URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2016, 12:58

Lecturi la cald: O editură a deschis în Oradea două saloane de carte, unde oaspeţii sunt invitaţi să savureze un ceai şi să răsfoiască noi apariţii editoriale

Lecturi la cald: O editură a deschis în Oradea două saloane de carte, unde oaspeţii sunt invitaţi să savureze un ceai şi să răsfoiască noi apariţii editoriale BOOK-CAFE. Primul salon de carte din oraş a fost inaugurat, la începutul lunii, în Cetate, într-un spaţiu gândit încă de dinaintea reabilitării acesteia să găzduiască o cafenea literară. Acum, acesta a fost îmbogăţit cu rafturi pline, care te invită la frunzărit, precum şi cu mese şi scaune cochete şi confortabile, care te îmbie la relaxare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna decembrie a venit cu cadouri şi pentru pasionaţii de lectură. O editură orădeană a inaugurat, de curând, primele două saloane de carte din oraş, unde vizitatorii sunt aşteptaţi să descopere titluri valoroase într-o atmosferă primitoare.

Iniţiatorii proiectului s-au gândit că - încălziţi cu o cafea, un cappucino sau un vin fiert - orădenii vor fi mult mai deschişi spre noi provocări editoriale, care, nu întâmplător, se găsesc şi în portofoliul editurii lor.

Oamenii cărţilor

Şcoliţi în litere, filozofie şi studii europene în ţară şi străinătate şi, totodată, mari amatori de lectură, soţii Otniel şi Raluca Vereş au deschis, în urmă cu trei ani, în Oradea editura Ratio et Revelatio, care publică autori români şi străini aleşi pe sprânceană. Într-un timp destul de scurt, editura şi-a câştigat recunoaşterea la nivel naţional, participând la Târgurile Gaudeamus şi fiind reprezentată în marile lanţuri de librării.

Între cele aproape 100 de titluri publicate până acum la Ratio et Revelatio se numără "Autoportretul unui îndărătnic", de autorul polonez Czesław Miłosz, câştigător al Premiului Nobel pentru literatură, "Dostoievski, văzut de contemporanii săi", care cuprinde mărturii ale contemporanilor marelui literat, netraduse până atunci în limba română, "Ştiinţă şi religie", a teologului Alvin Plantinga, precum şi seria scriitorului şi disidentului român Paul Goma.

"Nu vrem să fim nişte mercenari şi să publicăm maculatură doar pentru a face bani. Cum vrei să ridici nivelul de cultură al unei comunităţi dacă nu promovezi lucrările valoroase, ci cărţile motivaţionale? Ceea ce facem noi este, oarecum, un act suicidal, dar ni l-am asumat", spune Raluca (foto).

Cultură şi cafea

Editura Ratio et Revelatio a deschis, în această lună, primele două saloane de carte din Oradea, unul în Corpul L al Cetăţii şi celălalt pe strada Republicii nr. 22 (foto). În saloanele R&R, oaspeţii sunt invitaţi să răsfoiască noutăţi editoriale din diverse domenii în timp ce savurează o cafea sau un ceai.

"Astăzi, cultura nu mai poate fi seacă, ci trebuie să treacă prin simţuri, să te relaxezi, să bei un ceai, să savurezi. Cultura poate să însemne şi plăcere, nu trebuie să ne sperie", explică Raluca demersul lor. Drept urmare, în aceste cafenele se găsesc nu doar cărţile apărute la Editura R&R, ci şi alte volume tipărite în alte oraşe din ţară. Toate, însă, opere de o anume ţinută intelectuală, asigură gazdele.

Cei care-şi găsesc o carte pe gustul lor pot chiar şi să o ia acasă, fie cumpărând-o, căci cele două saloane s-au autorizat şi ca librării, fie împrumutând-o. "Lucrăm la un sistem de împrumut care să permită cititorilor să ia acasă un volum şi să-l returneze după câteva zile, plătind o sumă modică. După câteva astfel de împrumuturi, noi ne-am scos preţul cărţii şi, în plus, am câştigat un cititor", socoteşte iniţiatoarea. Cum sunt două astfel de cafe-librării, orădenii vor putea returna cartea împrumutată la oricare dintre ele.

Mânaţi de speranţă

Dispunând de un spaţiu generos, salonul de carte R&R din Cetate va găzdui diverse evenimente menite să-i adune pe orădeni la socializare şi să-i apropie de carte, precum lansări de noi volume şi seri de lectură. Mai mult, aici proprietarii au amenajat un loc de joacă pentru copii şi o zonă cu cărţi pentru mintea lor.

În schimb, salonul de pe Republicii este dedicat mai degrabă întâlnirilor restrânse între amatorii de lectură. "Într-o librărie oarecare există eventual câteva scaune. Aici eşti invitat să te aşezi, să frunzăreşti, să citeşti. Te poţi relaxa cu adevărat. Cultură cu dureri de şale nu se poate!", crede Raluca.

Văzând interesul mare de care s-au bucurat cele două deschideri ale primelor saloane de carte, soţii Vereş sunt optimişti că vor găsi destul de mulţi orădeni care nu vor doar să chefuiască, ci şi să citească, iar proiectul lor va rezista, astfel, în timp. "Ne-a impresionat valul de entuziasm cu care saloanele noastre au fost primite. Dacă va rezista conceptul, nu pot să ştiu. Dar suntem datori să încercăm", spune Raluca. Una peste alta, e un bun început...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pocaiti, literatura pocaita...
...asta este ceea ce editura Ratio si revelatio arunca pe piata, in tiraje de mii de exemplare ! Tiparite la cea mai buna tipografie din Oradea, cartile arata foarte bine si, la prima vedere, pot pacali pe oricine: romane "de capa si spaga", de dragoste etc. Cand citesti insa textul, din loc in loc, aproape subliminal, apare si pocainta, sub forma Domnului care "are un plan cu noi". Un fel de "literatura" buna de prostit mintile, destinata doar atragerii oilor catre pastorii pocaiti sau indobitocirii si mai abitir a celor deja pocaiti. Asa probabil se explica si "articolul" clar publicitar, probabil o comanda Florica Checheres, Balbajan sau alt "frate" ori "sora".
Postat 25 Decembrie 2016, 01:05 de AgentulTermic
Super!
Foarte faină inițiativă - felicitări celor doi! În sfârșit aude omul și de chestii frumoase, nu doar de bani, maneliști, plagiatori, pile universitare, șpăgari și alții asemenea... Sper să-i meargă bine Editurii Ratio & Revelatio și să mai deschidă vreo două saloane de carte doar în Oradea!
Postat 24 Decembrie 2016, 13:48 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON