URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2011, 10:40

O seară pentru un film

O seară pentru un film SCENARIU ÎN MISTER. "Filmul "Eu n-am curaj" va naşte sigur controverse!", promite scenaristul, regizorul şi producătorul Ciprian Ciuciu, care a făcut deja afişul filmului. Pentru a realiza însă şi pelicula, are nevoie de câteva mii de lei, pe care speră că-i va primi de la spectatori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vrei ceva, nu sta să-ţi pice din cer! Asta e deviza cu care actorul Ciprian Ciuciu vrea să pună în operă scurt-metrajul "Eu n-am curaj", pe care deocamdată îl are doar pe hârtie.

Aşa că, pentru a-l materializa, a recurs la o idee inedită pentru orădeni: organizarea unei seri de strângere de fonduri, urmând ca încasările să le folosească la producţia filmului. În schimbul ajutorului acordat, spectatorilor le va oferi, printre altele, filmul "Actor amator caut de lucru", selectat la Festivalul de la Cannes, dar şi muzică medievală cântată de trupa Ad-Hoc ori jazz în interpretarea formaţiei ACS.

La început a fost ideea

Ciprian Ciuciu.jpgAnul trecut, Ciprian Ciuciu (foto), actor la Teatrul de Stat, scria scenariul unui scurt-metraj, pe care l-a intitulat "Eu n-am curaj". "Filmul va fi unul controversat, dar ideea e simplă: povestea unui om încătuşat psihic şi zbaterile lui. În fond, o poveste despre libertate...", povesteşte artistul.

Vrând să-şi vadă proiectul concretizat, Ciprian a cerut ajutorul lui Marcel Adorjan, un tânăr absolvent de Drept, autorul scurt-metrajului "Actor amator caut de lucru", selectat la Festivalul de la Cannes din 2010. "I-am spus despre proiectul meu şi a fost de acord imediat să-l facem", spune Ciprian. Cei doi vor să producă şi să regizeze pelicula împreună, dar au o problemă: banii.

Aşa au ajuns la propunerea de a organiza un eveniment inedit pentru Oradea - o seară de strângere de fonduri având ca ţintă realizarea unui film. "Obiectivul e simplu, să procurăm banii, dar n-am vrut să-i primim gratuit", zice actorul. Ca să pună la punct evenimentul, cei doi au apelat la mai mulţi artişti care n-au ezitat să-i ajute.

Daţi un leu pentru filmul meu

Spectacolul este programat pe vineri, 28 ianuarie, de la ora 19, la Teatrul Arcadia, iar programul plănuit e variat. Publicul va putea face cunoştinţă cu lucrările anterioare ale organizatorilor, astfel că filmul lui Marcel, "Actor amator caut de lucru", va fi proiectat în premieră pentru publicul larg. Orădenii vor putea vedea şi scurt-metrajul lui Ciprian realizat acum doi ani, "Cum să mănânci o pasăre - Ghidul Începătorului". În plus, va rula şi un film de prezentare al actorului orădean Răzvan Vicoveanu, cunoscut din celebrul "Morgen", şi care va fi protagonistul viitoarei producţii.

Pe lângă filme, spectatorilor li se oferă şi muzica unor trupe locale. Ad-Hoc va cânta melodii medievale, Saylas - rapp, iar ACS - jazz. Totul va fi completat cu numere de iluzionism asigurate de Eduard Maliţa şi asistenta sa, Bianca, şi cu dansurile orientale ale Claudiei Ignat, plus un stand-up comedy susţinut de actorul Adrian Tăut. Aşa speră artiştii orădeni că îşi vor convinge concitadinii să devină finanţatorii unei noi producţii. Made in Oradea!


SĂ FACEM FILMUL!
Cu gândul la festivaluri
Invitaţiile pentru spectacolul de la Teatrul Arcadia costă 15 lei şi pot fi cumpărate din Librăria Gutenberg şi din câteva cafenele partenere: Lord's, Podz, Yellow Submarine şi Jailhouse Cafe. În seara spectacolului va fi organizată şi o tombolă, unde în schimbul cumpărării unui bilet, spectatorii vor avea şanse la premii.

Doritorii vor putea face şi donaţii. Producătorii peliculei mai au nevoie de încă 6.000 de lei pentru a o realiza şi speră că mare parte din sumă va fi strânsă în seara de vineri. După realizarea filmului, vor să-l înscrie în cât mai multe festivaluri, cu gândul la o recunoaştere a muncii lor, posibilă şi cu ajutorul orădenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON