URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2017, 10:15

Salvaţi-l pe Gojdu! Primăria Oradea, "pârâtă" la Guvern pentru că a abandonat statuia lui Emanuil Gojdu în Ştrandul Ioşia (FOTO)

Salvaţi-l pe Gojdu! Primăria Oradea, 'pârâtă' la Guvern pentru că a abandonat statuia lui Emanuil Gojdu în Ştrandul Ioşia (FOTO) GOJDU VS. BRĂTIANU. Din primăvara anului 2015, statuia avocatului Emanuil Gojdu zace în Ştrandul Ioşia, ascunsă de ochii lumii într-o cuşcă (dreapta). O ipostază jenantă, în totală contradicţie cu fastul ceremoniei (stânga) în cadrul căreia, luna trecută, a fost dezvelită statuia omului de stat Ion I. C. Brătianu, fost prim-ministru, preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi conducătorul delegaţiei române la Conferinţa de Pace de la Versailles din 1919
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu o lună, cu mare fast şi în faţa a numeroşi invitaţi, în Oradea a fost dezvelită o statuie dedicată omului politic Ion I. C. Brătianu, realizată la comanda Primăriei. O iniţiativă lăudabilă, care însă le-a reamintit unor orădeni cum ignoră edilii urbei o mare personalitate a oraşului: Emanuil Gojdu.

Au trecut aproape trei ani de când Primăria a demontat din centrul oraşului statuia dedicată celebrului avocat şi patriot român, iar promisiunea de restaurare şi reamplasare a monumentului pare să fi fost uitată. Asta chiar dacă municipalitatea a încasat o amendă pentru că nu îngrijeşte monumentul, un deputat PMP a reclamat problema la Guvern şi chiar s-au făcut oferte pentru găzduirea statuii...

Promisiune uitată

Statuia lui Gojdu a fost aşezată în Piaţa Unirii în anul 1989, în semn de respect faţă de avocatul născut la Oradea pe 8 februarie 1802 şi care, după cursuri urmate la Academia de Drept din oraşul natal, apoi la Bratislava şi la Budapesta, a ajuns unul dintre cei mai renumiţi şi respectaţi avocaţi din capitala Ungariei. Tot acolo s-a remarcat ca un fervent luptător pentru drepturile românilor şi ca filantrop preocupat de studiile tinerilor ardeleni. Operă a sculptorului orădean Mircea Ştefănescu, regăsită pe lista monumentelor istorice din Bihor, statuia a fost anume amplasată pe platoul din spatele Catedralei Greco-Catolice, ca să "privească" spre casa în care s-a născut avocatul, aflată pe strada Traian Moşoiu.

În martie 2015, înaintea lucrărilor de reamenajare a pieţei centrale, Primăria a demontat monumentul, cu promisiunea fermă a viceprimarului Mircea Mălan că va fi recondiţionat şi ulterior amplasat în Piaţa Emanuil Gojdu, zonă care urma să intre de asemenea în reamenajare. Soluţia temporară de mutare a statuii într-un ţarc din Ştrandul Ioşia s-a dovedit însă de lungă durată, căci proiectul pentru Piaţa Gojdu a rămas la stadiul de idee, iar monumentul n-a mai fost restaurat.

Reclamaţi la Bucureşti

În luna aprilie a acestui an, BIHOREANUL a dezvăluit cum, ascunsă de ochii lumii, statuia lui Gojdu a ajuns năpădită de buruieni şi licheni, motiv pentru care Direcţia pentru Cultură Bihor a amendat Primăria cu 4.000 lei. Municipalitatea a contestat sancţiunea în instanţă, Judecătoria Oradea a respins acţiunea, iar procesul continuă acum la Tribunal.

În timp ce Primăria are timp să se judece, statuia abandonată a atras atenţia unui deputat PMP, Constantin Codreanu, reprezentant al românilor din Diaspora. În calitate de preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, acesta a fost sesizat de asociaţia orădeană "Cultura în mişcare" şi, la sfârşitul lunii octombrie, a transmis o adresă premierului Mihai Tudose, ministrului Culturii Lucian Romaşcanu şi prefectului de Bihor, Ioan Mihaiu, reclamând starea jalnică a statuii şi cerând să afle dacă a fost sancţionată vreo persoană, pentru "inacţiuni privind monumentul de for public". A primit răspuns doar de la prefect, care a redirecţionat de fapt o adresă a Direcţiei pentru Cultură, instituţie care afirmă că, în afara amenzii deja date, nu poate face nimic. Mingea e în terenul Primăriei...

Părăsit acasă

Primarul Ilie Bolojan a aflat de la BIHOREANUL despre interpelarea parlamentară, dar nici n-a fost impresionat de grija PMP-istului. "Parlamentarii trebuie să aibă activităţi", comentează, ironic, edilul, fără a avea însă un răspuns concret pentru viitorul statuii. "Vom vedea ce vom face. Sigur este că statuia lui Gojdu va exista în Piaţa Gojdu din faţa Catedralei Ortodoxe, o zonă pe care vrem s-o transformăm în pietonală. Dar dacă Guvernul Tudose ne-a luat 9 milioane de euro în acest an, ce să fac? Nu mă pot apuca de lucrări fără bani", spune Bolojan.

Edilul nu explică de ce n-a alocat bani măcar pentru restaurarea statuii, mai cu seamă că are cel puţin două soluţii decente la îndemână pentru reamplasarea ei. Directoarea Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, a propus aşezarea monumentului în curtea fortăreţei, iar directorul Colegiului Emanuil Gojdu, profesorul Florin Nicoară, a oferit în acest scop curtea şcolii. "Am avut o discuţie cu domnul Bolojan, i-am spus că nu e foarte mare curtea noastră, dar temporar putem să amplasăm aici statuia", spune Nicoară. A primit acelaşi răspuns: se doreşte amplasarea numai în Piaţa Gojdu, pentru a cărei amenajare deocamdată nu sunt bani. Aşadar, Gojdu va începe anul nou tot... la ştrand.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Toata Romania ..
Toata Romania l-a aruncat pe Gojdu la lada de gunoi a istorie si pentru ca era "gunoi" i-a cedat si patrimoniul ce aprox 1.000.000.000 Eu, din buricul Budapestei statului vecin si mare prieten. Asa ca si oradenii se aliniaza politicii intelepte a presedintilor de partide si stat nu e nimic iesit din comun. Istoria noastra, a romanilor a romaniei nu mai conteaza azi in fata intereselor de partied romanesti si state straine!
Postat 26 Decembrie 2017, 15:19 de scortosul
Somn...
Dormi Oradea .birtinezul e suporter la basket,acolo unde il doare!
Postat 26 Decembrie 2017, 06:48 de grigore
trist
De data asta doar atat : rusine Primariei pentru umilinta la care a ajuns statuia lui Gojdu.Piata aia pietonala din fata catedralei e putin probabil ca se va face.Redati statuia orasului si amplasati-o acolo unde ii e locul #Gojdu !!!
Postat 24 Decembrie 2017, 21:42 de suporter_oradean
@tds
Lache....e momentul tau. Cere frumos voie de la partid si latra un pic, te rugam. Da latra asa cum stii tu,cu patos, cum un destoinic lipitor de afise si agitator stie sa o faca. A gresit primaria/primarul, aceasta statuie trebuia pusa la loc de cinste, Oradea si intelectualitatea oradeana ( nu te ambala, nu apartii acestei intelectualitati) exista datorita acestui mecena. Rusine primarie, rusine domnule primar .
Postat 24 Decembrie 2017, 17:52 de elev
ili3
Ai foarte mare dreptate.
Postat 24 Decembrie 2017, 13:18 de Sandu1201
Tds
Probabil cand mergeai la partid sa iei afișe si lipici sau sa aplauzi , treceai la 12m de ea. Era întoarsă cu FUNDUL către partidul tau iubit.
Postat 24 Decembrie 2017, 13:17 de Sandu1201
Lasa ca o sa faca inrositii
Or sa se ocupe ei, ca de un an oricum nu au facut nimic, doar au atras atentia altor tari in randul caror vrem sa ajungem, dar într-un sens negativ. In anul fara realizari pentru popor, s-au gandit doar la Gojdu, și cum sa mai vanda la unguri ce mai deținea el acolo. Iar urarile lui Ghilea... Ce ai tdsule cu ele? Mang face la fel, doar cu cadouri sa le dea bihon la cetitorii lor. Tablete vonino sau cubot, sigilate de dec-it :) doar nu te asteptai la Samsung sau Apple.
Postat 24 Decembrie 2017, 12:31 de poiu
GALBEJITII
Nu am înțeles unde în Piața Gojdu ar trebui amplasată statuia?! Piața există și acum! Probabil dictatorul a decis că trebuie să stea undeva deasupra pasajului?! Chiar și așa trebuia altfel păstrată și conservată! PS: Colegul portocaliu de partid al dictatorului, bacalaureatul noptatic, iar A PLĂTIT ca să facă urături! Acolo nu se pot face comentarii! Dar și tu, și fostul șef, si actualii sunteți cam ceea ce se exprimă în limbaj elevat procurorul ăla, portocală! Ce coincidența!
Postat 24 Decembrie 2017, 12:02 de TDS
Si ungurii? Nimic?!
Ungurii ar trebui sa fie primii care sa l omagieze, sa i ridice statui, aici si in ungaria.... Stiu ei de ce! Si mai stiu cei de la pnl, cei de ieri si cei de azi (birtinezul era secretar genearal in guvernul tariceanu)!
Postat 24 Decembrie 2017, 10:37 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON