URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2010, 14:33

Mai buni ca japonezii

Mai buni ca japonezii AI NOŞTRI. Delegaţia sportivilor români la Mondialele de la Budapesta, avându-i în centru pe cei mai reprezentativi profesori orădeni de judo: Marius Vizer şi Alexandru Chirilă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

La Campionatul Mondial de Judo - Kata, desfăşurat acum o săptămână la Budapesta, perechea orădeană compusă din Iulian Surlă şi Aurelian Fleisz a cucerit medalia de argint.

Ai noştri au fost întrecuţi doar de tandemul Japoniei. Dar şi victoria niponilor a fost cusută cu aţă albă, astfel încât se va lăsa cu schimbări de regulamente...

Simplu, dar nedrept

27 de echipe naţionale s-au înscris în finala de judo-kata, România ieşind cu bine dintr-o grupă destul de dificilă. În cele din urmă, finala s-a jucat cu Japonia, iar orădenii au obţinut un punctaj mult peste adversarii lor japonezi. Toată asistenţa i-a văzut învingători pe români dar, spre stupoarea publicului, victoria a fost acordată echipei nipone! Pe un motiv simplu...

01 alexandru chirila.jpg"Pentru ca iubitorii sportului din România să-şi dea seama de ce s-a întâmplat, am să fac o paralelă cu concursurile de gimnastică pe echipe. Acolo nu contează nota din calificări, ci doar faptul că echipa s-a calificat în finală şi doar nota din finală", a explicat BIHOREANULUI profesorul Alexandru Chirilă (foto), antrenorul celor doi sportivi orădeni.

"În schimb, în regulamentul nostru, punctajul realizat în faza preliminară, cea a grupelor, a fost adăugat cu cel obţinut în finală! Degeaba am fost noi mult mai buni decât japonezii în finală pentru că nu am putut recupera punctajul realizat de japonezi în faza grupelor". Pe cât de simplu, pe atât de nedrept...

Vizer vrea alt regulament

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, prezent la competiţia de la Budapesta, s-a arătat nemulţumit total de prevederile regulamentului în vigoare şi a spus că va solicita colegilor din conducerea forului internaţional modificarea acestuia.

"Am vorbit cu domnul Vizer şi ne-a explicat că şi el este nemulţumit de modul în care sunt adiţionate punctele din grupă cu cele din finală şi ne-a promis că va solicita modificarea acestui mod de adunare a punctelor urmând ca echipele din finală să primească medaliile în funcţie doar de prestaţia din ultimul act", spune Sandu Chirilă.

Când judo-ul se întoarce la origini

Proba de judo kata a fost de puţin timp reintrodusă în circuitul competiţiilor de pe tatami şi reprezintă o demonstraţie de acţiuni de luptă prestabilite, unele datând din secolele XVI şi XVII, transmise de maeştrii japonezi de jujitsu şi mai apoi de judo discipolilor, pentru a conserva diferitele principii ale acestor arte marţiale.

Prin kata, judo-ul se întoarce, deci, la originile sale. Pe tatami sunt prezentate doar exerciţii de formă, ce reprezintă o mimare a luptei, şi se premiază modul desăvârşit în care ele se execută. Iubitorii acestui sport spun că proba de kata este o confruntare de "gramatică şi caligrafie" în tehnica şi principiile judo-ului.

Orădenii, peste japonezi

În 2008, doi tineri, Iulian Surlă şi Aurelian Fleisz, altminteri antrenori la CSM JC Liberty şi CSS Bihorul Oradea, au furnizat una dintre cele mai mari surprize din sportul mondial, reuşind să cucerească la Paris titlul mondial tocmai în finala contra renumitei echipe a Japoniei, patria judo-ului!

Considerată pe atunci cea mai puternică pereche din lume, Takayuki Uchiyama - Takafumi Matsui avea să obţină doar medalia de argint, după Surlă şi Fleisz. Din acel moment, niponii au trimis în competiţii, mereu, altă echipă, tocmai pentru a-i evita pe orădeni.

"Fie şi faptul că japonezii ne-au prins frica este o performanţă peste aşteptările noastre. Pe plan continental, cei doi sportivi orădeni sunt, oricum, cei mai buni. Dar victoria asupra şcolii japoneze de judo este foarte importantă, iar când vorbim de kata, vorbim de tradiţie, ceea ce face cu atât mai mare victoria lui Iulian şi Aurelian", spune cu mândrie profesorul Chirilă, omul care a vegheat pregătirea celor doi sportivi orădeni. Recunoscuţi de toată lumea ca fiind cei mai buni din lume, mai puţin de actualele reguli de punctaj...


Principii
Decalogul judoului

1. Voi fi mereu stăpânul gândurilor mele şi voi cultiva numai gânduri bune. În sala de judo îmi voi stăpâni stările sufleteşti pentru a nu îngreuna munca colegilor mei şi a mea.

2. Întotdeauna îmi voi păzi limba pentru a nu rosti cuvinte dispreţuitoare sau supărătoare. Întotdeauna voi spune numai adevărul. Vreau s-ascult de două ori, să judec şi apoi să vorbesc. Pentru aceasta am două urechi şi o singură gură.

3. Vreau să-mi supraveghez faptele. Voi lupta numai pentru adevăr, frumos şi pentru bine. Niciodată n-am să păgubesc pe cineva prin faptele mele.

4. Voi glumi şi voi râde cu colegii mei, dar niciodată n-am să iau ceva în derâdere, n-am să stric momente solemne. Vreau să mă bucur de tot ceea ce este frumos.

5. Voi asculta sfaturile antrenorilor şi ale judoka mai bine pregătiţi şi voi încerca să le aplic. În situaţii serioase voi rămâne serios. Dacă am alte păreri personale, le voi arăta pe faţă.

6. La orele de antrenament nu voi practica altceva decât sportul nostru: judo. Vreau să-mi concord toate gândurile numai asupra judo-ului. Voi progresa numai străduindu-mă neîncetat să dau maximum de randament. Vreau să ajut şi pe alţii să cunoască judo-ul în splendida sa frumuseţe.

7. În timpul concursurilor voi lupta curajos şi cinstit. Îmi voi stima adversarul şi mă voi strădui mereu să obţin victorii pentru echipa şi ţara mea. Ca învingător nu mă voi înfumura, iar ca învins voi munci înzecit pentru a mă pregăti.

8. La durere nu mă voi tângui, demonstrând stăpânire de sine. Nu-mi voi indispune colegii prin urlete şi jeluiri. Îi voi ierta pe cei care, cu sau fără voia lor, mi-au pricinuit aceste dureri.

9. Voi lupta cinstit şi corect, nu mă voi lăuda şi nu voi căuta să ies în evidenţă. Dacă voi fi silit să mă apăr, sau să apăr pe alţii în cazul unui pericol, nu voi porni ca un sălbatic, ci voi folosi forţa şi cunoştinţele mele numai pentru a înfăptui binele şi a apăra adevărul.

10. "Înţeleptul cedează", spune un vechi proverb. Vreau ca atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la antrenamente, să cedez pentru a învinge. Niciodată n-am să fug din laşitate şi nu voi ocoli primejdia arătându-i spatele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON