URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Foto Bihoreanul

Circulaţie deviată. Sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Meşteşugarilor şi Oneştilor din Oradea rămâne închis traficului auto vineri (FOTO)
Știri Bihor
Sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Meşteşugarilor şi Oneştilor va rămâne închis vineri pentru traficul auto pe sensul de mers dintre strada Barcăului spre Calea Aradului. Constructorii lucrează la amenajarea giraţiei şi racordarea la reţelele de utilităţi a unui bloc nou construit în vecinătatea pensiunii Ardealul.
Se montează tablierul viitorului pasaj peste sensul giratoriu de la intrarea în parcul industrial din Calea Borşului (FOTO)
Știri Oradea
Constructorii montează tablierul viitorului pasaj peste sensul giratoriu de la intrarea în parcul industrial din Calea Borşului. Montarea grinzilor metalice care vor forma structura pasajului urmează să fie finalizată în următoarele două săptămâni. În paralel, se asfaltează drumul colector spre Borș, amenajat paralel cu şoseaua, și se pregătesc lucrări de amenajare a unui drum provizoriu pe sensul de mers către Oradea, pentru a elimina ambuteiajele de la orele de vârf.
16 Aprilie 2024, 19:15
Una dintre cele mai circulate străzi din centrul Oradiei a fost închisă pentru a fi modernizată (FOTO)
Știri Bihor
Strada Râului din Oradea, care asigură legătura între Căile Clujului şi Mareşal Averescu, iar pe timpul amenajării pasajelor din Piaţa Gojdu a preluat tot traficul deviat pe aici către zona centrală ori Bulevardul Magheru, a fost închisă circulaţiei auto începând de luni dimineaţă. Timp de o lună, constructorii vor consolida şi moderniza strada distrusă de trecerea maşinilor de mare tonaj în cursul anului trecut.
Poftă de excelență: Platforma carne-online.ro a Distri Fresh International Oradea, cel mai căutat e-shop de profil din România (FOTO)
Jos pălăria
Platforma carne-online.ro, prin care Distri Fresh International Oradea livrează cărnuri, mezeluri și brânzeturi fine, a devenit cel mai căutat e-shop de profil din România. În primul an de la lansare, platforma a onorat peste 2.000 de comenzi pentru profesioniștii HoReCa, gurmanzi și organizatori de evenimente, iar în curând Distri Fresh pregătește pentru orădeni un show dedicat pizzei, toate preparatele urmând să fie oferite publicului.
15 Aprilie 2024, 12:11
Ghid spre aurore: Orădeanul Horia Bogdan duce fotografi profesioniști sau amatori în locuri naturale spectaculoase (FOTO)
Oradea noastră
Peisajele de coastă din Irlanda de Nord, dunele de nisip din Namibia sau fiordurile îngheţate din Scandinavia sunt câteva dintre frumuseţile naturii pe care fotograful Horia Bogdan nu doar le cunoaşte, ci le prezintă şi altor împătimiţi ai naturii.
14 Aprilie 2024, 10:31
O nouă poluare masivă pe Peța: Pârâul s-a umplut de pești morți, din Oradea până în Sântandrei (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
La doar două săptămâni după ce în pârâul Peța din Oradea au fost găsite peste 150 de kilograme de pești morți, situația s-a repetat sâmbătă dimineață. Un cititor al BIHOREANULUI a sesizat că sute de pești plutesc pe pârâu, la intrarea în comuna Sântandrei, iar Garda de Mediu Bihor a mers în control, depistând și sursa poluării: o rețea de canalizare pluvială din Oradea, prin care sunt evacuate dejecții menajere.
Pregătiri de sărbătoare. Oradea se împodobeşte cu sute de steaguri, cocarde şi ghirlande tricolore, pentru festivităţile de 20 aprilie (FOTO)
Știri Bihor
Municipalitatea orădeană a început împodobirea oraşului pentru festivităţile de 20 aprilie ocazionate de împlinirea a 105 ani de la intrarea în oraş a trupelor române conduse de generalul Traian Moşoiu şi instaurarea administraţiei româneşti în Oradea. Zona centrală a oraşului urmează să fie împodobită cu 100 de drapele, 130 de cocarde şi 300 metri de ghirlande tricolore.
13 Aprilie 2024, 11:51
Renovare sau faliment? Ce se va întâmpla cu hotelul fraților Micula din Băile Felix (FOTO)
Bihorel
Hotărâtă să rezolve problema construcțiilor degradate din Băile Felix, Primăria Sânmartin a pregătit un proiect de regulament urbanistic și de norme fiscale prin care, la fel ca în Oradea, toți proprietarii de hoteluri, pensiuni și case neîngrijite vor fi obligați să achite impozite majorate cu până la 500% dacă nu își renovează fațadele. Proprietarii cei mai afectați ar putea fi frații Ioan și Viorel Micula.
S-a redeschis Allegria SPA din Băile 1 Mai, după o renovare completă. Poftiți la piscină, masaj balinez, saună și băi cu aburi! (FOTO)
Timp liber
O oază de liniște, relaxare și răsfăț! SPA-ul hotelului Allegria din Băile 1 Mai s-a redeschis după ce a fost complet renovat, pentru a le oferi oaspeților o experiență desfătătoare, la piscină, saună, masaj ori băi de aburi. 
12 Aprilie 2024, 08:41
Meșter de lumină: Un orădean s-a specializat în arta vitraliilor, a icoanelor pe sticlă, restaurării și miniaturii. Vezi ce e în stare să facă! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După ce a performat în inginerie, un orădean excelează în arta vitraliilor, a  icoanelor pe sticlă, restaurării și miniaturii. Absolvent la tinerețe al Universității Tehnice din Cluj, iar la maturitate și de Artă Sacră, Dan Bârsan s-a specializat în lucrări cu tematică religioasă și laică, pentru biserici, dar și pentru clădiri rezidențiale și comerciale din țară și străinătate.
Campanie pentru sănătatea somnului, cu implicarea Clinicii Davidescu din Oradea: somnul poate determina o mulțime de boli – respiratorii, cardiologice, de ORL, neurologice (FOTO)
Actual
Peste 50 de profesioniști din sănătate din Bihor au participat la un workshop dedicat problemelor de somn, în organizarea Clinicii Davidescu din Oradea și cu sprijinul mai multor structuri din domeniul sanitar de la nivel național și local, pentru a-și împărtăși experiențele în diagnosticarea și tratarea unui inamic tot mai amenințător al sănătății: sindromul apneii obstructive în somn. Medicii au discutat despre importanța cooperării interdisciplinare între specialiștii în pneumologie, ORL, cardiologie și neurologie, pentru a accelera recunoașterea simptomelor și tratarea afecțiunii care, în unele cazuri, poate duce chiar și la decesul pacientului, iar în cele mai multe scade drastic calitatea vieții.  
11 Aprilie 2024, 19:32
Florin Birta către locuitorii din Episcopia: „În toamnă vor începe lucrările de introducere a reţelelor de apă şi canalizare în cartier” (FOTO)
Știri Bihor
Primarul Florin Birta s-a întâlnit miercuri seară cu locuitorii din cartierul Episcopia, lângă Mănăstirea Buna Vestire şi în strada Plantelor, pentru a le prezenta proiectele de dezvoltare a zonei. Primarul le-a spus celor peste 70 de riverani prezenţi la fiecare întâlnire că străzile rămase nemodernizate în zonă vor fi asfaltate cel mai curând peste un an, după introducerea în subteran a conductelor de apă şi canalizare.
Dotări pentru salvatori: Pompierii din Bihor au body cam, autospeciale și zeci de echipamente noi (FOTO)
Știri Bihor
De câteva luni, mai mulţi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana folosesc sisteme de monitorizare de tip body cam, pentru a transmite în timp real către dispecerat imagini de la locul intervenţiilor. Acestea au fost cumpărate în cadrul unui proiect finanţat printr-un program european, care a inclus şi achiziţionarea mai multor autospeciale şi alte echipamente de salvare.
11 Aprilie 2024, 13:46
Oradea neînsemnată: Lipsa indicatoarelor rutiere dă bătăi de cap șoferilor care circulă prin orașul cu peste 50 de șantiere (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Lipsa indicatoarelor rutiere dă bătăi de cap șoferilor care circulă în Oradea, oraș cu peste 50 de șantiere în lucru. Pentru că de la deschiderea unui nou drum până la montarea semnelor de circulație trec chiar și trei luni, iar șantierele din oraș au rareori marcaje provizorii, șoferii se orientează în trafic cu greutate.
Lucrările la parcul Petőfi din Oradea vor fi gata „până la începutul verii”. În ce fază sunt acum (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Lucrările de reamenajare a parcului Petőfi vor fi gata „până la începutul verii”, a anunțat marți Primăria Oradea, adăugând că „iubitorii de plimbări în aer liber vor regăsi aici un spațiu de recreere, o cafenea-cofetărie, o grădină japoneză, o zonă cu pergole, bănci cu elemente de tip Smart (wi-fi, posibilitate încărcare telefoane), locuri de joacă pentru cei mici, rastel pentru biciclete, toalete moderne”.
Cozi mari în zona Parcului Industrial I, din cauza lucrărilor la pasajul suprateran. Cum fentează șoferii și ce măsuri pregătește Primăria Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Deschiderea legăturii cu Autostrada Transilvania pe drumul expres DX 16 nu a dus deocamdată la eliminarea cozilor de maşini de pe Şoseaua Borşului pe sensul de mers dinspre vamă spre Oradea. Drumul de circa un kilometru de lângă parcul industrial Eurobusiness I şi până la următoarea giraţie, de lângă fostul magazin PIC, este străbătut la ore de vârf cu maşina în peste o jumătate de oră. Municipalitatea orădeană vrea să implementeze o soluţie folosită de şoferii tupeişti pentru a fluidiza traficul.
Ca-n vestul sălbatic! Au închiriat una din cele mai pitoreşti zone din Bihor, pe bani de nimic, propriilor neamuri și prietenilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Şefii unui composesorat din Bihor au închiriat pe parcele una dintre cele mai pitoreşti şi virgine zone din munţii Pădurea Craiului, pe bani de nimic, în folosul propriilor neamuri și prieteni. Cadorisiți cu terenuri pe o jumătate de veac, chiriașii Asociaţiei de pădurit şi păşunat Runc Boiu Lorău au transformat locul într-un sat de vacanţă clandestin: au ridicat, total pe lângă lege, cabane şi căsuţe de vacanţă, şi-au făcut captări ilegale de apă, au mutat din loc însăși Valea Boiului, i-au îndiguit malurile, iar unul a pus și stăvilare ca să-și facă păstrăvărie.
Şcoala Gimnazială Juhász Gyula din cartierul orădean Episcopia va fi reabilitată printr-un proiect european de 11,4 milioane lei (FOTO)
Știri Bihor
Şcoala Gimnazială Juhász Gyula din cartierul orădean Episcopia va fi reabilitată printr-un proiect european de 11,4 milioane lei. Contractul de finanţare al investiţiei a fost semnat vinerea trecută de reprezentanţii municipalităţii, care urmează să scoată la licitaţie execuţia lucrărilor.
08 Aprilie 2024, 20:01
Amenajarea piațetei Independenţei din Oradea a ajuns la jumătate (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Lucrările de amenajare a piațetei Independenţei din Oradea au ajuns la jumătate. Constructorul a pavat cu granit auriu şi porfir 60% din suprafaţa pietonală de 7.500 metri pătraţi. Află care este stadiul lucrărilor la cele trei corpuri de clădire!
Prietenie... la bucătărie: Elevii Colegiului Economic din Oradea au gătit pizza împreună cu adolescenți refugiați din Ucraina (FOTO)
Educatie
Adolescenții ucraineni care participă la programele Centrului de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea au primit o invitație inedită: liceeni ai Colegiului Economic Partenie Cosma i-au chemat să gătească pizza împreună. Cu acest prilej, adolescenții au socializat și au schimbat păreri despre situația în care se află.
08 Aprilie 2024, 12:30
Remiză în derby-ul dintre FC Bihor și Poli Timișoara. Fotbaliștii orădeni n-au reușit să fructifice avantajul unui om în plus pe teren (FOTO)
Știri Sportive
Deși au dominat jocul și au evoluat în superioritate numerică timp de 75 de minute, jucătorii de la FC Bihor nu au reușit să se impună în derby-ul cu Poli Timișoara pe care l-au susținut sâmbătă, la stadionul municipal Iuliu Bodola. Partida la care au asistat aproximativ 5.000 de spectatori s-a încheiat cu scorul de 0-0, dar formația orădeană rămâne în fruntea clasamentului.
06 Aprilie 2024, 20:25
Buffalo Day în... Bihor: Festin cu specialități din carne de bizon oferit de Distri Fresh International sub brandul Cominca, de la steak și burger la gulaș și... mititei (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Profesioniști HoReCa din toată țara au fost invitați sâmbătă în Bihor, la Mădăras, pentru a degusta bunătăți din carne de bizon și a participa la lansarea unui nou produs forte al firmei orădene Distri Fresh International, sub brandul Cominca: mititei din carne de bizon. Invitații au savurat de la cârnați și mezeluri până la steak și gulaș, toate din carne de bizon, după ce au avut ocazia să viziteze și cea mai mare fermă de profil din Europa, aflată în Salonta.
Bolojan: Centura Oșorhei va fi deschisă cel târziu în august, cu o lună după încheierea reabilitării DJ 767E până la Copăcel (FOTO)
Știri Bihor
Începute în luna februarie a anului trecut, lucrările pentru reabilitarea drumului județean DJ 767 pe o porțiune de aproape 13 kilometri între Oșorhei și Copăcel se vor finaliza în luna iulie, a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor. Executată în cadrul aceluiași proiect cu fonduri europene, centura Oșorhei va fi deschisă circulației după cel mult o lună, în august, mai afirmă Ilie Bolojan.
05 Aprilie 2024, 15:00
Casă în flăcări în Oradea. Un bărbat a murit (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
O persoană a decedat, vineri, în urma unui incendiu care s-a produs la o casă de pe strada Pavilioanele CFR din Oradea. Incendiul a generat mult fum, vizibil de la depărtare.
05 Aprilie 2024, 14:33
O istorie a feminismului în timpul regimului comunist: Lavinia Betea și-a lansat la Oradea cartea despre „prinţesele roşii” (FOTO)
Timp liber
Jurnalista Lavinia Betea și-a lansat joi după-amiază la Oradea cea mai recentă carte, "Prințesele Roșii. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist". Evenimentul, găzduit de Muzeul Țării Crișurilor, a adunat în Sala de Conferințe zeci de orădeni interesați să descopere volumul lansat anul acesta la Editura Corint.
05 Aprilie 2024, 12:11
Descinderi la bișnițari, în piețele din Oradea: au fost confiscate peste 4.000 de pachete de țigări (FOTO)
Știri Bihor
Peste 4.000 de pachete de ţigări de contrabandă au fost confiscate joi, în urma a 13 percheziţii domiciliare desfăşurate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor la bişniţarii din pieţele orădene. Opt persoane sunt anchetate pentru o fraudă fiscală de peste 100.000 lei.
După 105 ani: Mărturia celui care a pretins în fața unui jurnalist orădean că i-a ucis pe Ciordaș și Bolcaș, dezbătută la Muzeul din Beiuș (FOTO)
Știri Bihor
În ziua în care s-au împlinit 105 ani de la uciderea avocaților unioniști Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, în casa celui dintâi, devenită Muzeul Municipal din Beiuș, a fost dezbătut un document interesant care completează goluri din trecut și care pentru întâia oară a fost scos la lumină: interviul pe care un jurnalist orădean, Ötvös Béla, l-a luat celui care a pretins că a fost călăul intelectualilor români. Istorici și localnici din Beiuș și Oradea au dezbătut reportajul, concluzionând că, cel mai probabil, mărturia conține și adevăruri.
05 Aprilie 2024, 09:43
Bolojan: până în 15 mai se deschide și centura Sântandrei (FOTO)
Știri Bihor
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că la jumătatea lunii viitoare va fi dată în trafic și centura Sântandrei, informarea survenind la câteva zile după un anunț similar privind deschiderea centurii Sânmartin. O parte din noul drum de legătură dintre Sântandrei și Oradea, care va fi de folos inclusiv locuitorilor comunelor Tărian, Girișu de Criș și Toboliu, este paralel cu drumul expres DX 16, care leagă centura orașului și Autostrada Transilvania.
Premiile UZP Bihor: Patru jurnaliști ai BIHOREANULUI au fost recompensați. Dan Simai, ales jurnalistul anului 2023 (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
A doua ediție a galei Uniunii Ziariștilor Profesioniști, filiala Bihor, a consemnat premierea a 10 dintre membrii redacțiilor locale pentru activitatea din cursul anului trecut, jurnalistul anului 2023, cei mai buni gazetari de investigații și de presă scrisă, dar și cel mai bun fotoreporter fiind declarați patru echipieri ai BIHOREANULUI. Ziaristul anului a fost desemnat Dan Simai, alias „Stixu”, care, emoționat dar și emoționant, a spus un mare adevăr: „A fi jurnalist nu este doar o meserie, e un mod de a fi ca om”.
13 incendii de vegetaţie în Bihor, în doar 14 ore. Au ars peste 100 de hectare (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Într-un interval de doar 14 ore, în Bihor au avut loc 13 incendii de vegetaţie uscată, toate provocate de persoane care au aprins resturi de vegetație, iar apoi nu au putut controla flăcările, acestea extinzându-se și din cauza vântului puternic. Luni seara şi în noaptea de luni spre marţi au ars peste 100 de hectare de păşuni, păduri şi terenuri virane.
02 Aprilie 2024, 12:22
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON