URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2014, 18:36

"Şahişti" cu bile: Cea mai mare asociaţie de snooker din ţară activează în Oradea

"Şahişti" cu bile: Cea mai mare asociaţie de snooker din ţară activează în Oradea LA MILIMETRU. În snooker fiecare milimetru contează, aşa că loviturile jucătorilor trebuie să fie foarte precise. Ei pot să se aplece deasupra mesei pentru a lovi bilele, dar trebuie să aibă tot timpul măcar un picior pe podea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Momente tensionate, jucători îmbrăcaţi elegant, o masă asemănătoare celei de biliard şi multe bile roşii. Cam asta ştiu neiniţiaţii despre snooker, de la campionatele transmise la TV.

În ultimii ani, acest sport s-a dezvoltat şi în Oradea după ce un grup de pasionaţi au pus bazele unei asociaţii sportive care a devenit cel mai mare din ţară, şi ai cărei membri îşi şlefuiesc abilităţile în competiţii locale, naţionale şi chiar cu participare internaţională, organizate la Oradea.

Sportul ofiţerilor

Extrem de popular în ţări precum Anglia, Irlanda, Canada ori Australia, unde jucătorii profesionişti adună câştiguri de milioane de euro, snooker-ul a început să se dezvolte şi în România. În ultimii ani, ademeniţi de meciurile difuzate de televiziunile de nişă, tinerii pasionaţi de biliard au trecut şi la "categoria grea".

Snooker-ul este un sport dezvoltat din biliard şi a fost practicat iniţial de ofiţerii britanici staţionaţi în secolul XIX în India. Cuvântul "snooker" înseamnă, în argoul armatei, militar în primul an. La început, acesta a fost folosit pentru a descrie începătorii jocului, iar apoi jocul în sine.

"Pare uşor dacă nu ştii prea multe despre el, dar snookerul e un sport complex, care necesită tehnică, precizie, concentrare şi strategie", povesteşte Sorin Avram, cel mai bun jucător orădean, vicepreşedintele Asociaţiei Sportive Black & White, înfiinţate în urmă cu doi ani.

Bile ascunse

De atunci, asociaţia s-a tot dezvoltat, pentru că membrii acesteia au reducere la mese, astfel încât pot să-şi perfecţioneze jocul. "E foarte important ca mesele să fie de calitate. Pe cele de la Black&White s-au jucat meciuri de Campionat European şi Mondial", precizează Sorin.

Regulile jocului nu sunt tocmai simple. Pe masa acoperită cu postav special sunt 15 bile roşii, şase colorate şi una albă. După ce, prin tragere la sorţi, se stabileşte cine loveşte primul, jucătorul trebuie să introducă alternativ bile roşii cu bile colorate într-unul dintre cele şase buzunare ale mesei. Fiecare bilă reprezintă un număr diferit de puncte, iar dacă jucătorul greşeşte trebuie să-i cedeze locul la masă adversarului. Specialiştii spun că fiecare joc e decis de strategie.

"Când, la un moment dat, nu eşti în poziţia potrivită pentru a introduce bila corespunzătoare într-unul din buzunare, trebuie totuşi să loveşti astfel încât să ascunzi bila, să-i laşi adversarului o poziţie cât mai dificilă, pentru a nu o introduce el", explică Sorin. Ştie ce spune, pentru că a participat şi la competiţii în străinătate, jucând chiar şi împotriva fostului campion mondial Peter Ebdon,. La final, după un joc care poate dura chiar şi o oră, cel care a acumulat cele mai multe puncte e declarat câştigător. Fiind considerat un sport nobil, în snooker jucătorii nu au voie să discute între ei şi trebuie să respecte o ţinută elegantă.

Jucători cu iniţiativă

În Oradea, clubul de snookerul a organizat în ultimii doi ani mai multe competiţii, inclusiv cu participare naţională şi internaţională. "La cele mai recente au participat cei mai buni jucători din ţară. De asemenea, am avut şi concurenţi din Ungaria", spune Sorin.

De altfel, una dintre întrecerile Black&White a şi fost transmisă în direct de Digi Sport 3. Cum şefii asociaţiei s-au implicat în promovare, snooker-ul are cel mai mare număr de membri din ţară, circa 60. Se reunesc lunar pentru a concura între ei, în mai multe competiţii, piramidale ori pe grupe, şi se pregătesc pentru alte competiţii din ţară.

"Mulţi jucători din alte oraşe şi-au deschis şi ei cluburi după ce au participat la concursurile noastre", zice Sorin, mândru de reuşită. Anual, la începutul lunii decembrie, orădenii pasionaţi de snooker participă şi la o cupă caritabilă, donând încasările din taxele de participare către asociaţii care îngrijesc copii nevoiaşi. De anul viitor, snooker-iştii au ambiţii mari. "Vrem să-i atragem şi pe elevi spre acest sport, organizând competiţii interşcolare. Îi va ajuta să-şi dezvolte capacitatea de concentrare, nu degeaba i se spune şahul cu bile", spune Sorin. Cine nu crede poate încerca oricând să vadă că aşa e...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Snooker
Vă așteptăm pe toți cu drag și împreună să descoperim tainele acestui minunat sport! Ne bucurăm și ne simțim privilegiați că Oradea se află printre puținele orașe din România în care este promovat acest sport și orice iubitor de snooker are posibilitatea de a descoperi și practica acest minunat sport.
Postat 16 Noiembrie 2014, 22:02 de Sorin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON