URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2015, 09:33

Primul fluier: orădenii sunt aşteptaţi să-şi încurajeze puţinele echipe cu şanse la performanţă

Primul fluier: orădenii sunt aşteptaţi să-şi încurajeze puţinele echipe cu şanse la performanţă INVINCIBILII. Cea mai titrată echipă locală din ultimii 25 de ani, CSM Digi Oradea, vrea să câştige şi în acest an trofeul intern şi să ajungă cât mai departe în Liga Campionilor Europeni. Poloiştii se bazează pe un lot puternic, din care face parte şi portarul Gojko Pijetlovic, campion mondial în această vară cu naţionala Serbiei
Primul fluier: orădenii sunt aşteptaţi să-şi încurajeze puţinele echipe cu şanse la performanţă ÎN CĂUTAREA GLORIEI. Primenită cu jucători noi, echipa de baschet CSM U Oradea vrea să răscumpere rezultatele sub aşteptări din sezonul trecut când, deşi era vicecampioană naţională, n-a reuşit să treacă nici de primul tur al play-off-ului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Talentul, munca, devotamentul şi rezultatele sunt cele patru ingrediente care atrag spectatorii în arene, iar pe unii îi transformă în suporteri credincioşi.

În Oradea, echipele care au fani adevăraţi nu sunt multe, dar încă există. De urmărit în noul sezon sunt poloiştii de la CSM Digi, care vor să devină campioni ai României pentru a 10-a oară consecutiv, şi baschetbaliştii care, după un sezon eşuat, vor încerca să-şi recapete forţa ce i-a făcut vicecampioni naţionali acum două sezoane. În paralel, chiar dacă are un nou finanţator, clubul-fanion al fotbalului bihorean abia se târăşte în liga secundă...

Plumb în bocanci

Prima echipă care a luat startul în noul sezon este FC Bihor. Scăpaţi de la retrogradarea în Liga a III-a doar fiindcă un alt club, FC Olt, s-a stins tot din motive financiare, roş-albaştrii s-au reînscris în eşalonul secund datorită sprijinului Consiliul Judeţean şi noului finanţator privat, clujeanul Mihai Giurgiu, prezentat ca un adevărat salvator. BIHOREANUL a dezvăluit însă că lucrurile nu stau chiar aşa, Giurgiu asumându-şi doar parţial plata datoriilor clubului, adică 600.000 din 900.000 euro. Mai descurajant e că omul nu are nici pe departe afaceri prospere, cum a pretins, deţinând o firmă executată silit şi o alta în lichidare.

Că situaţia nu-i deloc roz o arată şi rezultatele din primele etape. Cu un lot bazat pe jucători neexperimentaţi, FC Bihor a şi fost eliminat luna trecută din Cupa României de echipa comunei Oşorhei. În campionat, Bihorul a pierdut în serie primele trei meciuri, cu CS Mioveni, Olimpia Satu Mare şi CSM Râmnicu Vâlcea, iar perspective pentru o revenire încă nu se întrevăd în jocul arătat pe teren.

De altfel, de câteva sezoane, pasionaţii de fotbal şi-au împărţit atenţia şi asupra echipelor mai mici, dar ambiţioase, care joacă, uneori chiar cu rezultate notabile, în Liga a III-a: CS Oşorhei şi Luceafărul Oradea.

Debut cu dreptul

Sportul de echipă din Bihor are, totuşi, performerii săi, iar cel mai bine o demonstrează poloiştii de la CSM Digi Oradea. Susţinută de municipalitate şi de grupul de firme al lui Zoltan Teszari, echipa este campioana Superligii Naţionale de 9 ani încoace, iar în 2013 a reuşit să ajungă în grupele principale ale Ligii Campionilor, între primele 12 echipe din Europa.

Din acest sezon, poloiştii îl au ca antrenor pe fostul lor căpitan, orădeanul Kadar Kalman, care a declarat că are ca obiectiv adjudecarea titlului de campioană pentru a 10-a oară consecutiv, plus câştigarea Cupei României. "Nimeni nu cunoaşte mai bine decât mine lotul. Am câştigat respectul foştilor mei colegi atât în apă, cât şi în afara bazinului", spunea Kadar referitor la lipsa lui de experienţă în antrenorat.

În pauza dintre sezoane, CSM Digi a făcut achiziţii bune: Mihnea Chioveanu şi Mihnea Gheorghe, ambii veniţi de la Steaua, principala adversară din campionat, plus Dusan Markovic, de la formaţia sârbă Radnicki Kragujevac. La începutul lunii septembrie, poloiştii au jucat primele partide în Malta, obţinând o victorie şi două remize care le-au asigurat calificarea în următorul tur preliminar al Ligii Campionilor, programat la Verona între 18 şi 20 septembrie.

Sus, jos...

Baschetul rămâne, totuşi, cel mai spectaculos sport în ochii orădenilor, CSM U adunând chiar şi 2.000 de spectatori la meciurile oficiale. După ce au jucat în sezonul 2013-2014, sub comanda lui Cristian Achim, două finale naţionale, a Ligii şi a Cupei, nu puţini fani s-au aşteptat ca anul acesta baschetbaliştii să-şi adjudece măcar un trofeu. N-a fost să fie, ba dimpotrivă, destabilizată de numeroasele accidentări suferite de pilonii echipei - Adrian Guţoaia, Marcus Hatten, Bogdan Ţîbîrnă - CSM U Oradea a terminat sezonul pe locul 7, iar în play-off-ul Ligii n-a reuşit nici măcar să treacă de primul tur, la fel cum s-a întâmplat şi în Cupă.

Ca urmare, în vară, şefii clubului au încercat să construiască o echipă nouă, cât mai competitivă, dar din păcate nu l-au putut păstra pe game-makerul australian Daniel Dillon, care s-a transferat în Polonia.

Prognostic rezervat

Fanii au primit însă şi veşti bune, una fiind întoarcerea fostului căpitan, americanul William Franklin, care a prestat un an tot în Polonia. Lotul a fost completat cu Andrei Mandache şi Sean Barnette, de la U BT Cluj, şi cu sârbii Uros Lucic şi Nemanja Barac, aduşi din campionatul Macedoniei, respectiv al Serbiei.

Că echipierii noului CSM U n-au mai jucat împreună s-a văzut în primele meciuri de pregătire, soldate cu trei înfrângeri din patru partide disputate. Şi, dacă la reunirea lotului managerul Şerban Sere afirma că obiectivul rămâne cel de anul trecut, şi anume clasarea pe primele patru locuri în Liga Naţională şi intrarea în final-four-ul Cupei, la finalul săptămânii trecute, preşedintele CSM Oradea, Florin Birta, rectifica, spunând că obiectivele nu au fost încă definite oficial. "Vom vedea după perioada de pregătire", a adăugat el.

Mult timp de reflecţie n-a rămas, primul meci oficial fiind programat pe 22 septembrie, la Mediaş, în Cupă. Cum se vor descurca ai noştri, rămâne de văzut. Cert e că fanii nu mai aşteaptă trofeul, dar vor măcar un an mai bun decât cel trecut...


DEPARTE DE STELE
La supravieţuire

Oradea mai are şi alte echipe înscrise în campionate interne, dar în ligi inferioare, şi care nu se bucură nici pe departe de aceeaşi notorietate precum a granzilor.

Una este formaţia de handbal masculin a CSM, despre care în vară se zvonea că ar fi în pragul desfiinţării, ceea ce, din fericire, nu s-a întâmplat. Elevii lui Sebastian Tudor continuă în Seria B a Diviziei A cu un buget auster şi, la fel ca până acum, fără un finanţator privat, aşa că şansele de a ieşi la lumină sunt minime.

Tot în acest sezon, împreună cu Universitatea din Oradea, CSM a înfiinţat şi o echipă feminină de handbal, care va evolua tot în eşalonul secund, sub coordonarea Doinei Ardelean.

În fine, după mai multe sezoane dezamăgitoare, baschetbalistele de la Universitatea CSM vor evolua în divizia secundă, fără speranţe serioase la promovare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON