URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2014, 15:40

Artă de vânzare: Un orădean pasionat deschide prima casă de licitaţii de artă din oraş

Artă de vânzare: Un orădean pasionat deschide prima casă de licitaţii de artă din oraş CINE DĂ MAI MULT? Aflat deocamdată în amenajare, spaţiul ocupat cândva de ING Bank pe strada Vasile Alecsandri îi va găzdui periodic pe colecţionarii de artă care vor găsi aici atât obiecte de artă contemporană, cât şi din tradiţia clasică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dată, de două ori... Adjudecat! Sunetul ciocanului care închide licitarea unui obiect de artă se va auzi curând, în premieră, şi la Oradea.

Chiar dacă românii n-au stat şi nu stau nici acum strălucit cu banii, un orădean e convins că în Bihor există destui colecţionari şi iubitori de artă dispuşi să plătească sume importante pentru tablouri ori sculpturi, aşa că a pariat pe un proiect îndrăzneţ: Casa de Licitaţii Prinţesa Anastasia.

Totul pentru artă

La jumătatea lunii este programată inaugurarea primei case de licitaţii de artă din Oradea, în clădirea fostei bănci ING din strada Vasile Alecsandri. Iniţiativa îi aparţine orădeanului Foris Sandor Gyorgy, care a condus mai multe afaceri, iar acum se află la primul proiect de acest fel.

"Nu sunt un colecţionar, ci un iubitor de artă. Eu văd afacerea şi prosperitatea în artă în oraşul acesta", spune Foris, care s-a asociat cu câţiva prieteni pentru a porni Casa de Licitaţii Prinţesa Anastasia. A botezat-o aşa după fiica cea mică a ultimului ţar al Rusiei, Nicolai Romanov, executat în 1918 împreună cu întreaga familie, dar despre care legendele spun că ar fi supravieţuit. "Deşi a avut o viaţă scurtă, prinţesa Anastasia cel mai mult iubea arta", zice orădeanul.

De ce o casă de licitaţii în Oradea? "Am pornit-o cu gândul de a prezenta arta în general. Orădenii trebuie să ştie că oraşul lor este unul dintre cele mai vechi din Ardeal şi arta e prezentă aici dintotdeauna. Până în anii '30, Oradea rivaliza chiar cu Budapesta, cu Viena, avea foarte mulţi artişti, mulţi restauratori şi şcoli de arte. Doar comunismul a şters tradiţia", spune Foris.

Adjudecat!

Casa Prinţesa Anastasia va intermedia vânzarea unor obiecte de artă din mai toate domeniile, de la pictură şi sculptură până la numismatică, decoraţiuni, uniforme şi însemne militare. "Arta va intra la noi de la populaţie, de la colecţionari, de la cei care sunt constrânşi să vândă. Avem experţi acreditaţi de Ministerul Culturii care vor spune exact valoarea unui obiect şi vor stabili un preţ de pornire corect. Putem să vindem şi piese de patrimoniu naţional mobil, chiar dacă regulile sunt mai stricte pentru acestea", explică Foris.

Pe bază de contract, colecţionarii vor lăsa obiectele în custodia Casei, care îşi va calcula la preţul de vânzare un comision de 15-20%. Lucrările vor fi păstrate într-un depozit special până când vor fi scoase la licitaţie cu strigare într-o sală special amenajată. "La început vom avea o licitaţie pe lună, iar apoi dorim să organizăm evenimente separate pentru tablouri şi sculpturi faţă de restul obiectelor", spune orădeanul.

Cei care nu vor putea fi prezenţi la licitaţie vor putea totuşi concura prin telefon, prin intermediul unor aşa-numiţi comisari ai Casei. Totodată, pe site-ul acesteia vor avea loc şi licitaţii online pentru obiecte cu preţuri mai mici, de circa 100-200 de euro.

Caffe dell' Arte

Pe lângă licitaţiile propriu-zise, la etajul clădirii vor fi vernisate periodic expoziţii ale unor artişti contemporani şi de artă clasică. "Sunt mulţi artişti valoroşi, chiar şi orădeni, care încă nu sunt bine cunoscuţi şi ar merita", crede Foris.

Mai jos, la parter, va funcţiona o "cafenea de artă", cum spune poprietarul, cu pereţi acoperiţi de lucrări ale tinerilor pictori autohtoni. "Expoziţiile se vor schimba tot timpul, aşadar decorul va fi mereu diferit. Vom avea un pian, unde cei care ştiu să cânte vor putea să se aşeze liniştiţi". În plus, cafeneaua, care va avea şi o terasă în curte, va găzdui spectacole de teatru scurt şi de stand-up comedy. Pentru a completa atmosfera boemă, personalul va purta costume asortate fiecărui spectacol.

Deşi se află la prima afacere în domeniul artei, Foris are ambiţii şi mai mari: "Dacă totul merge bine, pe 15 septembrie vom deschide o şcoală de tehnică de restaurare pentru faţade, tablouri, mobilier, sculpturi. Există cerere mare în acest domeniu, dar nu şi profesionişti. Avem experţi, restauratori de meserie, care lucrează la Vatican, în Franţa şi în Germania, şi care vor fi profesori la şcoala noastră", spune orădeanul.

Cu sau fără piaţă?

Deşi e de aşteptat ca bihorenii să nu se bulucească în galeriile de artă şi se ştie că nu prea cumpără artă contemporană, proprietarul Prinţesei Anastasia susţine că în judeţ există colecţionari destui. "Sunt unii care chiar au colecţii impresionante. Putem vorbi de Nicolae Tonitza şi alţi pictori de renume, precum şi de sculpturi. Am purtat deja discuţii cu câţiva din aceştia şi au fost de acord să le expună în galeria noastră", zice Foris, convins de faptul că orădenii vor alege să investească în artă.

Părerile specialiştilor sunt împărţite. Mai sceptică, Gabriela Crişan, fost muzeograf, spune că nu ştie să existe colecţionari veritabili în Oradea. "Şi pe vremuri majoritatea oamenilor doar cumpărau obiecte şi le revindeau", afirmă ea. Un alt muzeograf, Vasile Sarca, spune, în schimb, că orădenii sunt tot mai interesaţi de obiectele vechi, inclusiv de artă, aşa că o casă de licitaţii ar putea avea succes în Oradea. Rămâne de văzut de câte ori se va auzi "Adjudecat!" din galeria Prinţesei Anastasia.


"Dacă investesc într-o casă s-ar putea ca mâine să n-o pot vinde la acelaşi preţ, dar arta cel puţin îşi va păstra preţul. Eu spun că este cea mai bună investiţie, mai bună ca aurul"

Foris Sandor


ARTĂ ŞI... POLIŢIE
Jocul de-a Căluşarii

09_trei_muzicieni_bihoreanul.jpgCasa de Licitaţii Prinţesa Anastasia urmează să fie prima funcţională în Oradea. O tentativă în acest sens, dar nu legitimă şi nu dusă până la capăt, a mai existat şi în 2011, aparţinându-i orădeanului Alexandru Mitruţ. BIHOREANUL scria atunci despre Casa de Licitaţii Căluşarii, care nu avea un sediu şi nu era înregistrată ca atare, dar tranzacţiona pe internet obiecte de valori mari, care depăşeau chiar şi 100.000 de euro.

Tranzacţiile i-au adus managerului Alexandru Mitruţ şi un dosar penal, el ajungând să fie cercetat pentru încălcarea Legii Patrimoniului după ce a vândut în străinătate tabloul "Trei muzicieni" (foto) al avangardistului român Max Herman Maxy (1895-1971).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sictir, Indigilor :P
Frustrat(a) esti tu, alde Indig, caci sigur tu ai postat comentariile astea laudative. Mai bine v-ati aduce aminte cum ati falsificat sute de tablouri Tibor Erno si le-ati vandut unora suficient de prosti incat sa creada in aparenta voastra de seriozitate. Sau vreti sa va amintim ce probleme ati avut in Ungaria, dupa ce s-au prins unii ce faceti ? :)
Postat 14 Iunie 2014, 07:32 de Andreea
Pe "barba ta"
Pentru "agenturilii straine" ,esti atat de prost/proasta incat daca asta ar durea te-ai tavali pe jos de durere! Eu zic sa te mai culturalizezi putin si apoi ai dreptul sa vorbesti! Ai incercat sa faci ceva in viata asta sa vezi ce-nseamna sa pornesti de jos,fara ajutor si fara sustinere? Asa..."pe barba ta"! Pacat ca sunt atatia oameni frustrati in lumea asta!
Postat 10 Iunie 2014, 13:13 de Eu,tu,el,ele
Felicitari Casei!
Rautaciosi sunt destui, ca e mare "casa". Vorbim despre "documentare", dar in acea replica tocmai asta lipseste. De fapt la multi ne lipseste dorinta de a fi serios, de a fi indrumat de frumos in tot ce facem si vrem. Poate nu suntem toti vinovati de inselaciune, obscuritate, furt, dar societatea ne-a indoctrinat ca tot ce incepe trebuie sa fie sprijinit de ceva obscur de undeva de "acolo", nu stim de unde, dar de "acolo", negresit. Pur si simplu ne dorim sa credem asta si-i indrumam si pe altii sa creada. Asta e societatea noastra. Pacat! Mai degraba ar trebui sa ne bucuram ca : Da! Si Oradea se va vedea pe harta evenimentelor culturale de acest fel; Da! Se deschide o societate noua, a frumosului. Da! Vom avea inca o oaza noua in posibilitatea de cunoastere a artei, daca si pe cine intereseaza. Deci, pentru mine: Felicitari Printesa Anastasia! Viitor lung si frumos ca tot ce doresti sa realizezi.
Postat 10 Iunie 2014, 09:54 de Claudia
alti agenti alte agenturi
Ma intreb de ce un oras mic precum Oradea are atatia agenti, dupa Calusari din Rusia au ajuns la noi agentii din Panonia. Poate Printesa Anastasia doreste cu orice pret sa ajunga la Moscova sa revendice averea Romanovilor. Dece nu scrieti cu cine se inrudeste Vasile Blaga dintre cei mentionati in articol? Ca de obicei articol un articol slabut scris fara documentatie.
Postat 09 Iunie 2014, 23:32 de notarul
curat KGB
eu sunt sigura ca Alexandru Mitruţ este ofiter KGB doar a studiat si la Moscova la Academia Frunze. Detine impreuna cu Elan Schwartzenberg si Cosmin Gusa o companie in Olanda care se ocupa cu comercializarea diamantelor brute si inca una la Basel. Surse: si
Postat 09 Iunie 2014, 21:36 de picasso
Nu
@Termos ca norocul esti doar contemporan (nu si artist)
Postat 09 Iunie 2014, 11:05 de Nu
spalare de bani se chiama
Asta se numeste spalare de bani, e o schema celebra: politicianul X sau jmecherul Y din Oradea nu justifica o suma imensa de bani (provenita din spaga sau evaziune), se duce la targ si cumpara un jaf de tablou cu 10 lei, apoi merge la "casa de licitatii" si "vinde" acelasi tablou dar evaluat exact la suma imensa de bani pe care n-o justifica el ! In felul asta, iacata milionul de euroi din spaga se transforma in bani curati ("Am descoperit ca aveam in casa un Picasso, nene !"). Cred ca Politia, Procuratura si DNA-ul tre' sa fie cu ochii pe "casa de licitatii", caci aici vor descoperi muuuuulte dubiosenii ! :D
Postat 09 Iunie 2014, 10:02 de agenturilii straine
peste ochi, poate... :D
o s-o ia, daca nu in mana, cel putin peste bot, cu casa lui de licitatii, caci oamenii sunt saraci iar cei putini care mai au bani si-au cumparat demult de toate. ca sa nu mai vorbim ca poti sa iei un fals la pret de orijinal... lejereanu ! :D se duce lumea la ocska, nu la "casa de licitatii" unde ajungi sa cumperi acelasi lucru ca la piata dar de cinci ori mai scump ! iar pictorii contemporani... abia isi vand lucrarile cu cateva sute de lei, ce casa de licitatii le trebuie ? bine, eu dac-as fi artist contemporan, as face urmatoare smecherie: as duce la casa de licitatii cateva lucrari, i-as lasa sa le puna ceva preturi exorbitante, iar eu din atelier de acasa le-as vinde la o treime din pret si poate s-ar inghesui cativa sa cumpere, prin comparatie cu preturile smecherilor de la "casa de licitatii" ! :D
Postat 09 Iunie 2014, 09:57 de Agentul Termic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON