URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2014, 11:40

Ţeapa cu handbalul: Jucătoarele echipei HC Vlady au plecat după ce n-au fost plătite cu lunile

Ţeapa cu handbalul: Jucătoarele echipei HC Vlady au plecat după ce n-au fost plătite cu lunile HC EŞEC. Cele 12 jucătoare ale clubului de handbal feminin Vlady din Oradea au "dezertat" săptămânile trecute, după ce managerul şi antrenorul Vasile Kovacs (foto) nu le-a plătit din toamna trecută
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipa privată de handbal feminin HC Vlady, singura din Oradea care activa într-o ligă naţională, a dat chix la doar câteva luni de la înfiinţare.

Formată la iniţiativa antrenorului Vasile Kovacs, care şi-a adunat jucătoare din ţară, asigurându-le că vor avea salarii decente, formaţia HC Vlady s-a retras din campionat, căci a rămas fără sportive. Neplătite şi sătule de promisiunile lui "dom' profesor", cum îi spun ele, acestea au părăsit echipa.

Probleme de la început

În iulie 2013, presa sportivă anunţa, cu surle şi trâmbiţe, reînfiinţarea în Oradea a unei echipe de handbal feminin competitive, la iniţiativa preşedintelui Asociaţiei Judeţene de Handbal Bihor, Pavel Mercea, şi a tehnicianului orădean Vasile Kovacs, întors acasă după câţiva ani petrecuţi în Ungaria, unde ar fi antrenat alte formaţii.
Iniţial, proiectul presupunea întărirea echipei HCM Oradea, deţinute de Mercea, care activa în campionatul judeţean, şi înscrierea ei în Divizia A, a doua competiţie valorică din ţară. Înţelegerea, însă, s-a rupt înainte de începerea sezonului, protagoniştii dând vina unul pe celălalt. Până la urmă, Kovacs a decis să-şi înfiinţeze propria asociaţie sportivă, HC Vlady, cu care s-a înscris în A, aducând inclusiv opt jucătoare din alte oraşe, plus patru din Oradea, şi promiţându-le siguranţă financiară.

"Unde-s banii, dom' profesor?"

Deşi sportivele aveau înţelegeri cu alte cluburi ori munceau în alte domenii, au acceptat să renunţe la tot şi să semneze contractele cu HC Vlady, pentru salarii pornind de la 7-800 de lei, şi mergând până la 2.000 de lei. Regretă acum, căci nu şi-au primit banii de mai bine de trei luni, iar în acest timp au trăit din împrumuturi.
"Nu ne-am mai primit salariile din septembrie, şi acelea le-am primit, de fapt, în noiembrie. Apoi, dom' profesor ne-a tot dus cu zăhărelul, că mâine, că de sărbători. Degeaba...", povesteşte Sabine Klimek, o handbalistă din Timişoara. Iar colegele îi ţin isonul. "Nu ne-a răspuns la telefon, iar din ianuarie nici nu stătea la antrenamente!", spune orădeanca Cipriana Petric, care a renunţat la jobul ei pentru a se reapuca de handbal. "Am o familie, un copil, mă bazam pe banii ăia".

Săptămâna trecută, o parte din jucătoare au reuşit, în fine, să aibă o întâlnire cu antrenorul. I-au cerut să le semneze rezilierile, fapt care s-a şi întâmplat, şi să le dea banii promişi până la sfârşitul lui ianuarie. "A trebuit să-l urmărim cu maşina prin oraş şi să-l oprim, căci a fugit de noi când ne-a văzut", zice Garipova Gulnara, o rusoaică măritată în România.

Cu ochii-n soare

O parte dintre jucătoare, puţine, au fost "recrutate" între timp de alte echipe din Divizia A, dar unele au rămas cu ochii în soare. "M-am mutat cu soţul la Oradea într-un apartament de-al domnului profesor, căci mi-a promis că-i va găsi şi lui un job aici. Eu jucam la Zalău şi acum am rămas fără echipă. Nu ştiu ce voi face", spune Delia Roman. Ce explicaţii le dădea antrenorul? Că HC Vlady are sponsori, dar că aceştia n-au cotizat încă. "E bun actor. Ne-a prostit atâta timp şi acum dă vina tot pe noi, că nu avem răbdare", arată Delia.

Problemele cu salariile nu sunt singurele ale clubului. În septembrie, Kovacs a plănuit un cantonament în Italia dar, spun fetele, le-a cam înfometat pe drum. "Am primit o felie de pizza pe tot drumul de 23 de ore", povesteşte Gabriela Bac, o handbalistă orădeancă. Colac peste pupăză, Kovacs recunoaşte că nici n-a achitat firmei de transport contravaloarea cursei. Iar suma nu e mică: 1.700 de euro!

"Sponsorii-s de vină"

Şi preşedintele HC Vlady, Cristian Goron, se declară nemulţumit de antrenor. "Am fost preşul clubului, nu preşedintele. Am încheiat bartere pentru cazare, masă, echipamente. El trebuia să asigure salariile. Or, nu am văzut niciun contract de sponsorizare!", spune acesta.

08_kovacs_bihoreanul.jpgBineînţeles, versiunea antrenorului este total opusă. Recunoaşte că nu şi-a plătit jucătoarele, dar nu este vina lui! Kovacs pretinde că a semnat 7 contracte de sponsorizare, dar firmele - cărora nu vrea să le spună numele - nu-i dau banii. "M-au amânat, mi-au spus că nu pot acum, dar că îmi vor vira banii. Fetele n-au mai avut răbdare, aşa că le-am lăsat libere de contract, fără să cer bani de transfer", spune bărbatul, ca şi cum le-ar fi făcut o favoare.

Chiar şi în aceste condiţii, Kovacs susţine că, de fapt, proiectul său cu HC Vlady era viabil. "L-am iniţiat cu nişte parteneri, inclusiv directori de bănci, şi am pus cu toţii din banii noştri sume deoparte pentru echipă. Apoi, însă, i-am investit, bazându-ne pe contractele încheiate cu sponsorii, care, teoretic, ne-ar fi ajuns în acest campionat. N-am ştiut că sponsorii nu vor plăti...".

Între timp, formaţia orădeană a fost retrasă din campionat. Întrebat dacă îşi va plăti restanţele faţă de jucătoare, Vasile Kovacs răspunde afirmativ. N-ar fi prima oară, însă, când doar promite...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vai de el
Acest om, minte de ingheatza apele...si sper ca cumva sa se faca dreptate si sa plateasca pt tzeapa asta. daca nu financiar, macar prin puscarie cativa ani. nu se poate la nesfarsit sa existe oameni care isi bat joc de cei cu bune intentii.
Postat 29 Ianuarie 2014, 09:42 de Dora
????????
..Mercea e cel care are tupeul sa fie la FRHandbal?Alt GHEPopescu care sa vrea sef!Aloooooo despre ce vorbim aici????????
Postat 28 Ianuarie 2014, 15:51 de gheorghe@sandor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON