URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2011, 18:42

Ineu par avion

Ineu par avion DE LA PORUMB LA AVIOANE. Terenurile de la marginea comunei Ineu, pe care nu demult ţăranii cultivau cereale, se transformă în pistă de avioane (foto), urmând să aibă o lungime de 800 de metri. "Pe 27 august o vom inaugura cu un show aerian inedit", garantează proprietarul complexului, Kiss Lajos (medalion)
Ineu par avion "REGATUL" DIN INEU. Complexul King's Land include primul teren de golf din judeţ şi singurul din ţară care are un driving-range, adică o zonă de antrenament situată în mijlocul unui lac. Cel care-i învaţă pe doritori secretele acestui sport este un maestru, campionul naţional Gabriel Toader (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Soarele apune în spatele dealurilor împădurite, semn că munca la câmp se încheie. Ţăranul îşi ia sapa şi dă să pornească spre casă. Înainte, însă, mai aruncă o privire spre cer să vadă minunăţia, fiindcă în satul în care s-a născut şi a crescut, iar acum îmbătrâneşte, aterizează avioanele...

Astfel de imagini vor fi frecvente în comuna bihoreană Ineu, prima din judeţ unde se construieşte un aerodrom privat pentru avioane de mici dimensiuni. Pistă pe care vor putea ateriza europenii care vin aici să se relaxeze, dar şi bihorenii care vor să vadă lumea de sus, din avioane închiriate.

Ca regii

În aprilie, la Ineu se inaugura oficial primul teren de golf din judeţ, parte a complexului de agrement King's Land, care oferea până atunci două posibilităţi de petrecere a timpului liber: pescuitul şi echitaţia. Din această vară, însă, aici oricine va avea şi posibilitatea de a zbura deasupra împrejurimilor şi nu numai.

Proprietarul complexului, orădeanul Kiss Lajos, originar din comună, pune bazele unui club de aeronautică, pe care l-a şi denumit Blu Fly. "Doi instructori orădeni, David Molnar şi Costin Brânzaş, vor ţine cursuri de pilotaj pe avioane de mici dimensiuni şi planoare", povesteşte Kiss. Totodată, instructorii vor face şi zboruri de agrement, pentru cei care doresc să dea ture cu unul din avionetele puse la dispoziţie. Cât vor costa cursurile şi zborurile încă nu s-a stabilit, dar cei care vor cheltui la restaurantul din complex măcar 400 de lei vor primi, ca "desert" un zbor gratis.

Pistă "verde"

Pentru că aparatele de zbor trebuie să aibă de unde decola şi unde ateriza, la King's Land se lucrează de zor la construirea unei piste lungi de 800 de metri şi late de 45 de metri, chiar în cadrul complexului. De câteva săptămâni, mai multe utilaje lucrează la nivelarea terenului care până acum era folosit pentru agricultură. La terminarea lucrărilor, pista va fi înierbată, întrucât pentru aparatele mici de zbor nu este necesară o pistă betonată şi asfaltată.

Pe lângă faptul că va fi necesară pentru aeroclub, pista va folosi şi clienţilor complexului care vin de peste hotare. Lunar, la King's Land sosesc zeci de străini din Olanda, Germania şi din alte ţări europene, doar să joace golf, iar mulţi dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a veni cu avioanele personale, care sunt de mici dimensiuni. "Vom avea şi un hangar, pentru ca turiştii să aibă unde să-şi lase aparatele", precizează David Molnar, unul dintre cei doi instructori de zbor.

Interes german

Patronul King's Land mizează, însă, pe faptul că aerodromul va fi căutat şi de românii care deţin avioane personale. "Vom avea şi punct de alimentare, care va prinde bine, fiind aproape de graniţă. Unui avion ultra-uşor îi ajunge combustibilul circa 1.000 de kilometri, astfel că cei care pornesc din Suceava sau Bucureşti spre vest pot face escale pentru alimentare la noi", spune Kiss.

Proprietarul complexului a luat deja legătura cu un club aeronautic din Stuttgart, care are peste 5.000 de membri şi care abia aşteaptă să aducă vizitatori la Ineu. "Vor să vină pentru că la noi au condiţii bune de zbor, iar traficul e mai lejer", spune Kiss.

08 gheorghe pasc.jpgOrice străin care va dori să aterizeze la Ineu va trebui, totuşi, să treacă întâi pe la Aeroportul din Oradea, pentru formalităţile vamale. Apoi, va putea zbura cât va dori prin România. Şeful Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc (foto), vede cu ochi buni investiţia din Ineu. "E o idee foarte bună. Noi de anul trecut am comunicat tuturor primăriilor din judeţ că pot să-şi facă aerodrom, dacă vor, şi că îi sprijinim cu tot ce au nevoie în privinţa actelor necesare", spune comandantul.

"Mare lucru!"

Aerodromul va fi finalizat în această vară, urmând ca apoi să înceapă procedura de omologare, dar proprietarul King's Land estimează să termine totul până în august, astfel că a plănuit deja, pentru această lună, o inaugurare festivă. "Vom face un show aviatic cum nu s-a mai văzut pe la noi", promite Kiss.

08 dumitru togor.jpgBucuros de investiţie este şi primarul din Ineu, Dumitru Togor (foto). "La cât de săracă e comuna, este foarte bine că avem un astfel de agent economic care plăteşte taxe şi impozite", zice edilul, care spune că întreg complexul e un motiv de mândrie: "Ineul n-a avut niciodată ce are acum. Vin străinii şi cheltuie bani aici, e mare lucru". Doară-doară, odată cu avioanele, se va ridica şi nivelul de trai al întregii comune...


LA MAI MARE!
Investiţii complexe

Clubul aeronautic Blu Fly nu este singura investiţie făcută la King's Land în acest an. Terenul de golf, care se întinde acum pe 11 hectare, va fi extins la aproape 20 de hectare, aşa că în loc de şase găuri, va avea nouă, pentru a fi mai atractiv. Totodată, în această vară, clienţii complexului vor putea şi să joace tenis sau volei de plajă pe terenuri anume amenajate.

În plus, anul viitor, proprietarul vrea să demareze construcţia unui hotel, astfel încât străinii care vin la Ineu să nu trebuiască să-şi caute cazare prin alte părţi. Tot de viitor ţine şi planul de a amenaja o parte din cele 7 hectare de luciu de apă din interiorul complexului în zonă pentru practicarea schiului nautic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
daniel, nu e pentru snobi
Daniel, cred ca ai inteles gresit ideea. Sunt de acord ca multi din cei care practica aviatia o fac din motivele gresite dar sunt si unii cu adevarat pasionati. Aviatia nu trebuie sa coste o avere si nu trebuie facuta cu avioane de zeci de mii de euro in fata unui public. Aviatia/Zborul e si o parapanta ce poate incepe de la 500 de euro(si mai putin daca chiar trebuie). Sunt aeronave care costa sub 3000 de euro.. Drumurile tarii nu avem cum sa le facem... Nu e snobism pt ca nu o face statul(care are intreadevar alte prioritati) si nu are nici o legatura cu acesta. Odata deschisi te vom astepta la un zbor... poate poate inoculam microbul zborului si in tine si vei intelege aviatia asa cum credem noi ca trebuie inteleasa.(nu vreau sa sun atotstiutor, poate ca si noi o intelegem gresit, dar asa gresit cum o intelegem pe noi ne fac fericiti :) )
Postat 16 Iulie 2011, 10:02 de Costin
student
nu vreau sa comentez, vreau sa va intreb daca nu vi se pare ca suntem cam snobi si ca ne complacem in snobism. e cel mai fain sentiment sa iesi din avionul tau personal care straluceste si apoi drumul de la pista inspre casa ta e presarat cu noroi,gunoi si gropi.
Postat 16 Iulie 2011, 00:56 de Daniel
*
sa corectez ceva: un drum inceput al carui parcurs este in derulare* (scuze pt greseala de mai jos) Costin Branzas: Pilot planor, viitor instructor planor (curs in derulare, probabil finalizat in iarna 2011), si viitor pilot motoplanor (cursul incheiat deja in strainatate). astea sunt certitudini, planuri exista chiar mai multe dar nu o sa le declar deschis aici ca sa nu fim luati peste picior din nou cum ca "visam". Cu respect (ca fiecare e bun la ceva), Costin.
Postat 15 Iulie 2011, 14:28 de Costin Branzas
multa rautate din partea unora.. :( (sau invidie?)
In articol apar intradevar niste exagerari(cred ca din partea ziaristilor). Chiar si asa vad ca vestile circula repede dar cu multa rautate(mai bine intrebati(cand ne vedem fata in fata, ca presupun ca ne cunoastem, sau nu?) decat sa aruncati cu replici rauvoitoare/ascutite si daca se poate dati si numele dvoastra pentru a da credibilitate mai mare celor spuse). S-au schimbat anumite lucruri de cand au stiut initial unii ce se construieste acolo. (doar pentru ca nu am povestit in mod public nu inseamna ca situatia a ramas aceeasi). Rautatea asta ma gandesc ca e venita doar din invidie(ca nu stiu cu ce incurcam pe cineva acolo)... La Ineu s-a facut si pana acuma treaba si se va mai face de acum incolo(multa). In articol se mentioneaza destul de clar ca ceea ce se face inca nu este gata si mai este de munca. Asa cum se fac(si chiar se fac) momentan licente in strainatate se vor face si pe viitor, asa ca va rog permiteti-ne sa "visam", deocamdata suntem pe drumul cel bun, asa de incet cum vor sa il vada unii dar e un drum inceput al carui parcurs nu este in derulare. Va vom astepta la deschidere cu speranta ca nu vor exista tensiuni rautacioase.
Postat 15 Iulie 2011, 14:20 de Costin Branzas
xx
raspuns eu ce te doare ca si altii zbor nu numai tu ? nu tu iesti singurul instructori < care se da mare > ei fac treaba lor ce te baci ca musca...... poate vrei sa aterizezi pe pista dar pt tine va fii un vis
Postat 14 Iulie 2011, 17:41 de xx
barbologie
nu stiu cum sa ma exprim mai clar dar, David molnar este pilot de planor si de avion ultrausor, costin branzas este la un curs de instructori de planor. Acolo este un camp, David a facut o investitie si a cumparat un motoplanor. A sta este cam de ce dispun. Instructoria lor este in povesti si vise.
Postat 13 Iulie 2011, 20:50 de eu
asta da , felicitari!
si bugetari sa si pregatesca profesional salariatii si pentru acesta activitate :)) ha, ha, ha, ha
Postat 10 Iulie 2011, 14:00 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON