URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2014, 11:00

Noul CSM: Echipa de baschet a oraşului se pregăteşte pentru un sezon greu

Noul CSM: Echipa de baschet a oraşului se pregăteşte pentru un sezon greu CU DREPTUL. După cum era de aşteptat, căci sparring-partener le-a fost o echipă mai puţin valoroasă, Timba Timişoara, baschetbaliştii CSM Oradea au câştigat vinerea trecută primul amical cu 78-55, încurajaţi de câteva sute de fani dornici să-i vadă în noua formulă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum FC Bihor zace în Liga a II-a de ani de zile, formaţia de baschet a oraşului le-a adus aminte orădenilor cum e să încurajeze o echipă în întreceri de valoare.

CSM Oradea creşte de la sezon la sezon, în cel precedent fiind desemnată drept cea mai bună debutantă în EuroChallenge şi jucând două finale, a Cupei României şi a Ligii Naţionale. Nu-i de mirare, deci, că şi-a adunat o armată de fani care susţine echipa în permanenţă, iar anul acesta trage nădejde că o va vedea şi campioană...

Creştere continuă

Vineri, publicul orădean a văzut pentru prima oară la treabă noul lot de baschet, care în noul sezon are o misiune deloc uşoară. Înfiinţată în 2003, echipa a promovat în Liga Naţională doi ani mai târziu, dar a stat câţiva ani sub mijlocul clasamentului. Asta până în 2009, când managerul secţiei, fostul baschetbalist Şerban Sere, l-a adus pe antrenorul Cristian Achim de la Râmnicu-Vâlcea, unde promovase în primul eşalon cu echipa locală.

În acelaşi an, CSM, al cărui preşedinte devenise Florin Birta, a reuşit să-l atragă ca sponsor principal pe Gheorghe Vajai, proprietarul firmei Gavella, care a făcut investiţii serioase. Iar rezultatele s-au văzut. De la an la an, baschetul orădean a avut performanţe tot mai înalte. În ultimii cinci ani, CSM Oradea a terminat campionatul pe locurile 9, 6, 5, 3, iar în sezonul 2013-2014 a devenit vicecampioană după ce a pierdut ultimul meci al finalei la o diferenţă de doar 6 puncte în faţa CSU Asesoft Ploieşti. Tot sezonul trecut, când clubul mai atrăsese încă un alt sponsor important (Digi Oradea), baschetbaliştii au ajuns în finala Cupei României şi, după câteva evoluţii bune, au fost declaraţi cei mai buni debutanţi în EuroChallenge, a treia ligă valorică europeană.

Trei pierderi, două renunţări

După reuşita celui mai bun sezon, conducerea clubului a început negocierile cu jucătorii, dorind să păstreze lotul aproape intact. N-a fost să fie. Primul care a vrut să plece a fost Titus Nicoară, singurul orădean titular al formaţiei, care - spre supărarea conducerii clubului şi a suporterilor - a preferat Steaua Eximbank, pentru un salariu mai mare. După el, au mai părăsit echipa căpitanul William Franklin şi pivotul Sean Denison. Deşi CSM le-a propus prelungirea contractelor, le-au fost făcute oferte financiare mai substanţiale din Polonia.

În schimb, clubul nu i-a mai vrut pe Zarko Comagic şi Reinar Hallik, iar orădeanul Andrei Ciordaş a fost nevoit să se retragă din cauza unei probleme medicale, fiind înlocuit cu colegul său de la juniori, Ştefan Varga. "Au fost mai multe schimbări decât ne-am fi dorit", a recunoscut Cristian Achim.

Adversari puternici

CSM Oradea a fost nevoit să caute înlocuitori de valoare, competiţiile în noul sezon anunţându-se acerbe. Ai noştri vor juca din nou pe trei fronturi: în Liga Naţională, în Cupa României şi în EuroChallenge, unde adversarii din grupă vor fi de top: campioana en-titre a Kazahstanului, BC Astana, care domină baschetul din această ţară, Tofas Bursa, ocupanta locului 8 din puternicul campionat al Turciei, aflată la a treia prezenţă consecutivă în liga europeană, şi Avtodor Saratov, câştigătoarea Superligii Rusiei.

Nici în plan naţional CSM nu va fi lipsită de adversari puternici, cluburi precum Steaua Eximbank şi BC Timişoara construindu-şi loturi valoroase. În plus, cum era de aşteptat, multipla campioană Asesoft Ploieşti şi-a adus întăriri: grecul Michalis Pelekanos, care a jucat 105 meciuri în Euroligă (cea mai valoroasă întrecere continentală) şi sârbul Dragan Labovic, care a evoluat în Rusia, Serbia şi Germania.

Nemţii americani

Dintre nou-veniţi, primul a fost croatul Ante Krapic (28 ani, înălţime 2,02 metri), adus de la Asesoft pe postul lui Titus Nicoară. Tot de la campioană CSM a luat extrema Adrian Guţoaia (24 ani), transferul dovedindu-se înţelept, deocamdată, deoarece în august, în campania de calificare a Naţionalei la Campionatul European, gălăţeanul a fost al doilea marcator (76 puncte) şi cel mai bun la intercepţii.

08-Hatten_bihoreanul.jpgDupă plecarea lui Franklin, CSM şi-a găsit tot un coordonator de joc american: Marcus Hatten (foto), absolvent al Universităţii St. John's din New York, care a debutat în baschetul european în 2003, în Polonia. A mai jucat în Italia, Spania, Israel şi Germania, unde în aprilie 2014 a fost declarat cel mai bun jucător al lunii în Bundesliga. În 2006, Hatten a jucat şi în EuroChallenge, fiind selectat în All Star Game-ul european.

Pe postul de pivot, în locul canadianului Sean Denison a fost adus un jucător cu mai puţină experienţă, americanul Gary McGhee (25 ani, înălţime 2,11 metri), care a absolvit Universitatea Pittsburgh, iar apoi a jucat în Turcia, Franţa şi, la fel ca Hatten, în Bundesliga, unde a terminat sezonul pe locul 8 cu echipa Ludwigsburg.

Buget mărit

Nu doar lotul de jucători a suferit schimbări înaintea sezonului 2014-2015, ci şi banca tehnică. După ce orădeanul Călin Pop a preferat să se ocupe de grupele de copii ale clubului, pe postul de antrenor secund a fost adus sârbul Milan Mitrovic, cu o experienţă de 12 ani şi o licenţă FIBA de antrenor principal la orice nivel.
Noua echipă CSM Oradea şi-a început pregătirile într-un cantonament desfăşurat la Debreţin, iar vineri a disputat primul amical din cele programate înaintea noului sezon, care va începe în octombrie. Pe teren propriu, orădenii nu au avut probleme în faţa Timba Timişoara, câştigând cu 78-55.

Obiectivul oficial al echipei de baschet - al cărei buget nu a fost dezvăluit nici anul acesta, ci doar faptul că este cu "25-30%" mai mare decât cel precedent - este clasarea în primele patru echipe în Liga Naţională şi intrarea în final-four-ul Cupei. Şi suporterii, şi conducătorii aşteaptă, însă, mai mult. "Avem ambiţii foarte mari. Doresc să câştigăm tot, dacă se poate", spune şi tehnicianul Cristian Achim. Aşa să fie!


BASCHET LA TEATRU
Prezentarea echipei şi meciuri de probă

Format din Marcus Hatten, Gary McGhee, Daniel Dillon, Vujadin Subotic (noul căpitan al echipei), Radovan Markovic, Ante Krapic, Adrian Guţoaia, Daniel Popescu, Bogdan Ţîbîrnă, Rareş Paşca, Horia Hora, Sergiu Pop şi Ştefan Varga, lotul CSM Oradea va fi prezentat oficial miercuri, 3 septembrie, de la ora 18, în cadrul unei mici festivităţi programate la Teatrul Regina Maria. Apoi, între 5 şi 7 septembrie, baschetbaliştii vor juca în cadrul celei de-a V-a ediţii a Memorialului Antonio Alexe cu echipe din Ungaria, Slovacia şi Serbia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON