URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2014, 15:31

Modă renăscută: Două orădence, mamă şi fiică, creează costume unicat specifice perioadei renascentiste (FOTO)

Modă renăscută: Două orădence, mamă şi fiică, creează costume unicat specifice perioadei renascentiste (FOTO) CREATOARE ŞI CLIENTE. Ineditele costume renascentiste au fost purtate în premieră de Iuliana (dreapta) şi Alexandrina Chelu (stânga), precum şi de ceilalţi protagonişti, în spectacolul de muzică şi poezie renascentistă "Luth, compagnon..."
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Brocart, tafta, dantelă şi o mulţime de aplicaţii colorate, toate se îmbină în rochii şi costume cum rar se mai creează astăzi.

Pasionate de croitorie şi de costumele de epocă, Iuliana şi Alexandrina Chelu se pot mândri că au realizat în atelierul lor din Oradea piese vestimentare specifice perioadei renascentiste, bazându-se, în lipsă de alte informaţii, doar pe picturile acelei vremi. Neobişnuitele ţinute sunt folosite în spectacole de teatru, dar pot fi închiriate şi pentru ocazii deosebite.

Creaţie în familie

Familia Chelu este cunoscută concitadinilor datorită spectacolelor de muzică şi poezie organizate de asociaţia Rock Filarmonica Oradea, înfiinţată de Florian Chelu în urmă cu mai bine de 20 de ani. Mai puţini ştiu, însă, că o altă tradiţie de familie este croitoria. "Bunica a fost croitoreasă, mama la fel, şi am învăţat şi eu să cos cât de cât", spune Alexandrina Chelu.

De altfel, de câţiva ani, femeile familiei au deschis un magazin de steaguri care nu doar că are căutare, ci a şi reuşit să-şi pună creaţiile la loc de cinste. "La sfârşitul anului trecut, am realizat o stemă regală la dimensiune mare, complet brodată, pe care am înrămat-o şi am dăruit-o Regelui Mihai. Tabloul este expus acum la Castelul Săvârşin", se mândreşte Alexandrina.

Mai nou, mama şi fiica şi-au deschis şi un atelier de mercerie şi croitorie pe strada Avram Iancu, special prin faptul că oferă, de vânzare ori spre închiriere, rochii şi costume specifice perioadei renascentiste (secolele XIV-XVII), în special zonei Provenţa, lucrate cu migală şi cu mare atenţie la detalii. "În urmă cu mulţi ani, mama visa să facă un atelier de creaţie vestimentară pentru serbări şi carnavaluri. La vremea aceea n-a mers. Ne-am hotărât să ne întoarcem la vechiul vis", povesteşte Alexandrina.

Tablouri croite

14-tablou_bihoreanul.jpgPrimii paşi i-au făcut acum doi ani, când Fundaţia Rock Filarmonica, în colaborare cu Teatrul Regina Maria, a prezentat pe scena sălii Arcadia spectacolul de muzică şi poezie renascentistă "Luth, compagnon...", cu sonetele poetei franceze din secolul XVI Louise Labé. "Spectacolul ne-a motivat. Am decis să creăm chiar noi costumele necesare, atât cele pentru femei cât şi cele pentru bărbaţi", spune Alexandrina.

Procesul n-a fost nici pe departe uşor. "Detalii despre îmbrăcămintea acelei perioade nu se prea găsesc, aşa că am fost nevoite să căutăm şi să desluşim elementele specifice din picturile pe care le-am găsit pe internet". După ce designul a fost gata, munca propriu-zisă la ineditele costume a durat câteva luni. "Faţă de perioada medievală, costumele din renaştere sunt mult mai bogate, pline cu dantelă, accesorii, perle, gulere înalte, plase. Erau intenţionat încărcate, dar elegante", explică tânăra.

Simboluri regale

Rezultatele muncii au fost apreciate, iar ţinutele au făcut impresie pe scena teatrului orădean, aşa că Alexandrina şi Iuliana au decis să continue cu aceeaşi migală. "Folosim materiale grele, precum brocart şi tafta, dar şi catifea, satin şi dantelă. Pentru rochiile din acea epocă specifice sunt gulerele înalte, aplicaţiile cu perle şi umerii bufanţi. La bărbaţi, costumele aveau diferite croiuri, dar erau compuse din sacouri cu şnururi aplicate, pantalonaşi scurţi cu dantelă la margine şi colanţi", arată Alexandrina. De asemenea, pentru a păstra cât mai mult autenticitatea creaţiilor, s-au folosit şi simbolurile regale specifice Renaşterii, precum lancea şi romburile.

Fiind unice în zonă, creaţiile orădencelor au atras atenţia şi în judeţele învecinate, multe costume fiind închiriate pentru spectacole de teatru, dar şi pentru carnavaluri, de Halloween ori pentru baluri ale bobocilor. Pentru închiriere, doritorii plătesc circa 100 lei, iar cei care vor să aibă o astfel de creaţie acasă o pot cumpăra cu 300-400 euro.

Acum, că au pornit pe acest drum, orădencele plănuiesc să croiască şi altfel de costumaţii de epocă. "Vrem ca pe viitor să recreăm şi să expunem îmbrăcămintea specifică Familiei Regale a României de-a lungul timpului. Cred că ar ieşi ceva frumos", spune Alexandrina. Aşa că nu-i deloc exclus ca una dintre viitoarele creaţii să ajungă, asemenea stemei regale, să poarte semnătura familiei Chelu, la loc de cinste undeva într-o colecţie regală...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!
?
Postat 08 Decembrie 2014, 18:22 de vbochis1
REPLICA
ADEVAR si DREPTATE inainte de toate ! Recalma este mama comertului , iar comertrul si circulatia banilor si a capitalului este mama progresului societatii1 :))=)).Am repsosat Alexandrinei Chelu o social democrata din PSD Bihor ca o fapta de filantropie si reclama pentru firma ar fi fost de oferirea de drapele tricolore unor institutii defavorizate si persopane defavorizate bihorene. Si ea social democrata Alexandrina Chelu mi-a raspuns ca materialele costa , curentul costa , TVA , costuri de productie , salarizare angajati , si alte cheltuieli si intro societatea cu ` dreapta la conducere ` asa zicea ea NU se fac fapte filantropice de stanga!RUSINE!RUSINE!RUSINE PSD Bihor ca in partid ai asemena femei! PATRIOTISMUL ROMANESC si TRICOLORUL ROMANESC NU sunt de vanzare si de inavutiure a unei social democrate de stanga cu vederi capitaliste de dreapta! RUSINE Alexandrina Chelu social democrata din PSD Bihor.Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 07 Decembrie 2014, 19:52 de Romanul_Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON