URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2017, 08:26

Drujbaşii Oradiei: Masacrarea plopului secular s-a făcut la cererea restaurantului Spoon, pe ascuns şi în dispreţul regulamentelor (FOTO / VIDEO)

Drujbaşii Oradiei: Masacrarea plopului secular s-a făcut la cererea restaurantului Spoon, pe ascuns şi în dispreţul regulamentelor (FOTO / VIDEO) "TOALETARE" ŞI LA PRIMĂRIE. Cu toate precauţiile pe care şi le-au luat, tăietorii tocmiţi de Primărie n-au putut ocoli inevitabilul: o parte din crengile "operate" cu drujba s-au prăbuşit, cu zgomot, pe acoperişul restaurantului Spoon. A fost modul în care copacul s-a "răzbunat" pe răutatea celor care-l doreau doborât. BIHOREANUL vrea ceva mai mult: "capul" directorului tehnic adjunct al municipalităţii, Emil Benţan (foto), principalul responsabil. Retezat, evident, nu cu drujba, ci printr-o decizie administrativă...
Drujbaşii Oradiei: Masacrarea plopului secular s-a făcut la cererea restaurantului Spoon, pe ascuns şi în dispreţul regulamentelor (FOTO / VIDEO) BĂTAIE DE JOC. Acelaşi loc, în trei momente diferite: aprilie 2016, iulie 2016, aprilie 2017. Imaginile vorbesc singure, ilustrând modul în care municipalitatea orădeană ştie să pună în valoare ambientul natural furnizat de lunca Crişului Repede...

Un adevărat scandal s-a declanşat săptămâna trecută, ca efect al imaginilor publicate pe portalul BIHOREANULUI, surprinse chiar în timp ce o echipă de lucrători, dotaţi cu macara şi drujbe, ciopârţeau monumentalul plop aflat în vecinătatea restaurantului Spoon, de pe malul Crişului.

Maniera bădărănească în care s-a făcut respectiva "toaletare", cu discreţie şi "la sânge", fără pic de grijă pentru viitorul arborelui şi fără o minimă preocupare estetică, a stârnit numeroase comentarii negative din partea ecologiştilor locali. Şi ar fi stârnit, cu siguranţă, şi mai multe, dacă ar fi fost cunoscute toate detaliile descoperite, între timp, de BIHOREANUL...

Informaţii incomplete

"Chelirea" plopului vechi de peste 100 de ani, petrecută pe o ploaie mocănească, miercuri dimineaţa, poartă "semnătura" firmei Elecbrans şi a avut girul Primăriei orădene, care chiar a supravegheat-o la faţa locului, printr-un angajat al Direcţiei Tehnice, Gabriel Dobre, după ce în prealabil a aprobat-o.

Cu toate acestea, când BIHOREANUL a cerut detalii despre circumstanţele şi motivele pentru care s-a luat decizia "toaletării", purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Anca Grama, a pretins răgaz pentru documentare, iar mai târziu a furnizat informaţii incomplete, şi anume că "este un plop înalt cu crengi uscate care se toaletează pentru echilibrare". Altfel spus, ceva banal...

În realitate, avea să afle BIHOREANUL, operaţiunea era etapa a doua a unei prime "toaletări" nereuşite şi avea ca scop rezolvarea unei "probleme" a restaurantului Spoon (Lingura), inaugurat anul trecut pe malul râului, chiar în coasta plopului cu pricina, de către afaceristul Alexandru Mudura junior, apropiat al administraţiei Bolojan. Obiectivul final? Eliminarea arborelui, care de-acum mai e doar o chestiune de timp...

"Copilul" doamnei Marrosy

Anna Marossy, ecologist OradeaSubiectul este sensibil pentru ecologiştii orădeni şi dintr-un motiv aparte. Venerabilul plop nu e unul oarecare: în urmă cu 10 ani, când intenţiile municipalităţii de "redesenare", prin betonare, a luncii Crişului Repede erau aprig contestate de opinia publică, reputatul biolog Anna Marossy (foto), între timp decedată, a adoptat respectivul copac, în cadrul unei acţiuni civice, "ocrotindu-l" cu propria-i statură morală şi ştiinţifică.

Iată de ce reprezentanţii Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE), primii care au reacţionat public, încă de miercurea trecută, văd în acţiunea Primăriei o formă de întinare a memoriei doamnei Marossy. "Dacă dumneaei nu mai e printre noi, puteam să-i onorăm amintirea purtând de grijă copacului. Ceea ce, după cum se vede, administraţia urbei a şi făcut", a comentat Florin Budea, preşedintele CRSE.

Şi nu doar atât. "Asistăm, cu stupoare şi tristeţe, la distrugerea deliberată a unor adevărate monumente vii ale Oradiei. De această dată, a venit rândul plopului secular să fie mutilat încă o dată. Încă o dată, pentru că nu a trecut un an de la prima "toaletare" a acestui arbore. De atunci şi până azi declinul biologic al copacului a devenit evident, acest fenomen fiind consecinţa logică a primei intervenţii făcute la nivelul coronamentului", a mai arătat ecologistul.

Crimă în doi timpi

Puţini cunosc detaliul pe care Budea l-a dezvăluit, şi anume că plopul de lângă Spoon mai fusese "toaletat" în iunie anul trecut, acţiune soldată, de fapt, cu un eşec. BIHOREANUL a aflat că atunci firma "specializată" în aceste operaţiuni nici măcar nu folosise macara, ci numai nişte drujbaşi "căţărători" care, în loc să elimine doar acele extremităţi de crengi uscate care se cereau înlăturate, au tăiat crengi groase, de la bază, fiindcă doar până acolo au putut urca. Efectul? De atunci, copacul s-a uscat pe porţiuni şi mai mari, motiv bun de invocat acum pentru o nouă "intervenţie", de astă dată "la rupere"...

De ambele dăţi, cei care au cerut ciopârţirea copacului au fost reprezentanţii restaurantului. Motivul, evident, unul serios: siguranţa consumatorilor, ameninţaţi de eventuala cădere a unor crengi uscate. Informaţia aceasta nu a fost oferită însă de Primărie, cum se cuvenea, nici prin purtătorul de cuvânt, nici prin directorul tehnic adjunct, Emil Benţan, care într-o intervenţie la Digi 24 a bagatelizat toată povestea.

Ea a fost confirmată BIHOREANULUI, însă, de administratorul Spoon, Tiberiu Kiss, el însuşi nu foarte mulţumit de felul cum au decurs lucrurile. "De anul trecut mă tot zbat să taie crengile de sus, care se desprindeau şi cădeau pe terasă, riscând să ne rănească clienţii. A şi căzut o creangă mare şi grea peste o familie, noroc că era umbrela deschisă şi nu a lovit oamenii. Anul trecut au avut o încercare prostească, eşuată, au tăiat două sau trei crengi, că nu aveau utilajul înalt să le taie pe cele uscate din vârf. Eu nu mă pot băga la ce toaletare au făcut ei, nu e treaba mea. A fost un om de la Primărie care a dispus ce şi cum să taie", zice Kiss.

Reguli pentru fraieri

Orlando Balaş, ecologist OradeaDeşi există norme clare în materie, în acest caz municipalitatea le-a ignorat cu nonşalanţă. Conform Regulamentului privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, nicio creangă nu poate fi tăiată fără o analiză prealabilă în Comisia locală de avizare a tăierilor şi toaletărilor de arbori. Această comisie, formată din angajaţi ai Direcţiei Tehnice şi din reprezentanţi ai societăţii civile, inclusiv ecologişti precum Orlando Balaş (foto) ori Mihai Togor, ar trebui să dezbată lunar solicitările de toaletare. Anul trecut, comisia s-a reunit de mai multe ori, dar Primăria nu le-a transmis membrilor şi solicitarea restaurantului Spoon. Au rezolvat-o "în culise"...

"Nu s-a discutat niciodată în comisie despre toaletarea acestui plop", spune Balaş, convins că Primăria a "fentat" intenţionat comisia, pentru că aceasta n-ar fi avizat toaletarea. "Aici nu vorbim de toaletare, ci de o tăiere în două etape. Ca să nu-l taie direct şi să înfrunte un val de nemulţumire, l-au toaletat sălbatic, ceea ce duce la uscare, pentru că prin locul tăiat intră agenţii patogeni şi apa", explică ecologistul.

Normele horticole arată că, pentru a supravieţui, niciunui copac nu trebuie să i se taie mai mult de o treime din coronament. Or, plopul a fost cioplit barbar, pe mai bine de jumătate din coroană! Ca să nu mai vorbim de faptul că proprietarii restaurantului erau obligaţi, prin documentaţia prin care Primăria le-a atribuit spaţiul, să amenajeze "o zonă verde cu dotări de agrement, cu respectarea normelor privind protejarea arborilor existenţi". Ei bine, iată că au amenajat-o...

Birta în anchetă

Chestionat de BIHOREANUL, directorul Emil Benţan a pus din nou "placa" siguranţei cetăţenilor. "S-a tăiat ce era uscat şi ce era necesar, pentru echilibrare. După toaletarea crengilor uscate, pentru ca centrul de greutate al copacului să rămână pe trunchi, au trebuit făcute toaletări şi pe partea cealaltă, aşa încât arborele să nu se rupă".

Benţan susţine că decizia toaletării s-a luat după o analiză în teren şi insistă că a fost una colectivă: "Domnul Dobre a fost în teren, dar am stabilit împreună, în Direcţie, ce şi cum se taie. Nu sunt mulţumit de cum arată dar, la vârsta plopului, probabil că nu aveam ce să facem mai mult". Dat fiind că şi el este membru al comisiei de avizare a toaletărilor, BIHOREANUL l-a întrebat expres pe Benţan de ce n-a supus problema dezbaterii, însă funcţionarul n-a mai dat niciun răspuns.

Viceprimarul Florin Birta, responsabilul cu problemele tehnice, promite, totuşi, că va analiza riguros situaţia. "Toaletarea s-a făcut de către nişte specialişti, care se pricep, nu pot eu să spun dacă sunt mulţumit sau nu. Dar vă promit că voi verifica, voi analiza dacă s-a făcut corect sau nu", spune el. Dacă verificările vor fi oneste, concluzia nu poate fi decât aceea că am fost martorii unei ucideri premeditate. De pe urma căreia o fi câştigat restaurantul, chit că şi acesta arată mult mai urât acum, dar a pierdut tot oraşul...


DE FORMĂ
Toaletări nocive şi plantări degeaba

Florin Budea, preşedintele CRSEEcologiştii susţin că în ultimii ani mai multe aşa-zise operaţiuni de toaletare au dus la dispariţia completă a mai multor arbori din Oradea, deoarece au fost prost executate, iar pomii s-au uscat cu totul, exemple regăsindu-se în Parcul Ghioceilor ori pe strada Horea. "Departe de noi, ecologiştii, ideea că Oradea nu ar trebui să se dezvolte. Dar considerăm că prosperitatea unui oraş nu poate fi concepută în afara unui mediu sănătos, iar acest mod barbar de a-i "întreţine" arborii aduce grave prejudicii mediului", arată Florin Budea (foto), preşedintele CRSE.

Pe de altă parte, deşi administraţia locală comandă numeroase plantări, mulţi dintre aceşti noi copaci nu ajung la maturitate, căci "din raţiuni edilitare" sunt sacrificaţi doi-trei ani mai târziu. "Despre câţi dintre aceşti copaci vor ajunge la vârsta şi dimensiunile plopului secular tocmai condamnat la moarte e de-a dreptul inutil să ne întrebăm", conchide Budea.

Vezi mai jos imagini de la "toaletare"!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Domnul cu cenzura
Sa-l raportez? De ce, e treba ta sa supraveghezi, sa cenzurezi. Daca-l cenzurai eu nu reactionam. Si dupa cum vad ii cam iei partea acelui infect. Sa-ti fie de bine, esti de teapa lui. Astept sa ma injuri si tu de mama, la atat te-ar duce capul. PS Sunt elev si-mi este greata sa vad asa adulti. Rusine sa-ti fie.
Postat 26 Aprilie 2017, 17:20 de elev
Domnul cu cenzura
Cand * ma injura de mama tot la 2 cuvinte unde ti-a fost corectitudinea, verticalitatea si asa zis-a exigenta? Ca inainte sa ceri trebuie sa arati, sa dai. Asa ca permite-mi sa-ti dau lectii de bun simt si fair play in contextul in care mama mea nu este vinovata cu nimic, de nimic.
Postat 26 Aprilie 2017, 13:29 de elev
RE: Domnul cu cenzura
@elev, și comentariile lui au fost editate, cenzurate, ba mai mult, din cauza lor, grigore a fost și banat o perioadă. Nu te-am văzut, însă, niciodată să îi raportezi vreun comentariu. Ai preferat să provoci și să arunci, la rândul tău, cu tot felul de apelative. Încă o dată, te rog să te potolești, avertisment valabil pentru toți participanții la discuție, adică inclusiv grigore.
Postat 26 Aprilie 2017, 15:35 de Moderator
cenzura
Pentru taranul ce-mi cenzureaza postarile. Ai bunul simt si taie tot, nu lasa doar 30%. E si de bun simt ( oare-l ai? ) , e si fair play intelectual. Hai sictir.
Postat 26 Aprilie 2017, 09:48 de elev
RE: cenzura
@elev, înainte să dai lecții de bun simț și fairplay, te invit să îți revizuiești limbajul și să mai tai din invective. eBihoreanul.ro nu este locul în care să-ți întreții răfuielile cu un comentator sau altul. Regulamentul de postare a comentariilor pe site e valabil pentru toți utilizatorii acestui site, deci și pentru tine. Te invit să îl citești dacă nu ai făcut-o până acum: http://www.ebihoreanul.ro/regulament
Postat 26 Aprilie 2017, 10:39 de Moderator
@grigore
....scroafa-i moarta in copac si voi o vedeti pe Maria Ciobanu in concert la Tropicana... Lache, nu am putut sa nu dau copy paste. (...) Keep walking, urbea de pe Crisul Repede (n.b. Oradea si nu Oradia!) iti duce lipsa ori de cate ori nu postezi ceva din vasta-ti "eruditie si cultura"...
Postat 25 Aprilie 2017, 16:35 de elev
Vaishamar...
Acelasi tuns,taiat si frezat s-a facut pe Progresului...Ciorile deranjau injenierul ziarist!Scroafa-i moarta in copac si voi o vedeti pe Maria Ciobanu in concert la Tropicana...Maine tunurile pe Mang,Bodog si urmasii profesorului Maghiar!!!!!!!Da ,frizerii au gresit ...trebuia tuns ..O --plopul infiat ...!
Postat 25 Aprilie 2017, 15:28 de grigore
Ptr. autointitulatii "ecologisti"
De ce nu l-ati facut monument pe plop de anul trecut macar , ca doar ziceti ca-i stiati valoarea, simbolul,varsta, etc . ?! putea fi pusa si o placuta , ceva , linga el ,cu avertizare ca plopul cu pricina este monument al Naturii . Acuma, dupa razboi, multi viteji se arata. V-as pedepsi pentru neglijenta crasa ,noncombat la timp si de-astea.
Postat 25 Aprilie 2017, 13:40 de SM
rusine!
Pe bune?!? Adica nu mai exista nicio problema pe lumea asta decat toaletarea plopului respectiv???? Foarte bine ca l-au toaletat...era pericol pt populatie...doar ca bihoreanul face din tantar armasar si cere "capul" unui om care chiar isi face datoria la locul de munca...cred ca ar fi fost mult mai corect ca inainte de a cere asa ceva sa se informeze mai bine despre activitatea acestui om...sa va fie rusine!!!
Postat 25 Aprilie 2017, 11:56 de marusha
Mostra de prostie! Si e presedinte pnl Oradea, vice, culmea, posibil viitor primar!
Zice junele :,,"Toaletarea s-a făcut de către nişte specialişti, care se pricep, nu pot eu să spun dacă sunt mulţumit sau nu." Analizand textul reiese ca el, vicele, nu este in masura sa conteste decizia unor specialisti, mai pe scurt nu se pricepe. Daca se oprea aici, era (aproap) ok. Dar continua: ,, Dar vă promit că voi verifica, voi analiza dacă s-a făcut corect sau nu". Ce o sa verifici, dom' vice, pontajul?! Benzina consumata de drujbe?! Si mai mult, dupa ce-ti declari in mod cinstit ignoranta, ce ,,calitate" (in afara celei de sef) ti-ai descoperit subit pt. a aprecia ,,corectitudinea" toaletarii?! Esti tanar, ar trebui sa inveti de la birtinez sa-ti tii gura inchisa, sa nu-ti vada populenii ,,istetimea"! Asa, pe MUTE, a fost ales nea ilie a treia oara primar, chit ca nu-i cu nimic mai destept (ba din contra!) azi decat in 2008.
Postat 25 Aprilie 2017, 10:44 de pinonel
Boicot Spoon
Never again nu mai calc in crasma aia. Pomul acela producea mai mult pentru locuitorii acestui oras decat poate sa produca jegul acela de om care a tras sforile pentru a-l taia. Aici se vede cat de slaba si corupta e administratia orasului, la micile fapte pentru ca pe cele mari le mascheaza foarte bine. Rusine !
Postat 25 Aprilie 2017, 09:28 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON