URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2011, 16:55

Natură între blocuri

Natură între blocuri PARC CU NUFERI. Un lac de peste 5.000 mp şi alte mii de metri pătraţi de gazon vor înlocui buruienile care au năpădit terenul viran din vecinătatea Lotus Center, iar frumuseţea locului va fi sporită cu nuferi şi bambuşi. Amenajările vor costa peste 650.000 de euro, bani atraşi în cea mai mare parte de la Ministerul Mediului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru cei prinşi mereu cu munca în oraş, de multe ori o vizită scurtă într-un parc este o recreere binevenită, iar orădenii care vor să se relaxeze, şi nu numai ei, se vor putea bucura curând de două noi asemenea locuri.

În lunile mai şi iunie, municipalitatea va începe lucrările la Parcul Salca din Nufărul, care va avea primul lac cu nuferi din Oradea, precum şi la cel din strada Padişului, care le va oferi micuţilor din Ioşia un loc de joacă cum n-au mai avut.

Parcul de lângă Peţa

La finele acestei primăveri vor începe lucrările la cel mai mare parc din zona Nufărul. Parcul Salca, întins pe 34.140 mp, şi care va schimba cu totul înfăţişarea zonei de pe malul stâng al Peţei, delimitate de Lotus Center, biserica ortodoxă şi strada Dimitrie Cantemir - acum un teren mlăştinos pe care cresc în voie buruienile.

"Parcul va avea o structură de tip terasă, în sensul că va fi mai ridicat spre zona Lotus şi biserica ortodoxă, şi va avea în partea de nord un lac de agrement alimentat direct din pârâul Peţa", a prezentat primarul Ilie Bolojan o parte a proiectului.

Lacul va fi în sine o atracţie, căci se va întinde pe 5.180 mp şi va fi înfrumuseţat cu flori de nuferi, cu o plantaţie de bambuşi, dar şi cu plante de mlaştină. După deschidere, termenul de execuţie fiind de nouă luni, orădenii se vor putea plimba pe alei labirintice, amenajate din materiale naturale, cu pietriş, borduri din piatră şi scoarţă de copac. Totul pentru a fi cât mai natural.

Excursie în parc

Intrarea principală în Parcul Salca se va face din strada Meiului, iar cele secundare vor fi amenajate cu poduri pietonale din străzile Kiev, Zorelelor şi Erkel Ferenc. Conform proiectului, dinspre fiecare cale de acces orădenii vor găsi locuri de odihnă cu bănci din lemn, lămpi, fântâni cu apă de băut, oazele urmând să fie acoperite cu pergole, adică un tip de foişoare înalte, tot din lemn.

Pe 20.000 mp zona se va înverzi cu gazon, arbori şi arbuşti, parcul fiind îngrădit în trei părţi cu gard viu. Pentru a transforma zona Salca într-o atracţie, proiectanţii au estimat că va fi nevoie de o sumă deloc mică, şi anume peste 650.000 de euro. Din aceasta, Primăria va plăti doar 27,28%, fiind ajutată de Ministerul Mediului care investeşte în parcul orădean 474.698 de euro prin programul naţional de realizare a spaţiilor verzi în oraşe.

O joacă de copii

Parcul Salca nu e singurul în care Primăria va face investiţii anul acesta. Consiliul Local a aprobat săptămâna trecută şi amenajarea spaţiului verde din strada Padişului, zonă care se intersectează cu strada Vlădeasa. Terenul de 9.641 mp este acum însămânţat cu iarbă, însă neîngrijit, iar municipalitatea vrea să-l transforme într-un parc cu arbuşti plantaţi lângă copacii deja existenţi, care vor fi toaletaţi.

Şi aici aleile parcului vor fi făcute din piatră naturală şi, în plus, vor exista şi cărări şi platforme din mărgăritar, o piatră specială. Orădenii se vor putea odihni pe una din cele 60 de bănci din lemn sau sub un pavilion acoperit. Copiii, care acum nu au un spaţiu al lor în zonă, vor primi un loc de joacă împrejmuit cu garduri din lemn în care vor fi montate opt aparate de joc, printre care un turn şi o căsuţă cu tobogan, dar şi leagăne şi o groapă cu nisip. Totul va fi completat cu o fântână arteziană şi cu multe straturi de flori. Costurile totale depăşesc 367.000 de euro şi vor fi suportate de bugetul local, lucrările fiind preconizate să înceapă tot în luna mai sau în iunie, după încheierea licitaţiei, dar având un termen de finalizare mai scurt, de doar două luni.

Aşadar, orădenii vor avea curând noi locuri de relaxare, şi poate îşi vor forma şi un nou obicei: promenada pe marginea lacului cu nuferi...


COVOR DE TRANDAFIRI
Parc ca-n Australia

09-rose-garden.jpgÎn vecinătatea Parcului Salca, Primăria vrea să împodobească 5,67 hectare de teren cu trandafiri, după modelul parcului Victoria State Rose Garden (foto) din Australia, ai cărui reprezentanţi şi-au dat acordul pentru folosirea gratuită a conceptului. Proiectul încă în lucru prevede ca în Parcul Rozelor să fie plantaţi 7.000 de puieţi, unii proveniţi chiar din laboratorul de cercetare propriu al parcului.

De acest proiect se va ocupa inclusiv cunoscutul crescător de trandafiri bihorean Ioan Belicciu, celebru în întreaga ţară pentru soiurile inedite de roze pe care le creşte. În marea grădină ar urma să fie plantate 900 de soiuri de trandafiri, multe dintre ele nemaivăzute în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PRIMARUL ia verdeata, DEMISIA
Primarul ia veredeata de la BLOCURI ca sa faca PARCARI si uite ca altora le face PARCURI ff INTERESANTA strategie de spalrea a baniilor publici cine va face lucrarea UDMR :) de ce nu face parcare acolo si nu sadeste TRANDAFIRI sau lilieci in ORAS? de ce nu! BOLOJANE da ti demisa orasul arata ORIBIL de cand este el primar nu vad nici o schimbare in bine decat BANII cheltuiti atat , cumarata orasul nostru GROTESC trebuie ROTARY sa fac parc in piata 1 decembrie ca PRIMARIA sugeeeeeeee cheltuie si rispeste: PETECiste nu se lasa , asa ceva sa te feresca Dzeu!
Postat 06 Martie 2011, 13:17 de interesant
GOGOSI
Gogosi ... vanduti oradenilor !! Astia-s bani spalati, pentru interesul cuiva. Banii contribuabililor se duc pe apa ... parcurilor, cica pentru micuti sa aiba loc de joaca. Mai bine ar fi investit primaria banii pentru scoli: geamuri, usi, toalete, materiale de curatenie, terenuri de sport ... ca sunt prapadite si nenorocite de zeci de ani. Toate investitiile in scoli si gradinite se fac din banii si bunavointa parintilor ... caci primaria nu are bani sa aloce pentru asa ceva. Sau sa asfalteze strazile ca ne e jena cum arata soselele noastre in comparatie cu un satuc din Ungaria. Bine ca are sume fabuloase de cheltuit pe amenajari. Stiti cine e afla in spatele amenajarii malurilor Crisului unde s-au bagat miliarde de lei? Intrebati-l pe primar ca stie: madama Rozi si firmele lui barbatu sau. Ce magarii isi permite cucoana asta sa faca pe banii nostri, nu stiu oradenii, ei se bucura de un nenorocit de parc. Strada unde-si are ea vila s-a curatat zilnic toata iarna, spre bucuria vecinilor, dar in oras ... pauza.
Postat 06 Martie 2011, 09:29 de Gh. Gabriel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON