URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2017, 11:31

Şantierul Glăvoi: Cunoscutul loc de campare pentru turiştii cu corturi a fost transformat în cartier de construcţii ilegale (FOTO)

Şantierul Glăvoi: Cunoscutul loc de campare pentru turiştii cu corturi a fost transformat în cartier de construcţii ilegale (FOTO) TOT MAI MARE. Comisarii de mediu au găsit astă-toamnă pe platoul Glăvoi un vagon de TIR "îmbrăcat" în schele de lemn, semn că se pregătea o construcţie serioasă. Au sesizat procurorii, dar asta n-a speriat-o pe "întreprinzătoarea" Rodica Popa, verişoara primarului din Pietroasa. Anul acesta, femeia şi-a dotat vagonul, cunoscut drept "Terasa Micu", inclusiv cu mansardă şi terasă!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Parcul Natural Apuseni se pare că legea o face fiecare după bunul plac. De câteva luni, comisari ai Gărzii de Mediu de la Bucureşti şi din Oradea fac plângeri penale ca pe bandă rulantă, din cauza construcţiilor ridicate ilegal pe platoul Glăvoi, în apropiere de Padiş.

Dar cam degeaba: nu bine înregistrează o sesizare, că şi răsare încă o construcţie, tot pe lângă lege! Din toamnă până acum, comisarii au reclamat procurorilor de la Beiuş şapte construcţii ilegale, plus patru conducte prin care se fură apă dintr-un izvor.

BIHOREANUL a aflat că două din construcţiile ilegal ridicate în Glăvoi aparţin chiar rudelor primarului din Pietroasa, PNL-istul Cornel Pîlea. Pus în faţa evidenţelor, edilul s-a văzut nevoit să-şi someze socrul şi o verişoară să le dărâme...

Ambulanţi... pe vecie

După ce ani la rând niciun comisar de mediu n-a pus piciorul în Parcul Natural Apuseni, în vara anului trecut, la dispoziţia expresă a comisarului general adjunct de la Bucureşti, Szép Róbert, echipe ale Gărzii Naţionale de Mediu de la centru şi din Oradea au urcat în munţi pentru a verifica dacă aria protejată e îngrijită cum trebuie.

Încă de la prima inspecţie, comisarii au avut parte de un şoc: în Padiş, tone întregi de gunoaie au fost îngropate pur şi simplu, la comanda celor patru primării care deţin terenuri în zonă, Bunteşti, Budureasa, Pietroasa şi Lunca, toate fiind amendate drastic şi obligate să cureţe locul.

Tot atunci, echipele de control au depistat trei cabane ridicate ilegal în Glăvoi, zonă de maximă protecţie aflată la 2,5 kilometri de drumul ce urcă spre Padiş, unde nu ar trebui să existe nicio construcţie. Platoul e cel mai cunoscut loc de campare din Apuseni; aici îşi pun corturile mii de turişti români şi străini. Tocmai din acest motiv, a devenit însă un magnet pentru comercianţii de mâncăruri şi băuturi. Pe lege, vânzătorii ar trebui să fie doar ambulanţi şi să-şi ţină mărfurile în rulote, dar pentru că afacerile le merg bine au început să-şi ridice ABC-uri şi terase pe structuri de lemn. Total pe lângă lege.

Micu... mare

În toamna anului trecut, comisarii de mediu au găsit în Glăvoi trei astfel de construcţii, sesizând Parchetul Beiuş, întrucât OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 1 an amplasarea de construcţii în zonele de protecţie integrală.

Sever Șerbănescu, comisar la Garda de MediuTotuşi, afaceriştii nu se sperie! "Anul acesta am reluat controalele, în mai şi iunie, şi am constatat că situaţia s-a agravat. Au mai apărut patru construcţii, din care două în continuarea celor găsite anul trecut", spune comisarul Sever Şerbănescu (foto).

Una din construcţiile ilegale extinse este cunoscută de turişti ca Terasa Micu. Anul trecut era doar un vagon de TIR montat pe nişte blocuri de beton, iar din toamnă până acum a mai fost "dotat" cu o mansardă susţinută de buşteni şi cu o terasă ridicată tot pe structură de lemn. Lucrările, făcute în trei etape, i-au determinat pe comisari să facă tot atâtea plângeri penale, cel mai recent luna trecută.

Se fură apa!

Tot în iunie, comisarii au reclamat şi Terasa Mirela, o cabană de câţiva metri pătraţi, ridicată tot pe structură de lemn, cu pereţi din plăci de OSB, unde se vând produse alimentare şi băuturi, precum şi Terasa La Maria, ridicată la rându-i pe structură de lemn. "La controlul din mai, aceasta era doar o căsuţă de lemn. În iunie avea deja terasă pe două laturi", explică Şerbănescu. Altfel spus, nici pe acest comerciant nu l-a timorat prima plângere, aşa că s-a mai ales cu una.

În total, comisarii au făcut şapte plângeri penale, pentru tot atâtea construcţii, singurii comercianţi nereclamaţi fiind cei care vând din rulote, care respectă prevederile legale.

În plus, la cel mai recent control, comisarii au depistat şi o captare ilegală de apă dintr-un izvor de coastă, aflat în apropiere de platoul Glăvoi. Patru conducte de plastic au fost băgate direct în râu şi apoi ascunse în subteran. Două duceau taman la terasele ridicate ilegal, capetele celorlalte două nefiind încă depistate. "Şi pentru această aducţiune am făcut o plângere penală", precizează Şerbănescu.

Până acum, procurorii nu au transmis comisarilor de mediu nicio informaţie privind stadiul anchetelor, nici măcar în cazul plângerilor făcute anul trecut. De altfel, sesizări similare au mai făcut în anii trecuţi şi rangerii Administraţiei Parcului Natural Apuseni, dar tot fără o finalitate.

"Toţi suntem ilegali!"

Comisarii de mediu nu spun cine sunt cei care au ridicat construcţiile ilegale, dar BIHOREANUL a aflat că în Pietroasa, comuna pe raza căreia se află Glăvoiul, toată lumea ştie cine sunt. Nu de alta, dar comercianţii sunt localnici care au concesionat terenurile sub pretextul comerţului ambulant, pentru ca apoi să facă, dimpotrivă, comerţ fix.

Cornel Pîlea, primar PietroasaDe altfel, pe 13 iunie, cu o zi înainte de descinderea comisarilor în Glăvoi, Primăria Pietroasa a trimis somaţii tuturor celor şapte proprietari, cerându-le să-şi demoleze construcţiile ilegale şi să readucă terenurile la forma iniţială. În mod cert, pentru edilul PNL-ist Cornel Pîlea (foto), semnarea somaţiilor n-a fost treabă uşoară: doi ilegalişti îi sunt rude!

Patroana Terasei Micu este Rodica Popa, verişoară cu soţia primarului. Contactată de BIHOREANUL, femeia pozează în comerciantă onestă. "Eu plătesc chirie la Primărie pentru terenul ocupat şi n-am făcut nicio fundaţie, doar am pus vagonul pe pietre de beton. Acoperişul şi terasa le-am făcut să nu ne plouă", zice femeia, admiţând totuşi că a construit ilegal. "Dar toţi suntem ilegali aici!", adaugă ea, ca scuză...

Previzibil, Rodica Popa neagă orice legătură între afacerea sa şi îngăduinţa, cel puţin până acum, a primarului. "Fiecare cu serviciul lui". Cât despre somaţia primită de la vărul-edil, nici nu pune preţ pe ea: "O să dărâm atunci când şi restul vor dărâma!".

Socru exemplar

O altă terasă ridicată ilegal, cunoscută de turişti drept "La Costi", îi aparţine lui Constantin Marchiş, socrul aceluiaşi primar Pîlea! "Este adevărat, este socrul meu, dar n-am nicio treabă cu terasa. Sunt ginerele lui în afara programului de la Primărie", zice edilul, lăudându-se totuşi că tata-socru e singurul constructor din Glăvoi care s-a conformat somaţiei şi şi-a demontat terasa.

Cât despre verişoara Rodica ori despre ceilalţi consăteni, nu are ce spune. "Am înţeles că s-au făcut oricum nişte plângeri penale, vom vedea ce se întâmplă", zice primarul. Pe undeva, probabil îi şi convine că problema a fost pasată în curtea procurorilor. Măcar nu mai trebuie el să joace rolul de oaie neagră care distruge afacerile familiei...


SE POATE!
Curăţenie la înălţime

Controalele făcute luna trecută de comisarii de mediu în Munţii Apuseni au scos la iveală şi o surpriză plăcută. După ani la rând în care comercianţii, patronii de pensiuni şi turiştii din Padiş n-aveau unde să-şi arunce gunoaiele, firma de salubritate Edilul din Beiuş urcă acum de două ori pe lună în vârful munţilor pentru a aduna resturile.

Pe platoul Padiş s-a înfiinţat chiar şi un punct de colectare selectivă a deşeurilor, cu trei containere, fiecare cu un volum de 1.100 litri. De asemenea, cele nouă pensiuni din Padiş au încheiat contracte cu societatea de salubrizare, astfel că nu mai au niciun motiv să-şi arunce gunoaiele prin păduri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu dați idei
Azi mâine ne-om pomeni și cu un KFC în mijlocul platoului! E bine că începe să se facă curățenie chiar și acum.
Postat 12 Iulie 2017, 15:13 de Oarecine
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON