URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

O săptămână la Muzeu: Orădenii sunt invitaţi să redescopere valorile şi frumuseţile oraşului la Zilele Muzeului Ţării Crişurilor

O săptămână la Muzeu: Orădenii sunt invitaţi să redescopere valorile şi frumuseţile oraşului la Zilele Muzeului Ţării Crişurilor FRUMUSEŢI LA PAS. Câteva din cele mai importante obiective muzeale şi de patrimoniu din Oradea se vor deschide vizitatorilor pe 21 mai în noua ediţie a Nopţii Muzeelor, în circuit fiind incluse acum şi Cetatea, Sinagoga Zion şi Casa Darvas - La Roche (foto), aflată în proces de transformare ca muzeu Art Nouveau
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La împlinirea a 120 de ani de activitate muzeală în Oradea şi a 20 de ani de când se organizează Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, orădenilor li se pregăteşte o serie de evenimente care să le readucă în atenţie propriile valori locale.

Între 16-22 mai sunt programate vernisaje, concerte de muzică clasică, precum şi o nouă ediţie a Nopţii Muzeelor, în cadrul căreia vor putea lua la pas obiective precum Palatul Baroc, dar şi - în premieră - Cetatea şi Casa Darvas - La Roche.

Ediţie aniversară

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din OradeaEdiţia a XX-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor se va desfăşura în perioada 16-22 mai în câteva din cele mai reprezentative clădiri ale oraşului. "Dorim să arătăm deschiderea noastră către valoare, fie că este vorba de cea istorică, de patrimoniu ori artistică", spune directorul Muzeului, Aurel Chiriac (foto).

Evenimentul inaugural va avea loc pe 16 mai, de la ora 12, la Muzeul Memorial Iosif Vulcan, unde va fi vernisată o expoziţie de grafică, însoţită de una de volume lirice, semnate de Florin Pucă, respectiv de Teodor Pâcă, din colecţia privată a generalului în rezervă Lazăr Cârjan, fost şef al Poliţiei Bihor în anii ’90. Cu această ocazie, ofiţerul va dona Muzeului mai multe exemplare din prima serie a Revistei Familia. "Va fi un moment special, prin care subliniem că este important să colaborăm cu colecţionarii particulari", explică Aurel Chiriac.

O zi mai târziu, pe 17 mai, vor fi lansate anuarele MŢC, "Crisia" şi "Nymphaea", care cuprind studii ale muzeografilor orădeni, iar pe 18 mai e programată o conferinţă despre starea muzeelor din România şi, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, un concert de muzică de cameră susţinut de trio-ul Réthi Brigitta Éva (pian), Lucian Maliţa (vioară) şi Thurzó Sándor József (violă), care va interpreta în primă audiţie lucrări ale orădeanului Adrian Gagiu.

Seri muzicale

Ca în fiecare an, pe 20 mai, Muzeul Ţării Crişurilor, împreună cu Asociaţia Kiwanis Art, va organiza o Seară de Gală, planificată de data aceasta, de la ora 18.30, în sala festivă a Palatului Baroc, unde vor susţine un spectacol câţiva dintre cei mai talentaţi solişti şi instrumentişti de la Departamentul de Muzică al Universităţii din Oradea. Accesul se va face pe bază de invitaţii, care vor fi puse la dispoziţia publicului în perioada 11-13 mai la secretariatul Muzeului.

De asemenea, pe 21 mai MŢC va organiza într-o sală a Cetăţii, în colaborare cu Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii, o nouă ediţie a Video Art Event, care anul acesta are tema "Magic Mirror", prezentând o selecţie de mici creaţii video realizate de artişti din toată lumea.

Circuit extins

Totuşi, cel mai aşteptat eveniment rămâne Noaptea Muzeelor, care va avea loc tot pe 21 mai, între orele 19 şi 1 noaptea, când vor fi deschise porţile mai multor monumente şi muzee din oraş. "La fel ca anul trecut, vor putea fi vizitate Palatul Baroc, muzeele memoriale şi Muzeul Militar, precum şi muzeele episcopiilor ortodoxă, romano-catolică şi greco-catolică.

În plus, orădenii vor fi invitaţi la această ediţie să redescopere şi secession-ul local într-o vizită în Casa Darvas - La Roche, la Cetate, în turnul Primăriei şi la Sinagoga Neologă Zion. La Palatul Baroc, orădenii vor putea vedea mai multe expoziţii, între care una despre cânepă şi importanţa ei în satele din Bihor, una care cuprinde o parte din colecţia oologică a muzeului, cea mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est, precum şi una cu valori de patrimoniu ale Secţiei de Etnografie, precum icoane pe sticlă şi ouă încondeiate.

Dürer, în original

De asemenea, va putea fi vizitată şi expoziţia de gravură germană şi austriacă din secolele XV-XVIII, ce etalează, între altele, trei gravuri originale ale celebrului artist german  Albrecht Dürer (1471-1528), ale cărui rude - după cum a consemnat chiar el în cronica de familie - îşi au originile în această regiune, "nu departe de un mic orăşel ce se cheamă Jula, cale de 8 mile mai jos de Oradea, dintr-un sat ce se cheamă Ajtos".

"Anul trecut, obiectivele deschise în cadrul Nopţii Muzeelor au fost vizitate, în total, de peste 10.000 de persoane", spune Aurel Chiriac, mizând pe faptul că acum numărul celor dornici să descopere ori să redescopere valorile oraşului va fi şi mai mare. Ar fi frumos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cas
noul sediu va fi cetatea!
Postat 15 Mai 2016, 19:21 de omul_din_ombuds
Ați uitat bihoreilor de cei 10 ani de la ...
... momentul când trebuia terminat noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, din clădirea fostei Garnizoane !!!
Postat 15 Mai 2016, 14:11 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON