URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2017, 14:30

Festival „regal”: Zilele Sfântului Ladislau aduc la Oradea un târg meşteşugăresc, concerte atractive şi un campionat de tăiat lemne!

Festival „regal”: Zilele Sfântului Ladislau aduc la Oradea un târg meşteşugăresc, concerte atractive şi un campionat de tăiat lemne! PREMIERĂ. În Cetate sunt aşteptaţi în weekend mii de orădeni, cu o ofertă ce include şi un concert al veteranilor de la Omega, aflaţi la 55 de ani de activitate, dar în premieră la Oradea. Într-o vizită făcută aici în aprilie, solistul Kóbor János (foto) a promis fanilor un show din care nu vor lipsi, fireşte, cele mai mari hituri ale trupei

Duminica trecută, printr-un maraton ciclist din Oradea până în Biharkeresztes, a fost deschisă ediţia a V-a a Zilelor Sfântului Ladislau, Szent László Napok.

Programul festivalului cuprinde în acest an peste 100 de evenimente, multe adresate nu doar publicului maghiar, ci şi celui român majoritar. "Festivalul îi leagă pe maghiari de românii din oraş. Încercăm să fim o punte culturală", explică Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţiei Sfântul Ladislau, care organizează festivalul dedicat întemeietorului legendar al oraşului.

Dansuri populare… pe jazz

Ediţia 2017 a Zilelor Sfântului Ladislau se desfăşoară în perioada 18-25 iunie şi va fi deschisă oficial luni, de la ora 19, printr-o gală ce se va desfăşura la Teatru, unde Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria va susţine spectacolul "Zboară păunii". Programul cuprinde o serie de vernisaje, între care, joi, de la ora 18, în Cetate, lansarea unui album cu tema "Sfântul Ladislau şi Oradea în cărţi poştale vechi".

Tot joi vor începe şi concertele. Teatrul de vară din curtea fortăreţei va găzdui de la ora 20 spectacolul bilingv "Legende despre Sfântul Ladislau orchestrate în manieră jazz", avându-l ca protagonist pe Harry Tavitian. În prima parte a concertului, acesta va interpreta prelucrări jazz ale lucrării "Dansuri populare româneşti", de Bartók Béla, precum şi cântece armeneşti medievale. În a doua parte, instrumentiştii de la Balázs Elemér Group, alături de Mizsei Zoltán şi Andrejszki Judit, vor susţine lucrări gregoriene şi cântece populare maghiare despre Sfântul Ladislau, orchestrate pe jazz.

Arome maghiare

În ziua următoare, vineri, la ora 11, va fi deschis tradiţionalul târg meşteşugăresc din cadrul festivalului, la care vor participa 40 de expozanţi din Bihor, Satu Mare, Arad, Călata, Cluj, din Ţinutul Secuiesc şi din Ungaria, cu obiecte de ceramică, bijuterii, dulciuri de casă şi costume populare.

Pe tot parcursul weekend-ului, în cadrul târgului vor avea loc demonstraţii de olărit, cioplit în lemn, pielărie, împâslirea lânii şi confecţionare de vitralii. Vineri seară, de la ora 17.30, concertele de pe scena mare a Zilelor Sfântului Ladislau vor fi deschise de invitaţi din Ungaria - formaţiile Loyal (blues rock), Pannonia Allstars Ska Orchestra (care îmbină stilurile Ska şi Dance Hall) şi Anna and the Barbies (rock alternativ). În prima parte a zilei de sâmbătă, orădenii sunt invitaţi să deguste din bunătăţile gastronomiei maghiare în curtea Cetăţii, unde vor avea loc un concurs de gătit şi o prezentare de cârnaţi-perechi de Debreţin.

Forţoşi cu drujbe

Tot sâmbătă, începând cu ora 14, orădenii şi turiştii care vor merge în Cetate pot urmări adevărate demonstraţii de forţă la Campionatul Naţional al tăietorilor de lemne Stihl Timbersports. Temerari din toată ţara se vor întrece la tăierea cu joagărul, cu motofierăstrăul, precum şi tăierea cu "hot saw", un motofierăstrău care are puterea unei maşini.

În aceeaşi zi, în Şanţul Cetăţii mai sunt programate şedinţe de yoga în aer liber, degustări de vinuri, iar de la ora 19 vor reîncepe concertele pe scena mare, pe lista invitaţilor figurând formaţia KFT, autoarea hiturilor "Afrika" şi "Balatoni nyár" (Vara la Balaton), şi Demjén Ferenc, un veteran al muzicii ungureşti. De asemenea, pe tot parcursul weekend-ului, pentru cei mici vor fi organizate ateliere de meşteşugărit, jocuri medievale, proiecţii de poveşti animate şi teatru de păpuşi.

Închidere cu Omega

Ultima zi a festivalului va debuta duminică, 25 iunie, cu o paradă dedicată Regelui Ladislau, cu muzicieni şi dansatori, defilarea fiind programată să pornească la ora 9 din zona magazinului Crişul până la Cetate. La prânz, în curtea Palatului Princiar, orădenii vor putea asista la momente cu dansuri şi cântece medievale, iar seara scena va fi rezervată celor mai renumiţi invitaţi: de la ora 18.30 va începe un concert al formaţiei Metropol - în formula Orbán András, Szász Ferenc, Dobos József (chitară şi voce), Trendler József (tobe) şi Virányi Attila (chitară bas şi voce).

De la ora 21 vor cânta, în premieră pentru orădeni, rockerii de la Omega, una dintre cele mai faimoase formaţii maghiare, a căror melodie "Gyöngyhajú lány" (Fata cu părul de perle) a fost prelucrată de celebra trupă Scorpions şi transformată în "White dove". În luna aprilie, solistul Kóbor János a venit la Oradea să promoveze concertul, spunând că va fi unul de două ore ce va conţine toate piesele de rezistenţă din repertoriul formaţiei. "Va fi un fel de concert aniversar, un jubileu, fiindcă formaţia împlineşte 55 de ani. De altfel, sunt foarte puţine formaţii în lume cu această vârstă, ne aflăm într-o companie bună alături de trupe precum Rolling Stones", spunea Kóbor.

Aşa că pentru orădeni există toate premisele să nu uite această ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, din simplul motiv că se anunţă cu adevărat memorabilă... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON