URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2015, 11:04

Recrutare după graniţă: Fiindcă nu-şi găsesc angajaţi, companiile din parcul industrial caută muncitori în Ungaria (FOTO)

Recrutare după graniţă: Fiindcă nu-şi găsesc angajaţi, companiile din parcul industrial caută muncitori în Ungaria (FOTO) VENI, VIDI... Vinerea trecută, Casa de Cultură din Biharkeresztes a găzduit un târg al locurilor de muncă oferite de şapte firme din Oradea. Evenimentul a stârnit interesul localnicilor, care s-au înghesuit pe la toate standurile să se informeze. Mai puţini, însă, să se şi angajeze...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămânal, companiile din parcul industrial al Oradiei sunt în căutare de angajaţi. Pentru că au tot răscolit Bihorul fără rezultat, unele au schimbat macazul şi fac recrutări până şi în Ungaria.

Vinerea trecută, şapte societăţi şi-au prezentat ofertele şomerilor din Biharkeresztes, oraş maghiar aflat la 18 kilometri de Oradea, unde peste 10% din localnici nu au un loc de muncă. Deşi interesaţi, ungurii nu au însă nici ei prea mare tragere să lucreze aici, invocând aceeaşi problemă: salariile prea mici.

Ofertă pentru toţi

Târgul locurilor de muncă oferite de companiile orădene s-a ţinut la Casa de Cultură din Biharkeresztes, la invitaţia Primăriei acestui oraş cu mai puţin de 4.000 de locuitori, din care 14% sunt şomeri.

La bursă s-au dus şapte societăţi: Celestica, Faist Mekatronic, Plexus, Ada, Emerson, Meat Product Internaţional şi Gi Group, aceasta din urmă fiind o firmă de recrutare care căuta angajaţi pentru alte trei companii. Oferta a fost vastă: aproape 400 de joburi. "Companiile caută atât muncitori calificaţi, cât şi necalificaţi, absolvenţi de şcoală profesională, cu studii medii sau superioare, inclusiv pentru posturi de birou", a precizat Liana Boangiu (foto), reprezentant al Eurobusiness Parc, care a intermediat întâlnirea între companii şi şomerii maghiari.

În căutare de specialişti

Nicio firmă nu a impus condiţia cunoaşterii limbii române şi toate s-au oferit să deconteze transportul ori chiar să-l asigure cu maşini proprii, majoritatea oferind, de asemenea, şi alte facilităţi: o masă caldă pe zi, plus tichete de masă.

Reprezentanţii Faist Mekatronic, de pildă, sperau să găsească specialişti care în Oradea sunt pe cale de dispariţie. "Căutăm electricieni, frezori, sculeri, tehnicieni", spune Alexandra Galea (foto), responsabil la compartimentul de resurse umane al companiei. N-au prea avut noroc: deşi la târg au venit în prima oră zeci de persoane, majoritatea şomerilor erau necalificaţi.

O altă firmă, Meat Product Internaţional, care face preparate din carne, a mers la  Biharkeresztes pentru a găsi 50-80 de muncitori necalificaţi. "Căutăm femei care să prepare frigărui şi bărbaţi care să porţioneze carnea", explică Şandor Herman, reprezentant al firmei. Fiecare muncitor primeşte salariul minim pe economie, adică 1.050 lei brut, plus bonusuri în funcţie de norma îndeplinită. "Avem oameni care câştigă lunar, în mână, şi 2.500 lei", explică Herman. Totuşi, numai zece persoane s-au arătat dispuse să discute serios posibilitatea angajării.

Pretenţii la salarii 

De altfel, aceasta a fost tendinţa generală: prea puţini şomeri maghiari s-au arătat dornici să participe la interviuri în vederea angajării. "Aş lucra la Oradea, dar am nevoie de nişte condiţii minime", a explicat unul dintre ei, Kiss Sandor (foto). De trei ani fără slujbă, omul vrea un salariu lunar de cel puţin 1.500 lei ca să facă naveta. Nu de-alta, dar acasă primeşte jumătate din această sumă fără să facă aproape nimic!

În Ungaria, şomerii sunt angajaţi de primării pe perioadă nedeterminată şi, în funcţie de nivelul pregătirii, primesc un venit minim garantat: 50.000 forinţi net (700 lei) cei care nu au terminat liceul şi 70.000 de forinţi (1.000 lei) absolvenţii de liceu ori de facultate. E drept, sunt obligaţi să facă muncă în folosul comunităţii oriunde îi trimite Primăria, dar rar lucrează mai mult de 2-3 ore pe zi. Practic, primesc aproape cât este salariul minim din România stând mai mult acasă!

Mai bine acasă

Asigurându-şi astfel subzistenţa, e lesne de înţeles de ce şomerii din Biharkeresztes nu se aruncă pe orice job, ci au pretenţii şi caută îndelung. Asta chiar dacă oraşul lor, fără industrie şi fără investitori, pare că nu le va oferi prea curând perspective mai bune.

"Este clar că fără un salariu mai mare decât suma pe care o primesc acasă nu vor veni să muncească în Oradea, am şi spus asta companiilor", recunoaşte şi Kubinyiné Szilagyi Maria (foto), angajată a Primăriei Biharkeresztes. Dacă ofertele nu vor cuprinde salarii mai mari, mulţi vor prefera să-şi caute un job în Ungaria, unde şi salariul minim este mai mare: 109.000 forinţi (1.540 lei) pentru muncitorii necalificaţi şi 129.000 forinţi (1.820 lei) pentru calificaţi. Aşadar, fără să pluseze, firmele orădene par condamnate să-şi găsească tot mai greu meseriaşii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@bihorean...@andy
@bihorean...Ai descris perfect ce se intampla cu ,,muncitorii" (citeste sclavii) romani in Romania, nu aiurea! Cu complicitatea celor de la itm/serviciul control securitate si sanatate in munca, care sunt spaguiti aproape pe fata si aproape fara exceptii! La nivel european exista Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca, dar guvernantii/parlamentarii romani, desi au infiintat peste 250(!!!) de agentii, n-au considerat necesar sa se ingrijeasca de sanatatea supusilor prin infiintarea unei agentii nationale. Am vazut persoane care lucrau la peste 40 de grade cu adezivi pe baza de solventi organici in spatii neventilate.Urmarea: le-a dat, la propriu, sangele pe nas si nu o data si nu unuia. ,,Remediul" era 10 minute de pauza, la o tigara!!! Cand au venit cei de la itm au propus instalarea unor hote, dar fara ventilatoare!!! Au plecat TOTI incaltati pt. doua vieti. Au revenit cu neveste, cu plozi, ca asa-i romanul, daca e de pomana, apoi sa profite cat mai mult... De romani isi bat joc in primul rand ai lor, vechilii moderni numiti ,,maistri", apoi vin la rand tot felul de trepadusi platiti din banii nostri, dar si foarte receptivi la tot felul de bonusuri oferite de cei pe care-i controleaza. Au dreptate cei din strada : CORUPTIA (NE) UCIDE! @andy Sa stii ca peste tot cand un nou jucator intra pe piata racoleaza personal de la concurenta! Cum ar fi sa intre pe piata romaneasca sau de aiurea o banca, o firma, de productie, de servicii, ce vrei tu si sa-si ,,creasca" TOTI angajatii, fara nicio racolare?! Ar insemna sa se pregateasca cu doi-trei ani inainte, ori asta ar presupune pe langa cheltuieli foarte mari si riscuri greu de anticipat, ce e azi o oportunitate, maine poate fi o ghiulea legata de picior. In fine, despre munca si relatiile de munca din Romania in perioada de tranzitie, lasa-i pe cei ce chiar se pricep sa-si expuna parerile! Fara suparare! Sa nu uit: iobagia a fost desfiintata in Ardeal in 1785, asa ca...Si pt. ca tot l-ai pomenit pe @tsd, roaga-l sa-ti explice, e economist si a facut scoala-scoala, nu ce e azi... pacat ca-i pesedist, dar nimeni nu-i perfect!
Postat 12 Noiembrie 2015, 07:25 de pinonel
@ andy
Eu nu comentez ca sa fiu bagat in seama, eu doar imi dau cu parerea. Imi pare rau pentru tine dar la pareri subiective, asa cum te-ai exprimat, primesti raspunsuri pe masura.
Postat 12 Noiembrie 2015, 00:16 de User anonimizat
@bihoreanoradea
Greseala mea, ca nu ma invat minte. Eu vorbesc civilizat dar uit ca atunci cand ai de-a face cu aia mici si cu gura mare trebuie sa -i lasi in pace, pt ca daca nu esti cu ei esti impotriva lor. Si de la atata invartit in * in loc sa li se atrofieze mirosul li se atrofiaza si bunul simt. Invata de la TDS daca vrei sa fi bagat in seama : indiferent de polemica, pastreaza un limbaj decent. Adio si n-am cuvinte!
Postat 11 Noiembrie 2015, 15:29 de andy
@ andy
Ori esti naiv, ori esti un pic pe langa. Nu vrei sa intelegi ca firmele abonate la banul public nu au nici o treaba cu productivitatea, existand situatii cand firma castigatoare a unei lucrari nu are capacitatea de a lucra pe mai multe santiere concomitent dar castiga contracte pe banda rulanta (sa-ti spun care e firma de casa a PMO care 'rupe' tot in Oradea?). Cu exemplul cu muncitorul la banda la firma de pantofi din nou te 'faultezi' singur: acolo se castiga 'bine' pentru ca se fac multe ore suplimentare, platite ce-i drept, dar te intreb un lucru: stii in ce conditii muncesc acei oameni? realizezi ca mediul toxic in care muncesc nu e compensat in nici un fel de acel salar? Si exact patronatele in complicitate cu statul roman, sunt cele care au reusit sa scoata din legea muncii, sporurile care ar trebui sa se acorde pentru conditii grele de munca. Asa ca povestile cu responsabilitatea angajatilor, codul muncii bazat pe populism si exemplul din Anglia, sunt doar 'bla-bla uri' cu care ai reusit sa-ti dai din nou cu firma in cap. Eject! si la furat cu tine! ca de altceva nu esti in stare!
Postat 11 Noiembrie 2015, 10:36 de User anonimizat
@bihoreanoradean - nu ai inteles nimic
Ce legatura are ca firma care a castigat o licitatie a dat spaga sau nu cu productivitatea angajatilor? Sau sa inteleg ca muncitorii lucreaza invers proportinal cu valoarea spagii data de firma? Am dat exmplu santierele pt ca acolo e vizibila munca (nu toate sunt lucrari ale primariei : vezi podul Densusianu, pasajul Calea Clujului, "drumul" Oradea - Sanmartin - Beius). Daca vrei iti mai dau exemple : muncitorii din industria de incaltaminte (unde sa stii ca se castiga relativ bine)trebuie verificati de minim 3-4 tehnicieni pt ca altfel lucrarea e cam "varza". Un alt ex : firma din Timisoara, destul de puternica, angajeaza personal, il duce la training-uri, ii plateste foarte bine si dupa 1 an pleaca la o firma concurenta care ii da un post mai bun (isi permite pt ca e deja calificat pe banii altora). O sa spui ca e normal ca daca vroia sa-l tina sa-l plateasca mai mult. Problema e cat de mult poti "licita" asa : 1, 2, 3 sau 20 de persoane ? O sa traga linie si o sa vada ca nu ies socotelile. Incearca acest lucru in Anglia (pt ca ne place sa ne raportam la "vest") si o sa vezi ce daune ai de platit. Dar la noi Codul Muncii e facut de sindicate pe baza populismului. Sper ca acum nu mi-am dat iar "cu firma in cap"! Repet : daca vrem salarii decente trebuie sa se imnplice 3 factori : guvern (legislatie), patronat (motivare salariati) si salariati (responsabilitate). Cu parghii doar dintr-o parte nu vom realiza nimic decat pe termen foarte scurt. O zi buna!
Postat 11 Noiembrie 2015, 10:05 de andy
UE
Cind ne-au primit in ue,dupa ce ne-au absorbit petrolul si sistemul bancar,ne-au trasat un calendar strict de aliniere a preturilor la carburanti,energie,gaze(in derulare pina prin 2018). Nici o vorba despre salariile si veniturile romanilor.In felul asta singura atractie pentru capitalul industrial in romania a mai ramas forta de munca ieftina.Ceea ce am(au) si obtinut.Munca degeaba e o forma de poluare.
Postat 10 Noiembrie 2015, 22:40 de excalibur
?!
Sa ma lamureasca cineva, poate am inteles gresit: pt. cei din Oradea/Bihor va fi in continuare un salariu, iar pt. cei din Ungaria va fi un salariu mai mare, care sa-i ,,motiveze" sa renunte la somaj?! Care somaj la unguri e egal cu salariul din ghetoul lui nea ilie si asta la 240 de ore, nu la 165!!!
Postat 10 Noiembrie 2015, 17:21 de pinonel
@ andy: ti-ai dat cu firma in cap
Aproape ca ti-as fi dat dreptate doar ca ai venit cu cel mai idiot si stupid exemplu: lucrarile pe bani publici din Oradea! Nici ca se putea mai bine! Mai bine ti-ai fi pus intrebari vizavi de seriozitatea firmelor care au castigat acelor lucrari si de comisioanele platite mai marilor din primarie! Eject!
Postat 10 Noiembrie 2015, 16:47 de User anonimizat
salarii
Din pacate singurul motiv pt care mai vin firme sa investeasca in Romania este forta de munca ieftina. E clar ca salariile trebuie sa creasca dar pt asta trebuie sa se schimbe si legislatia putin. Pt un salariu de 1500 lei in mana (cat cerea domnul din articol)firma plateste cam 2600 de lei (adica aproape 600 de euro). Poate pare o suma mica, dar pt sa platesca munca necalificata cu 600 de euro e cheltuiala considerabila si in curand isi vor muta fabricile in Bulgaria, Serbia, Moldova, Macedonia etc. Si atunci sa vedem cum ne vom descurca cu somaj de 10-20% cat e in Ungaria. Acolo inca ii angajeaza primaria dar nu stiu cat va mai reusi. Eu unul as fi total impotriva ca din banii mei sa platesc cateva sute sau mii de oameni ca sa stea acasa. In concluzie poate ca oradenii nu sunt fraieri sa munceasca pe bani putini dar s-ar putea sa le para rau cand nu vor mai exista nici acesti bani putini. Din pacate Romania nu este pe un trend crescator in domeniul economic si nici nu vada sa fie prea curand. Si inca ceva la final : e clar ca salariile sunt mici in Oradea si in Romania in general dar mai e ceva care iese in evidenta : o buna parte din romani sunt cam "corigenti" la randament. Uitati-va doar la santierele deschise in oras si spuneti cu mana pe inima ca toti cei de acolo muncesc cu "spor".
Postat 10 Noiembrie 2015, 16:38 de andy
vezi sa nu!
Atata timp cat companiile din parcul industrial nu-si revizuiesc politica salariala, o sa ramana cu ce au (asta in cazul fericit). Problema cu 'nu gasim oameni calificati' e falsa: salariile in general sunt de necalificati iar in cazul in care totusi e vorba de specialisti platiti cu mai mult decat minimul pe economie, acestora li se cere sa acopere o arie larga de domenii (neprevazute in fisa postului) din pricina proastei organizari si impartiri a muncii. Asa ca dragi angajatori mai cautati si in alte parti.. Dar nu stiu daca fraieri ca si in Oradea mai gasiti!
Postat 10 Noiembrie 2015, 12:27 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON