URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De vorbă cu maeştrii: Orădenii, chemaţi să-l asculte şi să-i pună întrebări actorului Victor Rebengiuc, la "Dialoguri interioare"

De vorbă cu maeştrii: Orădenii, chemaţi să-l asculte şi să-i pună întrebări actorului Victor Rebengiuc, la "Dialoguri interioare" BĂTRÂNUL COSTACHE. Victor Rebengiuc face un rol excepţional jucându-l pe bătrânul Costache în filmul "Câinele japonez", lansat la sfârşitul lui 2013 şi regizat de orădeanul Tudor Cristian Jurgiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proaspăt laureat al Premiului de Excelenţă oferit de UNITER, Victor Rebengiuc, considerat unul din cei mai mari actori români, va sta la taclale cu orădenii, joi seară, la Teatrul Regina Maria.

Protagonist a zeci de filme şi spectacole de teatru, maestrul este invitatul regizorului orădean Radu Vaida în cea de-a cincea ediţie a proiectului "Dialoguri interioare", care îşi propune să prezinte publicului oamenii din spatele marilor artişti.

Despre oameni

15-Radu-Vaida_bihoreanul.jpgÎn luna iunie a anului trecut, regizorul Radu Vaida (foto), născut la Oradea şi stabilit la Bucureşti, unde a lucrat în Televiziunea Română, a lansat la Teatrul Regina Maria un nou concept de spectacol. Unul care are la bază un dialog liber între gazdă şi un invitat din lumea cultural-artistică. "Timp de 20 de ani am realizat documentarul numit "Diamante de gând", unde am reuşit să-i aduc pe invitaţi să spună ce nici nu credeau că vor spune. Aşa mi-a venit ideea unui proiect similar şi la Oradea", spune Radu.

La "Dialoguri interioare", orădenii au şansa să-i cunoască altfel pe unii dintre cei mai importanţi artişti români. "În aceste întâlniri încerc să nu axez discuţia pe cariera invitatului, ci vreau să descoperim omul din spatele acesteia", explică regizorul. Primul "show" i-a avut ca protagonişti pe Mircea Diaconu şi Ioana Dragoş Gajdo, urmaţi în ediţiile următoare de Ana-Maria Georgescu, George Mihăiţă şi Eusebiu Ştefănescu, însoţit de fiul acestuia, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, care a oferit şi un recital de muzică.

"După ce m-am întors la Oradea am vrut să fac ceva pentru teatrul de aici, ţinând cont şi de faptul că sunt prieten cu aceşti oameni mari. Iniţial mi s-a spus că publicul va fi reticent în a pune întrebări, dar am sperat că va intra în dialog cu invitaţii. Şi aşa s-a şi întâmplat", povesteşte Radu Vaida.

Pe scenă şi pe sticlă

Pe 8 mai, orădenii vor avea un invitat special: Victor Rebengiuc, laureat săptămâna trecută cu Premiul de Excelenţă al UNITER (Uniunea Teatrală din România). "Am şansa să mă numesc un prieten de-al lui şi l-am convins să vină la Oradea", spune Radu, adăugând că şi-a dorit de multă vreme să-l aducă pe maestru la "Dialoguri interioare".

La 81 de ani, Victor Rebengiuc e considerat unul din cei mai mari actori români, cu o carieră uriaşă atât în teatru cât şi în film. Consacrat în cinematografie cu roluri precum cele din "Pădurea spânzuraţilor", "Profetul, aurul şi ardelenii", "Moromeţii" şi "Cel mai iubit dintre pământeni", artistul a continuat să impresioneze preluând roluri principale în filme recente, cum ar fi "Medalia de onoare" (2009), regizat de Călin Peter Netzer şi laureat cu numeroase premii, inclusiv pentru actor, la festivaluri internaţionale.

Cea mai recentă prestaţie cinematografică a avut-o într-un film regizat chiar de un orădean, Tudor Cristian Jurgiu, lansat la finele lui 2013. "Câinele japonez" spune povestea lui Costache, un ţăran autentic încercat de viaţă, dar mândru, care primeşte vizita neaşteptată a fiului stabilit în Japonia. Filmul a primit laude din partea criticilor de la Hollywood Reporter şi Variety, dar şi premii la festivaluri, la Varşovia şi Vilnius. "Victor Rebengiuc dă impresia unui om interiorizat şi cu un aer de superioritate, dar nu e deloc aşa. E aşa din pură modestie", spune Radu.

La taclale

Victor Rebengiuc n-a părăsit nici scena teatrului, jucând în continuare la Bulandra şi la Naţionalul bucureştean. Cea mai recentă vizită a sa la Oradea a avut loc în 2012, în cadrul festivalului Toamna Orădeană, când a "jucat" alături de Grigore Leşe în spectacolul de hore şi poezie "Lumină lină".

Noul "show" "Dialoguri interioare" va avea loc la Teatrul Regina Maria, de la ora 19, iar amfitrionul discuţiei va fi Radu Vaida. "Faptul că orădenii vor putea să-i pună întrebări este un lucru inedit. Sper că va vrea să ne împărtăşească lucruri pe care nu le-a mai spus până acum", spune regizorul.

Discuţiile vor fi completate de intermezzo-uri muzicale, dar şi de un moment artistic-surpriză al invitatului special. Biletele, la preţul de 15 lei, indiferent de locul în sală, s-au pus deja în vânzare pe site-ul biletmaster.ro şi la agenţia Teatrului, dar pot fi achiziţionate şi cu o oră înaintea celei de-a cincea ediţii a "Dialogurilor interioare".

Rămâneţi pe eBihoreanul.ro şi aveţi şansa de a câştiga una din cele 5 invitaţii duble la spectacol!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON