URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2011, 08:30

Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO)

Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) SEMĂNĂTOR CU CHITARA. Georgiana, Denisa şi Maria se bucură de fiecare întâlnire cu "dom' profesor" nu doar pentru că le învaţă secretele chitarei, ci şi fiindcă le e în egală măsură un tovarăş de joacă. "Toţi suntem copiii lui Dumnezeu. În plus, eu sunt doar instrumentul, artistul e El", zice fratele Nicu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) CONFRAŢII. Din vremea risipirii, alături de cobreslaşi în ale muzicii şi poeziei: sus - Elisabeta Pop, Virgil Ogăşanu, Ion Caramitru şi Eugen Harizomenov, la mijloc - Sergiu Savin, Marin Sorescu şi Alexandru Andriţoiu, jos - Nicolae cu Mariana Vasile şi cu Mircea Bradu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) LA BOTEZ. Nicolae a primit botezul la Biserica Emanuel în 2007, anul în care, spune el, "am renăscut şi mi-am recăpătat vederea". Nu se supără când prietenii îl iau peste picior şi-l întreabă de ce mai poartă ochelari...
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
Fratele Moranciu: Fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist (FOTO) Fratele Moranciu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un vagabond de lux, un boem robit muzicii şi poeziei, dar şi rachiului şi votcii, un împrăştiat şi un rătăcit. Asta era, până nu demult, Nicolae Moranciu. De o vreme, însă, e mereu îngrijit în ţinută, niciodată pe două cărări, cu privirile limpezi şi vocea răspicată.

"Am dus o viaţă destrăbălată până l-am întâlnit pe Dumnezeu", povesteşte bărbatul, care spune că vechiul Moranciu "a murit demult, chiar dacă nu are mormânt". Nu se dezice de el, ci doar se bucură că a câştigat, în acelaşi trup şubrezit de excesele cărora l-a supus o jumătate de veac, o viaţă nouă. Una ale cărei iluminări vrea, acum, să le împartă cât mai multora. Copiilor de la periferia oraşului, puşcăriaşilor şi ţiganilor din marginea unor sate despre care alţii ar spune că-s uitate de Dumnezeu...

Moţul cu destin de "greier"

Născut cu 59 de ani în urmă la Roşia Montană, Nicu Moranciu s-a sustras sorţii hărăzite îndeobşte fiilor de moţi, aceea de a doborî păduri şi de a face ciubere, fiindcă de prunc s-a împrietenit cu chitara. La 13 ani câştiga cel dintâi premiu cu un cântec pe care încă şi-l aminteşte, "Baladă pentru pace", la un concurs şcolar. Prestaţia nu se prea încadra, însă, în tonul vremii. Era epoca războiului din Vietnam. Ciudat, fiindcă greu ajungeau la noi asemenea influenţe, balada lui semăna mai degrabă cu ce auzise de la Jimi Hendrix şi Bob Dylan. "Ceea ce începeam să cânt, după modelul lor, nu se potrivea cu canoanele regimului", povesteşte muzicianul.

Cu chitara a răzbit la oraş, aşa încât sfârşitul adolescenţei l-a găsit student la Institutul de Învăţământ Superior din Oradea (actuala Universitate). Trei ani, până la absolvire, a participat la diverse festivaluri studenţeşti, după care a rămas director al Clubului Studenţesc, debutând apoi şi la radio. "Aşa m-a auzit regizorul Sergiu Savin, care mi-a propus să fac ilustraţia muzicală a unor spectacole". Teatrul avea să-i fie, de altfel, a doua şcoală. "M-a învăţat grija pentru cuvânt", mărturiseşte artistul.

De la folk la rock

Cu cât s-au înmulţit cântările prin ţară, cu atât l-a ademenit apoi rockul. A cântat în trupe ca Metrock şi Ethos, cu absolvenţi de Conservator, iar la un moment dat s-a mutat în Capitală, unde presta ca liber-profesionist în barurile de noapte. "Am cântat cu Mircea Baniciu, cu Marina Scupra, cu Vladi Cnejevici", îşi aminteşte el nostalgic. Din ţară a ieşit prima oară în 1984 cu un turneu prin URSS. "Era în timpul Olimpiadei de la Los Angeles, pe care au boicotat-o, la porunca Marelui Urs, toate ţările comuniste, mai puţin România. Eram mândri, ca şi cum inclusiv noi eram disidenţi. Într-un fel, chiar eram".

Nicu a continuat pe cont propriu în barurile protipendadei bucureştene, dar şi pe litoral vara, iar iarna în Poiana Braşov, unde avea să guste din plin tentaţiile, de la alcoolurile şi ţigările fine prohibite muritorilor de rând până la nelipsitele balerine care colorau viaţa artiştilor. "Din pricina amorului pentru una din ele aveam să şi divorţez de soţia mea, o farmacistă din Oradea. De fapt, ea m-a lăsat, când a aflat că o balerină din Braşov mi-a făcut un copil", recunoaşte Nicu.

TVO, vocea opoziţiei

Revoluţia l-a prins venind acasă de la Hunedoara, unde avusese un concert cu Progresiv TM din Timişoara. Flama rebeliunii l-a prins şi pe el, aşa încât împreună cu nişte prieteni, între care Adi Hepeş, pe atunci inginer la Metalica (acum director tehnic la cea mai mare televiziune din Canada), s-a gândit să facă primul post independent din România. "La TVR deja se lăsa ceaţa", spune Moranciu, aluzie la explicaţiile date de conducerea postului public, partizană a noii forţe conducătoare, Frontul Salvării Naţionale, cu privire la motivele pentru care nu reflecta manifestările opoziţiei ţărăniste şi liberale.

"N-o să uit niciodată prima emisiune, făcută cu o cameră de filmat nunţi şi difuzată pe 19 ianuarie 1990, despre nebunia de la Paşapoarte şi cum se furau ajutoarele din Occident. Caseta am dus-o cu maşina la releu, pentru a fi transmisă după încetarea emisiei TVR". TV Oradea nici măcar nu exista în acte, avea să fie înregistrată abia în martie, dar am mers la cacealma. "Mă mir şi acum că am reuşit. Meritul îi aparţine lui Adi, care a împrăştiat legenda că vorbise personal cu Ion Iliescu, aşa că oficialii locali făceau pe ei de frică".

08 TVO.jpgPe culmile gloriei

Toţi redactorii TVO făceau voluntariat. Erau mai ales pictori, scriitori, actori, ba chiar şi elevi, precum prezentatoarea de 16 ani Alina Fărcuţa (acum Alina Dinu, purtător de cuvânt la Poliţia Bihor - "cine ar fi crezut?") ori surorile Olivia şi Lavinia Steer. "Lucram din pasiune, ca nebunii, fără salarii. Postul trăia la început din donaţii vărsate cu condiţia să nu spunem de la cine, fiindcă oamenii puteau fi şicanaţi. După o vreme am câştigat prestigiu şi a venit publicitatea. De pildă, pentru că o firmă de taxi ne-a asigurat transportul până la Sarajevo, trei luni de zile am ţinut în spatele prezentatoarei bannerul cu numele firmei. De altfel, în vremea aia, fără celulare şi internet, taximetriştii ne vindeau cele mai multe ponturi. Ştiau tot ce se întâmpla în oraş, ziua şi noaptea"...

TVO devenise o instituţie de prestigiu, datorită unor reportaje preluate de marile televiziuni din Europa, ca de pildă cutremurătoarea poveste a copiilor din sanatoriul de la Cighid ori istoria primarului din Săpânţa, Toader Şteţca, potrivnic comuniştilor fesenişti, şi care - de altfel - avea să devină ultimul român căruia i s-a acordat azil politic în Franţa. "Erau ani de luptă pe viaţă şi pe moarte, în care deviza noastră era "ori noi, ori ei!". De altfel, după ce iniţial am fost găzduiţi în Primărie şi apoi în Prefectură, ulterior am fost obligaţi să ne tot mutăm. Eram ca soldaţii cu rucsacul în spinare", zice Moranciu.

În derivă

Retrospectiv, Nicu spune că, în fond, viaţa îi era o destrăbălare şi un haos total. "Făceam totul în funcţie de evenimente şi de anturaj. Ne adunam dimineaţa o mână de boemi pe la Astoria, Transilvania şi Gong, şi tot în crâşme ne încheiam zilele, cu femei, tutun şi votcă". Pe rând, însă, unii prieteni au început să se stingă, la fel ca speranţele că vor birui comunismul.

Punctul de cotitură al vieţii lui a fost moartea unui prieten din Bucureşti, celebrul Florian Pittiş. "Tocmai moştenisem casa unei mătuşi. Am vândut-o şi am băut-o. Dădeam tuturor câte un rând, să fie de sufletul lui Moţu' Pittiş, în fiecare crâşmă. Aşa m-a ţinut doi ani. Ajunsesem o rablă şi psihic, şi fizic".

Bărbatul nu ezită să destăinuie un amănunt din cea mai adâncă intimitate personală: "Am ajuns chiar să-mi fac un testament filmat, în care îmi luam rămas bun de la prieteni, de la mamă şi de la fiică. Ba am dat şi sfaturi, ca tot omul care nu a urmat sfaturile nimănui, dar care era convins că ceilalţi aveau nevoie de ale lui ca de aer".

A văzut Cerul

Doi ani, Nicolae a trăit în agonie, până când tot cineva din anturaj l-a ajutat să se salveze. "Când mergeam pe stradă şi tot felul de femei cu batic mă îndemnau să merg la adunări pocăieşti, mă feream ca de dracu'. O dată, însă, după multe insistenţe, am cedat nevestei unui bun prieten şi coleg, regizorul Meleg Vilmos, Hortenzia, şi m-am lăsat dus de ea la Biserica Emanuel. Predica păstorul Paul Negruţ, despre Iosif şi fraţii săi care l-au părăsit în deşert, într-o fântână de unde nu vedea decât cerul. Atunci am început şi eu să văd Cerul", îşi povesteşte Nicu momentul de revelaţie.

Încet-încet, a început să frecventeze Biserica şi după o vreme a primit botezul. De atunci, spune el, a renăscut complet. "Orbi nu sunt nevăzătorii, ci cei care nu văd Cerul. Ba cred că fiecare dintre noi ar trebui să fim călăuziţi de un nevăzător, pentru că aceştia văd mai bine decât ceilalţi", meditează bărbatul. Concluzia a tras-o după ce un frate nevăzător s-a căsătorit cu o basarabeancă frumoasă foc, iar la cununie a mulţumit lui Dumnezeu aşa: "Eu nu o văd cu ochii aceştia, dar dacă Tu mi-ai trimis-o ştiu că nu poate fi decât nespus de frumoasă".

De patru ani, Nicu trăieşte din pensie, iar zilele şi le închină semenilor ca pentru Dumnezeu. "Împreună cu fraţii şi surorile mele, mergem la Azilul de noapte, unde ducem oamenilor fără adăpost de mâncare, dar şi hrană spirituală, ascultându-le poveştile şi cântându-le. O dată pe lună mergem la Penitenciar, unde am ajuns să aud păcătoşi rugându-se să fie nu numai liberaţi din puşcărie, ci şi eliberaţi de păcat. Duminica e ziua de misiune în coloniile de ţigani din judeţ. Dacă îi asculţi pe aceşti oameni, realizezi că şi ei pot intra în rând cu lumea, dacă îi ajuţi şi ai puţină răbdare cu ei".

Şi, pentru că altcineva a avut, la rându-i, răbdare cu el, fratele Nicu e neclintit să facă la fel câte zile i-o mai da Domnul, încredinţat că niciuna nu va mai fi pierdere şi risipire...


DOM' PROFESOR
Pescarul de oameni

De când a ieşit la pensie, Nicolae Moranciu dedică după-amiezele cursurilor de chitară oferite gratuit copiilor de la Şcoala Ion Bogdan din Oncea, cartier cu o semnificativă comunitate de credincioşi neoprotestanţi. Reporterul BIHOREANULUI a fost martorul unei asemenea lecţii, la care copii de diferite vârste l-au primit cu mare bucurie pe "dom' profesor" Moranciu, pe care îl socotesc un frate mai mare. Una din eleve nu e, însă, nici baptistă şi nici penticostală ori adventistă, ci ortodoxă, şi nici măcar nu a fost "recrutată" de el, ci ea a fost cea care l-a "pescuit" pe stradă. "Odată veneam spre şcoală, cu chitara pe umăr, când fetiţa m-a abordat pe stradă, întrebându-mă dacă dau lecţii de chitară. Cu doi ani înainte, de ziua ei, primise o chitară, dar instrumentul zăcea nefolosit. Mi-a spus că vrea să înveţe şi acum e în grupul de învăţăcei", spune, cu emoţie, fratele Nicu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
@chris
Ce ta bagi ba !! Eu am platit articolu ca am primit o gramada de euroi de la CINEVA !! Si in plus i-am platit pe toti care citesc articolu , numai sa-l citesca , ca am primit un ciumplau de dolaroi de la CINEVA !!! Si te platesc imediat si pe tine !!!! Da-mi CNP-ul si contu sa iti virez venitusi tie ca ai comentat !! Da ce asa pe gratis crezi ca se fac comenturile ??? Nu sunte toti platiti de mine !!!! pe toti i-am platit ca comenteze, sa citeasca articolu, sa.......
Postat 18 Noiembrie 2011, 11:02 de CASIERUL
bucurie
cu adevarat este o mare bucurie cand cineva care intreaga viata si a dedicat o lumii, distractiei si pacatului intoarce spatele acestora si isi atinteste privirea spre MINUNATUL DOMN SI DUMNEZEU, predandu si viata in intregime marturisirii si evanghelizarii altora! SLAVIT SA FIE ISUS CRISTOS pentru miracolul nasterii din nou din apa si DUH SFANT!
Postat 17 Noiembrie 2011, 23:42 de vali
inapoi la abecedar
@ hahaha : "sa scrii"... Intr-adevar, o greasala de exprimare e comparabila cu greselile pe care le faci tu, greseli pe care nici un copil de clasa a patra care stie sa scrie nu le face...
Postat 17 Noiembrie 2011, 22:57 de pruteanu
@prutene
ai "uitat sa zici"? sau sa scri? rade ciob de oala sparta.
Postat 17 Noiembrie 2011, 20:07 de hahaha
clar
am uitat sa zic...mi-e dor de tvo-ul si sonvestul din acei ani.
Postat 17 Noiembrie 2011, 19:21 de pruteanu
clar
@cinevacneva... poate ca ortodocsii si ceilalti sunt nelipsiti de la stirile de la ora 5 dar tu in mod cert ai lipsit de la orele de limba romana... sau daca totusi ai fost la acele ore, n-ai inteles mare lucru. "nelipsi-ti ", "stiriile", "zvonurii" hahaha
Postat 17 Noiembrie 2011, 19:19 de pruteanu
Frumos
Frumos! ma bucur ca Moranciu si-a gasit linistea si face cu pasiune ceea ce face pentru semenii lui si pentru Dumnezeu. Sa-i dea Dumnezeu sanatate, ca pe frigul asta in coloniile de tigani nu e chiar maole sau usor de vorbit! Iar tutoror carcotasilor, o inima buna si mai intelgatoare, ca a inceput postul Craciunului:)
Postat 17 Noiembrie 2011, 16:27 de Daniela
cum?
Evanghelizare - recte crestinare - dar ce sunt romanii, barbari, salbatici, precum triburile care mai traiesc in epoca de piatra??? Uite de aia ne vad cei din vest asa - ne lasam tratati asa, ca niste barbari, ca niste salbatici - pupam mana care ne da ceva si ne lasam adunati in turma si crestinati ca, deh, noi nu-l "cunoastem pe Dumnezeu" "(
Postat 17 Noiembrie 2011, 16:12 de o oarecare
bravo!
foarte frumos! important e ca nu-i habotnic si face bine celor mai napastuiti!
Postat 17 Noiembrie 2011, 14:51 de mircea
Sonet
Raspunsul la toata intrebarea este evanghelizarea. Evanghelizarea este toata de la lume adunata si la lume toata data...
Postat 17 Noiembrie 2011, 12:42 de turbanu
de acord
@danezu: foarte corect si simplu spus!
Postat 17 Noiembrie 2011, 12:05 de dante
fara titlu
minoritarii sunt mai uniti pentru ca numai asa pot deveni majoritari.dupa...Dumnezeu cu mila
Postat 17 Noiembrie 2011, 11:52 de danezu
chiar asa
@cinevacineva: sunt de acord ca se ajuta intre ei mai mult decat ar trebui, in schimb celorlalti le-ar da in cap. te asigur ca stiu exact ce spun! in rest, asa cum am spus si in primul comentariu, e o chestiune de optiune. daca lui moranciu asa i s-a parut corect, sa-i fie de folos(foloase)!
Postat 17 Noiembrie 2011, 10:46 de dante
@dante
comentariul tau suna a invidie!?parerea mea este ca la pocaiti este mai mare fratie si mult mai adevarata pilda "iubeste-ti aproapele.." decat la ortodocsi nelipsi-ti aproape zilnic din "stiriile de la ora5",preferai ca Moranciu sa isi continuie viata prin carciumi decat sa fie ajutat?chiar si "materialist"?ca la alte culte iti ia nu iti da,asa ca eu unul ii stimez pe pocaiti si un pic ii invidiez pt. ca se ajuta intre ei,nu asa ca la alte culte,trebuie sa traiesti intre ei ca sa ii poti intelege nu comenta asa din afara pt. ca invidiosi scot fel de fel de zvonurii si toata lumea ajunge sa creada prostia si nu realitatea,realitatea o vad zilnic la alte culte fara sa aud zvonurii.
Postat 17 Noiembrie 2011, 10:39 de cinevacineva
re:intrebari
re: dante - as adauga la neintelegerea pe care o prezinti si dreptul de a judeca pe altii, ce il impartasesti, in loc sa te uiti mai bine in viata ta , sa vezi totusi daca esti multumit de tine insuti, si daca tot esti multumit, cu siguranta nu ai nici un interes real fata de o apropiere de divinitate! faptul ca ai vazut concret pe cineva cu o cordeluta pe cap, nu trebuie sa aiba nici o legatura personala cu relatia ta cu Dumnezeu, de avantaje materiale nici ca mai merita sa vorbim - daca esti curios/a , contacteaza cu acest Moranciu si meri impreuna cu el printre puscariasi,bolnavi,persoane excluse social, sigur te va ajuta sa-ti schimbi parerea
Postat 17 Noiembrie 2011, 10:09 de ....
gh
eu am platit articolul cu bani primiti de la americani care vand droguri pastorul negrut stie
Postat 17 Noiembrie 2011, 10:07 de chis
Arhiva TVO
S-au mai pastrat filmari din arhiva TVO? As fi extrem de interesat sa retraiesc acei ani din perspectiva a ceea ce a insemnat TVO. Daca dl. Moranciu sau altcineva mai are ceva, il rog mult sa le posteze pe YouTube!
Postat 17 Noiembrie 2011, 09:53 de Alex
intrebari
n-am sa inteleg niciodata de ce o apropiere de DIVINITATE se poate face numai(sau mai usor)prin intermediul neo-protestantismului! de ce pe linie ortodoxa, catolica, greco-catolica, reformata s.a.m.d. nu poti obtine acelasi lucru?! dar probabil e chestie de optiune. sau prin intermediul bisericilor neo protestante se obtin rapid niste avantaje materiale? ca am auzit si de asa ceva(sau mai concret, am vazut si cazuri). asta e: daca te bandajezi cu o cordeluta brusc devii mai buna! daca te duci cu o Biblie in mana la adunare esti super tare!
Postat 17 Noiembrie 2011, 09:45 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON