URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Invitaţie la dans: Trupe recunoscute din două ţări dau spectacole la Oradea în cea dintâi ediţie a Infinite Dance Festival

Invitaţie la dans: Trupe recunoscute din două ţări dau spectacole la Oradea în cea dintâi ediţie a Infinite Dance Festival POVEŞTI DANSANTE. Oferta propusă de organizatorii Infinite Dance Festival cuprinde un spectacol pe celebra compoziţie "Carmina Burana" a lui Carl Orff şi baletul "Cenuşăreasa", pe muzica lui Serghei Prokofiev
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Privit de unii drept o simplă modalitate de distracţie şi relaxare, dansul poate deveni, prin muncă, inspiraţie şi talent, una dintre cele mai expresive arte. 

Săptămâna aceasta, orădenii au şansa să asiste la spectacole de balet, dans contemporan, teatru-dans şi dans popular prezentate de companii de prestigiu din România şi Ungaria. Reprezentaţiile vor avea loc în cadrul primei ediţii a Infinite Dance Festival, un eveniment organizat de Teatrul Szigligeti.

Cu de toate 

Promovarea dansului ca artă. Acesta este motto-ul primei ediţii a Infinite Dance Festival, eveniment iniţiat de Teatrul Szigligeti şi programat să se desfăşoare în perioada 19-24 mai. "În Oradea se dansează mult hip-hop, dansuri sportive, populare, dar foarte rar avem şansa să vedem dansul prezentat ca artă contemporană", spune Dimény Levente (foto), directorul artistic al festivalului.

Acesta şi-a propus să-i atragă pe orădeni cu o gamă variată de spectacole, prezentate de companii cu tradiţie din ţară şi din Ungaria. "Spectacolele acoperă aproape toate genurile artei dansului, inclusiv balet clasic, balet contemporan, teatru-dans şi folclor. De altfel, punctul de plecare a fost diversitatea şi dorinţa de a arăta cât de largă este scala artei mişcării", spune Dimény.

Totodată, Infinite Dance Festival va promova şi trupele locale de dans, care pe toată perioada festivalului vor oferi mai multe reprezentaţii stradale. "Într-un fel, acestea vor avea rolul de a invita orădenii la festival", spune organizatorul.

Baletul Cenuşăresei

De altfel, ediţia inaugurală va fi deschisă cu un show al mai multor trupe orădene, programat marţi, 19 mai, de la ora 11:30, pe Podul Sfântul Ladislau. Primul spectacol "mare" va avea loc în aceeaşi seară, de la ora 19, pe scena Teatrului Szigligeti: "Cântecul cerbului", o reprezentaţie complexă despre simbolul cultural-istoric al cerbului, oferită de Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat, însoţit de o orchestră.

Tot în deschiderea festivalului, de la ora 21, Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely va prezenta spectacolul de teatru-dans "7/7", o parabolă despre rolurile pe care le joacă oamenii de-a lungul vieţii. Reprezentaţia va avea loc în Sala Studio a Teatrului Szigligeti, amenajată într-una dintre încăperile Palatului Sonnenfeld (str. Moscovei).

Miercuri, 20 mai, de la orele 11 şi 14, orădenii sunt invitaţi la două reprezentaţii ale spectacolului de balet "Cenuşăreasa", susţinut de Compania din Miskolc, care reia cunoscuta poveste de dragoste, transpusă pe muzică de Serghei Prokofiev. În aceeaşi zi, de la ora 19, în Sala Studio, grupul GroundFloor din Cluj va dansa "Parallel", spectacol ce abordează teme precum corpul, identitatea sexuală, refularea şi acceptarea.

În sală şi pe stradă

Un spectacol impresionant va fi prezentat joi seara, de la ora 19, pe aceeaşi scenă a Teatrului Szigligeti, de Compania de Balet din Györ, care va dansa pentru publicul orădean "Bolero" şi "Carmina Burana".

De la baletul clasic se va trece apoi, vineri, de la aceeaşi oră şi în acelaşi loc, la dansul contemporan, datorită Teatrului de Dans Central European din Budapesta. Spectacolul se numeşte "Hoarda" şi se axează pe legătura omului cu natura, care poate deveni una distructivă. În aceeaşi seară, de la ora 20:30, Studioul Szigligeti va găzdui show-ul "Lecţia" al Companiei András Lóránt, despre conflictul dintre viaţă şi moarte.

Sâmbătă, de la ora 19, la Sala Mare, absolvenţii Academiei de Dans Maghiar din cadrul Universităţii Târgu Mureş vor prezenta câteva scene proprii, urmând ca festivalul să fie închis duminică, de la aceeaşi oră, de Compania de Balet Contemporan din Szeged, care va prezenta "Stabat Mater - Ritualul primăverii", spectacol ce prezintă întâi momentul Bunei Vestiri, iar apoi pe oamenii care caută mereu un refugiu şi o nouă viaţă.

Biletele, cu preţuri între 15 şi 50 lei, în funcţie de spectacolul şi de locul ales, se pot cumpăra de la casieria Teatrului Szigligeti şi de pe biletmaster.ro. În plus, în fiecare după amiază a festivalului, şi orădenii care nu merg să vadă spectacolele vor avea parte de mici show-uri stradale ale unor trupe locale precum Sunshine Dance, Unique Dans Studio, Mystique Majorette şi Let’s Dance. Să ştie toţi că-i festival...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON