URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Ruine publice: Vechi, murdare, transformate de boschetari în adăposturi, WC-urile publice din Oradea sunt o ruşine (FOTO)

Ruine publice: Vechi, murdare, transformate de boschetari în adăposturi, WC-urile publice din Oradea sunt o ruşine (FOTO) MAI BINE NU! Pe lângă faptul că are vase de WC şi chiuvete vechi de zeci de ani, pereţii plini de igrasie, iar uşile fircălite, fără mânere şi încuietoare, toaleta publică din strada Republicii pute de la distanţă a urină. Aşa că, firesc, puţini îndrăznesc să intre...
Ruine publice: Vechi, murdare, transformate de boschetari în adăposturi, WC-urile publice din Oradea sunt o ruşine (FOTO) FACEŢI PAŞI! Toaleta din Parcul Magnoliei o mai folosesc doar boschetarii, care dorm pe treptele ei. Administraţia Domeniului Public a închis WC-ul sub pretextul că orădenii pot folosi toaletele din Piaţa Rogerius, aflate la 5 minute distanţă. Desigur, dacă mai ajung până acolo...
Ruine publice: Vechi, murdare, transformate de boschetari în adăposturi, WC-urile publice din Oradea sunt o ruşine (FOTO) INVESTIŢII, DAR TOT DEGEABA. În urmă cu 5 ani, RER Ecologic Service a renovat din temelii toaleta din Parcul 1 Decembrie, montând şi un sistem de ventilaţie, care funcţionează continuu. Însă compania de salubritate nu are cum să "cumpere" şi bunul-simţ al celor care intră în WC şi uită să tragă apa ori chiar îşi fac nevoile pe jos...
Ruine publice: Vechi, murdare, transformate de boschetari în adăposturi, WC-urile publice din Oradea sunt o ruşine (FOTO) LA WC CU BRENCIU! ADP Oradea foloseşte WC-urile publice pe care le are în grijă şi ca suport de reclamă. În totală discrepanţă cu dezastrul din interior, deasupra toaletelor din Piaţa Ferdinand şi din strada Republicii stau semeţe două reclame la Aquapark-ul Nymphaea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe drept cuvânt, se spune că nimic nu-i mai rău decât să nu găseşti o toaletă când ai nevoie urgentă! În Oradea, scenariul se poate petrece foarte des...

Chiar dacă nu au taxă de intrare, sau poate tocmai de aceea, multe din WC-urile publice din oraş sunt imposibil de folosit. Amenajate în clădiri care n-au fost renovate de ani buni, cu instalaţii sanitare învechite şi pereţi măzgăliţi, ba chiar transformate de boschetari în adăposturi, toaletele publice sunt ocolite de trecători, oricât de stringentă le-ar fi urgenţa.

Cu lacăt

Cu excepţia WC-urilor din parcurile mari, date în grija firmelor care răspund şi de întreţinerea zonelor verzi, toaletele publice se află în responsabilitatea Administraţiei Domeniului Public Oradea. Mai precis, ADP are în grijă WC-urile din pieţe, din pasajul subteran de la Gară, din Parcul Magnoliei, de pe străzile Republicii (colţ cu Petőfi Sándor), Ady Endre (colţ cu Piaţa Ferdinand) şi Moscovei (în spatele Teatrului). Acesta din urmă, însă, a fost închis în urmă cu aproape un deceniu, pe motiv că era într-o stare deplorabilă.

Liviu Andrica, șeful Administrației Publice OradeaTot închis, dar de "numai" doi ani, este şi WC-ul din Parcul Magnoliei. "În apropiere este Piaţa Rogerius, unde toaletele sunt moderne", explică directorul ADP Oradea, Liviu Andrica (foto). Într-adevăr, toaleta din Piaţă este şi bine îngrijită. Totuşi, distanţa din parc până aici nu este deloc mică, mai ales pentru un copil scos la joacă.

"Mergem cu copiii în boscheţi. Nu e normal într-un oraş civilizat să nu fie toalete curate şi utilizabile", a reclamat o mamă prin aplicaţia Oradea City Report. Deşi a fost înregistrată în 18 aprilie, sesizarea n-a primit niciun răspuns. Probabil şi pentru că ADP n-a găsit o explicaţie plauzibilă...

Program "economic"

Situaţia nu este roz nici în restul parcurilor, unde toate WC-urile au program scurt, între orele 7 şi 15. Aşadar, cine iese la plimbare după-amiaza, ar face bine să nu consume multe lichide! Programul de 8 ore a fost impus de Primărie la începutul acestui an, după ce, pentru a face economii, municipalitatea a concediat toţi paznicii. "Logica" măsurii a fost explicată atunci, cinic, de şeful Direcţiei Patrimoniu, Lucian Popa: e mai rentabil să plăteşti distrugerile făcute de vandali decât salariile paznicilor...

Cum WC-urile nu au nici taxatoare, pentru că intrarea în toalete este gratuită, municipalitatea a decis să le ţină deschise doar în intervalul orar în care sunt la muncă angajaţii firmelor care răspund de spaţiile verzi din parcuri. Nu de alta, dar dacă nu e nimeni să le verifice, WC-urile cad pradă huliganilor.

Clienţi... de rahat

Chiar şi aşa, cu program scurt, toaletele dau bătăi de cap muncitorilor responsabili cu curăţarea lor. "În fiecare zi, fac curăţenie de două ori în WC-urile din Parcul Viteazul, Petőfi şi Brătianu. Dar, cum plec dintr-un loc, cum apar mizeriile", spune o femeie de serviciu de la firma Adenandra. "Clienţii" fie uită să tragă apa, fie urinează pe lângă vasele de toaletă, scriu pe pereţi şi aruncă orice pe jos. Femeia are o misiune murdară şi dimineaţa, când vine la lucru: "Cum WC-urile sunt închise, îşi lasă rahatul pe scări".

De mizeriile pe care orădenii le lasă în urmă se plâng şi angajaţii RER, care curăţă WC-urile din parcurile Padişului şi 1 Decembrie. "Se urcă cu picioarele pe vasele de toaletă, aruncă în chiuvete te miri ce. Şi să nu credeţi că doar oamenii străzii fac asta", spune Maria Szabo, şefa Secţiei Spaţii Verzi în cadrul RER Ecologic Service. Muncitorii le curăţă zilnic de două ori şi le dotează cu săpun şi hârtie igienică, dar degeaba, căci dispar în doar câteva minute.

Adăpost pentru boschetari

Situaţia WC-urilor rămase în responsabilitatea ADP, nemodernizate în ultimii ani, e şi mai jalnică. Toaleta din pasajul subteran din faţa Gării îi îndepărtează pe călători prin duhoarea de urină împrăştiată în jur. În plus, nu de puţine ori, boschetarii îşi fac culcuş chiar acolo.

Cel mai deplorabil arată WC-ul din strada Republicii, unde aproape că nu poţi face un pas fără să calci în apă şi urină. Pereţii sunt plini de igrasie, iar chiuvetele şi vasele de toaletă par la fel de vechi precum clădirea în sine. Nici toaleta din Piaţa Ferdinand nu e prea "îmbietoare", chiar dacă aici au fost schimbate vasele de toaletă şi pisoarele. În schimb, plăcile de faianţă şi gresie sunt sparte sau decolorate.

Pariul pe metal

Starea lamentabilă a WC-urilor o recunoaşte şi directorul ADP. "Se face curăţenie din oră în oră. Dar adevărul este că toaletele sunt vechi şi insalubre", zice Andrica. Acesta spune că a discutat problema cu primarul Ilie Bolojan. "Am convenit că avem nevoie de toalete la suprafaţă, din inox şi cu spălare automată. Dar costă aproape 40.000 euro bucata".

Când va face investiţiile, directorul nu poate să spună, arătând că "nu sunt fonduri". Oare nu ar fi mai simplu ca ADP să reintroducă taxarea? Măcar aşa ar fi şi ceva "fonduri", şi s-ar mai selecta şi clientela...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
nu sunt fonduri
bine ca pentru hotel si pentru groapa din centru,sunt fonduri?!?
Postat 22 Mai 2017, 12:38 de kcskbk
un circuit turistic!!! Oradea promovata la Viena sau undeeeee????
la ce targuri de turism? hahaha :))) ...
Postat 21 Mai 2017, 00:51 de ADINA
care zicea de Oradea
...............oraș cu standarde sau ce erau alea?
Postat 20 Mai 2017, 16:34 de ADINA
Păi
Dacă sunt folosite de animale....:)))
Postat 20 Mai 2017, 11:18 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON