URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2016, 07:32

Crăciun în Cetate: În perioada 2-24 decembrie, orădenii care vizitează fortăreaţa pot redescoperi cum era sărbătorită odinioară Naşterea lui Cristos

Crăciun în Cetate: În perioada 2-24 decembrie, orădenii care vizitează fortăreaţa pot redescoperi cum era sărbătorită odinioară Naşterea lui Cristos LUNA POVEŞTILOR. Întrucât Târgul de Crăciun a fost mutat anul acesta în Piaţa Unirii, Cetatea Oradea va găzdui evenimente de amploare mai mică, dar la fel de interesante, precum sunt concertele de colinzi păstrate din bătrâni şi serile cu poveşti de iarnă pentru copii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în Piaţa Unirii orădenii pot putea sărbători luna cadourilor într-un târg cu obiecte artizanale, colorat cu luminiţe, cu un patinoar şi un carusel de poveste, în Cetate sunt poftiţi să-şi amintească vechile obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă.

Luna aceasta, fortăreaţa se transformă într-un mare atelier al Moşului, unde cei mici vor putea învăţa cum să facă decoraţiuni, să asculte poveşti şi să vadă filme clasice dedicate Crăciunului. Amatorii de "porcării" sunt invitaţi şi ei la cârnaţi, caltaboşi şi toroş, ca la bunica acasă...

Fabrica spiriduşilor

Deşi nu mai găzduieşte Târgul de Crăciun, aşa cum s-a întâmplat iarna trecută, Cetatea îşi aşteaptă vizitatorii cu altfel de atracţii. În perioada 2-24 decembrie, aici se vor desfăşura tot felul de activităţi menite să le amintească vizitatorilor felul în care era sărbătorit pe vremuri Crăciunul. Mai precis, cu mâncăruri delicioase, colinde şi poveşti.

În curtea fortăreţei va fi împodobit un brad natural, iar pe Strada Breslelor mai mulţi meşteri vor deschide "Făbricuţa spiriduşilor", cu ateliere de ornamente, de pictură, olărit, ţesut şi cusut. Atelierele vor fi deschise în perioadele 2-4, 9-11, 16-18 şi respectiv 20-23 decembrie, între orele 15.00 şi 19.00. Tot în Cetate va fi şi o Căsuţă a Dulciurilor, cu o sumedenie de bunătăţi, precum şi o Brutărie de Crăciun, unde se va vinde pâine proaspătă de casă.  

La cârnaţi şi prăjituri

"Spiriduşii" le-au pregătit copiilor, şi nu doar lor, şi alte programe interesante, ce se vor derula - spre deosebire de cele din Piaţa Unirii - la căldură. În fiecare weekend al lunii decembrie şi cu câteva zile înainte de Crăciun (din 20 până în 23 decembrie), între orele 18.00 şi 20.00, Corpul I al Cetăţii se va transforma în "Odaia cu poveşti".

Aici, actorii înscrişi în ONG-urile care au primit sedii în fortăreaţă le vor citi micuţilor poveşti de iarnă, atât în limba română cât şi în maghiară. Totodată, în perioadele 3-4, 8-10, 15-17, 22-23 decembrie, Corpul M al Cetăţii va găzdui proiecţii de filme de Crăciun, precum seria "Singur acasă", şi mai multe filme de animaţie, astfel încât cei mici să intre din timp în spiritul sărbătorilor.

Cum tradiţiile bihorene de Crăciun includ obligatoriu şi sacrificarea porcului, pe 10 şi 17 decembrie, între orele 14.00 şi 20.00, în Curtea Cetăţii va fi refăcută sărbătoarea Ignatului. Evident, vizitatorii vor putea să se înfrupte, contra cost, din preparate precum cârnaţi, toroş, caltaboşi şi tobă, toate proaspete. Din gama sărbătorilor culinare face parte şi un concurs de copt prăjituri, care va începe pe 15 decembrie, la ora 15.00, în Corpul K.

Corinde din bătrâni

Fireşte că orădenii sunt poftiţi în Cetate şi ca să asculte corinde. Seria concertelor va începe duminică, 2 decembrie, de la ora 16.00, mica scenă din curtea interioară urmând să fie ocupată, pe rând, de corul Şcolii de Arte Francisc Hubic şi de Ansamblul Florile Mureşului din Arad.

Pe parcursul întregii luni decembrie, orădenii care vor ajunge în Cetate vor putea asculta şi urmări Corul Liceului Don Orione, Ansamblul Crişana, Corul "Diacon Nicolae Firu" al Liceului Ortodox Roman Ciorogariu, Corul de copii "Basilica minor" al Episcopiei Romano-Catolice, Grupul de dansatori din Botean şi Grupul Poienari.

Deşi iniţial intenţionau să se alăture programului de sărbători amenajând o vinărie şi un magazin cu bunătăţi în Cetate, Asociaţia Producătorilor Tradiţionali Crişana şi Asociaţia Firmelor Bihorene au renunţat la idee. "Spre surprinderea noastră, s-au retras fără prea multe explicaţii", spune Angela Lupşea, noul director interimar al Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea.

În schimb, organizatorii au prelungit pe perioada sărbătorilor programul de funcţionare a Muzeului până la ora 20.00, astfel încât orădenii care vor ajunge în Cetate să poată face şi un tur prin istoria oraşului.

Citiți pe această temă și articolul Crăciun în Cetate. Curtea fortificaţiei va răsuna zilnic de colinde până pe 23 decembrie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Zece purcelusi
Cati porci pune la "bataie " Nutientul nutripork, oare?!
Postat 02 Decembrie 2016, 15:50 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON