URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2017, 08:00

Reabilitări de faţadă: Programul de reabilitare a faţadelor din Oradea aduce a spoială făcută pe sume exorbitante (FOTO)

Reabilitări de faţadă: Programul de reabilitare a faţadelor din Oradea aduce a spoială făcută pe sume exorbitante (FOTO) FAŢA FRUMOASĂ. Reabilitată pentru 559.000 lei, clădirea Episcopiei Ortodoxe din strada Repubicii 13 este reprezentativă pentru felul cum se spoiesc palatele din centrul istoric. Dacă faţada dinspre stradă a fost refăcută astfel încât ia ochii turiştilor, curtea interioară a rămas un gang insalubru. La fel ca majoritatea clădirilor de pe Corso...
Reabilitări de faţadă: Programul de reabilitare a faţadelor din Oradea aduce a spoială făcută pe sume exorbitante (FOTO) "MÂNCATE" ÎNĂUNTRU. Arătoase pe dinafară, palatele Stern şi Vulturul Negru, la fel ca imobilul din strada Republicii 13, au curţile degradate şi interioarele neîngrijite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palate impunătoare, culori pastelate, statuete opulente şi stucaturi complexe care fură privirea. Inclusiv ambasadorul american Hans Klemm a fost impresionat de centrul istoric al Oradiei. "E încântător şi transmite atât dinamismul, cât şi imaginea tipic românească a ceea ce reprezenta o capitală aici, în această ţară", a lăudat ambasadorul centrul oraşului într-o postare virală pe Facebook.

Doar că în faţadele superbe ascund costuri exorbitante suportate de proprietari, lucrări de mântuială şi curţi insalubre.

Cu biciul şi zăhărelul

Primăria a forţat reabilitarea faţadelor folosind biciul şi zăhărelul. Pe de o parte, proprietarii clădirilor neîngrijite sunt supraimpozitaţi cu 400%, iar pe de alta cei care intră în programul de reabilitare lansat în 2014 beneficiază de un împrumut fără dobândă pe 5 ani, timp în care sunt scutiţi de impozit, primind, de asemenea, şi o subvenţie de 20%. În plus, de anul acesta, orădenii împiedicaţi de vecini să intre în program scapă de supraimpozitare dacă îşi varsă contribuţia proprie în contul municipalităţii.

În luna septembrie, Primăria a somat 808 proprietari deja supraimpozitaţi să demareze lucrări de reabilitare, pentru că de anul viitor suprataxa va urca la 500%. Proprietarii mai multor clădiri au făcut demersuri pentru includerea în program, iar 11 dintre ei şi-au vărsat contribuţiile în contul Primăriei, speriaţi de suprataxare şi deopotrivă atraşi de facilităţi.

Estimări "istorice"

Din păcate, programul e avantajos doar până ce orădeanul duce mâna la buzunar. "Pentru reabilitarea unei faţade cu două geamuri mari de la o casă din strada Ady Endre Primăria mi-a cerut o cotă parte de 18.000 lei, de parcă ar acoperi peretele cu aur", reclamă o pensionară. Suma nu include nici refacerea acoperişului, nici a casei scărilor, nimic! Deşi scutită de impozit pe clădire pentru că este fost refugiat, din bun simţ femeia a vrut să facă un împrumut pentru reabilitarea faţadei. "La bancă m-au întreabat: «Vreţi să vă luaţi maşină?»". Cum din cei 4.000 euro ar fi putut vopsi toată casa, în final s-a lăsat păgubaşă şi a renunţat să mai verse propria contribuţie în contul Primăriei.

Conform unui regulament adoptat în vară, municipalitatea calculează contribuţia coproprietarilor înmulţind suprafaţa deţinută în interiorul clădirii cu valoarea estimată a lucrărilor, care porneşte de la 350 lei pe metru pătrat pentru o faţadă simplă, urcă la 500 lei pentru una de complexitate medie şi ajunge la 600 lei pentru una cu picturi şi stucaturi. "Este o estimare bazată pe costurile unor lucrări similare. Lucrările efective se stabilesc în Studiul de Fezabilitate, iar cota exactă a fiecărui proprietar se stabileşte după licitarea lucrării, când se face regularizarea", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea. Dar atunci este târziu...

"Îmi pare mult"

Spre exemplu, pentru un apartament de 75 mp în palatul Stern, Maria Mureşan datorează o cotă parte de 6.000 euro. La început a găsit acceptabilă rata de 100 euro pe lună asumată pentru următorii 10 ani, dar apoi s-a răzgândit. "Acum îmi pare mult pentru nişte lucrări de cosmetică. Acoperişul e înlocuit doar pe exterior, în interiorul clădirii nu se reabilitează nimic, iar în curte mă doare sufletul când văd turişti făcând poze cu pereţii vechi". Mureşan a şi contactat un inginer care s-o consilieze la recepţia lucrărilor făcute de Constructorul Sălard. "Nu mă pricep, dar nu îmi pare normal că vopseaua crapă deja, iar pe partea dinspre strada Eminescu au reapărut un fel de ciuperci", spune femeia.

Situaţia nu este singulară. Peste drum de palatul Stern, în palatul Moskovits Miksa - cu termenele de predare a lucrărilor depăşite de două ori de constructorul Abed Nego - proprietara unui apartament de 57 mp are de plătit 9.000 euro. "Suma îmi pare foarte mare dată fiind calitatea lucrărilor. Constructorii m-au inundat deja de trei ori, tencuiala din exterior începe să crape, iar în curte dau cu dispersit direct peste vopseaua veche. Au încercat să acopere cu vopsea până şi picturile găsite sub faţada veche, dar i-am oprit".

Şantierul prelungit îi provoacă deranj, iar lucrările din interior sunt minimale, municipalitatea urmărind doar aspectul estetic al clădirii. "Am vecini care au de plătit şi 15.000 euro. Dacă nu ai bani, Primăria plăteşte partea ta, îţi pune ipotecă pe casă şi ţi-o poate scoate la vânzare, dar nu se uită pentru ce îţi cere atâţia bani", spune femeia.

Curţile mai aşteaptă...

Iniţiatorul programului de reabilitare, primarul Ilie Bolojan recunoaşte că municipalitatea vizează cu prioritate refacerea faţadelor. "Curţile interioare vor fi reabilitate într-o etapă ulterioară. Dacă am fi încercat reabilitarea lor acum, costurile ar fi crescut, proprietarii nu le-ar fi putut suporta şi tot programul s-ar fi blocat", spune edilul.

Aşa se explică faptul că, poleite pe exterior, palate precum Stern, Moskovits sau Vulturul Negru arată deplorabil în interior, având curţile vechi şi casa scărilor ori instalaţii distruse.

De altfel şi şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, admite că municipalitatea s-a implicat în reabilitarea clădirilor doar la suprafaţă. "În Palatul Vulturul Negru, ca în toate celelalte, sunt proprietăţi private. Nu avem cum impune omului să investească în interior", zice Popa, declarându-se surprins că orădenii reclamă costul ridicat al lucrărilor. "Până la urmă, fiecare investeşte în propria proprietate, a cărei valoare poate creşte şi cu 40%", spune directorul. Numai că nu e chiar aşa...

Reabilitare cu "gaură"

managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko GiuffridaBIHOREANUL a aflat că orădenii au de ce fi supăraţi. "Reabilitarea ajută doar municipalitatea, care câştigă din turism, de aceea se fac doar faţadele", explică managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida (foto).

Îngroziţi de costurile cosmetizării, familii întregi şi-au vândut în ultimii ani apartamentele din palatele Stern, Miska sau Vulturul Negru, acestea fiind transformate în birouri. Agentul imobiliar afirmă că puţinii proprietari rămaşi nu îşi vor recupera niciodată banii investiţi în lucrări. "Dacă valoarea apartamentului ar creşte cu până la 40%, toţi investitorii s-ar lăsa de ridicat blocuri şi ar reabilita apartamente", argumentează Giuffrida.

Potrivit consultantului, preţul unei locuinţe în centru variază între 600-700 euro/mp dacă e poziţionat spre curte şi 1.000-1.100 euro/mp pătrat dacă are vedere la Corso. Altfel spus, o locuinţă de 75 mp poate costa între 52.000 - 82.000 euro. "Când investeşti în faţadă, singurul avantaj e că poţi vinde mai repede", spune agentul. Cumpărătorii preferă clădirile renovate pentru că nu vor să aibă discuţii cu vecinii sau cu Primăria pe tema renovării, evită deranjul lucrărilor, iar noile achiziţii măcar sunt arătoase, chiar dacă pe dinăuntru sunt mâncate de vreme. Vorba ambasadorului Klemm, "imagine specific românească"...


LUCRĂRI DE MILIOANE
Primăria dă exemplu

Pentru a îmbunătăţi imaginea oraşului, municipalitatea a alocat anul acesta un buget record de 10 milioane lei programului de reabilitare a clădirilor. O parte din sume au acoperit împrumuturile acordate proprietarilor dispuşi să investeacă în faţade, o parte au acoperit costurile cu proiectarea lucrărilor la clădirile incluse în program, iar alta a fost alocată pentru finanţarea reabilitării imobilelor deţinute de Primărie.

Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar"Anul viitor vom începe reabilitarea tuturor imobilelor pe care Primăria este proprietar integral, din dorinţa de a da un exemplu", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto). Pe lista imobilelor care vor intra în lucru se numără casele de la intersecţia străzilor Primăriei cu Tuberozelor şi Samuil Micu Klein cu Iuliu Maniu.

Deşi bugetul alocat în 2018 nu a fost încă stabilit, conducerea municipalităţii îşi doreşte să menţină ritmul lucrărilor astfel încât anul viitor majoritatea clădirilor importante din zona centrală să fie reabilitate. Măcar la faţadă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@pinonel
Prostache,psd-ul tau a luat. Primaria doar a compensat ce hotii tai au luat.
Postat 29 Noiembrie 2017, 16:26 de feedback
:-)
Cu 40% nu are cum sa creasca pretul uni apartament in cladire cu fatada reabilitata...dar cu 10-15% da...de unde si concluzia ca merita investiti banii in reabilitare.
Postat 29 Noiembrie 2017, 14:42 de Cleopard
!
Mult prost si superficial ca toate "lucraturile" birtinezului! Bani are garla ca taxele si impozitele locale ii stau la mana! Luate la rand lucrarile terminate trebuie reparate inca din perioada garantiei, lucrari care se tot amana pana trece perioada de garantare si se fac din buzunarul oradeanului, da din buzunarul tau taxatule si impopzitatule. PMO, CAO, Termoficare,... mustesc de personae angajate de PCR care nu au pregatirea, expertiza necesara dar fiind pupile, pepule si alte "neamuri" trebuie sa fie angajate la buget! Daca s-ar privatiza(corect si pe bune) PMO si aceste servicii s-ar reduce la jumatate personalul si ar trece rapid pe profit cu scaderea chetuielilor la pachet!
Postat 29 Noiembrie 2017, 12:13 de scortosul
?
De ce mi s-a sters postarea????/ Care e problema???? Nu am suflat unde trebuie?
Postat 29 Noiembrie 2017, 11:59 de scortosul
Poate de aceea PMO are ca prioritate reabilitarea imobilelor proprii
Este foarte interesantă lista dirigintilor de şantier la lucrările de reabilitare. La fel de interesante sunt atât antemăsurătorile cât şi proiectele întocmite de abjecţi ce fac parte dintr-o altă listă. Situaţiile de lucrări care pot fi verificate de beneficiari (nu numai la cerere) ar putea constitui şi ele suficiente probe pentru un dosar penal. Atât timp cât orădenii plătesc fără să întrebe (în scris) pentru ce o fac, se poate ajunge în curând ca preţurile pe metru pătrat de faţade reabilitate să ajungă între 350 şi 600 de EURO! Certificatele de calitate ale materialelor, pozele cu numărul de muncitori pe care firmele îi folosesc zilnic, numărul de transporturi pentru asigurarea cu materiale sunt documente suficiente pentru OLAF ca hoţia şi hoţii să fie exemplar traşi la răspundere. Birtinezul,Birtaşul şi Mârlanul împreună cu Popică, ar pierde, în acest caz, cel puţin la fel de mult cu scrisul ca şi constructorii cu reabilitarea.
Postat 29 Noiembrie 2017, 10:39 de eutanasiu
dubios
plecand de la pretul asaziselor reabilitari si pana la calitatea si numele firmelor care fac asta (cam aceleasi firme, abonate la banul public si care capuseaza primaria) totul e dubios. Bolovaneee!!! Ti se pare normal sa le ceri oradenilor sa plateasca niste lucrari supraevaluate si executate pe bani de imprumut doar ca sa ascunzi mizeria "sub pres" si ca sa le dai de lucru baietilor destepti??? Sictir!!!
Postat 29 Noiembrie 2017, 10:21 de User anonimizat
Secretul lui Polichinelle
Un adevar pe care l-am spus de ,,n" ori si-l o voi mai spune: nimic din ce s-a construit in perioada de domnie a ad=tiei liberale (adica mandatele birtinezului) nu a fost terminat la timp si/sau la standardele de calitate cerute in proiect! Astept sa fiu contrazis, cu dovezi, nu doar cu vorbe. Asa ca a veni si a mari taxele doar ca sa-si atinga firmele de casa ale liberalilor ,,targetul" pe 2018, mi se pare o nesimtire crasa !
Postat 29 Noiembrie 2017, 10:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON