URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2016, 19:30

Iată, vin colindători! Până la Crăciun, orădenii vor fi răsfăţaţi cu o serie de spectacole de iarnă aduse de artişti precum Ioan Bocşa, Andra şi Ştefan Hruşcă

Iată, vin colindători! Până la Crăciun, orădenii vor fi răsfăţaţi cu o serie de spectacole de iarnă aduse de artişti precum Ioan Bocşa, Andra şi Ştefan Hruşcă PIAŢA COLINDELOR. Cele mai multe concerte de sezon se vor desfăşura pe scena Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii, unde vor cânta ansambluri şi grupuri de colindători locali, dar şi Proconsul, Andra (stânga), Elena Gheorghe şi Ioan Bocşa (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între împodobirea bradului, turele de cumpărături şi pregătirea bucatelor pentru sărbătorile de iarnă, orădenii sunt invitaţi să-şi facă timp şi pentru seri de colinde menite să le amintească despre sensul Crăciunului.

Ca urmare, luna aceasta pot lua parte la spectacole de sezon pregătite de câţiva dintre cei mai apreciaţi cântăreţi din ţară, o altă veste bună fiind faptul că participarea la cele mai multe evenimente este gratuită.

Crăciun cu Andra

Piaţa Unirii, Cetatea, Teatrul Regina Maria şi Casa de Cultură a Sindicatelor vor găzdui în această perioadă spectacole menite să facă simţit spiritul sărbătorilor de iarnă. Cele mai multe au fost plănuite pe scena Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii, unde vor cânta ansambluri cunoscute şi artişti de seamă.

Joi, de la ora 18, va colinda Ansamblul Folcloric Auşana, vineri urmând Grupul "Luscynia" de la Palatul Copiilor (tot de la ora 18), Florena, fostă concurentă la X Factor (ora 19), şi liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, Călin Pop, care de la ora 20 va interpreta melodii de pe albumul său "Ritual de iarnă", unele de inspiraţie populară.

O zi mai târziu, sâmbătă, vor cânta "Corinteii" de la Liceul de Artă şi formaţia Proconsul (ora 20). Una dintre cele mai bune voci feminine din peisajul muzical românesc, Andra, va concerta şi ea la Oradea, tot în cadrul unui spectacol gratuit, dat duminică, 18 decembrie, de la ora 20. De altfel, Andra a şi lansat un album cu colinde tradiţionale, cum ar fi "Deschide uşa, creştine", "O, ce veste minunată" şi "Noi umblăm să colindăm".

Icoane şi Nuntaşi

După recitalul Andrei, spectacolele din centru vor continua pe 19 decembrie cu recitaluri susţinute de mai multe ansambluri locale de tineri, între care şi grupul Vivere. Pe 20 decembrie, orădenii vor primi vizita unui alt musafir de seamă: interpretul de muzică populară Ioan Bocşa va sosi la Oradea alături de un cor remarcabil, Ansamblul Icoane, şi va susţine un concert de două ore cu corinde şi cântece rituale culese din satele transilvănene.

Pe 21 decembrie, ora 17.30, pe scena din Piaţa Unirii va urca Ansamblul "Nuntaşii Bihorului", urmat de interpreta Nicoleta Nucă, în timp ce pe 22 decembrie, de la ora 18, vor cânta coruri şi fanfare ale unor biserici din oraş, iar de la ora 20 îşi va face apariţia Elena Gheorghe, cu un repertoriu adaptat sezonului de iarnă.

În fine, pe 23 decembrie, la Târgul de Crăciun va da un spectacol neaoş bihorenesc Ansamblul Artistic Profesionist Crişana (ora 18), urmat de tinerii interpreţi ai Şcolii de Arte Francisc Hubic, reuniţi în ArtGroup, care au pregătit colinde internaţionale.

Viena Magic

Piaţa Unirii nu este singura gazdă a concertelor dinaintea Crăciunului. Până pe 23 decembrie, orădenii sunt chemaţi şi în Cetate, unde vor corinda, între alţii, la orele după-amiezii, Corul Liceului Ortodox (14 decembrie), Iuliana Chelu, Maria Sidea, Dana Jurjuţ (15 decembrie), Corul Liceului de Artă şi Grupul Poienari (19 decembrie), Ioana Urs şi Violeta Gherman (21 decembrie).

Din programul de iarnă nu va lipsi nici muzica clasică. Pe 19 decembrie, orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble revine la Oradea pentru o seară cu valsuri, marşuri şi polci compuse de Johann Strauss tatăl şi fiul, Franz Lehar, Karl Komzak, Julius Fucik şi Johann Sebastian Bach. Concertul Vienna Magic va avea loc, de la ora 19, pe scena Teatrului, sub conducerea violonistului şi dirijorului Russell McGregor, care a cântat şi cu cei trei mari tenori - Pavarotti, Carreras şi Domingo. Invitaţii speciali ai serii vor fi soprana Mara Mastalir şi baritonul Michael Havlicek. Cei care vor să simtă magia Vienei pot să-şi cumpere online şi direct de la Teatru bilete la preţuri între 40 şi 120 lei (în funcţie de locul în sală).

Sezonul colindelor nu ar fi fost complet, fireşte, fără un concert semnat de eternul "vestitor al iernii", Ştefan Hruşcă, interpret care, în ciuda contestatarilor, continuă să aibă o mulţime de fani. Hruşcă va aduce spectacolul "Sara Crăciunului nost" la Oradea pe 22 decembrie, de la ora 20, la Casa de Cultură a Sindicatelor, biletele fiind puse în vânzare la preţul de 70 lei. Iar după ce va fi cântat "Leru-i ler" poate, într-adevăr, să vină Crăciunul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON