URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2011, 15:52

Rus contra Ţîrle. Cu pumnii! (FOTO)

Rus contra Ţîrle. Cu pumnii! (FOTO) SFINŢII. Altercaţia dintre milionarul Beniamin Rus (dreapta) şi Nicolae Duţă (stânga), şeful echipei de muncitori care intenţionau să demoleze o fostă cazarmă aparţinând Consiliului Judeţean, s-a consumat în podul clădirii (fundal) de lângă cartierul Luceafărul. Fiecare combatant susţine acelaşi lucru: că a încasat bătaie. Patronul Selinei vrea să-l reclame însă nu doar pe "agresor", ci şi pe duşmanul său declarat, preşedintele Radu Ţîrle, pentru instigare la violare de domiciliu, distrugere şi... furt
Rus contra Ţîrle. Cu pumnii! (FOTO) MILIONAR TRÂNTIT. Voluntarii din Săcueni conduşi de Nicolae Duţă (stânga) au decopertat o parte a acoperişului cazărmii, dar n-au apucat să termine. I-a evacuat cu forţa însuşi patronul Selinei, Beniamin Rus (dreapta), care însă se plânge că a ieşit uşor şifonat din incident
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal în toată regula miercurea trecută în cartierul Luceafărul, construit de firma Selina, a celebrului Beniamin Rus. Protagonistul a fost chiar omul de afaceri, care s-a luat la bătaie cu şeful unei echipe de muncitori.

Omul venise în numele preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, să demoleze o fostă cazarmă rămasă încă în picioare şi aflată în proprietatea instituţiei, urmând să primească materialele refolosibile pentru a ridica un sediu Clubului Sportiv Stăruinţa din Săcueni. Acţiunea n-a fost însă pe placul patronului Selinei care, motivând că are drept de folosinţă asupra clădirii, a evacuat cu forţa muncitorii, îmbrânceala soldându-se cu vânătăi pentru cei doi combatanţi, care s-au şi reclamat reciproc la Poliţie.

Nici preşedintele CJ nu a scăpat de furia afaceristului, Rus susţinând că Ţîrle "a girat cu prezenţa actele de vandalism ale echipei", fapt pentru care vrea să-l reclame pentru instigare la violare de domiciliu, distrugere şi... furt.

Veniţi de demolaţi!

Sămânţa de scandal este o cazarmă deţinută de CJ lângă cartierul Luceafărul. Potrivit contractului dintre CJ şi Selina, încheiat în 2006, pe vremea fostului preşedinte Alexandru Kiss, clădirile fostelor unităţi militare puteau fi folosite de firmă pentru organizarea de şantier, urmând să fie demolate odată cu înaintarea şantierului, iar materialele de construcţii refolosibile să fie puse la dispoziţia Consiliului, pentru a fi donate administraţiilor locale, bisericilor şi organizaţiilor non-profit din judeţ.

În prima fază, demolarea a intrat în sarcina exclusivă a Selinei, însă pe parcurs, când numărul solicitanţilor de materiale a crescut, unele clădiri au fost desfiinţate, cu aprobarea CJ, direct de solicitanţi.

"M-a trântit"

Nicolae Duta.jpgPrintre aceştia din urmă se numără şi Nicolae Duţă (foto) fost candidat la şefia PSD Săcueni şi neguţător de antichităţi. Omul s-a oferit să demoleze cazarma rămasă în picioare, în schimbul acestui serviciu urmând să primească materiale de construcţii pentru un nou sediu destinat Clubului Stăruinţa din localitate.

Miercurea trecută, în jurul orei 11, cu o echipă de 10 oameni, Duţă s-a înfiinţat în cartierul Luceafărul să înceapă munca. "Nu era nimeni la poartă ca să ne întrebe de sănătate, nici n-am ştiut că trebuie să întrebăm pe cineva", spune bărbatul. Abia după o jumătate de oră muncitorii au fost descoperiţi de şeful de şantier al Selinei, care le-a cerut să prezinte autorizaţia de demolare. Cum nu aveau aşa ceva, l-au sunat pe preşedintele CJ, Radu Ţîrle, care a venit la faţa locului cu doi consilieri, pentru a explica ce se întâmplă.

În prima fază, părea că omul Selinei a înţeles. Dar, după nici o oră, a apărut patronul Beniamin Rus, care a fost de cu totul altă părere, cerându-le muncitorilor să plece. "Noi i-am spus domnului Rus că avem aprobarea domnului Ţîrle, dar nu i-a păsat. A urcat în pod, cu vreo 5 muncitori, şi a sărit dintr-o dată asupra mea. Parcă voia să treacă prin mine, m-a tăvălit, m-a lovit, şi el şi ceilalţi, în faţa muncitorilor mei. Oamenii nici n-au îndrăznit să se mişte, erau pe acoperiş, că ăştia ai lui ne-au luat topoarele şi târnăcoapele pe care le-am adus pentru demolare, ca să ne măcelărească. Văzând ce se întâmplă, l-a sunat unul pe domnul Ţîrle, să vină din nou, că suntem bătuţi", relatează Duţă.

"Ai căzut, mă băiatule!"

Norocul muncitorilor a fost că, imediat după telefonul primit, Ţîrle a sunat la 112 şi un echipaj de Poliţie a ajuns la faţa locului, ca să liniştească spiritele. "Când a văzut că vine Poliţia, Rus a început să mă ameninţe, că eu sunt un nimeni pentru care nu se murdăreşte, dar că va găsi el oameni pe măsura mea, să mă rezolve!", declară Duţă. Bărbatul afirmă că, de altfel, în faţa poliţiştilor, patronul Selinei nici nu a mai recunoscut că l-a agresat. ""Ai căzut, mă băiatule! Eu nu te-am atins, tu m-ai lovit pe mine!", aşa a zis. Dar am martori că n-a fost aşa, zece oameni. De aceea l-am şi reclamat, pentru lovire şi ameninţare".

Cum era de aşteptat, milionarul neagă că s-ar fi atins măcar cu un deget de Duţă. Ba, dimpotrivă, Rus susţine că acesta l-ar fi bătut, provocându-i "mai multe vânătăi" şi spărgându-i ochelarii, doar pentru că i-a cerut să se legitimeze. "Au intrat pe proprietatea noastră şi au început să demoleze clădirea fără să fi asigurat zona, lângă care este curtea unei grădiniţe. Nişte inconştienţi! Când le-am cerut să coboare şi să-mi prezinte documente, m-au agresat!", spune Rus, care se codeşte să dea detalii despre agresiunea suferită, declarând în schimb că întreaga acţiune a avut menirea să-l provoace pe el. "Nu mergi la demolat cu topoare şi târnăcopul, aşa cum au făcut ei. Au venit puşi pe scandal!", susţine omul de afaceri, care l-a reclamat la rându-i pe Duţă, tot pentru lovire.

E furt!

07 Calin Roman.jpgLa fel ca patronul său, directorul general al Selinei, Călin Roman (foto), prezent şi el la scandal, spune că muncitorii erau în totală ilegalitate. Nu fără a-l lua la mişto pe preşedintele CJ. "Erau nişte huligani, iar Eminenţa Sa Radu Ţîrle a venit să gireze cu augusta sa prezenţă violarea proprietăţii noastre", zice Roman, negând că Rus a fost cel care l-a atacat pe Duţă. "E absurd! Dacă domnul Rus ar fi avut o problemă, avea peste 100 de angajaţi, nu trebuia să sară el la bătaie. E ridicol!".

Roman afirmă că, deşi clădirea este proprietatea Consiliului Judeţean, contractul de cumpărare încheiat la preluarea terenurilor şi o adresă din 2007 emisă de fostul preşedinte Alexandru Kiss permit Selinei să folosească imobilul pentru organizarea de şantier, în el fiind amenajate o magazie, dormitoare pentru 100 de angajaţi şi un laborator de testare a betoanelor.

Ca atare, pe lângă plângerea depusă de patronul Rus, în nume personal, şi firma Selina va sesiza Parchetul pentru violare de domiciliu, distrugere şi furt, printre cei vizaţi urmând să se numere şi binecunoscutul adversar Ţîrle, acuzat de instigare. "De două ori a venit să-i susţină pe muncitori şi să le ceară să continue lucrările. Iar când l-am întrebat dacă are acte, n-avea, şi a zis că merge să-şi procure. Cum vine asta?", acuză Roman.

Scandal artificial

07 Radu Tirle_1.jpgDe cealaltă parte, preşedintele CJ, Radu Ţîrle (foto), îşi susţine propriul punct de vedere. Şi anume că  întregul scandal a fost creat de patronul Selinei, cel care în 2006 a dat un tun imobiliar de 30 milioane de euro ca să-şi ridice cartierul pe terenul de la Consiliu şi "are impresia acum că poate să se facă stăpân şi pe domeniul public".

"Muncitorii erau voluntari şi s-au oferit să ne ajute să demoleze clădirea, din care urmau să primească materiale de construcţie mai multe primării, şcoli şi organizaţii. Ştim cum a obţinut Selina terenul ăla, dar clădirile sunt totuşi ale judeţului! Firma trebuia să le demoleze şi nu a făcut acest lucru, iar judeţul nu are bani să plătească alte firme, şi nici gardieni ca să păzească la nesfârşit nişte ruine", explică Ţîrle.

Preşedintele CJ afirmă că, în urma incidentului, acţiunea a fost suspendată, însă doar temporar. Iar despre bătaia care ar fi avut loc refuză să se pronunţe. "Nu ştiu cine pe cine a bătut, e treaba Poliţiei să stabilească, doar pentru asta i-am chemat acolo când muncitorii m-au sunat că sunt atacaţi. Când am ajuns eu, toţi erau jos şi dădeau declaraţii poliţiştilor. Am avut o discuţie în contradictoriu cu domnul Rus, care susţine că are drept de folosinţă pe clădirea care trebuia demolată şi aduce ca dovadă o adresă pe care noi nu am găsit-o în instituţie. Nu e nicio problemă, aşteptăm să se lămurească aceste aspecte, după care vom reveni", spune Ţîrle.

Până una-alta, reclamaţiile depuse de protagoniştii bătăii se află la Poliţia Oradea. C-o fi milionarul Beniamin Rus victimă sau agresor, rămâne să afle oamenii legii. Asta dacă nu se vor spăla solomonic pe mâini, din pricina numelor celor implicaţi...


"VOLUNTAR" CONTROVERSAT
Duţă, stăpân de castel

castel.jpg"Demolatorul voluntar" Nicolae Duţă este, de fapt, un personaj cunoscut în Săcueni, proprietar al unui castel medieval în miniatură (foto), clădire pe care a ridicat-o în întregime din cărămizi luate din demolări şi recondiţionate. Primarul localităţii, Beres Csaba, crede că şi materialele de construcţii de la CJ Duţă le vrea tot ca să le valorifice, nu pentru scopul declarat. "Oraşul are o bază sportivă nouă, care se construieşte din fonduri europene. Dar cu asta se ocupă el, cu antichităţi, demolări... A demolat şi Primăria veche, iar materialele le-a vândut. N-ar fi de mirare să facă la fel", spune primarul UDMR-ist.

Interpelat de BIHOREANUL, Duţă se arată uşor stânjenit. "Eu sunt sponsor, nu membru în club, iar materialele de construcţii de la cazarma din Oradea urma să le dau pentru clubul sportiv din oraş", susţine bărbatul, refuzând să nominalizeze vreun reprezentant al organizaţiei, pentru "a nu-i implica în acest scandal".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sluga
cea mai fidela sluga a lui Rus este maimuta ala de Roman dar defapt normal altfel de unde ar avea jeep sa se plimbe lingaul ala
Postat 27 Ianuarie 2011, 16:34 de gogo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON