URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2016, 17:33

În lumea basmelor: Luna noiembrie aduce 5 spectacole de teatru, cu muzică, păpuşi şi invitaţi speciali, dedicate copiilor, inclusiv bebeluşilor

În lumea basmelor: Luna noiembrie aduce 5 spectacole de teatru, cu muzică, păpuşi şi invitaţi speciali, dedicate copiilor, inclusiv bebeluşilor POVEŞTI MUZICALE. Actorii Teatrului Odeon ajung joia aceasta la Oradea, unde aduc în premieră spectacolul "Copilăria lui Vivaldi". Spectatorii vor afla povestea unor şoricei ghiduşi care ajung în Veneţia, unde-l întâlnesc pe micul Antonio Vivaldi, care-i va învăţa despre frumuseţea sunetelor şi a muzicii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai jucăuşe personaje vor urca luna aceasta pe scenele din Oradea, purtându-i pe micii spectatori în lumea fanteziei şi învăţându-i lecţii importante.

În programul teatral al lunii noiembrie sunt incluse producţii deja cunoscute ale Trupei Arcadia, inspirate din basme celebre sau dedicate bebeluşilor, precum şi una care va fi jucată în premieră pentru publicul orădean, invitând micii spectatori în lumea "Anotimpurilor" lui Vivaldi, prezentate de... şoriceii Sică şi Rică.

Aventuri în Veneţia

Primul spectacol pentru copii e programat săptămâna aceasta pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, unde pe 3 noiembrie, de la ora 18, Teatrul Odeon din Capitală va prezenta "Copilăria lui Vivaldi", parte dintr-un proiect mai extins despre copilăria marilor muzicieni.

Povestea spune că doi şoricei, Sică şi Rică, au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven şi în pianul lui Frédérik Chopin. Dornici să călătorească, Sică şi Rică s-au ascuns apoi într-o valiză şi au ajuns în Italia, la Veneţia. Deşi se tem de apă, şoriceii se simt din nou bine când nimeresc într-o casă plină de muzică şi îl cunosc pe micuţul Antonio Vivaldi, un băieţel simpatic cu părul roşu, care, întâmplător, e un violonist minunat şi un compozitor plin de idei.

Micuţul îi atrage imediat în jocul lui "de-a muzica" explicându-le cum sunetele pot vorbi şi pot povesti, descriind frumuseţile celor patru anotimpuri. Biletele pentru "Copilăria lui Vivaldi" se vând la Casa de Cultură a Sindicatelor la preţul de 25 lei.

Omuleţul năzdrăvan

Părinţii care vor să-şi obişnuiască bebeluşii cu teatrul îi pot duce, duminica aceasta (6 noiembrie), de la ora 11, la Sala Arcadia, unde se va juca spectacolul "Omuleţ", care a avut premiera în septembrie şi este dedicat copiilor cu vârste între 1 şi 4 ani.

Spectacolele de teatru pentru bebeluşi sunt gândite astfel încât să fie pricepute uşor de cei mici, aşa că multe nici nu au un scenariu propriu-zis, ci sunt construite pe mesaje simple, pe imagine, mişcare, muzică şi culoare. Omuleţ (foto) este un băieţel năzdrăvan şi curios, care în urma unei căzături mai zdravene îşi rătăceşte părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura, chiar şi mereu înfometata burtică se ascund ştrengăreşte prin pădure şi încep a se ţine de şotii, numai să nu asculte porunca de a se reîntregi. Această joacă deschide porţile universului teatral în faţa micuţilor, pe care-i învaţă, totodată, care sunt părţile corpului uman, ce denumire are fiecare şi ce simţ o caracterizează.

Mic sau mare?

"Omuleţ" este a doua producţie realizată de actorii trupei Arcadia special pentru bebeluşi. Prima a fost spectacolul "Mic şi Mare", dedicat celor cu vârste între 0 şi 3 ani, care va fi jucat, din nou, pe 18 noiembrie, de la ora 17, tot la Sala Arcadia.

În spectacol, totul se bazează pe dimensiuni şi forme, de la contrastul dintre aspectul fizic al actorilor până la recuzita folosită. "Am încercat să găsim nişte jocuri antagonice între actorul mare, care nu poate lucra cu lucrurile mici, şi actriţa mignonă, care nu se descurcă cu cele mari", spune regizoarea Nagy Viktoria. Spectacolul se joacă într-un spaţiu intim, părinţii fiind aşezaţi pe covor şi ţinându-şi copiii în braţe.

În casa vrăjitoarei

Din programul teatral pentru copii nu lipsesc poveştile clasice. Sâmbăta viitoare, pe 12 noiembrie, de la ora 11, la Sala Arcadia se va juca spectacolul "Capra cu trei iezi", o adaptare modernă după basmul lui Ion Creangă, cu actori, păpuşi şi magicieni, în regia lui Daniel Vulcu. Distribuţia îi include şi pe iluzioniştii orădeni Eduard Maliţa şi Bianca Oniţa, care au pregătit mai multe numere interactive cu copiii din sală, interpretând, de asemenea, şi partituri actoriceşti.

Duminică, 20 noiembrie, de la ora 11, copiii cu vârste de peste 4 ani sunt aşteptaţi să descopere o altă adaptare după o poveste celebră. Preluând ideea fraţilor Grimm, actorii de la Arcadia prezintă într-o notă modernă basmul "Hansel şi Gretel", despre cei doi frăţiori care se rătăcesc şi ajung prizonierii unei vrăjitoare, dorind să-l "traducă" pe înţelesul generaţiilor de azi.

Biletele pentru toate spectacolele programate la Arcadia pot fi cumpărate, la preţurile de stagiune, de la agenţia Teatrului Regina Maria şi de pe site-ul biletmaster.ro. Copiii şi părinţii mai trebuie doar să aleagă povestea preferată şi apoi s-o urmărească în sala de spectacole.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON