URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2012, 09:50

Hobby-uri pentru copii: Cum şi unde poţi cultiva talentele micuţului tău (FOTO)

Hobby-uri pentru copii: Cum şi unde poţi cultiva talentele micuţului tău (FOTO) ACTORIE. La una dintre primele lecţii de teatru din Orăşel, picii s-au adunat în cerc ca să recite poezii şi să interpreteze diferite personaje
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie că e vorba despre karate, dans, gimnastică, teatru ori astronomie, un copil care îşi descoperă pasiunea este un copil mai câştigat.

Aşa gândesc mulţi părinţi, care îşi îndrumă copiii spre unul sau chiar mai multe cursuri extraşcolare. Cei care nu îşi permit să aloce sume mari de bani pentru acestea au noroc: Palatul Copiilor şi, din această toamnă, şi Orăşelul Copiilor oferă zeci de cursuri gratuite.

Palatul cu cercuri

De câteva decenii, fosta Casă a Pionierilor, acum Palatul Copiilor şi Elevilor, situat pe strada Muzeului, organizează aşa numite cercuri instructiv-educative pentru toţi doritorii care au vârste cuprinse între 3 şi 19 ani. De câţiva ani, spune directorul Nicolae Peter, numărul cursanţilor a crescut, astfel că anul trecut aproximativ 4.000 de copii au frecventat cele 26 de cercuri, atraşi atât de varietatea lecţiilor cât şi de faptul că, susţine directorul, acestea sunt gratuite.

Cele mai populare activităţi sunt cele de dansuri moderne, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, balet şi de canto. "La acestea pot participa şi copiii de grădiniţă, fără să se plictisească. Constatăm că multe fetiţe vin pentru a face mişcare şi a-şi forma un corp sănătos", spune profesorul.

Experimentul, mama învăţăturii

La Palatul Copiilor, înscrierile se pot face pe tot parcursul anului. La jumătatea lunii octombrie, la fiecare cerc s-au înscris deja circa 100 de copii. Şi în acest sezon, cei mici, dar şi adolescenţii, au putut opta pentru cursuri deosebite, precum cele de chimie experimentală aplicată, floricultură, minunile naturii ori fotografie - unde se învaţă atât folosirea vechilor aparate cu peliculă, cât şi prelucrarea digitală în Photoshop.

Copiii cu înclinaţii artistice preferă pictura (pe sticlă şi lemn), sculptura şi modelajul. "La noi vin cei mai cuminţi copii. Activităţile acestea nu sunt obligatorii, dar ei aleg ca, după şcoală, să-şi petreacă timpul într-un mod creativ", spune Nicolae Peter.

Părinţii afirmă că ei sunt primii care îşi încurajează picii. "Am venit aici fiindcă fetiţa mea a văzut un spectacol de dans şi de gimnastică ritmică dat de cursanţi şi i-a plăcut", explică mămica unei fete de 7 ani. Chiar dacă unii părinţi îşi înscriu copiii la mai multe cercuri, pe parcurs cei mici aleg ceea ce le place şi se concentrează pe asta.

În viteză

Pe lângă "tradiţionalele" cursurile de judo, karate ori şah, micuţii pot învăţa la Palat şi karting. Pista de aici este, de altfel, singurul loc în care se predau lecţii de karting în Oradea, acestea fiind frecventate de aproximativ 60 de copii.

21 Antoniu Cohut.jpgChiar dacă cercurile sunt gratuite, din cauza lipsei de fonduri a instituţiei, cei care doresc să facă performanţă şi să treacă de nivelul de hobby sunt nevoiţi să investească în karturi proprii, mai performante. A fost şi cazul familiei lui Antoniu Cohuţ (foto), care la 7 ani este deja campion naţional la categoria mini a campionatului şcolar.

Acest sport nu e rezervat, totuşi, doar băieţilor. "A văzut la ERA Park un concurs de karting şi a vrut şi ea să încerce", spune tatăl Antoniei, care la 6 ani urcă fără frică în maşinuţă şi o turează cât poate...

Teatru în Orăşel

Din această toamnă, în urma unui parteneriat dintre Primărie şi Palatul Copiilor, la Orăşelul Copiilor din Rogerius s-au înfiinţat încă 12 cursuri gratuite pentru copiii cu vârste între 4 şi 16 ani. "Scopul e să oferim cât mai multor copii acces la cunoştinţe folositoare în viaţă", spune Mihaela Dindelegan, coordonatorul Orăşelului. De luni până sâmbătă, după-amiaza, preşcolarii şi elevii vin aici să înveţe, pe lângă şah şi astronomie (care erau şi până acum gratuite) dansuri, canto, gimnastică ritmică, artă fotografică, modelaj în lut, fenomene  misterioase, artă manuală, vioară şi teatru.

"Mă ajută faptul că sunt gratuite, pentru că la grădiniţă opţionalele se plătesc", spune mămica unei fetiţe de 5 ani, care speră ca lecţiile de actorie să-i ajute copila să fie mai "dezgheţată". Parteneriatul dintre cele două instituţii este valabil în acest an şcolar, dar - dat fiind interesul mare al copiilor şi părinţilor - e posibil să fie prelungit pentru încă alţi doi ani. Ar merita, căci astfel mai mulţi copii au şansa să înveţe şi altceva decât lecţiile de la şcoală. Şi asta fără ca părinţii lor să fie nevoiţi să scoată din buzunare sute de lei în fiecare lună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON