URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2013, 10:22

Sârbul orădean: Nemanja Maric este cel mai vechi şi iubit "stranier" al echipei orădene de baschet (FOTO)

Sârbul orădean: Nemanja Maric este cel mai vechi şi iubit "stranier" al echipei orădene de baschet (FOTO) PASIUNE PE VIAŢĂ. Joacă baschet de la 10 ani şi încă tot nu s-a săturat. Nemanja Maric, căpitanul CSM Oradea, spune că nu s-a gândit niciodată să renunţe, în ciuda miilor de antrenamente şi a zecilor de accidentări
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ne-manja Ma-ric! Ne-manja Ma-ric!". Aşa scandează, pe ritmul tobelor galeriei Leilor Roşii, cei 2.000 de orădeni prezenţi la meciurile de acasă ale CSM de fiecare dată când, la o fază tensionată, căpitanul echipei primeşte mingea şi înscrie, dintr-un colţ al terenului, uimitor, un coş de trei puncte.

Baschetbalistul sârb şi-a început cariera profesionistă în 2005 la CSM, după ce până atunci a călătorit prin lume alături de tatăl său, diplomat de carieră. Acum, Oradea i-a devenit "aproape acasă" şi ar vrea să ridice aici primul său trofeu de campion.

Sârbul internaţional

Pentru necunoscători, o ieşire la Arena Antonio Alexe poate fi de-a dreptul ameţitoare. De ceva vreme, spectatorii trebuie să ajungă din timp la meciurile CSM, altfel riscând să rămână fără loc, căci scaunele sunt deja ocupate de fani de toate vârstele, bărbaţi, femei şi copii. Pentru prima oară în istoria clubului echipa de baschet ţine, încă de la începutul sezonului, poziţia fruntaşă în clasamentul Ligii I. Căpitanul echipei de vis e fundaşul sârb Nemanja Maric, un tip bătăios care preia adesea responsabilitatea şi în atac.

Fiul unui diplomat ce reprezenta fosta Iugoslavie, Nemanja s-a născut acum 29 de ani în Cipru, grădiniţa şi o parte din şcoală a făcut-o în Belgia, iar în Serbia a ajuns abia la 10 ani. Atunci a descoperit baschetul, la echipa de copii a celui mai iubit club sârbesc: Steaua Roşie Belgrad. "Deşi nu eram un copil rău, aveam multă energie şi mereu voiam să mă joc. Ai mei s-au gândit să mă apuc de sport şi aşa am ales baschetul", povesteşte Nemanja. Opţiunea s-a dovedit inspirată: "M-am îndrăgostit de baschet aşa cum te îndrăgosteşti de o fată. Părinţii nu mă mai puteau separa de minge, devenisem dependent".

Start la CSM

În adolescenţă familia Maric s-a mutat din nou, la Toronto, în Canada, unde Nemanja a absolvit liceul şi colegiul Centennial. "Acolo am avut un antrenor care mă iubea şi a văzut în mine un lider". Numai că, mandatul tatălui expirând, în 2004 au trebuit să se întoarcă cu toţii în patrie. Nemanja avea 21 de ani şi era gata să intre în baschetul profesionist. N-a găsit, însă, echipa potrivită. "Am avut câteva oferte din Serbia, nu prea bune. Am avut un an greu în care mă antrenam şi aşteptam".

În 2005, aflând de la un manager că la CSM Oradea se fac selecţii, a venit aici să-şi încerce norocul. A impresionat pur şi simplu conducerea clubului, care i-a oferit primul său contract de profesionist la echipa care tocmai promovase în prima ligă naţională. "Una dintre cele mai frumoase amintiri este meciul împotriva echipei Dinamo, pe atunci vicecampioană, pe care am învins-o acasă. Nici publicul nostru nu se aştepta. În anul acela am şi ajuns în play-off", îşi aminteşte, cu vădit orgoliu, Nemanja.

Cu gândul la trofeu

Două sezoane a jucat sub comanda antrenorului Kosa Zoltan, dar în 2007 conducerea de atunci a CSM nu i-a mai prelungit contractul: "Aveau altă viziune, voiau să aducă americani, nu sârbi". După doi ani, timp în care a jucat în primele ligi din Macedonia şi Serbia, Maric s-a întors totuşi la Oradea. "Noua conducere mi-a propus să revin, văzând în mine o parte importantă a echipei", spune jucătorul.

De atunci, echipa închegată de Cristian Achim a crescut an de an, iar în sezonul 2012-2013 a ajuns în premieră în fruntea clasamentului. O importantă contribuţie a avut chiar Maric, jucătorul de 1,95 metri care, pe lângă jobul de fundaş, joacă excelent şi în atac, înscriind coş după coş şi devenind singurul titular în toate meciurile sezonului.

Datorită prestaţiei şi experienţei sale, e pentru al doilea an consecutiv căpitanul echipei, liderul care conduce jocul şi le arată colegilor drumul spre victorie. Optimist din fire, dar mai ales ambiţios, Maric spune că, deşi în campionat există multe echipe puternice, CSM Oradea are cea mai mare şansă să câştige play-off-ul, adică întrecerea dintre primele opt echipe ce decide campioana. "Obiectivul nostru este să fim între primele patru, dar cred că putem fi chiar campioni. Dacă eşti sportiv şi nu vrei să fii pe locul I, ar trebui să-ţi schimbi meseria", crede el.

Aproape acasă

Baschetbaliştii orădeni şi-au câştigat fani care îi aplaudă chiar şi dacă pierd, astfel că publicul este pentru Nemanja o motivaţie în plus. "Fanii simt când joci cu sufletul şi dai totul, şi te vor răsplăti venind şi la următorul meci", spune jucătorul, care a ajuns să iubească Oradea şi s-o considere "aproape acasă". Deşi e modest, printre fanii săi se numără şi o mulţime de fete care se înghesuie să-şi facă poze cu căpitanul şi să-i obţină autograful. "Sunt recunoscător că le am", zâmbeşte baschetbalistul, care, însă, e "luat": are deja o iubită orădeancă.

În afara terenului, sportivul iese în oraş cu colegii şi ascultă multă muzică: blues, rock, italienească, grecească ori sârbească, bună să fie. Îi place atât de mult încât de la sfârşitul anului trecut ia chiar şi lecţii de chitară. "Fiecare ar trebui să-şi găsească pasiunea care-l ajută să se exprime. Eu mă liniştesc când reuşesc să fredonez o melodie preferată la chitară", se confesează el.

Chiar dacă s-a obişnuit de atâţia ani să aibă o relaţie la distanţă cu părinţii săi, care acum locuiesc în Nigeria, una dintre cele mai mari dorinţe ale lui Nemanja este ca aceştia să-l vadă pe teren într-un meci important. Cine ştie? Poate în finala naţională...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON