URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!
20 Noiembrie 2017, 11:20

Containere cu speranţe: O organizaţie înfiinţată de un englez a transformat mai multe containere în locuinţe pentru sărmani (FOTO)

Containere cu speranţe: O organizaţie înfiinţată de un englez a transformat mai multe containere în locuinţe pentru sărmani (FOTO) ACASĂ, LA "SMILEY". În spatele Azilului de Noapte Gutenberg, unde dorm alţi nevoiaşi, mai mulţi bihoreni şi-au găsit refugiul într-un altfel de "sat", format din containerele modificate în locuinţe de Fundaţia Smiles, căreia, din neştiinţă, mai mulţi îi zic Smiley, după numele îndrăgitei vedete. Dar adevărul e că le-a readus zâmbetul pe buze...
Containere cu speranţe: O organizaţie înfiinţată de un englez a transformat mai multe containere în locuinţe pentru sărmani (FOTO) ŞCOALA MAMEI. De când sunt în grija Fundaţiei Smiles, Ramona şi Denis, mamă şi fiu, merg amândoi la şcoală şi sunt mândri de realizările lor, băiatul arătându-şi cu drag diploma pentru "rezultate bune la învăţătură". "Părinţii mei nu m-au dat la şcoală, da’ îmi place să scriu, să citesc", zice şi Ramona, care învaţă abia acum noţiuni de bază ale limbii române...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ia spune, Denis, ce-o să te faci când o să fii mare!", îşi încurajează Ramona băiatul. "Astronaut!", îi răspunde o voce veselă şi hotărâtă, ridicându-şi nasul din cărţile de colorat.  

După ce au dormit luni bune pe stradă, femeia şi fiul ei în vârstă de doar 8 ani trăiesc acum liniştiţi într-o locuinţă mai puţin obişnuită: un container de marfă care, datorită eforturilor unei fundaţii, le oferă destul confort încât să-i spună "acasă"...

Adăpost la cutie

Kevin Hoy, fondator Asociația SmilesFără să-şi prea facă reclamă, Fundaţia Smiles se dedică, din 1997, ajutorării oamenilor necăjiţi din Bihor, desfăşurând proiecte importante pentru copii, bătrâni, familii, bolnavi, victime ale violenţei în familie şi oameni fără adăpost. Fondatorul ei, englezul Kevin Hoy (foto), s-a mutat în Bihor pentru a le putea pune în practică, mizând pe ajutorul unor donatori din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Cu ajutorul acestora, în 2011, Fundaţia Smiles a amenajat în spatele Azilului de Noapte din strada Gutenberg, al municipalităţii, şi un adăpost propriu, pe un teren pus la dispoziţie de Primărie. Nu e o clădire, ci un "sat" cu mai multe containere de transport transformate în locuinţe. Cum au mai ajutat persoane fără adăpost cu alimente şi haine, reprezentanţii fundaţiei ştiau că sunt încă destui amărâţi care dorm prin parcuri, scări de bloc şi în Gară.

Investiţia în Container Village a costat la acea vreme circa 50.000 de lire sterline. Din cutii imense, folosite la transportul ajutoarelor, 9 containere au devenit case provizorii, dotate cu podele, paturi, saltele şi calorifere electrice, precum şi băi cu toalete şi duşuri pentru femei şi bărbaţi. "Am capitonat pereţii, am tăiat geamuri, am pus uşi, am pus parchet, am adus paturi", explică managerul proiectului, orădeanul Raul Gherle.

Destine zbuciumate

Astăzi, în Container Village dorm 24 de oameni, pe tot atâtea locuri acreditate pentru persoane fără adăpost. Bărbaţii, femeile şi familiile cu copii locuiesc în containere separate. Asociaţia nu doar că le oferă un adăpost în mod gratuit, ci încearcă şi să le schimbe condiţia. Satul e vizitat frecvent de asistenţi sociali, de un medic şi un psiholog, pentru a încuraja "locatarii" să capete forţa de a-şi schimba destinul.

Raul Gherle"Unii nu aveau buletine, alţii nu ştiau reguli esenţiale de igienă. Pregătirea lor pentru a ieşi în societate este o etapă peste care nu se poate sări", spune Raul (foto). Deşi s-ar crede că majoritatea celor ajunşi la ananghie sunt romi, reprezentanţii Smiles contrazic prejudecata. "Până acum au trecut pe la noi circa 400 de persoane, maghiari, romi şi români. Cazurile cele mai întâlnite sunt ale tinerilor proveniţi din orfelinate, care la 18 ani sunt puşi în stradă. Sunt şi persoane care au stat în case naţionalizate şi le-au pierdut, precum şi o categorie destul de mare de bărbaţi care în urma partajelor au lăsat mai tot familiei", povesteşte Raul, care conduce proiectul Homeless din 2011. "De-a lungul timpului au ajuns la noi chiar şi profesori universitari şi un maestru emerit al sportului. Da, e cruntă soarta!".

Când nu te mai ia nimeni…

Ioan ŞerbanO vizită în "satul" Smiles întristează, dar dă şi speranţă. Ioan Şerban (foto) are 67 de ani şi a ajuns la adăpost după ce a stat pe stradă şi într-o casă părăsită din zona Tokai. A fost zugrav, dar a lucrat mai mult la negru, deci nu are pensie. A avut o garsonieră în Sînmartin, dar a trebuit să o vândă pentru ca soţia lui să poată fi operată de cancer la Cluj. "A murit soţia, am rămas fără casă", îşi rezumă el povestea. Acum încearcă să-şi întocmească documentele pentru a primi o pensie minimă şi, între timp, se bucură că are unde să doarmă, în adăpostul pe de "strada Speranţei", cum îi spune el drumului ce duce spre "satul" de containere. "Nu mă mai angajează nimeni la vârsta asta. Toţi zic numa’ că o să mă sune...", povesteşte bărbatul.

Venit tocmai din Alba Iulia, în container locuieşte, alături de cea de-a doua soţie, şi Augustin Ardelean, fost militar, acum agent de pază la un magazin din Oradea. Omul spune că prima nevastă a fugit în străinătate cu toţi banii familiei, iar el, după terminarea carierei, a rămas fără locuinţa repartizată de Armată. Până să ajungă în Oradea, n-a găsit pe nimeni care să-i ofere un acoperiş deasupra capului...

Maradona la curăţenie

Dani, zis MaradonaTot în adăpost stau Florentina şi Dani (foto), zis Maradona, amândoi tineri de etnie romă ieşiţi din orfelinatele din Bihor. Rezidenţi de ani de zile ai "satului" Smiles, cei doi s-au oferit să fie responsabili de curăţenia în containere şi îşi iau în serios rolul. Înainte să-l întâlnească pe "domnu’ Raul de la Smiley", au dormit sub cerul liber sau, când dădea norocul peste ei, în scările unor blocuri, aşa că acum sunt fericiţi. Au unde să doarmă şi să se spele.

În plus, învaţă să fie cât mai responsabili. "O să mă duc să fac curăţenie pe Borşului, la o firmă de calculatoare. Numa’ mai trebe să-mi fac ceva hârtii pentru dosar", zice, mândru, Dani. "Trebuie să lucrezi, că nu-ţi poate pica tot din cer", se explică el. Această mentalitate le e insuflată, de altfel, tuturor celor care ajung în Adăpostul Smiles. "Nu încurajăm lenea", confirmă Raul Gherle. În schimb, "sătenilor" li se face şederea cât mai plăcută, având la dispoziţie o cameră "de club", unde, înainte de culcare, se uită la televizor şi stau la poveşti.

Denis, astronautul

Adăpostul Smiles este casă şi pentru Ramona şi fiul ei de 8 ani, Denis, care trăiesc singuri într-un compartiment al unui container. Cei doi sunt din Sălard, ca tatăl băiatului, dar acesta a început să tragă la măsea şi, pe deasupra, o mai şi înşela pe Ramona. "N-am mai putut suporta şi am plecat cu copil cu tot. Am stat într-o casă părăsită, vai de ea, lângă Ocska", povesteşte femeia.

Cum părinţii n-au dat-o la şcoală, acum învaţă, încurajată de cei de la "Smiley", alături de fiul ei, la Şcoala Lucreţia Suciu: ea în clasa a V-a, băiatul în a II-a. Din pensia de boală pe care o primeşte, căci are "probleme cu nervii", şi din alocaţia lui Denis, în total puţin peste 300 lei lunar, se îngrijeşte să nu-i lipsească băiatului nimic. "Am pus zacuscă şi murături în borcane, vă arat dacă vreţi", spune, deschizând un dulap din "căsuţa" lor.

La rându-i, încurajat de mamă şi de prietenii de la Smiles, Denis - un copil vesel şi isteţ - nu lipseşte niciodată de la şcoală şi are în carnetul de note, pe care-l arată mândru oricărui vizitator, multe calificative FB. Vrea să se facă astronaut sau, dacă nu-i va ieşi, fotbalist. Mama lui îşi doreşte doar "să fie bărbat". "Să se angajeze, să meargă la lucru, să nu fie ca tată-său", îşi enumeră ea speranţele.

Dacă pentru unii dintre locuitorii "satului" Smiles traiul în adăpostul de noapte e tot ce mai pot aştepta de la viaţă, pentru alţii, şi nu puţini, e şansa uneia noi...


ZÂMBETE PENTRU TOŢI
Ajutor de la străini

Managerul proiectului Homeless, Raul Gherle, spune că există un procent bun de "succes" în rândul beneficiarilor de adăpost din partea Smiles. "Avem un procent de 20% dintre oamenii care au locuit la noi şi acum muncesc şi stau în casele lor, luate în chirie. Ştiu că sună puţin, dar e un succes când înţelegi ce poveşti au oamenii aceştia".

Pe lângă grija pentru oamenii fără adăpost, Fundaţia Smiles are o mulţime de proiecte sociale şi caritabile, cu peste 1.300 de beneficiari. Fundaţia ajută cu alimente sau bani, prin programul Family Care, zeci de familii nevoiaşe, la Tileagd, a deschis un centru comunitar cu şcoală, cabinet medical şi biserică, iar la Gepiu un centru de tip after-school, ambele frecventate în special de copii de etnie romă. Toate programele sunt susţinute de sponsori - persoane fizice şi firme - din Marea Britanie şi SUA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DANI
Dani cred ca în urma cu niște ani presta pela Spitalul județean! Ajuta rudele bolnavilor cu problemele mai delicate! Evident era recompensat! Un băiat cuminte si muncitor!
Postat 20 Noiembrie 2017, 17:55 de TDS
Si biserici crestine
Ca si asa presa parca incearca sa promoveze ideea de multe ori falsa, ca bisericile doar strang avutii
Postat 20 Noiembrie 2017, 16:53 de unu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Primarul Bolojan: Oradea va avea propria legătură la Autostrada Transilvania! (FOTO)
 • Antifrauda la Şcoala Oltea Doamna! Elevii au aflat 'de la sursă' cum se combate evaziunea fiscală (FOTO/VIDEO)
 • Cehoslovacia anilor 1918 şi 1968 li se dezvăluie celor curioşi la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Şoseaua care strică maşini: În ce hal arată drumul judeţean Aleşd – Chistag (FOTO)
 • 'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
 • 'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
 • Nu cumpăraţi de la Dior, ci de la Bihor Couture! Cojoacele de Beiuş pot fi comandate online direct de la producătorii bihoreni (FOTO/VIDEO)
 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON