URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Festin la castel: În acest sfârșit de săptămână, bihorenii sunt aşteptaţi la Diosig, la un festival cu vinuri de soi, mâncăruri gustoase şi muzică

Festin la castel: În acest sfârșit de săptămână, bihorenii sunt aşteptaţi la Diosig, la un festival cu vinuri de soi, mâncăruri gustoase şi muzică DE VIŢĂ NOBILĂ. La ediţia de anul acesta, participanţii vor putea gusta vinuri din soiul Bakator, care pe vremuri ajungea din Diosig la curtea regală din Austria şi la Împăratul Chinei. Dispărut din podgorii în anii comunismului, soiul a fost readus la viaţă de un tânăr viticultor local
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jó bor, jó egészség, adică vinul bun e sănătate curată. Aşa spun sătenii din Diosig, care la finalul lunii mai aşteaptă bihorenii şi alţi curioşi la un eveniment... de soi.

Festivalul Vinului se va desfăşura, în premieră, în curtea Castelului Zichy din localitate, unde participanţii vor putea degusta vinuri alese, între care şi unele din faimosul soi Bakator, specific zonei, şi vor mânca din preparatele gătite de bucătari locali, precum gulyas la ceaun şi purcel la proţap. Deci, un ospăţ pe cinste...

Comuna vinului

În perioada 27-28 mai, Primăria Diosig, în colaborare cu administraţia locală din oraşul maghiar Debreţin, organizează o nouă ediţie a Festivalului Vinului, în cadrul căreia se va acorda şi titlul „Vinificatorul anului”, râvnit de 27 de producători din Bihor şi din Ungaria, între care şi Adrian Anca, fostul atacant al CFR Cluj, devenit viticultor respectat în Diosig, unde are podgorii întinse pe 200 de hectare.

Nu toţi bihorenii ştiu că în Diosig, localitate considerată capitala vinului bihorean, totul este legat de licoarea lui Bachus: istoria, tradiţiile, meşteşugurile şi economia. Pe două uliţe, numite popular Valea „Szépasszony” (Femeia frumoasă) şi „Padalja - Tessék-Sor” (Şirul Poftiţi - Sub bancă)”, sunt înşirate cele mai vestite şi vechi pivniţe din zonă, unde pe vremuri gazdele îşi ospătau vecinii şi vizitatorii cu vin până când unii cădeau sub bancă. În comună, porţile gospodăriilor sunt decorate cu ciorchini şi frunze de viţă, dar şi cu vorbe de duh, evident tot despre vin, cum e aceea că vinul bun este sănătate curată.

Serbare cu Bakator

Anul acesta organizatorii festivalului vor scoate la lumină primele butelii cu vin făcut dintr-un soi special de struguri, Bakator - rujiţa, dispărut din zonă în anii comunismului şi readus la viaţă cu trudă de un tânăr viticultor, Lorant Heit. Pentru a sărbători tradiţiile şi a populariza vinul considerat în alte timpuri cel mai bun din zonă, organizatorii au decis să-i acorde festivalului denumirea „Bakator”.

Mados Attila, primar Diosig„În secolul XIX, cel mai renumit vin din Diosig era vinul Bakator. A devenit atât de celebru, încât contele Széchényi István l-a considerat unul dintre vinurile sale preferate, iar contele Zichy Ferenc, care avea domeniu aici, a decretat că în Diosig există două soiuri de vin: Bakator şi toate celelalte”, spune primarul comunei, Mados Attila (foto).

Viticultor înrăit, în 1870, contele Zichy a întemeiat la Diosig şi prima şcoală de viticultură din Ungaria, unde cursanţii puteau învăţa tainele meseriei făcând practică în podgoriile nobilului. „Vinurile Bakator de pe domeniul Zichy au ajuns chiar şi la curtea regală din Austria, iar 200 de butelii au fost comandate şi livrate în 1871 Împăratului Chinei”, mai spune edilul.

Întrecerea bucătarilor

În premieră, Festivalul Bakator se va ţine în curtea Castelului Zichy, aflat în proces de restaurare pe fonduri europene. În cadrul evenimentului, la standuri special amenajate, vor putea fi degustate vinuri Bakator de la cinci producători europeni, dar şi vinuri fermentate în pivniţele din comună, cum e crama familiei Kun Barna şi Karola, sau pivniţa celui mai bătrân enolog din Diosig, Fábián Tibor, renumită pentru mucegaiul ce-i acoperă pereţii. Vizitatorii vor putea încerca, însă, şi licori provenite din toată Valea Ierului, dar şi din Ungaria.

În curtea conacului, organizatorii pregătesc o petrecere pe cinste, întinsă pe două zile, cu bucate tradiţionale şi ateliere meşteşugăreşti. De asemenea, se vor ţine concursuri de gătit gulaş la ceaun, respectiv purcei şi viţei la proţap. Cum mâncarea şi băutura merg bine cu muzica, petrecăreţii vor avea parte şi de câteva concerte, invitaţi fiind Nightloosers, Racka Jam, Debrecen Dixieland Jazz Band, Bordó Sárkány, Szalonna és Bandája, Ferenczi György, Vivát Bacchus Énekegyuttes şi Kerekes Band.

„Suntem la 40 de kilometri de Oradea şi la o distanţă aproape similară de Debrețin. Diosigul ar putea fi loc de întâlnire pentru locuitorii celor două oraşe înfrăţite”, zice edilul comunei, care aşteaptă cât mai mulţi curioşi la festival. Cu o singură condiţie: să le placă vinul!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
HAI ANCA
Nem magyar ! De legjob !
Postat 14 Mai 2017, 21:45 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON