URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Cirque de... Oradea: Patru spectacole de teatru circ reprezentate de artişti din Franţa şi Belgia ajung în faţa orădenilor

Cirque de... Oradea: Patru spectacole de teatru circ reprezentate de artişti din Franţa şi Belgia ajung în faţa orădenilor FĂRĂ CUVINTE. Spectacole de circ contemporan prezentate în mai toată lumea vor fi jucate în curând şi la Oradea, de către artiştii unor companii din Franţa şi din Belgia. Unul dintre acestea este "Buno Circus Solo", povestea unui clovn care se vrea muzician
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acrobaţii iscusite şi poveşti interesante de viaţă se îmbină în patru spectacole de teatru circ care urmează să fie prezentate în cadrul unui festival internaţional programat la finalul lunii în Oradea.

Reprezentaţiile date de companii din Franţa şi Belgia vor fi completate de o microstagiune cu cele mai recente producţii în care joacă actorii orădeni, la Zilele Teatrului Regina Maria.

 Circarii actori

La Oradea, sfârşitul lunii mai e dedicat teatrului. Sala Mare a Teatrului Regina Maria şi scena mobilă care urmează să fie instalată în Piaţa Ferdinand vor găzdui patru spectacole ale unor companii din Franţa şi Belgia, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Circ de la Oradea (25-29 mai).

"Circul de scenă, sau teatrul circ, este un tip de spectacol care are tradiţii vechi în Italia, Franţa şi Spania, având rădăcini în comedia dell’arte. În ultimii ani au apărut multe spectacole cu elemente de circ şi care se apropie de teatru, în relaţia actorilor cu obiectele şi cu decorul, schimbând jocul grotesc al clovnului tradiţional cu un tip de expresie realist", spune Radu Dinulescu (foto), directorul artistic al festivalului, care urmăreşte această mişcare la nivel internaţional şi a selectat spectacolele ce urmează să fie prezentate în faţa orădenilor.

Evenimentul va debuta, pe 25 mai, de la ora 19, în Sala Mare, cu "Six pieds sur terre" (Şase picioare pe pământ), al companiei Lapsus din Franţa, prezentat în mai toată lumea din 2011 încoace. "Este vorba despre un grup de tineri dintr-un cartier, care inventează locuri de joacă. Peste zona lor trece apoi războiul...", dezvăluie Radu Dinulescu intriga spectacolului.

În corzile vieţii

A doua zi, pe 26 mai, tot la Sala Mare, se va juca spectacolul "Cordes" (Sfori), adus de Compania Alexis Rouvre din Belgia. "Toată recuzita folosită în spectacol este formată din bucăţi mai mici sau mai mari de sfoară, pe care artistul o mânuieşte. La un moment dat, însă, acesta cade pradă propriilor corzi", descrie Radu Dinulescu spectacolul, care, de fapt, prezintă hora în care oamenii se prind în căutarea fericirii. "Spectacolul lui Rouvre este una dintre cele mai puternice metafore despre fragilitate pe care lumea circului le-a oferit vreodată", spune selecţionerul festivalului.

La primele două spectacole, orădenii vor putea intra plătind preţurile obişnuite de stagiune practicate de Teatrul Regina Maria. Celelalte două programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Circ se vor juca, însă, pe o scenă mobilă ce va fi instalată în Piaţa Ferdinand, astfel că spectatorii le vor putea vedea gratuit. Este vorba despre "Buno Circus Solo" (Aruspice Circus, Franţa), povestea unui clovn care se vrea muzician (marţi, 26 mai, de la ora 21.30) şi "Gigantea" (Compania Les Trois Clés, Franţa), care promite o poveste emoţionantă despre înrolarea copiilor în armată (vineri, 29 mai, de la ora 21.30).

Teatru cu "reluare"

Tot la finele lunii mai, Teatrul Regina Maria programează o microstagiune menită să readucă în prim-plan premierele stagiunii 2014-2015, pentru spectatori, dar mai ales pentru critici. "Este, dacă vreţi, o strategie de marketing artistic, prin care încercăm să oferim vizibilitate producţiilor noastre. Anul acesta am invitat 16 critici de specialitate, unii dintre ei fiind şi selecţioneri ai unor festivaluri naţionale de teatru", spune Victoria Balint, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan.

Ca urmare, între 26 şi 31 mai, orădenii vor putea revedea - între altele - producţia pentru copii "O mie şi una de frontiere (Povestea lui Aladin)", în regia lui Luis Montoto, "Dragoste, în patru tablouri" (regia Daniel Vulcu), "În inima nopţii - Episodul Hamlet" (regizor Gavriil Pinte), precum şi "Căsătoria" (în regia lui Alexandru Mâzgăreanu).

În program figurează, de asemenea, "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas" (regia Bobi Pricop), "Cancun" (în regia lui Theodor-Cristian Popescu) şi "O poveste foarte simplă" (regia Elvira Platon Rîmbu), această producţie având programată premiera pe 21 mai, înaintea Zilelor Teatrului Regina Maria. Evenimentul va fi închis pe 31 mai cu muzicalul "Scripcarul pe acoperiş", care în pofida vechimii continuă să atragă public cu duiumul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON