URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2016, 11:48

Lecţii pentru un oraş adormit: Un orădean este cel mai tânăr manager din istoria Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca

Lecţii pentru un oraş adormit: Un orădean este cel mai tânăr manager din istoria Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca BALUL LUI VERDI. Peste 100 de muzicieni ai Operei Naţionale din Cluj-Napoca au prezentat, miercurea trecută, pe scena Teatrului Regina Maria, spectacolul "Bal Mascat", operă compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Antonio Somma, unul dintre rolurile principale fiind interpretat de baritonul orădean Florin Estefan (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Operă? Cine, ăia care urlă şi nimeni nu înţelege nimic?". Aşa a reacţionat Florin Estefan atunci când, elev fiind, i s-a recomandat să urmeze cursuri de canto clasic.

Astăzi, baritonul orădean mărturiseşte că teatrul liric îi este religie, una pe care vrea să o propovăduiască şi altora. De anul trecut nu face asta doar din calitate de solist, ci şi de manager al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, fiind, la 34 de ani, cel mai tânăr din istoria de aproape 100 de ani a prestigioasei instituţii.

Convertit de Traviata

A descoperit că-i place să cânte la biserică şi a vrut să se facă pianist. Destinul i-a fost altul. "M-am apucat prea târziu de pian pentru a putea intra într-o clasă specializată la Liceul de Artă, aşa că mi s-a recomandat canto-ul. Nu voi uita ce reacţie am avut când mi s-a spus că aş putea deveni cântăreţ de operă: «Cine, ăia care urlă şi nimeni nu înţelege nimic?»", râde baritonul Florin Estefan.

Tânărul s-a convertit, însă, rapid la această "religie", cum o numeşte acum. "Am ascultat o înregistrare a «Traviatei», cu Virginia Zeani. Citeam libretul şi am început să plâng imaginându-mi povestea", îşi aminteşte orădeanul. Încă din liceu, Florin mergea la Cluj, unde lua lecţii de la profesorul Alexandru Fărcaş. Talentul şi munca lui n-au trecut neobservate. Pe când era încă student în anul II la Facultatea de Muzică din Oradea, a trecut toate audiţiile organizate la Opera Naţională Română din Cluj, devenind angajatul uneia dintre cele mai prestigioase instituţii artistice - şi cea mai veche din ţară, înfiinţată în 1919 de Regele Ferdinand.

Miza pe curiozitate

Din 2009, după o perioadă de navetă la Oradea, şi câţiva ani petrecuţi în străinătate, inclusiv în Marea Britanie, unde a studiat la masterat, Florin Estefan s-a stabilit în Cluj. Iar după numai 6 ani, în februarie 2015, tânărul bariton a devenit directorul Operei, fiind numit iniţial prin decret al ministrului Culturii şi obţinând apoi, prin concurs, un mandat de trei ani în fruntea instituţiei cu 300 de angajaţi şi colaboratori.

"Motto-ul proiectului meu managerial este «Trezim curiozităţi». Publicul profan priveşte opera ca pe un gen elitist. Dar nu e aşa. Poveştile teatrului liric pot ajunge uşor la sufletul oricui, în special în vremurile noastre, când spectacolele sunt supratitrate", explică directorul.

Operă în aer liber

De când a fost instalat, orădeanul a revoluţionat instituţia clujeană, gândind programe inedite şi atrăgând sponsori. Baritonul a pus în scenă mai multe spectacole celebre, jucate în aer liber, precum opera "Nabucco", în Piaţa Unirii, şi baletul "Lacul Lebedelor", în Parcul Central. "Am amplasat acolo două scene, una în faţa cazinoului şi una chiar pe lac, aşadar scenele cu dansul lebedelor s-au jucat chiar pe apă", povesteşte managerul. Evenimentul a făcut senzaţie, la el luând parte circa 15.000 de spectatori.

De asemenea, a iniţiat şi concertele "La Operă", ţinute în faţa Operei din Cluj şi menite să ofere un "aperitiv" muzical al celor mai importante producţii programate în stagiune. "Am văzut efecte extraordinare deja din stagiunea trecută. Publicul a crescut substanţial, vin tot mai mulţi tineri, iar sala noastră, cu 1.000 de locuri, e mereu plină", spune Florin. Pentru a-şi câştiga şi alţi "adepţi", Opera din Cluj are şi spectacole pentru copii, precum "Peter Pan" şi "Fata babei şi fata moşului".

Oradea, oraş mort

Săptămâna trecută, după mulţi ani, baritonul Florin Estefan a cântat din nou la Oradea, Opera Naţională din Cluj fiind invitată cu spectacolul "Bal Mascat", de Verdi, în Festivalul Internaţional de Teatru. Întrebat despre viaţa culturală a oraşului său natal, baritonul zâmbeşte amar. "Apreciez ceea ce face Teatrul Regina Maria. În schimb, sunt mirat când citesc că cel mai de succes spectacol de anul trecut din Toamna Orădeană a fost cel de folclor. Nu că aş avea ceva cu folclorul...", spune acesta.

Într-un oraş ca Oradea, oferta culturală ar trebui să fie mult mai bogată, consideră Florin Estefan: "Să fim serioşi, din punct de vedere muzical oraşul este mort! Un concert pe săptămână la Filarmonică, într-o sală cu 300 de locuri, e nimic". Cât despre faptul că autorităţile nu alocă fonduri suficiente instituţiilor de cultură, baritonul crede că acest lucru s-ar schimba printr-o implicare activă a managerilor acestora.

"Cu resursele pe care le ai poţi face proiecte inedite cu care să atragi atenţia publicului şi, în acest fel, a autorităţilor şi sponsorilor. Filarmonica ar putea da un concert pe graniţă sau în Cetate, să fie toată presa acolo!", îşi imaginează el, adăugând, însă, că astfel de proiecte cer o muncă asiduă şi riscul de a atrage antipatii din partea angajaţilor, care trebuie să lucreze în plus: "Dacă-ţi place să dormi, oraşul e adormit odată cu tine...".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E mai bine...
E mai bine uneori sa nu iesim la rampa umflati in pene.Felicitari pentru functia de manager numit prin decret etc. dupa cum pompos suna.E mai bine sa stam un timp in umbra,sa nu ni se descopere scheletii din dulap.Daca am face o mica analiza domnului Astefan(oaie),am vedea ca este talentat,dar in zilele nostre numirile in functii se fac cum se fac.Ciocul mic si joc de glezne.Este pacat ca ataca filarmonistii,a fost o vreme cand ,,s-a aliat" cu crema sindicalistilor,cei mai harnici si dornici de munca din filarmonica...unul si unul.Ii dorim mult succes in activitate,poate se uita ce are in spate.Daca nu,o sa ne dam silinta sa ii aducem aminte.Poate intre timp reuseste sa isi dea doctoratul,dar nu asa cum a incercat.Aici are dreptate,orasul din punct de vedere muzical e mort.Poate numirirle si aici vor fi pe alte criterii decat politice...
Postat 09 Octombrie 2016, 19:48 de yvanhoe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON