URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2010, 09:19

Sportivi de (20)10

Sportivi de (20)10 DUBLĂ REUŞITĂ. Pe lângă faptul că e aproape de promovarea în prima ligă, FC Bihor a mai marcat o reuşită în această ediţie de campionat. Atacantul Adrian Mărkuş (foto) este golgheterul seriei, cu 9 goluri marcate, la egalitate cu un alt talent care a trecut pe la Oradea, Adrian Voiculeţ, acum jucător la UTA
Sportivi de (20)10 CAMPIONII. După ce au câştigat toate meciurile din tur, cireaşa de pe tort a venit pentru poloiştii orădeni sâmbătă, 18 decembrie, când au învins pe Rari Nantes Florentina, calificându-se astfel în sferturile Cupei LEN. Marţea trecută, la Gala Sportului Bihorean, CSM Digi Oradea a fost desemnată cea mai bună echipă a anului
Sportivi de (20)10 LIDER ADEVĂRAT. Sosit la Oradea în toamna anului 2009, pe când echipa de baschet masculin a CSM stagna pe locurile retrogradabile, antrenorul Cristian Achim (foto) a reuşit să o "resusciteze", aducând-o pe locul 5. E motivul pentru care acum două săptămâni, la dineul organizat de CSM pentru premierea excelenţelor din sportul orădean, preşedinta Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, i-a acordat titlul de cel mai bun antrenor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi criza a însemnat mai puţini bani în toate domeniile, în 2010 sportivii orădeni au ţinut sus stindardul, obţinând performanţe notabile la competiţii naţionale şi chiar mondiale.

Cele mai bune scoruri le-au înregistrat poloiştii Clubului Sportiv Municipal, care au câştigat toate meciurile disputate şi s-au calificat în sferturile Cupei LEN, dar şi baschetbaliştii, cu doar 5 partide pierdute. Meritorie a fost şi echipa de fotbal a judeţului, FC Bihor, care a urcat până pe locul 4 în clasament, fiind la un pas de promovare. La polul opus, cu un antrenor mediocru, handbaliştii riscă retrogradarea.

CSM pe primul loc

08 Dan Fasie 2.jpgDintre cluburile bihorene, CSM Oradea a avut cele mai bune rezultate. Secţia de judo e o combinaţie CSM-Liberty, cel mai bun sportiv fiind cotat Dan Fâşie (foto), un "aspirator" de titluri în ultimii ani. El a şi fost nominalizat de către Direcţia Judeţeană de Sport, la Gala Sportului Bihorean, drept cel mai bun performer, după ce a câştigat bronzul la Campionatul European pe echipe şi locul V la individual, la Viena. Fâşie a mai obţinut argintul la Cupa Mondială din Brazilia şi aurul la cea din Coreea de Sud.

Judocanii sunt, de altfel, o sursă importantă de medalii pentru CSM Oradea, printre premianţi numărându-se şi Marian Halaş şi Costel Dănculea. În top s-au mai clasat, la disciplinele neolimpice, Ciprian Fleisz şi Iulian Surlă, cuplul de judo-kata antrenat de Alexandru Chirilă, cei doi urcând mereu pe podium din 2005. Anul acesta, au ieşit campioni europeni la Nage No Kata în Italia şi au devenit vicecampioni mondiali la Budapesta.

Atlete la putere

Atletismul a dat şi el rezultate lăudabile. La fel ca în anii trecuţi, această disciplină a fost dominată de reprezentantele sexului frumos, două dintre componentele clubului fiind cooptate şi în lotul olimpic al României.

Prima, Cornelia Deiac, e legitimată atât la CSM cât şi la Clubul Sportiv Universitar, clasându-se pe locul 5 la Campionatele Europene Under 23 la săritură în lungime, fiind şi campioană naţională la senioare şi la tineret.

Poziţia secundă a atletismului orădean e ocupată de Bianca Lazăr Fazekas, de la CS Crişul, care, printre altele, este campioană naţională la juniori I şi II la aruncarea cu ciocanul, şi a făcut parte din lotul României care a participat la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Singapore, unde a ocupat un meritoriu loc VI, tot la aruncarea cu ciocanul.

Liderul liderilor

Cei mai tari dintre performeri sunt însă, fără îndoială, poloiştii de la CSM Digi Oradea, care au stârnit interesul publicului local pentru acest sport de echipă. Lotul de polo a terminat turul Superligii cu 14 victorii din tot atâtea partide jucate, umilind-o chiar şi pe Dinamo, principala contracandidată la titlu, cu 18-9 şi 15-8. În plus, deşi aveau o experienţă negativă cu italienii de la Rari Nantes Florentina, sâmbăta trecută, pe 18 decembrie, ai noştri au învins cu 10-5, reuşind să se califice în sferturile de finală ale Cupei Ligii Europene de Nataţie.

Titlul de campioană a României, precum şi prezenţa în lotul naţional a nu mai puţin de 6 sportivi orădeni, fac ca echipa de polo să fie cotată liderul sporturilor de echipă din Bihor. Calificarea României la Campionatul Mondial din 2011 din China se datorează şi sportivilor orădeni Bogdan Cîmpianu, Andrei Creţu, Niculae Deaconu, Kalman Kadar, Tiberiu Negrean ori Alexandru Popoviciu.

Baschet la înălţime

În 2010, orădenii au reînceput să umple sălile şi la meciurile de baschet. Aflată în Divizia A, echipa de băieţi a avut un start fulminant în actuala ediţie de campionat, reuşind victorii surprinzătoare cu CSM Bucureşti, Steaua şi BC Argeş Piteşti. CSM Oradea a fost considerată chiar revelaţia debutului de sezon. Cu un lot lipsit de vedete, dar cu un antrenor priceput, echipa orădeană are toate şansele să obţină calificarea în play-off. Cu 10 victorii din 15 meciuri, în tur a ajuns pe locul 5, rezultat care li se datorează atât ambiţiei jucătorilor, între care s-a remarcat Andelko Mandic, cât mai ales antrenorului Cristian Achim.

În schimb, echipa de fete trece printr-o perioadă mai mult decât neplăcută. Gruparea antrenată de Adriana Niculescu trăieşte doar datorită junioarelor provenite de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, clasându-se pe ultimul loc în Seria Nord Vest din prima divizie, cu o singură victorie din 14 meciuri. În retur, fetele vor juca în play-out, urmând să se bată pentru unul din locurile 9-16 ale clasamentului final, fără a risca totuşi, cel puţin deocamdată, retrogradarea.

În cădere

Cel mai mare eşec al CSM din acest an l-au furnizat handbaliştii, care păstrează puţine şanse de a se menţine în primul eşalon. Promovată în vară, echipa de handbal n-a reuşit decât un rezultat de egalitate, cu CSM Satu Mare, din cele 13 partide disputate. Prea puţin pentru a face faţă unei competiţii de nivelul Ligii Naţionale.

Deşi internaţionalii de tineret Alexandru Farcaş, George Cântec, Silviu Amihăiesei şi Andrei Lela au fost convinşi să vină pentru un an la Oradea, prestaţia echipei a fost mai mult decât modestă. S-a renunţat prea uşor la Munea, Simeria, Mateaş şi Oşvad, ajunşi la CSM Satu Mare, iar acest lucru s-a simţit. Cu un lot tânăr şi un antrenor lipsit de experienţă, Sebastian Tudor, cel mai probabil handbaliştii vor cădea în eşalonul secund. Pentru că în turul campionatului sunt pe ultimul loc, la o distanţă de 5 puncte de primul loc neretrogradabil, conducătorii CSM consideră că există puţine şanse ca echipa să revină în retur, drept pentru care au decis să reducă salariile jucătorilor şi ale antrenorilor, cu 50%, până la încheierea campionatului.

Premieră nedorită

08 Alexandru Nyisztor.jpgAnul 2010 a adus şi o premieră nefericită, dezvăluită numai de BIHOREANUL. La Campionatul Naţional de Spadă de la Predeal, CSM a ieşit abia pe locul secund, după ce în ultimii 11 ani, orădenii au fost de nouă ori campioni naţionali. Regresul a fost provocat de spadasinul Nyisztor Csaki Alexandru (foto), considerat printre cei mai buni din ţară, dar care a fost exclus de la club, sub acuzaţia că a făcut non-combat şi că astfel şi-a sabotat coechipierii. El şi-a lăsat un adversar din Craiova să câştige confruntarea individuală, după care, într-un alt meci, cu principala rivală, Satu Mare, a refuzat pur şi simplu să lupte. Mai mult, el şi-a "faultat" şi un coleg la individual, comentând de pe margine, deşi ştia că acest lucru atrage sancţiuni asupra colegului care lupta. Astfel, coechipierul care avea scor egal cu adversarul a fost depunctat şi a pierdut.

Au fost însă şi motive de bucurie oferite de spadasinii CSM Oradea, precum Andrei Timonce, printre altele vicecampion naţional, Arkosi Bertalan, multiplu medaliat la competiţii naţionale şi internaţionale, care are şanse mari de calificare la Jocurile Olimpice din 2012, dar şi Raluca Grosman, participantă la campionatul naţional cu rezultate de vârf.

Golgheterul nr. 1

În ce priveşte fotbalul, FC Bihor şi Luceafărul Oradea ţin capul de afiş, cele două echipe având obiectiv clar promovarea în eşaloanele superioare. În timp ce Luceafărul a devenit liderul seriei a 5-a din Liga III, cu 5 puncte avans faţă de ocupanta locului secund, FC Bihor a reuşit o revenire spectaculoasă după infuzia de jucători din vară. Clubul, care în ultimii ani îşi atrăsese tot mai multe antipatii din cauza scandalurilor şi a proastelor rezultate, s-a primenit odată cu predarea managementului către Centrul de Fotbal Liberty, patronat de Marius Vizer, singurul care, în 2003, reuşise să ducă FC Bihor în prima divizie în ultimii 20 de ani.

La finalul turului de campionat, FC Bihor a ajuns pe locul 4, la doar patru puncte de prima clasată, Voinţa Sibiu, şi având şanse reale la promovare în Liga I. Un rol esenţial în succesul echipei l-a avut atacantul Adrian Mărkuş, care la doar 18 ani este şi primul în topul golgheterilor seriei a doua din Liga II, cu 9 goluri marcate. Asta, pe lângă golurile înscrise pentru echipa naţională under 19.

Aşa că, dacă pentru majoritatea echipelor orădene anul 2010 nu a fost deloc rău, frumos ar fi ca în 2011 performanţele să fie şi mai bune!


CAMPIONII
Tari la atletism şi judo

CSM Oradea e secondat la rezultate de CS Crişul Oradea. Clubul condus de Gheorghe Frenţ s-a remarcat la atletism, prin Bianca Lazăr Fazekas, dar şi la echipe, unde cele de polo au devenit campioane naţionale la juniori I, II şi IV, echipa de juniori III fiind vicecampioană. Clubul a avut performanţe şi la fotbal-tenis, secţie recent înfiinţată, unde Ioan şi Paul Creţ au devenit campioni mondiali şi naţionali la dublu. De asemenea, la judo, unde echipa e pe locul 3 în ţară, de remarcat au fost Halasz Noemi, vicecampioană naţională la juniori II, şi Paula Kanalas, care - deşi e din categoria juniorilor III - a câştigat bronzul la juniori I.

LPS Bihorul a avut la rându-i un an bun. 2010 i-a adus cele mai multe medalii din ultimii cinci ani, nu mai puţin de 95, din care 30 de aur. Cea mai bună sportivă a clubului a fost judoka Larisa Florian, antrenată de Ciprian Fleisz, care a ocupat locul 5 la categoria 52 kg la Campionatul Mondial de Juniori Under 20, tot locul 5 la Campionatul European U 17, şi a strâns şi alte medalii, chiar de aur, la campionatele europene şi balcanice de juniori şi cadeţi. Clubul Sportiv Universitar se mândreşte la atletism cu Cornelia Deiac, iar la tir cu Alexandra Keri şi Francesca Pop.


VALORI UITATE
Experienţă versus politică

Puţini ştiu, dar antrenorul emerit de judo kata Alexandru Chirilă a lipsit de la Gala Premiilor de Excelenţă organizată de CSM, protestând astfel împotriva faptului că pe lista cu cei meritouşi nu fuseseră trecuţi iniţial doi din cei mai mari sportivi ai judeţului, Iulian Surlă şi Ciprian Fleisz, care - pe lângă medaliile obţinute în echipă la competiţiile naţionale şi mondiale - au dat rezultate şi ca antrenori.

Chirilă, care a câştigat de-a lungul anilor peste 200 de medalii şi este în România promotorul judo kata, i-a transmis preşedintelui CSM, lui Florin Birta, o plachetă în semn de protest faţă de "importanţa" dată rezultatelor celor doi. Chirilă l-a "împuns" pe Birta spunând că nu poate să dea "scutiri de educaţie fizică", ceea ce a fost un apropo la experienţa în sport a tânărului preşedinte al clubului, care ar fi lipsit de la orele de sport când era elev.

Contactat de BIHOREANUL, Florin Birta susţine că omisiunea a fost neintenţionată şi că povestea a fost amplificată artificial. "I-am spus fiecărui coordonator de secţie să facă o listă cu cei care merită să ia premii, pe lângă antrenori şi echipe. La scrimă de exemplu au fost trei, la atletism cinci, iar la judo doisprezece propuşi. Ulterior l-am sunat pe antrenorul Emil Morar să scoată din ei şi au rămas primii cinci. Fleisz şi Surlă fuseseră ultimii adăugaţi. Dar după ce mi s-a atras atenţia că au fost scoşi de pe listă, i-am adăugat din nou", explică Birta. În plus, preşedintele CSM spune că ironia lui Chirilă este gratuită şi nemotivată, deoarece n-a tras chiulul de la cursurile de educaţie fizică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sugestie
leaga-te nene cu lanturi in fata primariei si intra in greva foamei. poate mai avansezi vreun loc.
Postat 03 Ianuarie 2011, 17:02 de lol
protest ??
trebuia sa faca greva foamei !
Postat 02 Ianuarie 2011, 00:23 de dep
e greu sa-i multumesti pe toti
daca ficare caruia nu-i convine ceva se apuca de protestat , boicotat, greva foamei, etc, totul devine ridicol pt ca niciodata nu vor fi toti multumiti.
Postat 31 Decembrie 2010, 15:29 de asta e
pe bune
1. judo kata este o disciplina, neolimpica. 2. ce medalii a otinut chirila la judo, ca sportiv ? a obtinut vreun titlu national ?
Postat 31 Decembrie 2010, 15:11 de care
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON