URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2017, 11:40

La cozi, alinierea! Bihorenii stau la cozi şi noaptea ca să îşi înmatriculeze maşinile (FOTO)

La cozi, alinierea! Bihorenii stau la cozi şi noaptea ca să îşi înmatriculeze maşinile (FOTO) FRIG ÎN OASE. La Serviciul Înmatriculări, oamenii se aşază la coadă de cu seară (stânga) şi aşteaptă noaptea în frig ca să fie siguri că dimineaţa vor fi între cele 120 de persoane deservite zilnic. Numerele de ordine sunt împărţite de şeful Serviciului, Alexandru Laza, şi de managerul public al Instituţiei Prefectului, Emil Berdie, care notează pe bilete numele solicitanţilor. "Să nu mai avem discuţii că unii şi-au luat programări ca să le revândă sau că se intră pe pile, peste rând", explică prefectul Claudiu Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Claudiu e din Oşorhei, Florin din Beiuş, iar Nelu din partea Aleşdului. Bărbaţii evită să îşi dea numele, de parcă ar fi ruşinea lor. Înfofoliţi ca nişte mumii, aşteaptă în faţa Serviciului Înmatriculări, aşezaţi pe scaune aduse de acasă şi sporovăind cât e noaptea e lungă.

"Eu n-am nicio treabă cu taxa auto, totul e în regulă, dar am fost aşa de prost că am înscris înstrăinarea maşinii în talon, cum zice legea, fără să ştiu ce cozi sunt la Înmatriculări. Am mai stat o dată, dar n-am prins număr de ordine, iar dacă nu trec maşina pe mine în 30 de zile şi mă opreşte în trafic Poliţia îmi poate lua talonul", spune Florin. Şi ca el sunt mulţi....

"Trăim în România..."

Eliminarea de la 1 februarie a timbrului de mediu, adică a sumei datorate de proprietarii maşinilor pentru emisiile poluante ale acestora, a creat un val fără precedent de înmatriculări auto. Oamenii se aşază la rând de seara ca să-şi treacă pe numele lor maşini pe care fie le cumpăraseră cu contracte de comodat, ca să nu plătească taxa, fie le-au adus de curând din străinătate. Şoferii vin cu scaune şi pături, aşteptând toată noaptea la uşa Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din strada Republicii.

Pentru cele 120 de numere de ordine eliberate joi dimineaţă, solicitanţii s-au aşezat la coadă încă de miercuri seară, de la 19. Bărbaţii se aliniază în spatele gardului de fier montat de jandarmi şi se trec pe o listă în ordinea sosirii. "Cine vrea mai poate merge la un ceai, la o cafea, 15 minute, dar nu mai mult, că îşi pierde rândul", explică Claudiu.

Bărbatul are de înmatriculat o maşină cumpărată anul trecut pentru care până luna aceasta ar fi datorat o taxă de poluare de 2.500 lei. A fost nevoit să-şi ceară o zi liberă de la muncă pentru a-şi face actele. "Dacă eram în Germania ne trimiteau numerele de înmatriculare acasă. Aşa, stăm la coadă, că trăim în România...", spune resemnat.

Oamenii rabdă un frig de crapă pietrele. La ora 4 dimineaţa apar jandarmii puşi să menţină ordinea, după care coada se lungeşte treptat, pe cum ajung şi alţi şoferi din toate colţurile judeţului. "Vin tocmai de la Vaşcău. Bine că este Poliţie în orice oraş, dar actele maşinii poţi să le faci numa’ la Oradea", protestează un bărbat.

100 de lei şi o masă caldă...

Claudiu Pop, prefect al județului BihorDimineaţa la 8, când şeful Serviciului Înmatriculări, Alexandru Laza, şi managerul public al Prefecturii, Emil Berdie, ies să împartă numerele de ordine, coada adună cam 130 de persoane. Programările sunt date în ordinea în care solicitanţii s-au aşezat la rând. Lista de peste noapte este doar ca să nu se certe oamenii pe locuri. "Fiecare primeşte un număr de ordine pe care e trecut numele său, ca să nu-l poată vinde altcuiva", spune prefectul Claudiu Pop (foto).

Metoda reduce, dar nu elimină specula. Seară de seară, un boschetar se pune la rând al 20-lea pentru 100 de lei şi o masă caldă. Nu trebuie să fie prea în faţă, ca să nu primească o programare la prima oră, dar nici prea în spate, ca să nu fie obligat "clientul" să aştepte la coadă. Dimineaţa, când îi vine schimbul, adică adevăratul proprietar de maşină, nu protestează nimeni. "Lasă-l, săracu’, sunt bani munciţi. A îngheţat toată noaptea, merită o ciorbă", zice un bărbat.

Cele 120 de numere de ordine se epuizează în 15 minute. Consilierul local Teofil Filimon, al 81-lea la rând, a prins programare de la ora 14. "Am venit la 6 dimineaţa, m-am scris pe listă, am fost să beau o cafea, am revenit pentru numărul de ordine şi o să mai revin cu actele la prânz", spune consilierul. La 8:20, în faţa Serviciului Înmatriculări mai sunt doar jandarmii consemnaţi la post până la ora 10. Toate numerele de ordine s-au epuizat. Au rămas fără programări doar cei care s-au pus la coadă după ora 7:30.

Invazia rablelor

Alexandru Laza, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări BihorCererile de înmatriculări depăşesc cu mult posibilităţile de procesare ale Serviciului. "Sunt multe maşini introduse în circulaţie pe excepţii de la plata taxei de mediu, menţinute pe fostul proprietar sau pe partaj. Toate maşinile care nu se puteau înmatricula până la 1 februarie intră acum în legalitate. Totuşi, eu zic că valul mare a trecut şi că în două luni vom reintra în normal", spune comisarul şef Alexandru Laza (foto).

Numai în Oradea au fost declarate spre impozitare anul acesta încă 2.500 de maşini, de două ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. "Majoritatea sunt maşini vechi pe care proprietarii le-au cumpărat folosind tot felul de subterfugii ca să evite taxa de mediu şi pe care acum le declară", spune Sorin Iacob, director adjunct al Direcţiei Economice din Primărie. La acestea se adaugă, însă, şi un val de maşini aduse acum din străinătate la mâna a doua.

În ultimele două săptămâni au fost aduse în România peste 38.000 maşini second-hand, 70% fiind vechi de 10-17 ani. "Din februarie, volumul de muncă s-a dublat faţă de luna trecută", spune Roxana Nica, purtătorul de cuvât al Registrului Auto Român. Vineri, la prânz, bihorenii care doreau să-şi ducă maşinile pentru verificări erau programaţi abia pe 25 martie. Programările ar fi fost făcute şi pentru aprilie, dar reprezentanţa din Bihor a hotărât să lucreze şi în weekend, ca să reducă termenul de aşteptare. "Începând din 18 februarie, vom lucra cu program normal patru sâmbete la rând. Dacă va fi nevoie, vom prelungi acestă perioadă", spune directorul RAR Bihor, Dan Crăciun.

Peste două săptămâni!

Soluţie specifică ţărilor civilizate, programarea prin internet la instituţiile publice, tocmai pentru ca oamenii să nu stea la cozi, ridică probleme mari în România. "Din cinci ghişee, două le-am rezervat pentru a deservi programările făcute online. Nu putem aloca mai multe, pentru că nu toată lumea are internet", spune prefectul Claudiu Pop.

Vineri, la ora 13, programul de lucru al celor două ghişee era ocupat până în 1 martie, dar data este estimativă. "Verificăm manual şi ştergem toate programările false. Am avut un caz în care, din neştiinţă sau din răutate, aceeaşi persoană a făcut 27 de rezervări online, blocând locurile, şi apoi nici nu s-a prezentat la ghişeu", arată prefectul.

Perioada de aşteptare de aproape două săptămâni este probabil motivul pentru care mulţi bihoreni preferă să-şi testeze răbdarea şi rezistenţa pentru a forma cozi de cu seară. Dacă în comunismul idealist oamenii stăteau la rând pentru lapte, ulei sau zahăr, iar în occidentul consumerist aşteaptă la magazine pentru ultimul tip de Iphone sau pentru reducerile de Black Friday, în democraţia originală românească s-a inventat coada birocratică. Stai în ger pentru hârtii...


LA UN CLICK DISTANŢĂ
Încercaţi online!

Prefectura Bihor a lansat platforma pentru programări online la Înmatriculări şi la Paşapoarte începând din 1 februarie. Doritorii trebuie să acceseze site-ul www.prefecturabihor.ro, să intre în secţiunea "meniu" şi să selecteze "serviciul dorit". Apoi, solicitantul introduce data, ziua şi ora la care vrea să se prezinte la ghişeu, precum şi numele, numărul de telefon şi adresa de e-mail la care poate primi confirmarea programării.

Programările se fac în timpul de lucru al celor două servicii publice, între orele 8-16, la interval de 10 minute pentru paşapoarte şi de 12 minute pentru înmatriculări. Până săptămâna trecută, programările se puteau face cu cel mult 10 zile înainte, pentru a nu fi rezervate în fals, dar urmează ca termenul să fie extins treptat la o lună. Persoanele care fac rezervări multiple îşi pierd dreptul de a se mai înscrie în sistem. Vinerea trecută un individ figura interzis la programare până pe 1 aprilie deoarece îşi făcuse concomitent 7 programări online.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
...???
... cu rand, fara rand este o problema care tine de organizarea institutiilor care lucreaza cu publicul si pe care nu le intereseaza cat stau muritorii la coada. Problema legata de romanii care inmatriculeaza masini SH, este alta. Daca o masina corespunde din punct de vedere tehnic cetateanul poate sa o inmatriculeze, cu toate cele legate de asta, impozitele vin la statul roman, asigurari etc. Nu cred ca trebuie sa mai fim dusi cu zaharelul privind protectia economiei romanesti si alte blau, blau-ri. Dacia nu mai produce masini in Romania, doar le ansambleaza, cred ca 95% din componente sunt facute in alte tari (au avut grija guvernantii nostrii sa puna pe chituci industria romaneasca) deci, dacia nu mai este romaneasca si nici macar nu are calitate (am o dacie noua si nu incercati sa justificati, e proasta). Asa ca eu cetateanul cumpar de unde este mai ieftin si mai profitabil. Daca statul roman ar acorda privilegii celor care cumpara dacii sau cel putin masini noi, am putea zice ceva dar, asa, stam in continuare le rand la inmatriculat SH.
Postat 22 Februarie 2017, 13:36 de FLORIN64
Prefectura e inca la nivelul secolului trecut.
In orice tara unde cei din administratie au capacitate de analiza si sinteza, se fac programari si/sau depuneri de acte online (scanate si verificabile in sistemul centralizat). De peste un deceniu, in Romania se pot depune cereri online pana si pentru obtinerea unei vize pentru SUA spre exemplu, unde trebuie sa mergi sa o ridici doar daca nu ai foto biometric anterior !?!
Postat 20 Februarie 2017, 12:51 de WinDos
cu coruptia in frunte vom avea victorii multe
Asa "trebuie" sa functioneze orice relatie cetatean-institutie publica: cozi, mizerie, blocaje, nervi, in final spaga! Asta deoarece cetateanul este "in pericol" sa inteleaga ca "Institutia Publica este in serviciul sau" si sa ceara Respectarea Legii de catre Arendasii numiti politic la conducerea acestor Institutii.Un Haos produs de catre Politicieni corupti care legifereaza Taxe Auto ilegale (anulate periodic la cererea Institutiilor UE, aproape singurele care mai apara cetateanul roman de lacomia politicienilor alesi majoritar) si de sefi incompetenti numiti politic la conducerea Institutiilor Locale. Haosul se datoreaza temerii cetatenilor ca Legislatia actuala se va schimba (iarasi peste noapte?) si se vor introduce noi Taxe Uriase (ilegale, dar care vor fi in vigoare ca si pana acum). In concluzie tabloul lui 2017 este urmatorul: cetateni in Piete protesteaza impotriva Coruptiei, cetateni la cozi care se tem de Coruptia care le ia banii, cetateni fericiti la TV care cred ca li s-a marit pensia, dar afla in final ca s-a scumpit curentu, gazul si in general toate asa cum li s-a promis de catre Coruptie...
Postat 20 Februarie 2017, 12:27 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON