URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2010, 10:41

Lumea poveştilor, la Teatrul Arcadia

Lumea poveştilor, la Teatrul Arcadia "CHEIŢA" ÎN DESCHIDERE. Stagiunea 2010-2011 a Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia începe pe 12 septembrie cu reluarea unei premiere a sezonului trecut, spectacolul "Cheiţa de Aur", o adaptare după îndrăgitul scriitor pentru copii Aleksei Tolstoi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă luna septembrie înseamnă sfârşitul vacanţei, pentru micuţii orădeni înseamnă şi reîntoarcerea în sala teatrului pentru copii, unde se vor putea reîntâlni cu personajele preferate.

În această stagiune, Teatrul Arcadia împlineşte 60 de ani, iar la ceas aniversar îşi aşteaptă micii spectatori cu piese din dramaturgia clasică, dar şi cu schiţe pe care aceştia le învaţă şi la şcoală. Pentru cei care mai cred în ea, lumea magică a poveştilor îşi deschide porţile din 12 septembrie...

Sus cortina!

09 Marius Aron.jpgCei 22 de actori ai Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia sunt în febra repetiţiilor, deoarece cortina se va ridica pentru prima oară în această stagiune cu o zi înainte de primul sunet de clopoţel. Pe 12 septembrie, de la ora 11, copiii vor putea vedea spectacolul "Cheiţa de aur", o adaptare după "Aventurile lui Buratino", scrisă de Aleksei Tolstoi. "Spectacolul a fost ultima premieră a stagiunii trecute, iar în el sunt şi păpuşi", spune Marius Aron (foto), directorul teatrului.

După debutul stagiunii, spectacolele sunt programate în fiecare zi, fie la secţia română, fie la cea maghiară. Pentru un program atât de amplu, gazdele s-au pregătit, fireşte, cu spectacole în premieră, adaptate după poveşti cunoscute. "Muzicanţii din Bremen", de pildă, prima premieră a stagiunii, se va juca la sfârşitul lunii septembrie şi este o adaptare a regizorului clujean Traian Săvinescu după povestea scrisă de Fraţii Grimm. Pe scenă, micii spectatori vor putea vedea personaje întruchipate atât de actori, cât şi de păpuşi. În aceeaşi perioadă, secţia maghiară va deschide sezonul premierelor cu o adaptare după "Prinţ şi cerşetor", de Mark Twain.

La mulţi ani păpuşilor!

Aniversarea de 60 de ani a Teatrului Arcadia va fi sărbătorită şi prin spectacole regizate de nume mari ale dramaturgiei pentru copii. "În ianuarie vrem să-l aducem la Oradea pe marele regizor Cornel Todea de la Teatrul Ion Creangă din Bucureşti, care probabil va pune în scenă o premieră din dramaturgia clasică", spune Marius Aron.

Din luna martie, micuţii vor putea vedea spectacole precum "Întâmplări cu Scufiţa Roşie" sau "Harap-Alb". Tot atunci, şi adulţilor li se pregăteşte o premieră, comedia romantică "Un weekend de adio". "Îmi place să spun că avem spectacole pentru copii între 3 şi 99 de ani", argumentează directorul.

De asemenea, se vor rejuca piese precum spectacolul numai de păpuşi "Elefănţelul Curios"  sau piese adaptate după schiţele lui Caragiale, cum ar fi "Domnul Goe", "Vizită", "Bubico" sau "Pedagog de şcoală nouă". "Noi avem peste 25 de piese în repertoriu, pe care le putem juca oricând. Am ales să punem în scenă şi spectacole care au legătură cu ceea ce învaţă copiii la şcoală, ca să-i ajutăm", explică Aron.

Caravana pentru copii

Ca în fiecare an, trupele Teatrului Arcadia vor pleca în judeţ pentru a da reprezentaţii şi pentru micuţii din alte oraşe sau din sate. "Copiii aceia au posibilitatea să vadă un spectacol dedicat lor doar atunci când mergem noi", spune directorul. Astfel, cu decorurile, luminile şi costumele pregătite, caravana va pleca din octombrie în oraşe precum Marghita, Beiuş, Salonta, sau în comuna Vadu Crişului.

"Pentru că ducem toată recuzita, sălile în care jucăm arată aproape ca una de teatru", precizează Aron. În plus, atunci când merg în sate, autocarul teatrului îi aduce şi pe copiii din localităţile din împrejurimi, pentru a putea să se bucure şi ei de spectacole. Cât despre poveştile jucate, acestea sunt din repertoriul prezentat şi pe scena din Pasajul Vulturul Negru, inclusiv premierele.

După cât se vede, chiar dacă împlineşte 60 de ani, Teatrul Arcadia nu-şi arată vârsta şi nici nu are de gând să intre la pensie. Ba chiar se mişcă bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON