URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2016, 07:39

Reţeaua "şanţierelor": Peste 30 de străzi din Oradea, "sparte" de lucrări ale RDS, Termoficare şi CAO (FOTO)

Reţeaua 'şanţierelor': Peste 30 de străzi din Oradea, 'sparte' de lucrări ale RDS, Termoficare şi CAO (FOTO) ATACUL LOPEŢILOR. Cele cinci firme angajate de RCS&RDS să amenajeze minim 150 kilometri de canalizaţie tehnică lucrează în paralel pe mai multe străzi urcându-se peste trotuare şi dând peste cap traficul. "Sunt zile în care un antreprenor amenajează chiar şi 300 de metri de canalizaţie. Enorm!", spune un constructor
Reţeaua 'şanţierelor': Peste 30 de străzi din Oradea, 'sparte' de lucrări ale RDS, Termoficare şi CAO (FOTO) ATENŢIE, LUCRĂRI! Aproape că nu este cartier care să nu fie brăzdat de tranşee. Dacă în Calea Aradului constructorii RCS&RDS sapă să amenajeze canalizaţia tehnică (1) iar în centru Electromontaj înlocuieşte reţelele de termoficare (2), în faţa Pieţei Rogerius Construcţii Bihor amenajează tunelul care o va lega de parcarea subterană (3)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci constructori, fiecare cu propriile excavatoare şi peste 20 de săpaşi, 25 de străzi sparte, câte cel puţin 1 kilometru de canalizaţie tehnică amenajată zilnic... RCS&RDS îşi ia în serios obligaţiile asumate în contractul cu municipalitatea şi vrea să finalizeze până la sfârşitul lui august cei peste 150 kilometri de tubulatură în care vor fi coborâte cablurile de pe faţadele clădirilor.

"Având în vedere viteza cu care înaintează lucrările, nu este exclus ca până la termenul limită să fie realizaţi cam 200 de kilometri de canal tehnic", spune viceprimarul Florin Birta. Asta cu tot deranjul pe care îl implică un şantier generalizat, căci pe alte străzi se lucrează şi la termoficare, şi la apă şi canalizare, şi la tunelul dintre Piaţa Rogerius şi parcarea subterană din zonă...

Sub pământ, adunarea!

Florin Birta, viceprimar OradeaÎn iulie 2014, când Primăria a semnat cu RCS&RDS contractul pentru a amenaja în 24 de luni între 150 şi 200 km de canalizaţie tehnică, termenul părea nerealist. Înţelegerea viza zone aglomerate împânzite de reţele, iar investitorul promitea să lucreze sub trafic, aşa că existau toate probabilităţile ca lucrările să întârzie. Săptămâna trecută, totuşi, operatorul de servicii integrate de telecomunicaţii finalizase deja peste 140 km. "În acest ritm, în câteva zile RCS&RDS îşi îndeplineşte obligaţiile", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Firma a concesionat în urmă cu doi ani de la Primărie 100.000 metri pătraţi de teren pentru a amenaja canalizaţia subterană în care vor fi coborâte toate reţelele electrice şi de telecomunicaţii de pe faţadele clădirilor. Conform înţelegerii, investitorul îşi va recupera din chiria cerută proprietarilor de reţele cele circa 9 milioane euro investite şi redevenţa anuală de 60.000 euro datorată municipalităţii pentru dreptul de folosire a terenului. Aşa că face tot posibilul să termine reţeaua, ca s-o poată închiria pentru a-şi recupera banii...

Front de lucru

Săptămâna trecută, contractorii angajaţi de RCS&RDS lucrau în paralel în mai multe puncte din centrul oraşului şi din cartierele Rogerius şi Ioşia. Până la sfârşitul lunii, au de introdus canalizaţia tehnică pe 25 de artere, începând cu zonele Ferdinand, Libertăţii, Republicii, Roman Ciorogariu şi Iosif Vulcan din zona centrală. În Rogerius vor mai săpa în următoarele două săptămâni pe străzi ca Transilvaniei, Moldovei şi Coposu, iar în Nufărul pe tronsoane din Cantemir, Nufărului şi Morii.

"Lucrările merg repede. RCS&RDS lucrează cu cinci firme, fiecare cu propriile excavatoare şi echipe de 20 de muncitori. Dacă nimereşte în spaţiul verde, unde nu are reţele de deviat, o echipă poate face şi 300 de metri de canalizaţie pe zi", explică un constructor.

Pentru a asigura front de lucru firmelor, investitorul şi-a scos în ultimii doi ani şase autorizaţii de construire. Spre deosebire de municipalitate, Electrocentrale sau Compania de Apă, care îşi autorizează lucrări pe câte o stradă sau tronson de stradă, RCS&RDS a atacat simultan cartiere întregi. În perioada august 2014 - iulie 2015, operatorul de telefonie şi internet şi-a scos autorizaţii pentru zonele Cantemir, Nufărul, Ioşia, Louis Pasteur, Seleuşului, Rogerius şi intercalările între ele. Fiecare autorizaţie vizează, în premieră, zeci de străzi pentru care RCS&RDS a cerut avizul de coexistenţă al operatorilor care deţin reţele în vecinătate.

Cu procurorul pe şanţ

Dar asta nu elimină accidentele. Lucrările de amenajare a canalizaţiei tehnice se desfăşoară cu atâta rapiditate şi în atâtea puncte simultan încât municipalitatea are nevoie de două zile ca să le inventarieze. "Dacă la începutul săptămânii trecute se lucra la capătul dinspre centru al Căii Aradului, vineri muncitorii erau deja la ieşirea din oraş", spune viceprimarul Birta.

Săpăturile nu doar că încurcă traficul, dar mai şi rup din reţelele de canalizare sau cele electrice. "Când ştii că trebuie să dai de o reţea, sapi aproape cu lopăţica. Dacă spargi o conductă, pe lângă amenda de 2.000 lei, plăteşti şi apa scursă, dar dacă rupi un cablu de la Electrica sau STS nu scapi fără 7.000 lei, şi te mai şi trezeşti cu poliţiştii şi procurorii pe marginea şanţului", povesteşte un antreprenor.

Situaţia e cu atât mai complicată cu cât Electrica şi RCS&RDS sunt "la cuţite" de când compania orădeană a atacat piaţa de energie. "Electrica ne face imediat plângere penală, dar la avarii intervine numai după 2-3 ore, ca să ne ridice oamenii în cap", se plânge constructorul. Cu toate acestea, antreprenorii ţin cu dinţii de contractul cu RCS&RDS, pentru că beneficiarul plăteşte bine şi la timp.

Centru sub asediu

Şoferii care îşi mânâncă nervii prinşi în trafic din cauza şanţurilor e bine să ştie că RCS&RDS nu este singurul "vinovat".

Asocierea societăţilor Electromontaj-Elsaco, câştigătoarea licitaţiei pentru înlocuirea a 20 km de reţele de termoficare, are pregătite tot atâtea puncte de lucru. Deocamdată constructorii au atacat doar porţiunea din strada Codrilor, unde au îngopat reţeaua supraterană din faţa Aquapark-ului, şi au închis jumătate din strada Eminescu până la sfârşitul lui august. Ulterior, lucrările vor avansa pe strada Dunării până în Republicii pietonal.

"Nu aveţi unde merge, strada e închisă!", se răstesc muncitorii la şoferii care forţează intrarea venind dinspre strada Ady Endre. În paralel, constructorii mai lucrează pe Constantin Noica şi pregătesc şantierul pentru înlocuirea conductelor din porţiunea delimitată de piaţeta din faţa magazinului Crişul şi strada Dunării, unde se va lărgi trotuarul.

Marius Moş, şef DMPFISpre deosebire de RCS&RDS, asociaţii atacă doar punctele prioritare, unde reţelele sunt mâncate de rugină. "Se mişcă mai greu pentru că lucrează pe banii lor. Conform contractului, Primăria va face primele plăţi anul viitor", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Şi uite aşa, fie pentru că săpaşii răscolesc de-a valma stradă după stradă, fie pentru că lâncezesc pe marginea unei gropi, traficul e dat peste cap în luna în care ar trebui să fie cel mai relaxat. Pe principiul că, dacă constructorii nu au concediu, nu are nimeni...


AUGUST FIERBINTE
Pe aici nu se trece!

Aproape că nu există cartier din Oradea fără măcar o stradă blocată. În Rogerius, Construcţii Bihor a închis circulaţia tramvaielor până la începerea noului an şcolar pentru a putea construi tunelul care va lega pe sub linii Piaţa Rogerius de parcarea subterană din faţa Spitalului Municipal. "Circulaţia auto va fi reluată abia la sfârşitul lunii octombrie, după finalizarea lucrărilor", spune viceprimarul Florin Birta.

În zona centrală, constructorii au închis străzile Franz Schubert şi Snagovului, din vecinătatea parcării supraterane, pentru lucrări la reţelele de apă şi canalizare, iar în Ioşia sunt pe finalizare lucrările de modernizare a 18 străzi, de la Abraham Lincon şi Argeşului la Sirenei şi Vasile Pârvan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@TDS
Doi bani în plus luau la negocierea salariilor angajaţii lui Costel de la CAO pentru evaluarea spaţiilor. Odată cu modificarea fişei postului aşa încât munca în folosul lui să devină sarcină de serviciu! Cea mai tare reevaluare a fost aceea a patrimoniului Companiei de Apă. Citez din discuţia cu el (2003): Cât mai vreţi să tot scădeţi valoarea? Răspuns Tomi: Taie un 1 din faţă! Patrimoniul la acea vreme era de aproximativ 118 miliarde lei vechi. (înainte de „denominarea moldovenească”).
Postat 20 August 2016, 09:38 de eutanasiu
CASA MEA
@eutanasiuu : I. C. a fost prevazator! El stia de pe atunci ca va veni...EUROPA si ca iubi' si copilul floral vor avea nevoie de o casuta si de intretinere! PS: Ma intreb ce-o mai face azi madam T. ?! Cati bani lua pentru evaluari...de doi bani !
Postat 20 August 2016, 09:18 de TDS
Iar suntem primii!
Pentru memoria colectivă aduc aminte celor care au uitat şi/sau celor care nu ştiau că, acum 15, aceeaşi RDS dădea un tun de peste 2 milioane de euro prin „realizarea tubulaturii” pentru TV şi internet. La acea vreme, Compania de Apă Oradea reabilita reţelele secundare de alimentare cu apă (de la staţiile de hidrofor până la fiecare scară de bloc) pe banii contribuabililor orădeni dintr-un credit BERD. Directori CAO: Ioan Ciursaş, Tomulescu Constantin, Rodica Ungur. Primar: Petru Filip. Kiss apărea inevitabil şi el. Rozi la fel. Asocierea „în participaţiune” dintre Filip, Kiss, Rozi, pe de o parte, şi Ciursaş, Tomulescu, Ungur, pe de altă parte, a iniţiat, promovat, susţinut şi „recepţionat” lucrările terţului inclus (RDS). Erau lucrări care ne împingeau cu 15 ani înainte. Chiar înaintea occidentalilor. În timp ce CAO a trebuit să obţină toate avizele şi autorizaţiile pentru lucrările de înlocuire a conductelor de apă, adică un serviciu public, (lucru absolut corect şi obligatoriu), acest triunghi al pierzaniei a scornit poate cea mai sinistră justificare pentru ceea ce avea să se întâmple. RDS, fără a săpa nici măcar 1mc de pământ a livrat constructorilor angajaţi de CAO conducta de PVC Dn 110mm pe care aceştia au „îngropat-o” pe lângă conducta de apă. Nu mai conta că trebuie păstrată o distanţă minimă între reţele. Drept răsplată a „înţelegerii”, RDS, acorda „dreptul” Companiei de Apă de a plăti chirie pentru cablul ce „teoretic”urma să transmită citirile on-line de la contoarele scărilor de bloc. Pentru asta, Tomulescu, Ungur, Ciursaş dar şi Gavra (la acea vreme director comercial – şeful comisiei de licitaţie) au cumpărat contoare cu modul de transmitere a citirilor la distanţă. Evident, a urmat „achiziţionarea” unui soft specializat la dispecerat, calculatoare, cursuri, angajări, ş.a.m.d.. Şi azi mai plătim în preţul apei chiria CAO către RDS! Revenind la similitudinea recidivei, şi atunci primăria „doar”inventaria. După isprava de acum 15 ani, Tomulescu junior ne arăta ce înseamnă performanţa inventarierii dintr-un Aston Martin de 150.000 de euro şi din multe altele. Ciursaş ne-a umplut de vâsc prin companiile subordonate primăriei. Cei mai „bătrâni” şi-au ţinut banii pentru zile negre şi trăiesc bine şi în zilele noastre. Unii, pentru merite deux-sebite, au fost reevaluaţi şi îşi continuă opera („vom fi iarăşi ce-am fost, şi mai mult decât atât”), mă refer aici la Rodica ungur. Aşa este foarte simplu să călătoreşti în timp câte 15 ani o dată.
Postat 20 August 2016, 08:53 de eutanasiu
@ili3
Nu ştiam, dar cel mai interesant este dacă au plătit deja mai mult decât ce ar fi trebuit plătit la finalul lucrărilor. Nu prea îi văd pe cei de la RDS să "înapoieze"/restituie banii fără proces în instanţă. Moment în care răspunderea revine în primul rând celor care "inventariază" reţele cu titlul de recepţie! Despre Ghitea ştiu mai multe referitor la "activităţile" lucrative făcute împreună cu un alt corifeu al şmenurilor - Radu Ciursaş - de la CAO. O mostră ar fi reabilitarea străzii Iuliu Maniu. (Mulţumesc pentru aprecieri).
Postat 19 August 2016, 13:57 de eutanasiu
@eutanasiu
Esti super documentat. Acum sunt sapatorii la cativa pasi de magazinul de unde iau paine si intr adevar, senilata aia de jucarie sapa cu cupa de 30 de cm. Am si pozat o. Prin anii '80 stagiarul ghitea exact asta facea! Masluia acte! Un exemplu. S au turnat kilometri intregi de pereu fara plasa de armare, dar in schitele lui ghitea erau trecute. Asa a constatat el! Inginerul Szatmari, un controlor exigent, i a prins de cateva ori. Stiai ca a fost coleg de liceu cu birtinezul?
Postat 19 August 2016, 13:46 de ili3
Nu prea vă iese la calcule! „Decât” la preţ.
Când mergeţi pe teren, probabil pentru a verifica stadiile lucrărilor, n-ar fi lipsit de interes să aveţi şi o ruletă (românească sau nemţească – să nu vă imaginaţi că aş fi simpatizant al ruşilor). Se foloseşte (în locul angajaţilor care „inventariază” lucrările) pentru a măsura LĂŢIMEA şanţului!!! SĂPAT. Conform declaraţiilor dvs. (cei drept prezentate ca „înţelegere”) împărţind suprafaţa concesionată la lungimea reţelei, lăţimea şanţului ar trebui să fie de 60cm (am ţinut cont şi de cămine – ca să n-avem discuţii „tehnice”). În realitate, „săpaşii” sapă (sic!) şanţul cu lăţimea de 30 cm. Fiind „mai nou”, vă reamintesc de procesul pe care îl are CAO cu Ministerul Fondurilor Europene pentru decontarea unor lucrări plătite, dar neexecutate. Curtea de Conturi, înţelege şi ea, măcar atât, din şmecheriile expirate ale anilor 2000. E prea simplu să constaţi prin măsurători ulterioare (unii la CAO le-ar zice As-Built) că în realitate s-a asfaltat mai puţin şi, în consecinţă, s-a săpat mai puţin! Cred că 3.800.000 de euro ar fi preţul corect după ce verificaţi şi calitatea asfaltului! La redevenţă mai „umblaţi”! De trasee conform proiectului nu vă întreb deocamdată nimic. Aştept, conform tradiţiei iniţiate de Ghitea să „scrieţi proiectul” după ce e gata ca să nu vă apară diferenţe faţă de execuţie. Spor la treabă!
Postat 19 August 2016, 13:17 de eutanasiu
Erată
echivalent
Postat 19 August 2016, 13:00 de eutanasiu
Domnule BirtaLAN
„Lucrările de amenajare a canalizaţiei tehnice se desfăşoară cu atâta rapiditate şi în atâtea puncte simultan încât municipalitatea are nevoie de două zile ca să le inventarieze.” Aţi descris exact la ce se reduce activitatea „managerilor de proiect” desemnaţi de PMO. Inventariere. Când şi dacă vă propuneţi/aveţi voie în această viaţă (sau măcar mandat) să verificaţi şi modul de execuţie raportat la proiect, calitatea lucrărilor, respectarea prevederilor LEGALE? Ca să nu mai vorbim de devizele ofertă şi situaţiile de lucrări supraevaluate 200%. Poate nu întâmplător, ca plan B, în cazul în care nu reuşea la concursul de primar, a fost făcuta oferta pentru postul „de conducere” (director) la RDS pentru „fratele” mai mare. 9 milioane de euro 150 km de „canalizaţie”? 60.000 de euro/km? Ori verificaţi pe ce daţi banii, ori mai măriţi preţurile unitare la reţelele de apă! Se pare că acolo mai e loc destul de furat. Dacă nu luaţi voi mai mult, oricum se îmbogăţesc şefii CAO. În ceea ce priceşte redevenţa, cuantumul acesteia este echivalentă cu preţul (măsluit/supraevaluat) al unui singur km de reţea! Dacă ştiţi (dacă nu, întrebaţi pe cineva competent), vă rog să faceţi public modul de calcul al redevenţei datorate de RDS&RCS pentru respectiva „reţea”. În plus, poate ne puteţi spune (în virtutea asocierii) în câţi ani îşi „amortizează” investiţia RDS&RCS „chiria cerută proprietarilor de reţele” şi dacă, PMO „beneficiază de ceva” din respectiva chirie. Asta cu „Conform ÎNŢELEGERII, investitorul îşi va recupera…” vă las să o reformulaţi! Eventual. Mulţumiri „anticipate”!
Postat 19 August 2016, 12:59 de eutanasiu
oradea dinnou cu 15 ani in fata celorlalte orase din Romania :)
Suntem un exemplu unic pentru toate orasele din tara!
Postat 19 August 2016, 09:43 de continental
?!
,,Ingroparea" utilitatilor intr-un canal UNIC ar fi cea mai buna solutie. Un amendament pt. reteaua de apa, de evitat inghetul. In rest, gazul, electricitatea, telefonie, internet nu cred ca s-ar bate daca ar fi ingropate in acelasi canal. Numai ca lucrurile se pare ca sunt complicate tocmai de cei care ar trebui sa le simplifice. Birtinezul nu vrea gaz pe langa blocuri, mai exact in zona A, chit ca l-au tras de urechi cei de la consiliul concurentei de mai multe ori, ba mai nou s-au castigat actiuni in instanta impotriva hcl-urilor nelegale. Nicio problema, momȃile din cl au votat alte hcl, tot nelegale. Electrica nu vrea in canalul celor de la rds, acestia din urma i-ar taxa la greu, facand facturile electrica si mai mari. Si totul pt. ca avem o administratie care invrajbeste, nu uneste! Despre ,,deranjul" fara sfarsit pe care-l indura oradenii, nicio vorba.
Postat 19 August 2016, 09:22 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON