URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2012, 10:35

Fabrica de idei: Un grup de studenţi economişti caută soluţii pentru problemele oraşului (FOTO)

Fabrica de idei: Un grup de studenţi economişti caută soluţii pentru problemele oraşului (FOTO) SOLUŢIE LA ÎNDEMÂNĂ. "Dacă micuţii ar fi duşi la grădiniţe pe 8 dimineaţa, elevii ar merge pe 9, iar studenţii pe 10, în tot oraşul s-ar circula mai uşor", spune Felicia Brişan, preşedinta SECOR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine n-are bătrâni să-şi cumpere, spune un proverb românesc. În vremuri de criză, însă, zicala se cere actualizată: cine are tineri să-i pună la treabă!

"Cenaclul" studenţilor economişti din Universitatea Oradea (SECOR) dezbate cele mai acute probleme ale oraşului, de la aglomeraţia din trafic până la dificultatea de a obţine o locuinţă sau discriminările de pe piaţa forţei de muncă. Deocamdată, ideile rămân pe hârtie...

06 Adrian Florea.jpgCu mintea "odihnită"

Sunt tineri, isteţi şi obraznic de pragmatici. "Dezbaterile sunt spumoase, iar studenţii vin cu poziţii ancorate în practică. Văd esenţialul mai uşor pentru că au mintea odihnită", glumeşte conferenţiarul universitar Adrian Florea (foto), coordonatorul cercului ştiinţific.

Organizaţia nu e o glumă. Înfiinţată în urmă cu 5 ani, funcţionează oficial din 2008. Înscrierea se face pe bază de scrisoare de motivaţie, iar selecţia este destul de dură, pentru a păstra un nivel al discuţiilor cât mai apropiat de performanţă.

Astăzi, SECOR are 50 de membri, studenţi la diferite facultăţi orădene, care se adună periodic pentru a discuta teme stabilite de comun acord. "Întâi s-a vorbit de criza economică şi globalizare, dar treptat subiectele au devenit tot mai aplicate spre teme de interes local, care ne "ard" mai tare", spune Florea. Membrii cercului ştiinţific s-au obişnuit să înveţe de la profesionişti. La dezbaterile economice a fost invitat profesorul Aurel Negucioiu, considerat "patriarhul economiei politice", la discuţiile despre economia religiilor - Felix Kopellman, preşedintele Comunităţii Evreilor, iar la cele pe tema implicării societăţilor secrete în criza economică mondială - masonul Dacian Palladi.

06 Felicia Brisan.jpgEvadarea din trafic

Tinerii SECOR au dezbătut subiecte variate, de la scumpirea creditelor până la discriminările de pe piaţa muncii şi şansele de a obţine o locuinţă în Oradea. Şi nu s-au oprit la vorbe. În urmă cu doi ani, 10 membri au făcut un studiu al traficului pentru a vedea cum pot scăpa de ambuteiajele sufocante. Împărţiţi în echipe de lucru, studenţii au numărat maşinile care trec la diferite ore din zi pe străzile aglomerate precum bulevardele Dacia şi Magheru, strada Roman Ciorogariu sau Podul Dacia.
Rezultatul e clar.

"Traficul se aglomerează pe direcţia dinspre cartiere spre centru dimineaţa, când părinţii îşi duc copiii la şcoli, iar în sens invers la orele prânzului, când îi duc spre case", povesteşte Felicia Brişan (foto), preşedinta SECOR. Soluţia? "Ar trebui decalate orele de începere a cursurilor. Părinţii şi-ar putea duce copiii la grădiniţă pe ora 8 ca să poată ajunge apoi la muncă, iar şcolile, liceele şi facultăţile ar putea începe cursurile la un interval de câte o oră".

Soluţie de milioane

Planul nu a fost, însă, niciodată aplicat. Întâi din inerţie. "Profesorii ne-au spus că nu vor să vină la facultate pe 10. Au şi ei copii de crescut, iar schimbarea le-ar da programul peste cap", zice un student. Apoi, din prudenţă. "Gheorghe Carp, pe atunci viceprimar, ne-a spus că e o problemă prea importantă, iar studiul trebuie făcut de profesionişti care să-şi asume şi să răspundă de rezultate", povesteşte tânărul.

Ideea nu a fost, totuşi, îngropată cu totul. Carp a recomandat şcolilor decalarea orelor de începere a cursurilor, iar municipalitatea a conceput un proiect pe fonduri europene pentru înfiinţarea unui centru de monitorizare şi coordonare a traficului. "Centrul vizează îndeosebi corelarea semafoarelor şi îmbunătăţirea infrastructurii, iar organizarea fluxului de trafic al populaţiei la orele de vârf va fi şi ea luată în calcul", spune directorul Marcel Boloş.

Atâta doar că proiectul presupune o investiţie de 1,3 milioane euro, în vreme ce studenţii l-au făcut pe gratis. Doar nu învaţă degeaba la Economie să fie eficienţi...


CEI BUNI
Recunoscuţi de Londra

Total necunoscut în Oradea, SECOR a primit o recunoaştere internaţională din partea London School of Economics, universitate de top. "Le-am scris cine suntem, ce facem şi, în mod surprinzător, ne-au invitat să-i vizităm şi să facem schimb de experienţă", povesteşte Felicia Brişan. În vara anului trecut, studenţii orădeni au fost primii din Europa de Est care au vizitat universitatea britanică la care au studiat nu mai puţin de 10 laureaţi ai premiului Nobel pentru Economie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Partidul Social Democrat al Muncitorilor.AMIN!
Miron Cozma va candida la alegerile prezidentiale din 2014.VOTATI un \\\\\\"LUCEAFAR al HUILEI\\\\\\" Partidul Social Democrat al Muncitorilor.AMIN!MUNCITORI sunt baza TEMELIA unei TARI, merita RESPECT .JOOOS CRIMINALI!CINE a ORDONAT sa traga in EI sunt CRIMINALI ... Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata unei sume totale de 60.000 de euro pentru prejudicii morale apropiaţilor celor doi tineri români ucişi de gloanţe în timpul dispersării unei manifestaţii în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, în 1991. Curtea de la Strasbourg a stabilit că a fost încălcat articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă. La 25 septembrie 1991, Aurica Crăiniceanu, care avea 27 de ani, şi Andrei Frumuşanu, de 24 de ani, au fost ucişi de gloanţe. După 20 de ani, ancheta încă nu a fost finalizată. Potrivit rechizitoriului parchetului militar român, în direcţia mulţimii au fost lansate tiruri dinspre sediul Guvernului, care era încercuit de manifestanţi.
Postat 26 Aprilie 2012, 08:38 de D-ZEU ne IUBESTE!
va spun eu cum sta treaba:
Datorita dezvaluirilor secrete ale maistrului Paladde, se stie deja ca toate problemele cu circulatia in Oradea se datoreaza numarului urias de masoni care ies pe strada la orele de varf. Oricum ar vrea studentii si primarul sa intervina pentru rezolvarea aglomeratiei, Palladde stie ca masonii se vor impotrivi prin noi iesiri in strada. Noroc cu Ppalladde ca vine cu solutia: in schimbul unui comision gras de consultanta (cam cat a intermediat si pentru problema cu aeroportul) el rezolva ca masonii sa stea in casele lor si sa dispara aglomeratia!
Postat 22 Aprilie 2012, 15:05 de musonul rece
vai, vai, vai
gestionarul din marisel nu are nici o implicare in toata afacerea? ma mir! sau colegii lui de audit: D.M.Z., V.B., N.B.? nu, ei se ocupa de contractul de audit castigat cu PMO!!!!!! v-ar fi putut invata probleme de "gestionare". dar felix kopellman? apropos, exista vreo legatura intre Domnia sa si Laura Kopellman? Cum care Laura? Stiti voi care!
Postat 22 Aprilie 2012, 14:33 de TDS
idei
dar daca bugetarii ar merge cu 30 de minute mai tarziu la munca,nu s-ar descongestiona traficul?sau primaria sa bage 2,3 microbuze sa ii culeaga din cartiere ,nu toti sa vina cu masinile sa blocheze tot centrul orasului?
Postat 22 Aprilie 2012, 14:28 de aa
idei
dar daca bugetarii ar merge cu 30 de minute mai tarziu la munca,nu s-ar descongestiona traficul?sau primaria sa bage 2,3 microbuze sa ii culeaga din cartiere ,nu toti sa vina cu masinile sa blocheze tot centrul orasului?
Postat 22 Aprilie 2012, 14:28 de aa
Unde-i proiectul ?
Stimati membrii SECOR, ati depus la DIrectia Tehnica a PMO, la Comisia de Circulatie sau la OTL acel studiu facut de Dvs.??? Daca nu atunci vorbim doar de niste idei aruncate in vant ? Poate se vor lua in considerare dupa o dezbatere, dar pana cand nu e material, nu se poate face public doar ca vor fi idei...candva!!!!
Postat 22 Aprilie 2012, 13:45 de trafic
cei sanatosi sunt supusi torturii si traficului carnal
e usor sa te afirmi cu vorbe si cu fapte ii vezi cu marijuana si alcolul in gura , tinerii sunt foarte irsponabili in comparatie cu generatiile 89, tinerii distrug orice urma de cultura transmisa de bunicii nostri, mie rusine sa recunosc dar tinerii distrug o Tara lasandu i pe altii sa i exploateze.Sunt tineri la sate care nu au scolii si au afacerea lor cum explicati fenomenul social, la oras totii se destrabaleaza cu moda si baietii/fete. sex in grup in alte tarii. .
Postat 22 Aprilie 2012, 12:06 de discriminare
cei sanatosi sunt supusi torturii si traficului carnal
daca ei se plang de discriminare hai sa vedem persoanele cu handicap de ce beneficiaza conform legii in practica nu acte:nimic, daca sunteti intregi si sanatosi si nu reusiti ei ce sanse au de morga?sclavie impusa de cei ce au banii si mai naspa ii distrugeti si pe cei sanatosi , fir ar mama ei de viata!
Postat 22 Aprilie 2012, 12:01 de discriminare
nimic sanatos pana acum:))) involutie spirituala.
ce ne plac Brandurile dar calitate intlectuala zeroo , ROMANIA nu este SUA:))) econimia subtearana a imbogatit populatia cu tehnologie mai mult decat necesara si a ridicat [poluarea si numarul mortilor, trebuie impusa legala circulatia masinilor ca pe vremea lui CEASCA numerele pari si impari este absurd ca si sotia, si copii si bunicii sa circule cu masina, se nasc milionari si inevitabil creste si EVAZIUNEA:MOL, service auto care este o practica de diminuare a circulatiei:)) si masina are nevoie de repaus .
Postat 22 Aprilie 2012, 11:52 de branduri si fite
Hope
LSE primeste pe oricine, pentru ca au un program de promovare internationala a universitatii. La fel au Cambridge si Oxford, dar cu bugete mai reduse. Singura care le depaseste, fiind peste nivelul LSE este univ. Brooks cu un campus situat tot in Oxford. Ideile studentilor de pretutindeni sunt binevenite pentru ca asa se creaza propriile portofolii de resurse. Este stilul britanic care asa a procedat din vechime, de pe vremea cand a inceput sa devalizeze Asia, atat de resurse cat si de idei. Nu se pune problema niciunei recunoasteri, iar scolile de acest fel incheie extrem de greu protocoale de colaborare.
Postat 22 Aprilie 2012, 11:18 de Hope
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON