URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2015, 13:43

Muzica bucuriei: Toamna Orădeană continuă cu numeroase concerte, între care unul inedit de muzică klezmer oferit de muzicieni şi actori orădeni

Muzica bucuriei: Toamna Orădeană continuă cu numeroase concerte, între care unul inedit de muzică klezmer oferit de muzicieni şi actori orădeni SCENA ORĂDENILOR. Mai mulţi artişti orădeni s-au întrunit într-o formulă inedită pentru a oferi un concert "altfel" în cadrul Toamnei Orădene. Este vorba despre unul cu muzică klezmer, stilul specific evreilor din Europa de Est, influenţat inclusiv de ritmurile româneşti. Unul dintre performeri va fi Richard Balint (foto dreapta), actor nominalizat la Premiile UNITER, care are o mare pasiune pentru muzică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până pe 11 octombrie, Oradea continuă sărbătoarea de toamnă în fortăreaţa din inima oraşului. Pe lângă tradiţionalele concerte de muzică populară, pop şi rock, programul festivalului cuprinde şi un altfel de spectacol, cu totul inedit.

La iniţiativa actorului orădean Andrian Locovei, miercuri, pe scena Toamnei Orădene vor urca mai mulţi artişti locali valoroşi, pentru un concert de muzică veselă evreiască interpretată în mai multe limbi, inclusiv franceză şi rusă. Mesajul? Muzica uneşte...

Festival cu premiere

Săptămâna aceasta se anunţă plină de evenimente, toate desfăşurate în cadrul ediţiei 2015 a Toamnei Orădene, festival ce a debutat vinerea trecută în Cetate. Marţi, începând cu ora 19.30, orădenii sunt invitaţi la "seara şlagărelor", în cadrul căreia, în curtea fortăreţei, vor putea asculta recitalurile date de Monica Anghel şi Ovidiu Komornyik.

O zi mai târziu va veni rândul interpreţilor orădeni. De la ora 18.30, pe scenă vor urca Anamaria Mihăieş, Jessie Baneş (participantă la Vocea României), Art Group, formaţia Şcolii de Arte Francisc Hubic, Anca Căuş şi Renata Tolvai, tânăra care în 2010 a câştigat concursul Megastar din Ungaria, iar de atunci a devenit o vedetă în toată regula în ţara vecină.

Tot miercuri, de la ora 20.20, în curtea Cetăţii este programat şi concertul multicultural klezmer, adică muzica tradiţională a evreilor din Europa de Est, organizat la iniţiativa actorului Andrian Locovei (foto). "Va fi un spectacol cu muzică de bucurie, o muzică de bună convieţuire între oameni. Evreii au ales muzica bună din mai toate culturile lumii şi au adus-o spre stilul klezmer. Asta vom prezenta noi pe scenă", spune iniţiatorul proiectului.

Actori la microfon

În proiectul multicultural s-au implicat mai mulţi profesionişti în ale muzicii: Ary Nagy Sandor, Ion Pintea, Szavuly Robert, Florian Chelu, Nagy Kalman, Alexandru Szuz, Alexandrina Chelu şi Kasa Tamas. Alături de ei, pe scenă vor urca şi Andrian Locovei, care va interpreta o melodie în limba rusă, actriţa Alina Leonte, cu un cântec în limba franceză, şi Richard Balint, care va avea în program două melodii.

Este vorba despre "De-aş avea parale" din "Scripcarul pe acoperiş", cel mai de succes spectacol al Teatrului Regina Maria din ultimii ani, şi "Visul imposibil", tot dintr-un musical, cea mai recentă premieră orădeană, "Omul din La Mancha", în care Richard joacă rolurile Don Quijote şi Miguel de Cervantes. Spectacolul va dura în jur de 45 de minute şi-i va înveseli pe spectatori, după cum promit interpreţii.

Main-stream în Cetate

Ultimele patru zile ale Toamnei Orădene vor fi şi ele pline cu evenimente. Seara de joi va fi dedicată folclorului, pe scena din fortăreaţă urmând să urce, începând cu ora 17.30, interpreţi precum Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Dumitru Fărcaş, Maria Haiduc şi Cristian Pomohaci, într-un spectacol prezentat de Iuliana Tudor. Vineri, invitatul serii va fi Horia Brenciu alături de HB Orchestra, al cărui recital este programat de la ora 21, după cele date de Em-Street, Baneş Party Band şi Randi & Jo.

Sâmbătă, după ce ziua vor fi văzut dansuri medievale şi renascentiste, orădenii vor fi invitaţi de la ora 17.30 la un concert inedit de pian susţinut de Thurzo Zoltan în Biserica Romano-Catolică din Cetate. Pe scena mare vor cânta apoi, începând cu ora 19, Piramis Fameless şi Vama lui Tudor Chirilă. În fine, duminică, festivalul oraşului se va încheia cu altă serie de concerte, programate să înceapă tot de la ora 19 şi avându-i ca protagonişti pe Brigitta Balogh, Fly Project şi - înaintea focurilor de artificii - Loredana şi Nadir, alături de Orchestra Agurida.

Orădenilor nu le rămâne decât să-şi aleagă preferaţii şi, pentru prima oară, să-i asculte în Cetatea renovată, vibrând împreună cu bătrânele ziduri.


VOCEA STRĂZII:

Sunteţi mulţumit de programul ediţiei din acest an a Toamnei Orădene?

În sfârşit, un program altfel. Foarte bogat şi cu o locaţie deosebită, o altă orientare a activităţilor culturale. A fost destul pe străzi, cu trafic blocat, grătare şi chinezisme gonflabile.

Corina Peţ

Îmi place foarte mult programul ediţiei din acest an. E variat. Cel mai mult mă bucur de demonstraţiile medievale.

Cătălin Manea

Programul este OK, dar nu-mi convine că au renunţat la parcul de distracţii pentru copii din cadrul festivalului, copiilor le plăcea.

Cornel

Da, cel mai mult îmi place locul ales pentru festival. Era şi păcat să nu se valorifice o asemenea comoară cum este Cetatea noastră.

Lidia

Am aflat destul de târziu programul, dar în principiu sunt mulţumit. Îmi plac mult artiştii pregătiţi pentru al doilea weekend şi mă bucur că vine Horia Brenciu.

Cristian Pop

Un festival nu trebuie să aibă trupe cunoscute ca să fie fain. Oricum, aproape toate trupele s-au comercializat, iar eu mă bucur că nu avem manele, Connect-R şi Smiley.

Dan Ille

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Muzica buna vine din TDSala!
Eu vin doar daca canta TDS la tambal :D!
Postat 06 Octombrie 2015, 14:37 de OradeaCivitas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON