URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2013, 18:01

Arena "killerilor": În Oradea s-a deschis o arenă de "laser tag", jocul futurist care imită un teatru de război (FOTO)

Arena "killerilor": În Oradea s-a deschis o arenă de "laser tag", jocul futurist care imită un teatru de război (FOTO) LA ŢINTĂ! La laser tag, adversarii poartă veste speciale de culori diferite, conectate la un soft care ştie când jucătorul a fost lovit. Dacă vrea să câştige, luptătorul trebuie să-şi măsoare atent paşii, să fie mereu cu ochii-n patru şi să-şi nimerească primul, cu raza laser, "inamicul"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bine aţi venit la bordul navei spaţiale "Lazer Star Arena"! Aici, luptele cu arme laser sunt la ordinea zilei, iar oponenţii, dotaţi cu echipamente de ultimă generaţie, îşi dispută supremaţia.

Nu este vorba despre un joc video, ci de un nou "sport" care a înnebunit tinerii din Statele Unite, iar de o vreme a devenit popular şi în Europa. Prima arenă în care se poate practica laser tag a fost inaugurată recent şi în Oradea.

Counter Strike, pe viu

Din 18 octombrie, orădenii îşi pot demonstra pe viu abilităţile de ţintaşi. La parterul fostei fabrici Oradinum, lângă clubul The One, s-a deschis prima arenă de laser tag din Oradea. Jocul a apărut la jumătatea anilor '80 în SUA, unde au fost lansate primele "arme" de tipul celor folosite în seria Star Trek. Considerat de mulţi chiar un sport tactic, laser tag-ul se poate practica în aer liber ori în hale special amenajate şi este, practic, un fel de Counter Strike - celebrul videogame de-a războiul - dar "pe viu".

15 Serban Maghiar.jpgÎntr-o arenă cu multe labirinturi şi ascunzători, conturată doar de câteva lumini fosforescente, jucătorii, echipaţi cu veste cu ţinte electronice, se urmăresc şi încearcă să se "împuşte" cu un "phaser", adică o "armă" cu rază laser conectată la vestă şi la un soft ce calculează punctele acumulate ori spune când eşti eliminat din joc. "Vesta are câteva ţinte în faţă şi în spate. Dacă e nimerit, participantului i se stinge vesta şi iese din joc pentru 5 secunde", explică Şerban Maghiar (foto), unul dintre cei doi asociaţi ai Lazer Star Arena.

Război în spaţiu

Şerban a descoperit laser tag-ul în Bucureşti, unde, lucrând ca director comercial la o multinaţională, îşi ducea colaboratorii pentru team-building la o astfel de arenă. "E un mod extraordinar de a combate stresul şi de a te elibera de orice fel de energii negative. Şi, până la urmă, e şi distractiv". Faţă de paintball, unde se folosesc bilele, laser tag-ul nu este deloc periculos. "Lumina laser pe care o folosim este non-invazivă. În plus, pentru a evita orice fel de accidentări, alergatul este strict interzis în arenă", mai spune Şerban.

Prin inaugurarea Lazer Star Arena, Oradea a devenit unul dintre cele şase oraşe din România în care se poate practica acest joc. Hala de pe Vasile Alecsandri se vrea a fi o navă spaţială cu ascunzişuri şi rampe, astfel încât jucătorii să se poată feri de raza adversarilor, dar şi să găsească locul cel mai bun pentru a-i ţinti. "Dacă te implici cu adevărat în joc, laser tag-ul îţi dezvoltă mai multe abilităţi. În primul rând atenţia distributivă şi abilitatea de a lua decizii de moment", zice Şerban. Nu în ultimul rând, laser tag-ul poate fi considerat sport. Şi asta pentru că, deşi în arenă nu se aleargă, fiind mereu în mişcare, după o luptă aprigă jucătorii ies transpiraţi bine.

Joc de tactică

Niciun "kombat" nu e lăsat la voia întâmplării. Curioşii pot merge la arenă singuri sau în echipe şi pot alege între mai multe tipuri de laser tag. Spre exemplu, în modul "free for all", fiecare este pe cont propriu şi încearcă să nimerească ţintele de pe vestele cât mai multor adversari, ferindu-se totodată să fie "împuşcat". La "team play", două echipe, cu veste de culori diferite, fac strategii şi încearcă să se elimine pentru a cuceri "baza" oponentului.

"Este şi un joc de tactică. Căci, se ştie, într-un război nu întotdeauna câştigă cel mai puternic, ci cel mai inteligent", zice Şerban. Pentru ca paşii să nu le fie auziţi, în timpul luptei în arenă se aude muzică antrenantă, la volum mare. Drept urmare, coechipierii trebuie să se înţeleagă între ei prin semne, ca într-un veritabil câmp de război!

Dacă vor să încerce laser tag-ul, orădenii vor plăti 1 leu pentru un minut de joc, pe persoană, un game fiind de minim 15 minute. Conştienţi că pentru pasionaţi, care vor să stea cu orele, distracţia ar fi costisitoare, proprietarii vor introduce un card cu 8 jocuri, iar în loc de 30 lei, o jumătate de oră va costa 20. De asemenea, elevii şi studenţii vor plăti 12 lei, nu 15, pentru 15 minute de joc. În fond, tinerilor le e şi destinată distracţia. Poate vor fi provocaţi să demonstreze că sunt buni "războinici" şi în arenă, nu doar în faţa calculatorului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
hm
Pacat de fabrica aia...
Postat 17 Noiembrie 2013, 13:53 de mine
Live game
Daca vreti joc live, real haideti in Iosia Nord, si toti parvenitii care se cred in Star Wars o sa aiba o revelatie brusca!
Postat 17 Noiembrie 2013, 11:32 de Predator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON