URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2015, 15:02

Distracţie underground: Un grup de tineri orădeni promovează trupe underground şi organizează evenimente inedite

Distracţie underground: Un grup de tineri orădeni promovează trupe underground şi organizează evenimente inedite SUBCARPAŢI... CU REPETIŢIE. Şase tineri lansau cu brio proiectul RurbanizatOR în mai 2013, aducând pentru prima dată în Oradea trupa de muzică electronică şi folclor Subcarpaţi, care a strâns circa 850 de spectatori la Moara Răsărit. După aproape doi ani, pe 24 aprilie, fanii trupei sunt invitaţi de aceiaşi organizatori la un nou show. Semn că trupa le-a purtat noroc...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În loc să se plângă de faptul că în Oradea nu se organizează evenimente pe gustul lor, câţiva tineri au decis să facă ceva în privinţa asta şi, în urmă cu aproape doi ani, au înfiinţat o asociaţie culturală numită RurbanizatOR.

Prin intermediul acesteia, au organizat de atunci numeroase concerte cu trupe "underground", s-au implicat în evenimente precum Oradea Cultural Fest, în cadrul căruia studenţi medicinişti de pe mai multe continente şi-au prezentat tradiţiile, iar mai nou au lansat concursuri de tip quiz cu întrebări despre seriale celebre.

"Pe gustul nostru..."

Acum două primăveri, o mână de tineri din Oradea, unii reveniţi de la studii din alte centre universitare, au pus la cale un proiect prin care să promoveze diverse evenimente culturale şi artistice. "Până atunci, mulţi dintre noi ne implicaserăm în alte proiecte culturale, dar am vrut să facem ceva pe gustul nostru, iar ceea ce ne atrăgea pe noi nu era neapărat comercial. Eu mă întorceam de la Cluj, unde am studiat Arhitectura, şi am văzut diferenţa între cele două oraşe din punct de vedere al diversităţii evenimentelor", povesteşte Ioana Orţan, unul dintre fondatorii asociaţiei RurbanizatOR.

De unde denumirea? Pentru că iniţiatorii - Ligia Călinescu, Ioana Orţan, Alexandra Kaschuta, Patricia Terzea, Alexandra Albu şi Andrei Olteanu - au vrut să se axeze pe îmbinarea folclorului cu arta tradiţională şi cu cea urbană. "Avem artişti locali talentaţi, muzică bună nedifuzată, filme vechi româneşti, complet necunoscute tinerilor. Am vrut să le promovăm", zice Ioana.

Debut cu folclor

Apropo de combinarea tradiţiilor cu noile stiluri culturale, primul eveniment al RurbanizatOR a fost organizarea, în premieră locală, a concertului trupei Subcarpaţi, lansată de solistul formaţiei Şuie Paparude, care valorifică elementele folclorice pe ritmuri de muzică electronică şi de hip-hop, denumindu-şi stilul "folclor underground". Cum şi pe atunci era extrem de cunoscută unui anume segment de public, trupa a strâns 850 de spectatori în hala de concerte de la Moara Răsărit (str. Miron Costin nr. 21). "A fost un prim proiect reuşit, iar de atunci am mai învăţat multe", spune Ioana.

La aproape doi ani de funcţionare a asociaţiei, tinerii organizează un nou show pentru fanii Subcarpaţi, care între timp a mai lansat piese precum "Frunzuliţă, iarbă deasă" şi "M-a făcut muma frumoasă". Concertul va avea loc pe 24 aprilie, tot la Moara Răsărit, iar preţurile biletelor vor fi de 25 lei, dacă sunt cumpărate din timp, respectiv 30 lei în seara evenimentului.

Studenţii şi tradiţiile  

Tinerii din RurbanizatOR au adus în Oradea şi alţi artişti, mai puţin cunoscuţi, tot din underground, care exersează mai multe genuri, de la muzica electronică şi hip-hop la folclorul underground şi rock, precum Bass Turbat, Argatu, Pop Killers, Dragonu’ şi Theory of Mind.

"Aşa putem promova lucrurile care ne plac. Dar nu e uşor să-i obişnuieşti pe orădeni cu lucrurile noi", povesteşte Ioana despre experienţa ei în organizarea evenimentelor. Proiectul RurbanizatOR nu se limitează însă doar la muzică. Anul trecut, tinerii din asociaţie au organizat, împreună cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti Internaţionali din Oradea, o nouă ediţie a Cultural Fest, eveniment în cadrul căruia studenţi de pe mai multe continente şi-au prezentat portul, dansurile, muzica şi mâncarea tradiţională.

Te uiţi şi câştigi

Mai nou, asociaţia RurbanizatOR, căreia i s-au mai alăturat doi colaboratori, Dana Cabău şi Vlad Jurcă, a lansat în pubul Edison din Pasajul Vulturul Negru o serie de concursuri cu întrebări şi răspunsuri despre seriale populare. Primele două ediţii ale The TV Show Quiz au avut ca teme "Game of Thrones" şi "Breaking Bad".

Următorul concurs va avea loc după sărbători, tot în Edison Pub, unde concurenţii se împart în echipe şi răspund la mai multe întrebări proiectate pe un ecran. Echipa câştigătoare primeşte consumaţie din partea casei. "Socializarea e scopul. În plus, la astfel de quiz-uri se creează de obicei o competiţie sănătoasă", zice Ioana.

Tot RurbanizatOR organizează periodic, în Urban Place, petreceri dedicate studenţilor, cu jocuri importate de la americani, precum "beer-pong" şi "battleshots", cel care pierde o rundă trebuind să bea, după caz, bere sau shoturi de alcool.

Pentru anul viitor, tinerii din asociaţie vor să organizeze un festival cu desene de stradă, muzică underground şi expoziţii ale unor colegi de generaţie din ţară. Până atunci, cu evenimentele deja pregătite, îşi mai adună "adepţi"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON