URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2017, 13:52

Pledoarie pentru vaccin: Alertată de scăderea ratei de vaccinare ce ar putea declanşa epidemii, DSP îndeamnă bihorenii la imunizare (FOTO)

Pledoarie pentru vaccin: Alertată de scăderea ratei de vaccinare ce ar putea declanşa epidemii, DSP îndeamnă bihorenii la imunizare (FOTO) GINECOLOG VACCINAT. Prelegerea ginecologului Petru Chitulea (foto) despre prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti HPV s-a încheiat în aplauzele confraţilor, specialistul mărturisind că inclusiv el s-a imunizat, deoarece virusul afectează nu doar femeile, ci - fapt puţin cunoscut - şi bărbaţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există boli pentru care omenirea a descoperit medicamente şi boli pentru care a descoperit vaccinuri, adică boli ce pot fi tratate şi boli ce pot fi evitate. Nu toţi acceptă, însă, avantajele vaccinării, iar cei care inventează şi răspândesc falsuri cu privire la ele, susţinând că acestea fac mai mult rău decât bine, comit o crimă în masă.

Opinia aparţine unuia dintre cei mai reputaţi medici orădeni care, alături de alţi peste o sută de colegi, a răspuns apelului lansat de Direcţia de Sănătate Publică în apărarea unei cuceriri ştiinţifice "vinovate", de fapt, de creşterea atât a duratei, cât şi a calităţii vieţii umane.

Motivul mobilizării? În ultimii ani, ofensiva antivaccinare s-a intensificat şi în România, determinând scăderea ratei de imunizare aproape de nivelul ce face posibilă izbucnirea, la dimensiuni epidemice, a unor boli considerate dispărute, pe cale de dispariţie sau ţinute sub control. "Ne-am adunat să luptăm cu prostia şi cu reaua credinţă", spun specialiştii.

Lupta cu conspiraţioniştii

Peste o sută de medici de familie, epidemiologi, pediatri, neuropsihiatri, geneticieni, ba chiar şi un ginecolog, s-au reunit vinerea trecută la chemarea DSP Bihor, instituţie care, împreună cu facultăţile de Medicină şi de Jurnalism orădene, cu filiala Colegiului Medicilor şi cu reprezentanţii presei locale, au încheiat la finele anului trecut un parteneriat pentru informarea publicului despre vaccinare.

Conjugarea eforturilor e justificată de radicalizarea campaniilor contra vaccinărilor. În SUA, de pildă, într-un singur an au fost difuzate pe internet 86 de filmuleţe vizionate fiecare de 25.000 până la 6 milioane de persoane, ce pretind că vaccinurile ar provoca o mulţime de boli. La noi, foste vedete media, precum Olivia Steer, propagă teorii conspiraţioniste cum că singurul beneficiu al vaccinurilor îl culeg companiile farmaceutice.

"Am ajuns în punctul în care trebuie să apărăm vaccinurile", a spus dr. Simona Roşu, care a prezentat un studiu privind riscurile neurologice ale vaccinării, mult sub cele cauzate de nevaccinare. Cât despre profiturile industriei farma, e de reţinut că acestea ar câştiga mai mult din vânzarea medicamentelor pentru terapii decât prin comercializarea vaccinurilor pentru prevenire.

Pericol de epidemii

dr. Corina Fonoage, specialist DSP BihorProblema e că răspândirea prejudecăţilor a cauzat în România, inclusiv în Bihor, o "scădere dramatică a vaccinării populaţiei", a afirmat la reuniune dr. Corina Fonoage (foto), specialist în sănătate publică în cadrul DSP, punctând că se referă la vaccinările "obligatorii" din Programul Naţional de Imunizare: BCG (contra tuberculozei), împotriva Hepatitei B, DTPa (contra difteriei, tetanosului şi tusei convulsive), VPI (antipoliomielitic), Hib (împotriva Hemophilus influenzae) şi ROR (contra rujeolei, oreionului şi rubeolei).

Potrivit dr. Fonoage, acoperirea vaccinală cu BCG a scăzut în Bihor de la 99,37% în 2014 la 98,19% în 2016, cu vaccin antihepatitic B de la 96,86% în 2014 la 90,76% în 2016, cu DTPa, VPI şi Hib a scăzut de la 94,15% în 2014 la doar 88,55% în 2016, iar cu vaccinul anti ROR s-a diminuat de la 95,40% în 2014 la 88,95% anul trecut, sub media naţională (90,3%).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de cel puţin 95%, iar sub pragul de 80% încep epidemiile, astfel că situaţia devine alarmantă.

Refuz şi laşitate

Un studiu realizat de dr. Călin Sonea, epidemiolog la DSP, a relevat că în Bihor principalele motive ale nevaccinării sunt refuzul părinţilor (în 51,5% din situaţii) şi neprezentarea la medicul de familie (30,30%), contraindicaţiile medicale fiind abia a treia cauză a nevaccinării (15,15%). "Medicii anunţă părinţii să aducă la vaccinare copiii, dar aceştia refuză. Culmea e că tot ei refuză să semneze că se opun vaccinării", a subliniat dr. Fonoage.

dr. Zoia Bitea, director adjunct DSP BihorUrmarea? Nu întâmplător, spune directorul adjunct al DSP, dr. Zoia Bitea (foto), anul acesta a izbucnit în ţară o epidemie de rujeolă care a provocat în primele două luni 3.100 îmbolnăviri (din care 24 în Bihor) şi 17 decese. Şi toate puteau fi prevenite.

Temeri nejustificate

Emilian Popovici, Universitatea din Timișoara"Fără vaccinare, România devine leagănul unor boli considerate eradicate", transmite universitarul timişorean Emilian Popovici (foto), subliniind că boli precum ciuma au dispărut prin imunizare, iar altele, cum e poliomielita, mai există doar în trei ţări, tot datorită imunizării. La noi, însă, bolile tind să reapară din cauza scăderii acoperirii vaccinale.

Dr. Popovici a combătut mitul că vaccinarea atacă sistemul imunitar natural al copilului, explicând că acesta e capabil să răspundă la 100.000 antigeni administraţi simultan, pe când cea mai complexă schemă de vaccinare practicată în SUA, cu 11 vaccinuri, include abia 30 de antigeni, deci "sistemul imunitar al unui sugar foloseşte pentru procesarea anticorpilor doar 0,1% din capacitatea naturală". Epidemiologul a arătat de asemenea că, după purificarea apei, vaccinarea este a doua explicaţie a prelungirii duratei şi a creşterii calităţii vieţii, atât la purificarea apei, cât şi la prepararea unor vaccinuri fiind folosit aluminiul, fără ca acest lucru să provoace, de pildă, autismul, cum susţin conspiraţioniştii.

De altfel, incidenţa îmbolnăvirilor e mult redusă la persoanele vaccinate faţă de cele neimunizate: în cazul ROR, de pildă, riscul de îmbolnăviri este de 1 la 100.000 doze, în timp ce în cazul neimunizării rujeola determină pneumonie la 6 din 100 persoane, encefalită la una din 10.000 persoane şi decese la 2 din 1.000 persoane. "Medicaţia anticanceroasă şi cea antireumatică au reacţii adverse în 10-20% din cazuri şi totuşi opinia publică le acceptă", a spus specialistul, şi aşa ar trebui să facă şi în privinţa vaccinurilor, mult mai puţin "vătămătoare".

Ravagiile prostiei

Cea mai spectaculoasă prezentare a susţinut-o ginecologul Petru Chitulea, care a vorbit despre mit şi adevăr în vaccinarea anti-HPV (virusul papilo-human), pentru prevenirea cancerului de col uterin, a treia cauză a mortalităţii la femei în lume şi prima în România, unde programele de screening pentru depistarea precoce a bolii sunt ignorate în ciuda gratuităţii, iar vaccinarea puternic contestată.

"În ultimii 50 de ani, incidenţa cancerului de col uterin s-a triplat datorită creşterii mobilităţii sexuale a populaţiei. Prevenirea infecţiei cu HPV se poate face prin abstinenţă sexuală, care funcţionează doar la călugăriţe, prin monogamie, dar acesta e un deziderat frumos, prin utilizarea prezervativului, dar nu e sigur, şi prin vaccinare, care reduce total riscul îmbolnăvirii", a spus ginecologul, subliniind că profilaxia este incomparabil mai ieftină decât terapia. "Cât de tâmpit poţi fi, date fiind avantajele, să refuzi vaccinarea?", a punctat cu duritate dr. Chitulea, precizând că el însuşi s-a vaccinat, deoarece virusul afectează şi bărbaţii, provocând cancere peniene, testiculare şi oro-faringiene.

Întreabă medicul

Argumente în favoarea vaccinării şi contra adversarilor acesteia au furnizat şi neuropsihiatrul Simona Roşu, care a subliniat lipsa dovezilor privind legătura între imunizare şi declanşarea unor maladii cu cauze de fapt genetice, precum şi alergologul Zoltan Ellenes, care a asigurat că reacţiile alergice postvaccinare sunt normale, în general la nivel local (cutanat, pe piele), în timp ce frecvenţa reacţiilor grave, de tip anafilactic, este extrem de rară (33 la 70 milioane doze) şi niciodată fatală.

Dr. Anca Hnatiuc, pediatru la Spitalul Municipal, a vorbit despre protecţia sugarilor prin imunizarea persoanelor care vin în contact cu ei, dr. Gabriela Miculschi a evidenţiat importanţa vaccinării pacienţilor oncologici, a celor transplantaţi şi a persoanelor cu HIV, dar şi a apropiaţilor acestora, iar geneticianul Kinga Kozma a prezentat "vaccinarea prietenoasă" a copiilor cu boli genetice, personalizată după pacient. 

De altfel, a informat pediatrul Simona Cheregi, în Spitalul Municipal din Oradea funcţionează o comisie pluridisciplinară de medici din diverse specialităţi care analizează eventualele contraindicaţii medicale ale vaccinării, astfel că oricine are reticenţe privind imunizarea i se poate adresa pentru a obţine lămuriri. Altfel spus, oamenii să întrebe specialiştii, nu să dea crezare "răspândacilor", indiferent că aceştia se manifestă la TV sau pe internet, că sunt anonimi sau vedete...


"OBLIGATORII" ŞI OPŢIONALE
Când şi unde se face vaccinarea

În România, vaccinarea copiilor cu vârste între o zi şi 14 ani împotriva unor boli transmisibile frecvent contagioase, cu doze administrate în maternităţi şi de către medicii de familie (contra tuberculozei, rujeolei, oreionului, rubeolei etc.) este teoretic obligatorie şi gratuită, dar refuzul nu este sancţionat, cum se întâmplă, de pildă, în Italia ori Franţa, unde părinţii sunt amendaţi cu mii de euro şi chiar condamnaţi la închisoare dacă nu-şi vaccinează copiii.

Pe lângă imunizarea copiilor, în România se practică şi vaccinarea persoanelor din categorii vulnerabile, cum sunt medicii, vârstnicii, agenţii de pază (mai ales contra hepatitei B şi gripei), fără însă ca aceştia să fie obligaţi, ca în Germania ori Belgia, unde se refuză angajarea persoanelor nevaccinate. De asemenea, persoanele care călătoresc recurg, obligatoriu sau tot opţional, după caz, la vaccinări precum cele contra malariei, holerei şi altor boli "exotice".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Copiii nu-s animale , deci STOP CHIMICALE !
De-alungul a 30 de ani de existență dar în ultimii 15 ani cu siguranță , acum avem tot mai mulți copiii cu chimia creierului modificată , iar asta înseamnă mai multe probleme : Atracția pentru același sex sau de ce nu copii ? Agresivi de nemaistăpânit la vârste fragede și tot așa Cei mai mulți au fost vaccinați ... GHINION !
Postat 07 Martie 2017, 22:52 de vocilebihoreanului29
Vaccinat în clasa a 2 a , cardiac la 30 de ani
Cum era ? Epidemia cu ... rujeolă ? Muuuaahhahahahahaha ! Mi s-a administrat cu succe un vaccin anti rujeolă.După administrare imediat nu mi-am simțit picioarele ca la finele zilei să șchiopăt 1 lună întreagă și cu febră 39.M-am ales cu leziuni cerebrale minore în sensul că mi-am pierdut abilitatea de a înțelege și a face matematică.Am probleme de echilibru , de orientare în spațiu câteodată și oh : Am făcut rujeola fix în ziua serbării de la școală.Toamna vaccin administrat , vara în spital cu rujeolă băgat ! Bine că n-am făcut cancer dar ... The Life is still young !
Postat 07 Martie 2017, 22:47 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON