanseze albumul "Nashville calling", cu care a şi fost luat în calcul pentru nominalizările la Premiile Grammy, la nu mai puţin de şapte categorii, devenind astfel primul şi deocamdată singurul artist român care a reuşit această performanţă.

De-a lungul carierei, AG a lansat mai multe CD-uri, cel mai recent, "Mighty business", aducându-i premiul pentru cel mai bun album blues al anului 2015 din ţară. Pe lângă activitatea muzicală, AG Weinberger a realizat şi diferite emisiuni TV, iar în 2011 Peşedinţia României l-a distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Domnul profesor AG

Săptămâna aceasta, de vineri, 27, până duminică, 29 mai, AG Weinberger va ţine împreună cu toboşarul Miklos Orban, la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, un workshop de chitară şi tobe pentru tinerii pasionaţi de muzică. Iniţiativa micii tabere muzicale aparţine Asociaţiei Hope Music din Oradea, fiind sprijinită de Radio Maria şi de Agenţia de Managment al Destinaţiei Bihor.

"Proiectul s-a născut din dorinţa de a completa sectorul educaţiei muzicale care se face astăzi în instituţiile de profil. La cursul acesta, participanţii vor învăţa cum să se exprime, cum să transmită emoţie, vor învăţa despre ce înseamnă demnitatea artistului, nu doar să cânte după o partitură", explică Doru Popovici, coordonatorul Hope Music.

În program sunt cuprinse cursuri de iniţiere în arta cântării la chitară, iniţiere în blues, trisonuri şi acorduri de patru sunete, ritmuri blues, moduri, demnitatea muzicianului, dar şi noţiuni de music business, sesiunea urmând să se încheie cu o serată în curtea Liceului Don Orione. "La ea vor participa toţi cursanţii, prezentând ceea ce au învăţat. Evenimentul nu va fi un concert propriu-zis, ci mai degrabă o adunare la un foc de tabără simbolic, unde cu toţii vor cânta", spune Doru Popovici, precizând că va putea asista la eveniment oricine doreşte.

Condamnat la dăruire

Iniţiativa e remarcabilă cu atât mai mult cu cât cursanţii nu vor plăti nicio taxă. Cei interesaţi, cu vârste între 14 şi 45 ani, vor trebui doar să trimită pe adresa contact@hopemusic.ro, până joia aceasta (26 mai), un demo de cel puţin un minut, urmând să fie selectaţi în funcţie de talentul dovedit.

În ceea ce-l priveşte, AG Weinberger a acceptat din prima propunerea Hope Music, considerându-se chiar dator să împartă din experienţa lui. "Eu aş fi fost tare fericit ca în adolescenţă să fi avut posibilitatea unor astfel de workshop-uri, dar generaţia dinaintea mea nu s-a îngrijit de pavarea drumului generaţiei mele", spune artistul, adăugând: "Eu nu am decât să răspund afirmativ la orice iniţiativă de acest gen. Muzicienii sau artiştii care au ajuns la o reputaţie nu au altă şansă. Suntem condamnaţi la dăruire!".

Aşa că îşi va ispăşi cu demnitate "sentinţa", la sfârşitul acestei săptămâni, pentru orădeni şi copiii lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON