URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2016, 07:38

La fum curat... În ciuda legii antifumat, patronii localurilor orădene au găsit soluţii ingenioase pentru a-şi păstra clienţii (FOTO)

La fum curat... În ciuda legii antifumat, patronii localurilor orădene au găsit soluţii ingenioase pentru a-şi păstra clienţii (FOTO) ÎNCHIS, DAR DESCHIS. O soluţie-model pentru fumători a găsit-o Restaurantul Rosecas, unde terasa din curtea interioară este în acelaşi timp acoperită şi descoperită, între pereţi şi acoperiş existând o distanţă de peste 1,50 metri
La fum curat... În ciuda legii antifumat, patronii localurilor orădene au găsit soluţii ingenioase pentru a-şi păstra clienţii (FOTO) LA ÎNĂLŢIME. Şi Hanul cu Noroc are o găselniţă pentru fumători, amenajând o terasă la înălţime, destinată clienţilor care iau masa la etaj
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii cărora le place "iarba dracului" n-au suferit mult de sevraj după apariţia legii anti-fumat, pentru că proprietarii localurilor au găsit rapid soluţii să-i ţină aproape.

Profitând şi de vremea bună, aceştia s-au grăbit să-şi deschidă terase confortabile pentru clienţii lor fideli, oferindu-le soluţii inedite, ba chiar îndrăzneţe, pentru a-i găzdui în "spaţii deschise", dar acoperite şi chiar încălzite.

Lege, nu tocmeală!

Pe 17 martie, în România a intrat în vigoare legea care-i evacua pe fumători din spaţiile publice închise, de la restaurante, ceainării şi cafenele până la cluburi şi pub-uri. Legea nu se referă doar la incinte, ci la orice construcţie care are doi pereţi şi un acoperiş, iar amenzile sunt usturătoare.

Odată prinşi, fumătorii plătesc între 100 şi 500 lei, în timp ce patronii de localuri sunt arşi, la prima abatere, cu 5.000 lei, respectiv cu 10.000 lei şi activitatea suspendată la a doua. La a treia li se închide localul şi sunt puşi la plata a 15.000 lei.

Ameninţaţi cu astfel de sancţiuni, atât fumătorii cât şi patronii au încercat să respecte legea. Rebeli au fost puţini. "De la intrarea în vigoare a legii am aplicat 7 sancţiuni, toate pentru persoane fizice. Patru au fost amenzi de câte 100 lei, iar trei avertismente. Nu am găsit nereguli în localuri", spune Cristian Beltechi, şeful Poliţiei Locale Oradea.

Puzderie de terase

Pentru a-şi păstra clienţii care nu pot respira fără ţigară, patronii de localuri s-au văzut puşi în situaţia de a găsi soluţii. Prima şi cea mai la îndemână a fost deschiderea teraselor înainte de vreme. Anul trecut, până pe 5 aprilie, doar trei dintre agenţii economici care ţineau terase în sezonul cald pe domeniul public îşi depuseseră cereri de prelungire, pe când în această primăvară, până la aceeaşi dată, numărul cererilor a sărit la 35!

Adriana Lipoveanu, şef Instituţia Arhitectului Şef OradeaDe asemenea, Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei a aprobat amplasarea a şase terase noi în centru. "Pentru zona Republicii a fost mare înghesuială. Toată lumea voia cât mai mult spaţiu, cât mai multe mese. Am insistat pe respectarea regulamentului, şi anume lăsarea unui spaţiu de 2 metri între terase, astfel încât orădenii să poată trece de pe o parte pe cealaltă a pietonalei", spune Adriana Lipoveanu (foto), directorul Instituţiei Arhiectului Şef. Pentru a-şi mulţumi clienţii, cât vremea a fost încă răcoroasă, mulţi patroni şi-au echipat terasele cu încălzitoare şi pături.

Ilegal în Pasaj

Într-o situaţie ingrată sunt localurile din Pasajul Vulturul Negru şi cele de pe strada Vasile Alecsandri, primele fiind afectate atât de lucrări, cât şi de interdicţia de a se fuma în interiorul pasajului, iar cele din urmă de faptul că strada este închisă şi spaţiul de care dispun în faţa imobilelor este îngust.

Nu este de mirare, în condiţiile astea, că fumătorii, dar nu numai ei, se îndreaptă spre terasele ademenitoare de pe Corso şi spre altele mai ferite, cum ar fi Petit Cafe, amplasată în Parcul Libertăţii.

Metoda Rosecas

Deşi la apariţia legii părea imposibil, fumătorii pot frecventa în voie şi câteva restaurante, ai căror proprietari au făcut tot posibilul să le ofere clienţilor fumători confortul necesar. Probabil cel mai bun exemplu este Restaurantul Rosecas din strada Traian Moşoiu. Aici, proprietarul a găsit o soluţie inedită de a respecta legea, păstrându-şi în acelaşi timp clientela fericită.

Terasa din curtea interioară, încadrată de trei pereţi, fusese acoperită cu un an înainte cu un material transparent, care la nevoie poate fi acoperit la rându-i cu umbrare. Totuşi, proprietarii n-au fost nevoiţi să-l dea jos, asta pentru că între acoperiş şi pereţii de susţinere există o distanţă de 1,58 metri. "Acoperişul a fost proiectat aşa de la început pentru că ne-am dorit să circule aerul", spune patronul Cătălin Secară.

Înainte de a lăsa scrumierele pe masă, acesta s-a consultat cu arhitecţi care l-au asigurat că terasa nu poate fi considerată spaţiu public închis. "Ne-am întrebat arhitectul care mi-a dat în scris, cu parafă, că acoperişul nostru nu este ridicat pe pereţi. Practic, terasa este acoperită, dar nu intră sub incidenţa legii datorită acelui spaţiu deschis". Dacă vreun organ de control va constata altfel, omul este decis să conteste sancţiunea în instanţă.

Patronul a investit şi într-un sistem de încălzitoare suspendate deasupra fiecărei mese. "Avem clienţi fideli. Nu putem să nu-i respectăm", spune Secară. Problema mai mare o va întâmpina la iarnă. "Dacă temperatura coboară sub 10 grade, nici cu încălzitoarele nu mai este confortabil pe terasă".

Fum la etaj

Un alt restaurant care a ţinut să-şi păstreze şi clienţii fumători este Hanul cu Noroc, de pe strada Mihail Kogălniceanu. Dotat în curtea interioară cu o terasă imensă, ferită de agitaţia oraşului, localul are mai nou şi o mini-terasă amenajată la etaj.

"Ne-am gândit în primul rând la clienţii care la toamnă şi la iarnă vor mânca în zona de sus a restaurantului. Le-ar fi incomod să-şi ia paltoanele, să coboare şi apoi să iasă pentru o ţigară", spune unul dintre proprietari, Adrian Popovici. Terasa e utilă şi în sezonul cald, când clienţii pot lua masa la înălţime.

În schimb, din cauza legii, patronul s-a văzut nevoit să desfiinţeze micul loc de joacă din fundul terasei, apreciat de părinţi şi copii deopotrivă. "E interzis fumatul în apropierea locurilor de joacă, aşa că n-am vrut să riscăm. E drept, legea e cu două tăişuri. Se interzice ţigara lângă locurile de joacă, dar dacă părinţii ies cu copiii pe terase şi cei mici stau la mese nimeni nu-i protejează de fum", zice Popovici.

Piaţă cu terase

Alte două restaurante în care clienţii pot mânca şi trage ţigara de după sunt Allegria, (Republicii nr. 33) şi Rivo (Aleea Ştrandului nr. 3). Explicaţia e simplă: cele două terase, deşi acoperite şi ferite de intemperii, nu sunt înconjurate de pereţi.

Curând, lista localurilor cu terase numai bune pentru fumători va fi şi mai lungă. Comisia de Urbanism a aprobat amplasarea primelor două terase în Piaţa Unirii, pe latura către Palatul Vulturul Negru. Una va fi a restaurantului Romanada (foto), situat în vecinătate, pe strada Vasile Alecandri, iar cealaltă a pub-ului Lord’s. "S-a stabilit un anume tip de mobilier care poate fi folosit în Piaţa Unirii şi două tipuri de scaune, cu tapiţerii crem şi negre, dar copertinele vor trebui să fie doar crem", spune Adriana Lipoveanu.

Urbaniştii municipalităţii analizează încă două cereri, ale altor două firme, aşa că cel puţin pentru vara asta fumătorii sunt asiguraţi. Ce-o fi la iarnă, vom vedea...


O VOR SCHIMBATĂ!
Ar face camere de fumat

Deşi deocamdată par să se fi obişnuit şi cu legislaţia restrictivă, fumătorii au primit la finele lunii trecute şi veşti bune, Comisia Juridică a Senatului aprobând amendamente la normele abia întrate în vigoare. Conform acestora, fumatul ar urma să fie permis "în camere special amenajate" ale cafenelelor şi barurilor, iar spaţiul public închis va fi redefinit ca "spaţiu cu pereţi de jur împrejur". Totodată, fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi care pot amenaja spaţii speciale destinate fumatului şi activităţilor asociate fumatului. Amendamentele urmează să fie dezbătute în alte două comisii ale Senatului şi abia apoi prezentate sub forma unui proiect de lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
SE CARA
Catalin Secara s-ar descurca intr-o situatie mai dificila ! In instanta l-ar putea apara fie sotia , fie mama soacra ! Iar tata socru ii poate pune si el o " pila " ! Deci pe pariu ar castiga orice proces...PS D-na Adriana Aurora Lipoveanu NU este directoarea Institutiei Arhitectului sef ! Deoarece NU are studiile prescrise de lege NU poate detine acel post ! Dar cum Bolojan NU doreste complicatii NU a organizat nici pana azi concurs pentru ocuparea postului ! Mie imi miroase a abuz in serviciu ! Dar nimeni NU il deranjeaza !
Postat 15 Aprilie 2016, 00:24 de TDS
Să-ţi zic un fum
@hateretards: în textul meu scrie clar că ”am trecut pe sub pasaj”, nu că am mers să caut un loc în care să beau o cafea. Şi nu mă plimbam ca să văd care baruri sunt goale, pur şi simplu mă îndreptam spre casă şi s-a întâmplat să trec pe-acolo. Eşti greu de cap.
Postat 14 Aprilie 2016, 13:11 de Mekong_Delta
Propaganda ieftina
@delta force: La o alta stire ziceai ca de cand e legea asta nu mai iesi in oras si te adunci acasa cu prietenii ca sa fumati si iesiti mai ieftin? Sa inteleg ca acum te plimbi prin oras ca sa vezi care baruri sunt goale si care sunt pline? Dupa tentativele de manipulare pe care le faci banuiesc ca esti vreun besit de patron de dugheana care considera ca doar fumatorii sunt importanti.
Postat 14 Aprilie 2016, 10:18 de hateretards
Heh
Am trecut ieri pe sub Pasajul Vulturul Negru. Să fi fost ora 17.00. Cafenelele erau efectiv goale. Pustiu pe-acolo. Tot ce-i localizat în zona aia va da faliment în 12 luni dacă nu se modifică legea.
Postat 14 Aprilie 2016, 08:58 de Mekong_Delta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON