URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2016, 10:39

Naşul lui Eminescu: Un tânăr publicist orădean îl descoperea acum 150 de ani pe cel mai important poet român al tuturor timpurilor

Naşul lui Eminescu: Un tânăr publicist orădean îl descoperea acum 150 de ani pe cel mai important poet român al tuturor timpurilor BOTEZUL. Inspirată din lirica populară, poezia "De-aş avea" a apărut în numărul 6 din 1866 al Revistei Familia, înfiinţată şi condusă de la Pesta de orădeanul Iosif Vulcan, care "cu bucurie a deschis coloanele foaiei" unui adolescent - Mihail Eminovici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi tineri, aflaţi în colţuri diferite ale Imperiului Austro-Ungar, au schimbat literatura română prin întâlnirea lor de acum un secol şi jumătate, fără ca vreunul să-şi fi dat seama de asta.

În 1866, publicistul orădean Iosif Vulcan i-a alocat spaţiu într-una din paginile Revistei Familia, tipărită la Pesta, debutantului Mihail Eminovici, căruia i-a schimbat şi numele, "îndreptându-l" româneşte, în Mihai Eminescu. Deşi se pare că s-au întâlnit o singură dată faţă în faţă, cei doi au păstrat o relaţie strânsă, Luceafărul de mai târziu destăinuindu-se prietenului orădean inclusiv atunci când credea că "nu voi ajunge nicicând să însemnez ceva".

Iosif din Holod

Iosif Vulcan s-a născut pe 31 martie 1841 la Holod, unde tatăl, Nicolae, era preot greco-catolic, trei ani mai târziu familia mutându-se în Leta-Mare, localitate din Hajdu-Bihar, de unde provenea mama sa, Victoria Irinyi. În 1851 părinţii l-au trimis la liceul romano-catolic al călugărilor Premonstratens din Oradea, făcând parte din prima generaţie care a studiat aici limba română. Deşi pasionat de litere, tânărul Iosif Vulcan a ales ulterior, la sfatul părintelui, să studieze Dreptul la Pesta, pentru a avea o meserie stabilă şi bănoasă. În studenţie, a debutat în publicaţii precum "Deşteaptă-te române!" şi "Gazeta Transilvaniei", lucrând totodată ca jurnalist. Fiind om al literelor şi nu al legii, a ales să nu profeseze după 1864, când şi-a obţinut diploma de avocat, pornind în schimb într-un demers curajos, acela de a contribui la educarea populaţiei româneşti din Transilvania, ocupată de austro-ungari.

Coloane pentru familie

Ioan Moldovan, Revista FamiliaÎn iunie 1865, Vulcan a tipărit la Pesta primul număr al Revistei Familia - Foaie enciclopedică şi beletristică cu ilustraţiuni. În acea perioadă, Imperiul arăta deschidere în faţa încercărilor culturale ale naţiunilor care îl formau, singurele lucruri interzise fiind criticile faţă de politicile imperiale. "Pasiunea pentru literatură şi dragostea pentru neamul său l-au împins să se gândească la editarea unei reviste care să se adreseze mai ales românilor din Transilvania, aflaţi atunci în condiţii vitrege", spune actualul director al revistei, poetul Ioan Moldovan (foto).

Cât timp a fost scoasă de Vulcan, Familia n-a fost o publicaţie rezervată elitelor, ci una de tip magazin, cu scrieri literare mai mult sau mai puţin valoroase, traduceri din literatura europeană, creaţii folclorice, ştiri despre viaţa din Europa şi din lume, sfaturi practice, ba chiar şi reţete de bucătărie. Totodată, exista şi o secţiune mondenă - "Salon". "Revista era un spaţiu de etalare a sufletului românesc în multiplele dimensiuni ale sale, o publicaţie în care toate clasele sociale să poată găsi oglinzi ale gândirii şi simţirii lor", spune Moldovan.

Scrisoare de la Cernăuţi

Vulcan a dat dovadă şi de spirit antreprenorial, stabilind un sistem de abonamente plătite în avans şi obţinând finanţări inclusiv din partea statului Austro-Ungar şi Academiei Române. Curând, Familia a ajuns populară şi citită de românimea din Transilvania, dar şi de dincolo de Carpaţi, din Moldova şi Muntenia.

La mai puţin de un an de la lansare, redactorul-şef, care avea doar 25 de ani, publica în ediţia din 25 februarie-9 martie 1866 poezioara unui debutant. Se numea "De-aş avea", iar debutantul era Mihail Eminovici. Contextul a fost simplu. În biblioteca din Cernăuţi a profesorului său, Aron Pumnul, tânărul Eminovici citise revista lui Vulcan şi a hotărât să-şi trimită primele încercări la poşta redacţiei. "Eminovici a ales a-şi încerca norocul debutului în publicaţia care apărea la Pesta întrucât, fiind una destul de nouă, de tip magazin, probabil considera că avea mai multe şanse de a fi primit în coloanele ei, lucru care s-a şi întâmplat", zice Ioan Moldovan.

Debut cu bucurie

Tânărul poet trimisese mai multe producţiuni, din care Vulcan a selectat una, pe care a tipărit-o însoţită de un mesaj de încurajare: "Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice trimise nouă ne-a surprins plăcut". Mai mult, cu permisiunea autorului, Iosif Vulcan şi-a asumat şi schimbarea numelui acestuia într-unul care suna româneşte: Mihai Eminescu, rămând în istorie drept naşul său literar.

Gestul este considerat un act de generozitate. "Trebuie să recunoaştem că poezia "De-aş avea" e departe de alte creaţii ale lui Eminescu. Iosif Vulcan putea să aleagă să n-o publice", spune Ioan F. Pop, scriitor şi custode al Muzeului Memorial Iosif Vulcan din Oradea. Ulterior, poetul a continuat colaborarea cu Familia, care în 1880 a fost mutată la Oradea, oraşul de suflet al lui Vulcan. Astfel, Eminescu i-a recunoscut rolul hotărâtor asupra carierei sale prin trimiterea unor poezii importante spre publicare, unele în premieră, în revista de la Oradea - "Pe lângă plopii fără soţ" şi "S-a dus amorul", apoi vestitele "Scrisori" şi chiar "Luceafărul".

"O rară mângâiere" din Oradea

Deşi şi-au influenţat reciproc vieţile, Iosif Vulcan şi Mihai Eminescu par a se fi întâlnit o singură dată, la un eveniment teatral desfăşurat la Arad. Nici corespondenţa dintre cei doi nu a fost păstrată în totalitate. În schimb, profesorul orădean Constantin Mălinaş cita într-un eseu pe această temă o scrisoare profundă pe care Eminescu i-o trimisese lui Vulcan în 1883, după ce acesta i-a achitat un onorariu pentru poeziile publicate în Familia.

În acea perioadă, gazetar fiind, pe Eminescu îl măcinau întruna problemele financiare. "Mult stimate domnule şi amice, mulţumesc pentru onorariul trimis, cel dintâi pentru lucrări literare pe care l-am primit vreodată-n viaţă. (…) Te asigur că a fost pentru mine o rară mângâiere de a mă vedea remunerat dintr-un colţ atât de depărtat al României, din Oradea Mare, când în ţara mea proprie nu voi ajunge nicicând să însemnez ceva, excepţie făcând cercul restrâns al câtorva amici. Ş-apoi, să nu fiu pesimist?!".

La moartea poetului naţional, în 1889, publicistul orădean i-a dedicat un număr comemorativ, marcându-i, la fel cum o făcuse cu debutul, şi finalul existenţei pe pământ...


FAMILIE CU TRADIŢIE
"Încheierea" lui Vulcan

Iosif Vulcan a editat Revista Familia mai bine de patru decenii, închizând-o în 1906, cu un an înainte de a înceta din viaţă. "Etatea înaintată şi sănătatea slăbită mă silesc să mă retrag de la masa redacţională şi să sistez această revistă. (…) A te despărţi de ocupaţiunea care timp de 42 de ani ţi-a oferit atâtea momente plăcute şi fericite este o simţire ce te face să-ţi tremure toate vânele şi condeiul îţi cade din mână", se confesa Vulcan într-un text intitulat "Încheierea".

Prin longevitate, prima serie a Revistei Familia, cea editată de Vulcan, a şi rămas de altfel un caz unic în analele publicisticii româneşti. Nu multă lume ştie că în aceeaşi revistă a debutat în 1884 şi George Coşbuc, cu pseudonimul "Boşcu" şi poezia "Aş vrea să fiu…". De-a lungul timpului, Familia a găzduit şi creaţiile altor scriitori precum Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuţă şi Barbu Delavrancea.

Revista Familia a fost reeditată în 1926 de poetul şi prozatorul M.G. Samarineanu, sub conducerea acestuia apărând cu întreruperi până în 1944. Din 1965, publicaţia apare regulat la Oradea, întâi sub direcţiunea lui Alexandru Andriţoiu, iar din 1990 sub cea a lui Ioan Moldovan. Ce-i drept, publicaţia nu mai seamănă cu cea lansată de Vulcan, fiind dedicată exclusiv lumii literare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON