URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Foto Bihoreanul

Descoperiri arheologice importante pe șantierul centurii Biharia: Au fost găsite inclusiv urme de așezări din neolitic (FOTO)
Știri Bihor
Lucrările pentru construirea celor 8,7 kilometri ai centurii Biharia-Paleu au prilejuit arheologilor de la Muzeul Țării Crișurilor descoperiri importante. Potrivit Consiliului Județean Bihor, săpăturile au scos la iveală vestigii ale unor așezări umane, una datând încă din perioada neolitică târzie, având, așadar, o vechime de câteva mii de ani.
Noi transporturi cu produse second-hand, oprite la Borş II: aveau pete și pânze de păianjeni (FOTO)
Știri Bihor
Un număr de 12 transporturi cu saltele cu pânze de păianjen, biciclete cu roţi pline de noroi şi haine murdare, care erau destinate unor firme şi asociaţii din România, inclusiv din Bihor, au fost oprite la intrarea în ţară, prin Punctul de trecere a frontierei Borş II.
05 Martie 2024, 14:31
Constructorii au stabilizat dealul pentru construcţia parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean din Oradea (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Constructorii angajaţi de Primăria Oradea au finalizat lucrările de stabilizare a dealului de lângă Spitalul Judeţean pentru a putea amenaja aici viitoarea parcare supraetajată cu peste 500 de locuri. În paralel, aceştia au deviat reţelele de pe amplasamentul viitorului ambulatoriu şi au turnat fundaţia acestuia.
150 de garaje din Rogerius au intrat în demolare (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Municipalitatea orădeană a început luni dimineață dezafectarea a 150 de garaje de pe străzile Milcovului și Andersen Nexo, situate în zona liniei ferate de la marginea cartierului Rogerius. Proprietarii construcțiilor, somați de Primărie la sfârșitul lunii ianuarie, au avut timp să le golească până pe 28 februarie. Amplasamentele eliberate vor fi folosite pentru amenajarea a 200 de locuri de parcare.
04 Martie 2024, 13:29
Poliția de Frontieră a reabilitat sediile din Oradea și Borș, pe fonduri nerambursabile (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
O parte dintre polițiștii de frontieră din Bihor au condiții mai bune de lucru, după ce cele 5 clădiri ale sediul principal al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au fost reabilitate cu fonduri nerambursabile, la fel și sediul din Borș, iar pe bani de la bugetul central s-a ridicat un nou sediu în Valea lui Mihai. Șeful ITPF Oradea spune că sunt probleme, în schimb, cu dotarea polițiștilor cu autoturisme și aparatură de supraveghere. 
03 Martie 2024, 23:01
Se expropriază! Vor fi demolate 35 de garaje din zonele Cantemir și Averescu (FOTO)
Știri Bihor
35 de garaje din curțile blocurilor de pe străzile Dimitrie Cantemir şi Mareşal Averescu, din zona noilor pasaje subterane, vor fi demolate. Pe amplasamentele fostelor construcţii vor fi amenajate aproape 130 de locuri de parcare. Investiţia se ridică la 3,5 milioane lei.
Mircea Cărtărescu s-a întâlnit cu cititorii din Oradea: „Vă invidiez că locuiți într-un astfel de oraș” (FOTO)
Știri Bihor
După cinci ani de la precedenta întâlnire cu publicul orădean, Mircea Cărtărescu s-a întors la Oradea, oraș despre care spune că este „și mai strălucitor”, cu ocazia evenimentului numit „Aventura literară”. Într-un dialog cu Dan-Liviu Boeriu, Mircea Cărtărescu a împărtășit momente importante din „labirintul personal”, și-a descris dragostea pentru poezie și proză, dezvăluind și ce l-a determinat să scrie cel mai nou roman, „Theodoros”. 
Ministrul Marcel Boloş, la terminalul intermodal Episcopia Bihor: „E nevoie de astfel de proiecte de dezvoltare a oraşelor' (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Ministrul Finanţelor, bihoreanul Marcel Boloş, a lăudat din nou vineri Oradea, ca "un model de dezvoltare economică de referinţă la nivel naţional". Boloş a participat la conferinţa de închidere a proiectului european prin care a fost amenajat terminalul intermodal din Episcopia Bihor, desfăşurată la faţa locului.
01 Martie 2024, 16:30
Panică la o grădiniţă din Oradea. Un copil a ajuns la spital (FOTO)
Știri Bihor
A fost panică timp de câteva zeci de minute, vineri, în Cartierul Luceafărul din Oradea. Echipaje medicale de urgență şi poliţie au fost chemate la grădiniţa Wedford Academy, după ce un copil părea că se îneacă.
01 Martie 2024, 11:49
O vale din Bihor s-a înroșit. Cauza probabilă: cutremurul de duminică a dus la prăbușirea unei galerii de mină (FOTO)
Știri Bihor
Fenomen bizar pe Valea Borod, din județul Bihor, care a căpătat o culoare roșiatică, ceea ce i-a determinat pe angajații ABA Crișuri să ancheteze, joi, o posibilă poluare. Din primele informații reiese că pârâul s-a înroșit după prăbușirea unei galerii miniere, care la rândul ei ar fi putut fi cauzată de cutremurul care a avut loc duminică dimineață în Bihor, cu epicentrul chiar în zona Borod.
Filmul „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” a fost lansat la Oradea, în prezenţa unuia dintre protagonişti, Emerich Ienei! (FOTO)
Știri Sportive
Mult aşteptat de microbişti, filmul care prezintă cea mai bună perioadă a fotbalului românesc, „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, a fost lansat miercuri seară la Oradea, în prezenţa lui Emerich Ienei, antrenorul cu cea mai mare performanţă din fotbalul românesc, alături de Zsolt Muzsnay, Alexandru Boc, Ovidiu Lazăr, Viorel Vancea şi Zeno Bundea, dar şi de întreaga echipă a clubului FC Bihor.
29 Februarie 2024, 10:44
Primăria Oradea a început, în taină, modernizarea Căii Aradului. Se extinde carosabilul? (FOTO)
Știri Bihor
Primăria Oradea a început, în taină, modernizarea Căii Aradului, pe tronsonul delimitat de intersecţiile cu bulevardul Decebal şi strada Oneştilor. Lucrările au debutat cu decopertarea trotuarului, pornind dinspre sediul fostei Imprimerii de Vest. Riveranii se tem că șoseaua va fi lărgită la patru benzi, ceea ce ar putea însemna tăierea a circa 20 de copaci, desfiinţarea mai multor locuri de parcare şi îngustarea părţii pietonale.
Campusul pentru învățământul dual din Oradea, recepționat. Bolojan: În luna mai va fi pus la dispoziția elevilor (FOTO)
Știri Bihor
Consiliul Județean Bihor a recepționat lucrările pentru construirea Campusului pentru învățământ dual din Oradea, unde vor învăța atât teorie, cât și practică, 140 de elevi care vor beneficia de toate facilitățile, inclusiv cămin, sală de sport și bazin de înot. Investiția, care a fost începută în 2021, a costat peste 146 milioane lei, fiind finanțată cu fonduri europene.
Vestitorii primăverii: Pe străzile din Oradea au apărut tarabele cu mărţişoare (FOTO)
Știri Bihor
Pe străzile orădene au apărut, începând de luni, primele tarabe cu mărţişoare. Municipalitatea orădeană a atribuit prin licitaţie 74 de locuri pentru vânzarea de produse de sezon, de la mărţişoare şi felicitări, la flori şi aranjamente florale.
27 Februarie 2024, 19:10
Oradea fără fard: Investiții emblematice, care au costat sute de milioane de euro, nu sunt întreținute cum se cuvine (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Oradea turistică riscă să își piardă atractivitatea după ce obiectivele realizate în ultimii ani - fie prost făcute, fie intens exploatate - încep să se degradeze. Investiții de sute de milioane de euro își arată limitele: la 8 ani după surpare, grădina Ciuperca este încă în afara circuitului public, Aquaparkul Nymphaea, atrăgător pe dinafară, are pe dinăuntru zone cu vopseaua scorojită, iar partea superioară a pieței Rogerius a ajuns, în lipsă de comercianți, adăpost pentru muncitorii ADP importați din Nepal.
Cozi imense în zona Parcului Industrial I din Oradea, din cauza lucrărilor la pasajul suprateran. Se stă în trafic și 45 de minute (FOTO)
Știri Bihor
La ore de vârf, șoferii care circulă dinspre Borș spre Oradea stau în trafic și 45 de minute, iar asta numai pe breteaua de circa 1,5 kilometri de pe marginea Parcului Industrial, pe care circulația a fost deviată de pe Calea Borșului, în contextul realizării lucrărilor la un pasaj suprateran în zonă.
Un an în imagini: Cele mai bune fotografii de presă din Oradea și din Debrețin, expuse la Cetate (FOTO)
Timp liber
Pentru al nouălea an la rând, Asociația Euro Foto Art a adunat într-o expoziție cele mai reușite fotografii de presă din Bihor și din județul vecin Hajdu Bihár. Fotoreporterii cu cele mai bune imagini au fost premiați, odată cu deschiderea expoziției.
25 Februarie 2024, 09:08
FC Bihor a câștigat clar penultimul amical: 5-1 cu CSM Victoria Carei (FOTO)
Știri Sportive
Fotbaliștii de la FC Bihor au obținut sâmbătă cea de-a treia victorie din seria meciurilor amicale ale acestei ierni. Pe terenul sintetic al Bazei Sportive Transilvania Academy, orădenii au arătat o bună poftă de gol și s-au impus cu scorul de 5-1 în fața celor de la CSM Victoria Carei, după ce la pauză conduceau deja cu 3-0. Sergiu Jurj, Csaba Preklet, Adrian Gîdea, Florin Chitaș și Răzvan Săutiuț sunt autorii celor cinci goluri ale roș-albaștrilor.
24 Februarie 2024, 17:36
Stop, parcarea mea! De ce e mereu plină cea mai nouă parcare subterană din Oradea (FOTO)
Ne enervează
La pomul lăudat să nu te duci cu sacul! Orădenii care vor să îşi lase peste zi maşinile în parcarea din jurul catedralei ortodoxe de lângă Cetate, cea mai nouă parcare subterană din Oradea, nu găsesc niciun loc disponibil.
'Tales of tails': La Oradea s-a deschis un studio foto dedicat și animalelor de companie (FOTO)
Știri Bihor
De săptămâna trecută, în centrul Oradiei funcţionează un nou studio de foto şi video, acesta fiind dedicat şi iubitorilor de animale şi patrupedelor lor. Ineditul proiect a fost lansat de fotograful Silviu Filip şi compozitorul Gabriel Băruţă.
22 Februarie 2024, 20:00
Câmpuri de gunoaie la marginea unui sat de lângă Oradea. De ce nu reușește primăria să mențină curățenia (FOTO)
Știri Bihor
În ciuda tuturor măsurilor luate în ultimii ani în Bihor pentru gestionarea deșeurilor, persistă o problemă veche: gropile de gunoi clandestine de la marginea satelor, acolo unde localnicii, cu precădere cei din etnie romă, aruncă mizerii cu nemiluita. Un exemplu elocvent este în satul bihorean Ineu, unde periodic câmpul se umple cu cantități impresionante de gunoaie, care sunt apoi fie îngropate în pământ, fie incendiate. Primarul comunei, Dumitru Togor, recunoaște că problema este recurentă și anevoioasă, iar el până acum nu a găsit o soluție.
22 Februarie 2024, 19:01
Constructorii ridică picioarele pasajului suprateran de pe Şoseaua Borşului (FOTO)
Știri Bihor
Lucrările la pasajul suprateran de pe Şoseaua Borşului, peste sensul giratoriu de la intrarea în Parcul Industrial I din Oradea, au ajuns la faza construcției picioarelor acestuia. Constructorii au terminat săpăturile la piloţii foraţi din subteran şi lucrează la elevaţia pasajului, în paralel cu amenajarea drumului colector situat de-a lungul DN 1, care va duce la viitorul terminal intermodal din Episcopia Bihor.
21 Februarie 2024, 16:31
Strada Evreilor Deportaţi din Oradea va rămâne închisă pentru lucrări până în weekend (FOTO)
Știri Bihor
Circulația mașinilor pe strada Evreilor Deportaţi din Oradea, închisă traficului rutier începând de luni dimineață pentru lucrări de reabilitare, rămâne restricționată până sâmbătă. Compania de Apă Oradea a înlocuit canalizarea defectă pe tronsonul dintre străzile Titu Maiorescu şi Mihai Viteazul, pe care traficul este suspendat. Constructorii pregătesc asfaltarea acelei porțiuni de stradă.
21 Februarie 2024, 13:35
Atenţie, cade! O clădire din plin centrul Oradiei a devenit pericol public, dar locatarii preferă supraimpozitarea decât să repare faţada (FOTO/VIDEO)
Ne enervează
O clădire de pe strada Episcop Roman Ciorogariu a devenit pericol public. Bucăţi de tencuială cad peste maşini şi oameni, făcând imposibilă circulaţia pe trotuarul din faţa clădirii. Locatarii au fost sancţionaţi în mai multe rânduri, ba chiar sunt nevoiţi să achite impozit mărit cu 500% din cauza clădirii neîngrijite, însă tot nu iau măsuri, spun reprezentanţii Poliţiei Locale Oradea. 
'Unde merge?': Noile trasee OTL dezorientează călătorii, care se văd obligaţi să schimbe tramvaiele în 3 staţii (FOTO)
Știri Bihor
Modificarea traseelor tramvaielor OTL, începând cu 19 februarie, pentru creşterea frecvenţei de trecere a garniturilor prin staţiile de tramvai, dezorientează călătorii. Clienţii societăţii se plâng că nu cunosc noile trasee, că afişele informative lipite în staţiile de tramvai sunt prea mici şi că sunt nevoiţi să schimbe garnitura, cu bagajele după ei, în staţiile Aviatorilor, Cantemir sau Olosig, pentru a ajunge la destinaţie.
Ce firmă va moderniza Biblioteca Județeană din Oradea, cu peste 10 milioane de lei (FOTO)
Știri Bihor
CJ Bihor a anunțat că, în urma evaluării celor șase oferte depuse în cadrul licitației pentru renovarea și echiparea sediului Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea, a stabilit-o pe cea câștigătoare. În schimbul a peste 10,37 milioane lei, firma va trebui să încheie lucrările într-un termen de 12 luni, asta în cazul în care rezultatul licitației nu va fi contestat de ceilalți concurenți.
Record național de scufundare, doborât într-o peșteră inundată din Bihor (FOTO)
Știri Bihor
Scafandrii din cadrul Salvaspeo Cluj au coborât la o adâncime de nu mai puțin de 129 de metri în izbucul Izbândiș din Munții Pădurea Craiului, una dintre cele mai greu accesibile peșteri inundate din România, și au doborât recordul național de scufundare.
17 Februarie 2024, 19:55
„Inimioare” și „fantome”, în online: Mihnea Măruță a lansat la Oradea volumul „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare” (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Librăria Humanitas din Oradea a găzduit vineri seară lansarea cărții „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”, scrisă de clujeanul Mihnea Măruță, care și-a propus să cartografieze un fenomen ce-și pune tot mai mult amprenta asupra minților și stilului de viață al oamenilor. Și mai cu seamă al adolescenților, care se „oglindesc” în imaginea perfecțiunii și a bogăției, proiectată pe Facebook, Instagram sau TikTok, cu repercusiuni grave asupra stării lor psihice și felului în care relaționează cu realitatea. 
17 Februarie 2024, 09:01
Folk și poezie, cu trioul lui Emeric Imre, la Oradea (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Atmosfera romantică s-a păstrat, în restaurantul orădean Noo’vo, și cu o zi după cea dedicată îndrăgostiților din toată lumea. Emeric Trio, adică triada formată din muzicienii Emeric Imre, Jimi Laco și Marius Roje, a concertat, joi seară, în localul care s-a umplut de amatori de folk. „Nebun de alb” a fost piesa așteptată a serii, însă de-a lungul a două ore, publicul a avut ocazia să asculte numeroase alte melodii cu versuri ale unor poeți de renume.
16 Februarie 2024, 08:40
În acest an vor începe lucrările de amenajare a unui bazin de înot în Aquaparkul Nymphaea (FOTO)
Știri Bihor
Un bazin de înot din panouri de oțel inoxidabil urmează să fie construit la Aquapark Nymphaea, chiar în zona centrală a complexului acvatic, între „petale”, iar lucrările vor începe în acest an. Anunţul a fost făcut joi de şeful Administraţiei Domeniului Public (ADP) din Oradea.
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON