URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2013, 17:12

Cafeneaua creştină: Deşi nu vinde alcool, o cafenea din centrul Oradiei e la mare căutare pentru seratele de tango, literatură şi muzică (FOTO)

Cafeneaua creştină: Deşi nu vinde alcool, o cafenea din centrul Oradiei e la mare căutare pentru seratele de tango, literatură şi muzică (FOTO) O ALTFEL DE CAFEA. Ascunsă de agitaţia din oraş, terasa Bookafe se umple deseori la serile cu evenimente culturale, precum cea de la începutul acestei luni, dedicată operei scriitorului C.S. Lewis şi încheiată cu un concert de jazz. Alteori, locul se umple de acordurile muzicii clasice sau e rezervat pentru hip-hop ori rock alternativ
Cafeneaua creştină: Deşi nu vinde alcool, o cafenea din centrul Oradiei e la mare căutare pentru seratele de tango, literatură şi muzică (FOTO) O ALTFEL DE CAFEA. Ascunsă de agitaţia din oraş, terasa Bookafe se umple deseori la serile cu evenimente culturale, precum cea de la începutul acestei luni, dedicată operei scriitorului C.S. Lewis şi încheiată cu un concert de jazz. Alteori, locul se umple de acordurile muzicii clasice sau e rezervat pentru hip-hop ori rock alternativ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O seară de vară pe Corso: zeci de orădeni se plimbă, pur şi simplu, alţii se înghesuie să ocupe terasele mai mereu acoperite de agitaţie şi zgomot...

În acest timp, în curtea unei case din strada Nicolae Jiga, fostă Castanilor, pasionaţii ce preferă calmul ascultă un recital de jazz într-un peisaj năpădit de verdeaţă, dominat de copaci umbroşi, la mese cu lumânărele. E terasa cafenelei Bookafe, care, cu toate că nu vinde alcool şi nu permite fumatul, şi-a câştigat clienţi fideli...

Cafeneaua creştină

15 Gabriela Vadan.jpgNu toţi muşteriii Bookafe îi şi cunosc istoria. Deschisă astă-primăvară, în martie, cafeneaua face parte dintr-o reţea internaţională ce numără peste 500 de localuri creştine cu aceeaşi denumire. "Primul Bookafe a fost deschis în Brazilia de un imigrant chinez care a dorit să amenajeze un loc de socializare pentru creştini. De altfel, Book-a-fe s-ar traduce «cartea care duce la credinţă»", explică Gabriela Vădan, managerul cafenelei din Oradea. Chiar dacă e prezentat ca un loc "al aducerii aminte de Dumnezeu", localul nu este însă nici pe departe folosit pentru "îndoctrinare". "Nu promovăm niciun cult religios, toată lumea e binevenită aici", spune Gabriela.

Cu ajutorul reţelei internaţionale, iniţiatorii proiectului din Oradea - Centrul Creştin Viaţă Nouă - a pus la punct un local elegant, decorat cu lucrări de artă, plus o terasă deosebită. Meniul e bogat în cocktailuri din fructe, gustări şi deserturi. Fireşte, nu include alcool! "Am vrut să creăm un loc liniştit, dedicat întregii familii, unde să nu existe scandaluri. Nu credem că alcoolul şi ţigările se potrivesc în acest peisaj", explică Gabriela, precizând că, totuşi, pe o parte a terasei fumatul e permis. "Nu avem nimic împotriva fumătorilor, avem ceva cu obiceiul în sine", zice ea.

Tango pasional

15 Lavinia Caba.jpgPentru a crea un loc în care clienţii să se simtă bine şi chiar să lege prietenii, Bookafe Oradea a plănuit evenimente, periodice şi ocazionale, dedicate atât adulţilor, cât şi copiilor. În fiecare joi, cafeneaua găzduieşte câte un concert de jazz, muzică clasică, hip-hop sau rock alternativ. "Formaţia rock Blue Strings, a unor tineri orădeni, a cântat prima oară la noi. Suntem deschişi să susţinem şi să promovăm talentele locale şi nu numai", spune Lavinia Caba (foto), manager de evenimente.

Dar Bookafe nu se limitează la muzică. De două ori pe lună, găzduieşte Seara de Psihologie, în cadrul căreia, coordonaţi de un profesor universitar, participanţii dezbat diferite teme. Recent, localul a devenit loc de întâlnire şi pentru pasionaţii tangoului argentinian, care tot la două săptămâni, marţea, îl transformă în ring de dans. Clienţii au parte periodic şi de surprize, precum a fost petrecerea american-style de 4 iulie, cu burgeri, porumb şi muzică country, sau un workshop de cafea, unde participanţii au putut învăţa cum se prepară o cafea adevărată de la barmanul Ionuţ Paina. "Încercăm ca majoritatea evenimentelor să fie cu intrare gratuită. Depinde însă ce invitaţi avem", spune Lavinia.

Arte frumoase

Că Bookafe e mai mult decât o simplă cafenea o dovedeşte şi faptul că în această perioadă găzduieşte o expoziţie de pictură a orădeanului Radu Pământ ori că, recent, pe 6 iulie, a adunat zeci de curioşi la o seară dedicată literaturii, mai exact operei lui C.S. Lewis, autorul celebrelor romane "Cronicile din Narnia". Mai mult, în local există şi o mică bibliotecă - e adevărat, pe teme religioase - care pot fi citite pe loc sau împrumutate acasă.

Cum se prezintă ca un loc pentru întreaga familie, Bookafe le dedică numeroase activităţi şi copiilor. "În timpul şcolii, de două ori pe lună avem evenimentul "1001 poveşti", în care interpretăm scenete celebre de basm, cu personaje costumate adecvat, iar de curând am lansat proiectul "Academia de arte frumoase", în cadrul căruia, de două ori pe săptămână, oferim lecţii de teatru şi de pictură", spune Lavinia Caba. Cât timp copiii stau la lecţii, care costă 10 lei pe şedinţă, părinţii pot savura în linişte o cafea pe terasă, citind sau urmărindu-şi micuţii.

Bookafe se susţine din banii obţinuţi din vânzări dar, potrivit managerului, profitul e folosit pentru susţinerea Fundaţiei Caleb, care sprijină 100 de copii nevoiaşi din satul Lăzăreni. Pentru că aşa e creştineşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Hipsteri vs Frustrati
90% comentarii de frustrati. Agitati-va ca daca nu, va papa baubaul protestant. Repede va manca-n cur daca hipsterii pocaiti se aduna la localul lor. Adunatura de retarzi, mancatori de *.
Postat 03 August 2013, 20:15 de Iobah
Creepy place
That place gives me the creeps.
Postat 01 August 2013, 22:46 de Ho
poca time
AM fost o data acolo. Eram cu copii mici dupa noi si ne-am dorit un loc fara fum si muzica data tare. Din pacate servirea a fost varza... Am stat dupa o felie de paine cu ceva salata si sunca cca 35 de minute. Cafeaua era ok, dar a venit si ea in 20 de minute, iar prajitura (care nu este home made ca se vede de la o posta), a venit si ea in 40 de minute. Plus ca sunt atatia pocaiti acolo cam cati sunt in Mac duminica seara. Daca mai merg? NUUUU ever. Sunt atatea terase acum deschise unde se mananca bine si nu se sta in fum, ca nu are rost sa ii mai vad p-astia :))
Postat 29 Iulie 2013, 11:40 de baba clonata
cred in D-zeu nu in DROGATII pe care ii vad zi de zi pe strada !!
nu ar trebui sa se vanda alcool in PUBLIC dar noi ROMANIA suntem o tara CRESTINA in POLITICA si atat. FELICITARI, un sofer nu consuma alcool, adevarat! ATUNCI de ce va mira localul ? SUNT oamenii asa de curati ca nu se DROGHEAZA cu alcool, tigari sau medicamente farmaceutice , cred in D-zeu nu in DROGATII pe care ii vad zi de zi pe strada sau BUSINESS !! PUN pariu ca in redactie la voi PUTE dimineata a alcool :)))) amestecat cu TUTUN :)))), PPPPUUUUTTTTEEEEEE !
Postat 29 Iulie 2013, 10:38 de PPPUUUUTTTTEEEE
Io nu beu
Daca Dumnezeu ar fi dorit sa nu bem alcool, Isus nu ar fi transformat apa in vin ci in coca cola :)
Postat 29 Iulie 2013, 09:59 de :)
@Roger
Cafeneux nu e mai jos de Bookafe, nici mai sus. Poate in alta sfera, dar in rest e vorba de una si aceeasi cafenea.
Postat 29 Iulie 2013, 09:47 de Pavel
I ♥ Jesus
Hm, pun pariu ca nici intr-o cafenea musulmana nu se vinde alcool. Cafeneaua "neoprotestanta" "sectanta" etc suna mai aproape de adevar. Crestinismul a fost fondat un pic mai devreme decat sectele americane de secol 17-18, reimportate apoi in Europa.
Postat 29 Iulie 2013, 00:48 de mine
alcoooool
Vai si amar va credeti Sfanti , acolo se vinde alcool pe furis ,
Postat 29 Iulie 2013, 00:26 de asdds
cafeneux este cel mai tare, brownie e fantastica!
cel mai tare local de pe str castanilor este un pic mai jos de bookafe-ul asta, Cafeneux ii zice, acolo ai parte de o muzica de suflet, in tihna, fara fum de tigara, tot ceva pocaiti sunt, dar linistiti si neagresivi -- daca ajungeti acolo, comandati o prajitura brownie cu 6.5 lei si o sa fiti satisfacuti de ce primiti (o bucata mare si fierbinte de prajitura neagra insotita de inghetata de vanilie delicioasa)! exceptional local, felicitari pentru tot!
Postat 28 Iulie 2013, 23:14 de roger
nice
m-am săturat până peste cap de localuri pline de fum; până când se va interzice fumatul (ŞI ÎN ROMÂNIA), Bookafe pare o alternativă bună pentru o seară cu prietenii în oraş
Postat 28 Iulie 2013, 21:40 de 0m
alcoolu
da, ma flocaitilor, voi nu beti alcool si cu asta ati rezolvat toate problemele, sinteti cei mai tari..... fatarnicilor. De ati sti citi flocaiti din astia vin sa cumpere alcool, sa nu i afle nevestele, v ati cruci, nu sinteti cu nimic mai buni, ba din contra niste prefacuti imputiti.
Postat 28 Iulie 2013, 20:37 de flocaitii
Asta da.
Asta da local....are si manajer cafenea si un manajer de evenimente. Daca chiar vreti sa faca furori localul ,in acest superb oras, angajati un manajer de WC,un manajer responsabil de consumul de curent, unul pentru apa si neaparat un manajer pentru inchiderea si deschiderea usilor.
Postat 28 Iulie 2013, 19:53 de Viki
de mers
frate, e de mers aici! gagici linistite, bune, ca deja de alea de club se cam satura lumea, ca prea multe fite au pe cap. muzica e cam naspa, da gagicile merita toti euroiii...
Postat 28 Iulie 2013, 19:47 de bossu
ktln
Un fel de bordel pentru pocaiti. Daca megi imbracat in tricou cu Jesus le poti umple bisericile cu fratiori :)))))))))))
Postat 28 Iulie 2013, 19:09 de szell
Felicitari!
Superb! In sfarsit un local reprezentantiv, fara manele, fara lume interlopa, fara pitipoance si alte specimene care ne fac urbea de ras! Ar fi bine sa promovati pe internet localul, daca nu l-ati promovat deja, pentru a-l gasi si turistii care ne viziteaza orasul!
Postat 28 Iulie 2013, 18:54 de Calin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON