URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2016, 12:00

Sună a gol! Spaţiile destinate localurilor de la Cetate şi Ciuperca sunt în continuare neocupate (FOTO)

Sună a gol! Spaţiile destinate localurilor de la Cetate şi Ciuperca sunt în continuare neocupate (FOTO) FĂRĂ CURTEZANI. Menit să fie un punct de atracţie, spaţiul destinat în Cetate unui restaurant cu specific tradiţional lângă viitorul Muzeu al Pâinii n-a fost dorit de nimeni. Patronii consideră investiţia riscantă, având în vedere că ar plăti chirie pentru 650 metri pătraţi, dar ar folosi ca spaţiu pentru deservire puţin peste o treime
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea, primăvara a fost întâmpinată cu terase şi localuri noi, situate în special în centrul istoric, numai bune de explorat de către băştinaşi şi vizitatori. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, însă, şi în cazul spaţiilor reabilitate pe bani europeni, în două dintre cele mai importante obiective turistice ale oraşului.

Sesiunea de licitaţii pentru popularea clădirilor destinate unor cafenele şi restaurante în interiorul Cetăţii a fost un eşec, iar viitoarea cafenea de pe Dealul Ciuperca nici n-a fost încă licitată...

Fortăreaţa mohorâtă

Primăria a rămas în urmă cu popularea obiectivelor pe care le-a reabilitat pe fonduri europene. Inaugurată în toamna anului trecut, după o investiţie de 20 milioane euro, Cetatea rămâne şi în această primăvară cam pustie. Dacă ONG-urile menite s-o anime se instalează încet în fortăreaţă, iar autorităţile au găsit, totuşi, o parte din meşterii care să ţină ateliere pe Strada Breslelor, în privinţa localurilor lucrurile sunt încurcate.

Abia în martie, după ce procedurile de închidere a proiectului european au fost finalizate, Direcţia Patrimoniu Imobiliar (DPI) a scos la licitaţie 10 spaţii proiectate să devină cafe-bar bistro (Corpul J), cramă-vinotecă (Corpul L), restaurant cu specific tradiţional (Corpul H, lângă Muzeul Pâinii), restaurant, cafenea-cofetărie, magazin antichităţi, anticariat (Corpul K), cafenea (Corpul A), cafenea literară (Corpul L) şi cafenea turcească şi ceainărie (Corpul C).

Nema oferta 

Preţul de pornire a fost stabilit la 2 lei/mp/lună în cazul anticariatului, 4 lei/mp/lună pentru magazinul de antichităţi, respectiv 21 lei/mp/lună pentru spaţiile de alimentaţie publică, perioada de contractare urmând să fie de 5 ani, în primii 2 chiria fiind redusă la jumătate, pentru ca afacerile să fie puse mai lesne pe picioare.

Doar patru agenţi economici şi-au anunţat însă oferte, trei din ei luptându-se pentru acelaşi obiectiv, şi anume amenajarea unui cafe-bar bistro în Corpul J în trei încăperi de 260 mp, cu vedere la curtea interioară şi cu posibilitatea amplasării unei terase. "Au fost depuse unele obiecţiuni de către ofertanţi şi suntem în procedura de clarificare a acestora, urmând să fie desemnat un câştigător", spune Lucian Popa (foto), directorul DPI. Cel de-al patrulea ofertant şi-a manifestat interesul pentru o mini-cafenea adiacentă viitorului Muzeu al Cetăţii, în Corpul A, şi deocamdată licitaţia nu a fost finalizată, autorităţile cerându-i unele clarificări.

"Prost gândite"

Deşi încă neatribuite, cele două licitaţii sunt, totuşi, cazurile fericite, deoarece pentru celelalte opt spaţii nu s-a arătat interesat nimeni! Deşi considerat un punct forte în proiectul de revitalizare a Cetăţii, spaţiul destinat unui restaurant tradiţional pare a fi o investiţie riscantă pentru cei din domeniu. Motivul invocat de ei? La preţul de pornire, chiria ar fi de circa 3.000 euro pe lună. Cam mult, chiar dacă în primii 2 ani suma ar fi înjumătăţită.

"Spaţiul e prost compartimentat. Eu aş plăti pentru un spaţiu de 650 mp şi aş folosi propriu-zis pentru servire doar o treime, căci restul sunt spaţii de depozitare, holuri, birouri, vestiare", zice patronul unui restaurant din oraş, prea puţin dispus să scoată bani şi pentru spaţiile anexă de care, totuşi, nu se poate nici lipsi. Cum răspund autorităţile, însă, la obiecţia că spaţiul e prost împărţit? Proiectantul ar fi respectat, pur şi simplu, "nomenclatoarele" legale privind obligativitatea spaţiilor de depozitare, holurilor şi cabinelor de duş pentru angajaţi.

Încăperile din Cetate au, însă, şi probleme de ordin estetic, zic agenţii economici, băile fiind complet albe, ca de spital, iar corpurile de iluminat nişte neoane, ce dau aspect "ca de cantină". În plus, cum fortăreaţa e racordată la sistemul central de încălzire, investitorii se tem şi de cheltuieli mari cu utilităţile.

De aici înainte… 

Motivaţia lipsei de interes, zice directorul DPI, ar fi alta. "Probabil investitorii nu simt că Cetatea este destul de frecventată de turişti, dar facem eforturi de promovare şi vom avea aici o serie de evenimente importante". Ca urmare, în săptămânile următoare municipalitatea va lansa o nouă serie de licitaţii, în aceleaşi condiţii, pentru spaţiile neadjudecate.

În paralel, abia acum se pregăteşte şi licitaţia pentru localul cu terasă de pe Dealul Ciuperca, unde orădenii nu pot bea nici măcar o cafea. Întârzierea este justificată tot birocratic, prin faptul că licitaţia n-a putut fi organizată până la închiderea proiectului european şi înscrierea construcţiei în CF. În aceste condiţii, cum Primăria nu vrea să ducă acolo, deocamdată, niciun comerciant ambulant, orădenii mai au de aşteptat până să se răcorească la Ciuperca. Dacă licitaţia va decurge precum cea de la Cetate, mult şi bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON