URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2013, 14:23

Filozofie pentru toţi: Mihai Maci va susţine periodic, la Primărie, conferinţe şi dezbateri pe diverse teme de interes public

Filozofie pentru toţi: Mihai Maci va susţine periodic, la Primărie, conferinţe şi dezbateri pe diverse teme de interes public MARGINALII. Mihai Maci a ales să prezinte la prima întâlnire cu orădenii un text pe tema "Cine sunt marginalii lumii moderne?". Pentru a păstra surpriza intactă, chestiunile pe care le va supune discuţiilor vor fi etalate doar la faţa locului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să readucem dialogul în cetate! Aşa descrie filozoful Mihai Maci proiectul inedit pe care, la provocarea primarului Ilie Bolojan, l-a acceptat.

Universitarul va susţine în această săptămână, în Sala Mare a clădirii municipalităţii, prima dezbatere dintr-o serie largă pe diverse probleme ale societăţii, invitându-i să participe pe toţi orădenii care au ceva de spus despre viaţa urbei şi a ţării.

La cererea primarului

15 Mihai Maci.jpgLectorul universitar Mihai Maci (foto) este cunoscut datorită mai multor analize publicate de-a lungul timpului în presa centrală şi în revistele de cultură. Una anume - "Cum produce şcoala tâmpiţi" -, apărută în luna februarie a acestui an pe contributors.ro, a făcut vâlvă mai mult decât se aştepta. Materialul pune în discuţie ambiţia sistemului de a crea un om "supradezvoltat" şi "multilateral dezvoltat", de a-i furniza diplome, dar nu şi cunoştinţe, manualele incoerente şi profesorii prost plătiţi, adunând de atunci peste 90.000 de citiri pe internet şi aproape 1.000 de comentarii. "Textul acela l-am scris ca reacţii la situaţii aberante", spune profesorul, tată al unei fetiţe de clasa a VI-a, ea însăşi prizonieră a sistemului.

În această săptămână, Maci va "ieşi" însă din mediul virtual cu un proiect inedit. "L-am întâlnit absolut întâmplător pe domnul primar, care mi-a făcut o propunere. Mi-a spus: «Domnule, văd că scrii în presa centrală. De ce nu vrei să faci ceva şi pe plan local?». Mi-a propus să-mi prezint textele sub forma unor conferinţe, la Primărie, sala fiindu-mi pusă la dispoziţie gratuit", povesteşte Mihai Maci. Onorat de propunere, a acceptat-o.

Discuţii despre marginali

Unul dintre scopurile conferinţelor lui Mihai Maci va fi dezbaterea şi înţelegerea unor probleme de interes general din societate. Bineînţeles, după ce acestea sunt expuse, cu argumentaţie filozofică, de amfitrionul întâlnirilor. "Faptul că un grup de oameni se întâlneşte cu o anumită periodicitate şi meditează asupra unor lucruri care ţin de viaţa noastră comună cred că reprezintă respiraţia bună a oraşului. La astfel de conferinţe ar trebui să vorbească oameni din toate mediile", crede profesorul.

Primul dialog va avea loc marţi, 5 noiembrie, de la ora 17, în Sala Mare a Primăriei, accesul fiind liber. Tema aleasă este "Cine sunt marginalii lumii moderne?". "Este un text care vizează un public mai larg, destinat oricui e disponibil să-l asculte. Este o problemă comună, ce ne poate privi pe toţi, şi pe marginea căreia ne putem interoga împreună. În fond, asta este miza acestor conferinţe, aceea de a readuce în inima cetăţii dialogul şi dezbaterea", spune universitarul, care nu vrea, însă, să dezvăluie mai multe detalii despre textul pe care-l va prezenta spre dezbatere.

Ca la picnic

După expunerea temei, Maci îi va invita pe cei prezenţi să intre în dialog şi să-şi argumenteze părerile. "Eu aş vrea de fiecare dată să abordez un subiect de reflecţie. Conferinţele sunt un prilej de a ne pune la un loc, ca la un picnic, experienţa pe care o avem asupra vieţii comune", zice lectorul. Pe viitor, luând în considerare şi sugestiile convivilor, Maci pregăteşte şi alte teme de interes, precum efectul globalizării în viaţa cotidiană, educaţia în România şi altele. "Sunt convins că ideile cele mai bune îmi vor veni în urma discuţiilor pe care le vom avea", spune el cu optimism.

Din perspectiva profesorului, seria de conferinţe vizează în primul rând recuperarea dialogului ca formă de relaţionare. "Mi se pare că ne închidem din ce în ce mai mult în individualism, devenim tot mai singuratici, mai apatici, mai captivi problemelor noastre. Interferăm tot mai puţin şi tot mai formal unii cu alţii", constată Maci, invitând orice concetăţean dispus să intre în dialog, începând chiar de marţea aceasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
uriasul
Suntem norocosi si nu stiam ! A naibii primare , cum le stie el pe toate ! Si filozofie ....Si citeste ...Smarandita , chestia asta ca primarul avu initiativa , ne facu praf ...( apropos de decenta ...)
Postat 05 Noiembrie 2013, 09:46 de cartita
Bravo domnule Maci, asa e cu tampitii
Dar de tampitul sef din varful ierarhiei primariei ce zici?
Postat 04 Noiembrie 2013, 17:34 de Hope
Diogene intr-un butoi incalzind la cet-ul 2
Avem predicatori destui care-s mai intai satui.
Postat 04 Noiembrie 2013, 17:24 de lumeanare
In alt loc as merge, dar la primarie...
Invitatia primarului este un dar otravit. Dl Maci ar putea fi punctul de pornire si coalizare a unei grupari civile reformatoare. Cum nu-l poate elimina, primarul vrea sa-l aiba sub ochi (sa-l controleze?) Ce are comun primarul cu marginalii!? A scos marginalii (cetatenii) din primarie si azi-maine o sa-i dea afara si din case (executari silite de gigacaloria astronomica, demolari pt proiecte megalomanice, giratorii etc)
Postat 04 Noiembrie 2013, 15:20 de scoler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON